gorbag 30.08.2012 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 Pamiętaj o położeniu styropianu na wierzch ścian szczytowych, pod samym dachem- połączysz ocieplenie zewn. z wewnętrznym (wełna pod dachem). Nie wiem jak plany w tym przypadku, ale jeśli poddasze nie byłoby mieszkalne, to może lepiej zrobić ściany w szkielecie niż murowane i ocieplić tylko strop? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 31.08.2012 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 Nie wiem jak plany w tym przypadku, ale jeśli poddasze nie byłoby mieszkalne, to może lepiej zrobić ściany w szkielecie niż murowane i ocieplić tylko strop? Myślisz, że taniej wyjdzie ? Koszt wiązara to ok.70/m2- tak u mnie wyszło. Ile takich wiązarów trzeba ktoś musi policzyć. Poza tym na ściany szczytowe w szkielecie co dać - płytę osb i na nią styropian? Można, ale uważam, że koszt ściany szczytowej z BK, czy innego solidnego materiału nie będzie wysoki. Ach, zerknąłem na rys. Z7 - on ma więźbę z wiązarów w projekcie, więc liczyć nie trzeba, ale ściany szczytowe wolałbym inne niż jakieś deskowe, jak na wizualce.O okresowej konserwacji drewna też trzeba pamiętać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 31.08.2012 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 Poza tym na ściany szczytowe w szkielecie co dać - płytę osb i na nią styropian? A po co styropian? Nie planuję ocieplania ściany szczytowej niczym. Stare drewniane domy które pamiętam, miały ściany szczytowe dość "rzadkie" z prześwitami między deskami, chociaż równie dobrze można je było wykonać z bali, jak ściany parteru... Ten przewiew pewnie czemuś służył, chociaż nie wiem czy jest wskazany obecnie. Tu są zdjęcia z realizacji z8, pokrewnego do z7 projektu. https://plus.google.com/photos/107111452865214811246/albums/5560290392764916321/5560295428558361266?banner=pwa&authkey=CNeK0LPOkMLD9AE Konstrukcja ściany szczytowej wysunięta, żeby wystawała dalej niż ocieplenie ściany. Szkielet obity boazerią. Ocieplenie ściany i stropu można łatwo połączyć, a w przypadku ciągnięcia BK trzeba by pewnie ścianę szczytową ocieplać po obu stronach i jeszcze od góry. Nie znam się, tak sobie myślę. Wybacz front247, jeśli dyskusja nie na dziennik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 01.09.2012 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 A po co styropian? Nie planuję ocieplania ściany szczytowej niczym. Stare drewniane domy które pamiętam, miały ściany szczytowe dość "rzadkie" z prześwitami między deskami, chociaż równie dobrze można je było wykonać z bali, jak ściany parteru... Ten przewiew pewnie czemuś służył, chociaż nie wiem czy jest wskazany obecnie. Tu są zdjęcia z realizacji z8, pokrewnego do z7 projektu. https://plus.google.com/photos/107111452865214811246/albums/5560290392764916321/5560295428558361266?banner=pwa&authkey=CNeK0LPOkMLD9AE Konstrukcja ściany szczytowej wysunięta, żeby wystawała dalej niż ocieplenie ściany. Szkielet obity boazerią. Ocieplenie ściany i stropu można łatwo połączyć, a w przypadku ciągnięcia BK trzeba by pewnie ścianę szczytową ocieplać po obu stronach i jeszcze od góry. Nie znam się, tak sobie myślę. Wybacz front247, jeśli dyskusja nie na dziennik. Link nie działa. Ścianę szczytową ociepla się z zewnątrz i od góry. Ocieplanie od wewnątrz stosuje się rzadko i w szczególnych sytuacjach, np. zabytkowa elewacja. Nie bierz projektów i nie rób sklejki kilku rozwiązań w nich zawartych, bo one są robione pod konkretny projekt. Można zrobić szczyt z desek - ja widzę/ widziałem takie domy na codzień- chyba już żaden nie ma desek- zostały wymienione na BK lub inny materiał i ocieplone. Ludzie ogrzewając chcą jak najwięcej ciepła zatrzymać w środku i temu służy tego wymiana. Po co układać wełnę na strop, skoro przez "rzadkie" deski wywieje ją wiatr? Do wentylacji poddasza służą inne sposoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 01.09.2012 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 (edytowane) U mnie link działa, nawet ten z Twojego cytatu. Próbowałem kilkoma przeglądarkami. Może to kwestia obsługi picassy (obecnie google plus). Działa chociaż nie jestem zalogowany w google. Spróbuję wstawić zdjęcie bezpośrednio, chociaż nie mam do tego szczególnych praw. Nie bierz projektów i nie rób sklejki kilku rozwiązań w nich zawartych, bo one są robione pod konkretny projekt. To jest oryginalne rozwiazanie z projektu - jest tam ściana szczytowa szkieletowa lub murowana. Jeśli ściana szczytowa jest murowana i ocieplona od zewnątrz, to jest też ocieplona do pewnej wysokości od środka. Rysunek na stronie pracowni: http://z500.pl/res/rysunki/Z7_rysunek_szczegolowy.pdf str.4. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że to biedadomek kryty watą Przy okazji - DEZET - bardzo lubię Twój dziennik i podobnie podchodzę do budowy. Jeszcze raz, sorki front, jeśli to nie miejsce na taką dyskusję. Edytowane 1 Września 2012 przez gorbag Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miro79 01.09.2012 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 (edytowane) A po co styropian? Nie planuję ocieplania ściany szczytowej niczym. zamiast boazeri można dać płyte OSB na nią 2-3cm styropianu (oczywiście płyta osb odpowiednio wysuniętak, tak żeby ta cieniutka warstwa sie licowała z właściwym ociepleniem dołu) i całość tynkujemy. Odpada konserwacja drewna a cenowo pewnie porównywalne. Edytowane 1 Września 2012 przez miro79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 02.09.2012 06:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 gorbag spokojnie piszcie ,u mnie na budowie chwilowo jest stop także możecie urozmaicać mój dziennik rozmowami:),w końcu ta tematyka bezpośrednio dotyczny budowanego domu.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 02.09.2012 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 Coś musiało być z moim mobilnym netem i zdjęcie nie chciało się pokazać. Można zrobić jak proponuje miro79, czy wg zdjęcia - tylko staram się zrozumieć po co sobie życie komplikować. Łączenie drewna, płyt osb i styropianu, to komplikacja prac. Chyba ,że front chce mieć ten kawałek drewniany,to nie ma o czym mówić. Wymurowanie tych kilku m2 szczytu można zrobić szybko i zapomnieć o tej robocie. Na to kładziemy styro bez różnicowania grubości oraz tynk i święty spokój. Drewno jednak co jakiś czas wymaga "ingerencji" - jestem zdania, że budujemy sami, żeby oszczędzić sobie kasy teraz i pracy przy poprawkach później w czasie mieszkania. Może front247 napisz jaki masz zamiar, żeby nie prowadzić zbędnej dyskusji. P.S. dzięki gorbag za miłe słowa o DB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 02.09.2012 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 Do szczytów drewnianych też jestem niewiedzieć czemu uprzedzony. W moim projekcie miałem szczytówki z wiązarów z których zrezygnowałem. Cały czas myślę jednak o pokryciu tylko szczytów elewacją drewnianą. Cała ściana ocieplona styro, na szczytach ocieplenie odchudzone o grubość desek. Może drewno egzotyczne, drogie cholerstwo ale nie trzeba skrobać co kilka lat i malować. Wystarczy olejowanie co jakiś czas. Co by front nie zrobił powinno być OK. Kolega mieszka szkielecie ze szczytami oczywiście drewnianymi i nie ma problemu. Cała chałupka obita płytami cementowymi, na to styro i tynk. Wygąda jak murowana, nic nie pęka. Czyli wniosek, co byśmy nie zrobili, jeżeli to zrobimy zgodnie ze sztuką, zdrowym rozsądkiem i z "jajami" będzie dobrze. Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 02.09.2012 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 (edytowane) u mnie szczyty będą oczywiście MUROWANE:)Ale i tak mam dylemat bo:Jeśli poddasze zrobię od razu użytkowe i je zaadoptuje to wtedy szczyty murowane,i ocieplenie całego dachu będzie konieczne... natomiast chciałbym na razie zaizolować parter ale wtedy nie połączę ocieplenia ściany szczytowej z ociepleniem stropodachu...i tak źle i tak niedobrze.Chyba ze najpierw ocieplę strop i ściany do momentu stropu i ścian szczytowych nie będę murował,w sumie kiedyś mogę je domurować i górę ocieplić. Co radzicie?pozdrawiam Edytowane 2 Września 2012 przez Kasia242 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 03.09.2012 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2012 front247- nie bardzo rozumiem , w czym problem? Murujesz całe szczyty i ocieplasz. Od góry też to ocieplenie, o którym wspominałem. Strop nad parterem i tak trzeba ocieplić, wygłuszyć, bo chyba pustych przestrzeni między belkami nie zostawisz? Dodatkowo wełna wygłusza, a jeśli górę też chcesz wykorzystać, to trzeba to zrobić, choć wysokość tam nie bardzo nadaje się do mieszkania - 2,2m w najwyższym miejscu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 10.09.2012 05:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 dezet ja sądziłem ze jak strop ocieplę to dachu juz nie muszę...przynajmniej na razie nikt na górze mieszkał nie będzie(5-10 lat). Na poddaszu mam wymiary 5,5mx2,3m....da się mieszkać Chodziło mi o to ze gdybym szczytów nie wymurował to mogłbym ocieplenie skonczyc na wysokosci stropu i połaczyc je własnie tam tzn strop z ociepleniem sciany zew. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 10.09.2012 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Chodziło mi o to ze gdybym szczytów nie wymurował to mogłbym ocieplenie skonczyc na wysokosci stropu i połaczyc je własnie tam tzn strop z ociepleniem sciany zew. Właśnie o takim rozwiązaniu myślę. Umowę z wykonawcą mam do wieńca, a wysuwy dachu mam oprzeć na ścianie szczytowej. Coś będę musiał na szybko wymyślić i pewnie samemu zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 11.09.2012 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2012 dezet ja sądziłem ze jak strop ocieplę to dachu juz nie muszę...przynajmniej na razie nikt na górze mieszkał nie będzie(5-10 lat). Na poddaszu mam wymiary 5,5mx2,3m....da się mieszkać Chodziło mi o to ze gdybym szczytów nie wymurował to mogłbym ocieplenie skonczyc na wysokosci stropu i połaczyc je własnie tam tzn strop z ociepleniem sciany zew. pozdrawiam Wszystko ok, możesz zrobić bez ocieplania dachu- tylko strop, ale skoro myślisz o wykorzystaniu w przyszłości góry, to potem będziesz musiał ocieplać też ścianę szczytową. Ja bym wolał ją mieć murowaną i tylko o to mi chodzi. Koszt niewielki a ściana na gotowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 18.11.2012 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 Widzę front, że ruskiej mafii też się spodobał projekt i proszą o newielkie 50% udziały w inwestycji . Coś się niedobrego dzieje w sieci, na forum pracowni MG projekt można sobie poczytać duuużo postów po francusku i jakieś po rusku. Niezłe jajca:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 19.11.2012 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 Co jest z tymi ruskimi? Tu nie widzę, a w e-mailu "wsio pa ruski" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 20.11.2012 09:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Widzę front, że ruskiej mafii też się spodobał projekt i proszą o newielkie 50% udziały w inwestycji . Coś się niedobrego dzieje w sieci, na forum pracowni MG projekt można sobie poczytać duuużo postów po francusku i jakieś po rusku. Niezłe jajca:D Artix mógłbys wrzucic link,bo nie rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 19.01.2013 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Witaj, z tymi ruskimi już sprawa nieaktualna. W dziennikach i na stronie głównej pojawił się przez chwilę ruski spam. Na drugi dzień admin wszystko wyczyścił i jest po staremu . Widzę masz zimową przerwę, w dzienniku ciszaaa . Najlepszego w Nowym roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 20.01.2013 15:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 witaj Artix,no cóż na zimę zostawiliśmy budowę w spokoju..jako ze jesienią miałem dość dużo roboty zawodowej,budowa musiała stanąć na stanie ,,0,,.Niech sobie wszystko poleży spokojnie;)Z budowa ruszamy z kopyta wiosną w zalezności od pogody.Wszystkiego dobrego w Nowym Roku i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hesperius 08.04.2013 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 Powodzenia w budowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts