bzado 29.06.2012 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 Chodzi o zwykłą sosnę i zwykłe świerki. Wiem, że nie zalecane jest ich przycinanie, ale tylko obcinanie nowo wyrosłych pędów.Ale ja chciałbym dosyć drastycznie (tak około 1m) skrócić te drzewa. W przypadku świerku chciałbym obciąć przewodnik, żeby nie rósł w górę tylko rozkrzewiał się w boki.W przypadku sosny chciałbym skrócić wszystko i przewodnik i gałęzie rosnące w boki (ta sosna ma kształt okragły ale jest za bardzo rozrośnieta) Czy ktoś robił coś takiego ? Jakie mogą być niebezpieczeństwa ? Jak to zrobić poprawnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.06.2012 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 Świerk mozna tak przyciać, ale nie będzie się rozkrzewiał specjalnie na bok (jak np. liściaste). Świerk będzie wypuszczał 2-3 przewodniki co roku. Sośnie też można przyciąć wierzchołek. Boczne gałęzie po przycięciu będa jednak brzydkie, bo sosna trzyma igły max 3 lata na starszych gałęziach, a wolno regeneruje takie straty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bzado 29.06.2012 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 Świerk mozna tak przyciać, ale nie będzie się rozkrzewiał specjalnie na bok (jak np. liściaste). Świerk będzie wypuszczał 2-3 przewodniki co roku. Spodziewałem się tych "multi" przewodników. Ale to nie kłopot. Zawsze można je przycinać co roku. Trochę mnie zmartwił fakt że drzewo nie będzie rosło w boki. Sośnie też można przyciąć wierzchołek. Boczne gałęzie po przycięciu będa jednak brzydkie, bo sosna trzyma igły max 3 lata na starszych gałęziach, a wolno regeneruje takie straty. Czy jest sposób na to aby zmusić sosnę do tego aby rosła w boki, a nie w górę ? Oprócz oczywiście usuwania corocznych przyrostów tylko na górze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.06.2012 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 Słuchaj - świerk ma charakterystyczny typ wzrostu - tworzy pionową strzałę w górę i boczne, słabo rozgałęzione konary na bok w okółkach. Jak obetniesz wierzchołek to po prostu będziesz miał świerka bez wierzchołka i tyle. Ale jak będziesz regularnie ciął to możesz uzyskać nawet efekt "kuli na pniu" Sosna może rosnąć na boki - popatrz na sosny smagane wiatrami, rosnące pojedynczo w otwartym terenie. Jak korona sosny jest dobrze nasłoneczniona, nie rośnie wzwyż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.k 30.06.2012 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2012 W przypadku świerku chciałbym obciąć przewodnik, żeby nie rósł w górę tylko rozkrzewiał się w boki. Jakie mogą być niebezpieczeństwa ? Jak to zrobić poprawnie ? Taki świerk wygląda okropnie. Nie rozumiem po co robić coś takiego. Tego nie można zrobić poprawnie, bo to działanie z samego założenia bezsensowne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bzado 02.07.2012 13:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 Taki świerk wygląda okropnie. Nie rozumiem po co robić coś takiego. Bo bardziej okropnie będzie wyglądał ten świerk jak się w nim zaplata linia energetyczna pod którą on rośnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.07.2012 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 Nie wiem czy nie lepiej po prostu go ściąc i nie posadzić czegoś niższego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.k 03.07.2012 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 Bo bardziej okropnie będzie wyglądał ten świerk jak się w nim zaplata linia energetyczna pod którą on rośnie Pod linią energetyczną nie sadzi się świerków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tsunami 03.07.2012 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 Ucięty świerk wygląda jak... ucięty świerk. Czyli jak bardzo okaleczona roślina. Nie zawsze można go usunąć - w przypadku o którym piszę - była to roślina prawie 20 letnia i zrujnowało by to sporą część ogrodu. Drzewo zostało więc bardzo mocno skrócone (zimą - robiło w tym roku za choinkę) - wiosną przycięto mocno pozostałe gałęzie i zrobiono stanowisko do puszczenia clematisów. Na razie zapowiada się nie najgorzej. Dlatego myślę, ze jeśli decydujemy się na posiadanie w ogrodzie okaleczonej rośliny (tak mocno, że rzuca się to w oczy) nie udawajmy, że tak mało być i że taki jest zamysł artystyczny Znajdźmy jej jakieś niebanalne zastosowanie - tak aby "wadę" wyeksponować jako zaletę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.07.2012 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 U jednego z moich klientów rósł na froncie wielki świerk, którego ciężko było wpasować w jakąś kompozycję. Kazałam go przyciąć w kulę i zaprojektowałam układ formalny ze strzyżonymi roślinami. Teraz wygląda świerk tak (przed nasadzeniami): http://images46.fotosik.pl/1649/e44b265c8d546a3egen.jpg Z boku bukszpan też mocno ciachnięty, bo rósł swobodnie a teraz będzie formowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
STRASS 06.07.2012 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 Świerki, czy to pospolity czy tzw.kłujący doskonale znoszą cięcie.I jedne i drugie są stosowane jako żywopłoty i szpalery w wielu krajach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 10.07.2012 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2012 (edytowane) Świerki, czy to pospolity czy tzw.kłujący doskonale znoszą cięcie.I jedne i drugie są stosowane jako żywopłoty i szpalery w wielu krajach . Zgadzam się lubi cięcie,nie wiem skąd niektórzy czerpią informację że nie przycina się a jak ktoś lubi świerk czy sosnę wysoką a wąską to moja projektantka zaleciła mi ciąc mocno boki lecz nie wierzchołek. Edytowane 10 Lipca 2012 przez Damro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 10.07.2012 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2012 U jednego z moich klientów rósł na froncie wielki świerk, którego ciężko było wpasować w jakąś kompozycję. Kazałam go przyciąć w kulę i zaprojektowałam układ formalny ze strzyżonymi roślinami. Teraz wygląda świerk tak (przed nasadzeniami): http://images46.fotosik.pl/1649/e44b265c8d546a3egen.jpg Z boku bukszpan też mocno ciachnięty, bo rósł swobodnie a teraz będzie formowany. w kulę też można,jak kto woli,można też było w stożek,też piknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.k 11.07.2012 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 Świerki, czy to pospolity czy tzw.kłujący doskonale znoszą cięcie.I jedne i drugie są stosowane jako żywopłoty i szpalery w wielu krajach . Oczywiscie, że tak. Świerki są świetne na żywopłoty. Ale jest ogromna różnica pomiędzy przemyślanym przycinaniem od najmłodszych lat: http://www.strona.iglaki.nazwa.pl/uploads/images/świerk%20syberyjsk1.JPG a bezmyślnym okaleczaniem: http://www.boroszow.olesno.pl/Zdjecia/Rozne/brakCzuba1.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfik000 30.03.2015 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 Witam , jestem zwolennikiem ciecia jak na pierwszej fotografi i przycinam świerka a głównie jego odrosty aby miał wygląd ładnej choinki , zajmuję się tym już 8 lat więc jak na razie pięknie wszystko rośnie . A co do drugiego zdjęcia z bezmyślnym okaleczeniem to proponuję uformować w kulę oczywiście nie od razu tylko co roku formować kształt kulisty i jeszcze będzie ładnie to wyglądało . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts