artix1 02.11.2017 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 AAAAAA.....ciekawe to urządzenie, czyli piec jest na zewnątrz żeby syfu w domu nie robić.....Jak często dokładasz?.....palisz miałem czy ekogroszkiem? Oczywista sprawa, toć to zwykły kopciuch . Piec na zewnątrz, w salonie podajnik z młynkiem. Obsługa prosta, bierę kawał panela podłogowego czy butelkę PET, wciskam w szczelinę, młynek to zżera i wypluwa tym jasnym rurkiem na zewnątrz do pieca. Po podaniu paliwa w ogrodzie tradycyjny siwy dym, czyli tak jak być powinno. Taa, będę wydawał dutki na ekogroszek czy miał, piec konsumuje wszystko, co daje kalorie, stare panele podłogowe są najlepsze, polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 02.11.2017 22:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 Rozwiń temat klimatyzatora. Nadmuch wewnętrzny masz w jednym pomieszczeniu czy tez w innych ? Jednostka wewnętrzna jest w salonie, nadmuch faluje we wszystkich kierunkach i ładnie nagrzewa chałupkę. Salon, kuchnia i przedpokój mają pi razy oko 50m2, a to już połowa domu, po otwarciu drzwi do reszty pomieszczeń, mam też ciepło w pokojach. Grzejniki włączają się tylko czasami w nocy, bo drzwi są przymknięte. Jak na razie rewelka. To ustrojstwo jest Splitem, ale można zamontować Multisplit. Większa jednostka zewnętrzna, skrzynka rozdzielająca i w każdym pokoju jednostki wewnetrzne. Zobaczę jak to się sprawdzi w sezonie zimowym, podłączę licznik poboru energii, ciekawe jaka będzie konsumpcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19TOMEK65 03.11.2017 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 Mam od 20 lat całą chałupkę na prąd i powoli muszę inwestować w coś nowego więc będę podpytywał co jakiś czas . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ala1719499794 03.11.2017 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 Przypomnij prąd w jakiej taryfie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 03.11.2017 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 Mam od 20 lat całą chałupkę na prąd i powoli muszę inwestować w coś nowego więc będę podpytywał co jakiś czas . Bardzo wygodne rozwiązanie, na samym początku brałem pod uwagę tylko ekogroszek, ale docelowo mi przeszło. Trochę wygodnictwo i wstręt do obsługi pieca, bo widzę jak to wygląda u znajomych. Teraz podciągnąłem kosztowniejsze sprawy budowlane i zaczynam powoli redukcję kosztów energii elektrycznej. W zeszłym roku potrzebowałem ok. 8000-8500kWh, długi sezon grzewczy zrobił swoje , co daje pi razy oko 4700zet na rok całkowitego zużycia prądu. Nie płaczę z tego powodu, bo grzejniki i maty grzewcze w całym domu, kosztowały niecały tysiak, także grosze i bezobsługowe ogrzewanie. Teraz mam chęć na 100% zbicie kosztów energii, albo prawie całkowite, czyli klimka plus fotowoltaika. Zacząłem od najtańszego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 03.11.2017 21:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 Przypomnij prąd w jakiej taryfie? O ile pamiętam G11, jednostrefowa. Nie mam bufora ciepła, nie ładuje go w nocy, także nie chciałem dwustrefowej taryfy i chyba tak już zostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19TOMEK65 06.11.2017 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 tak na podsumowanie - 3 dorosłe osoby, wszystko na prąd ( pranie, gotowanie, mycie się, grzanie najzwyklejsze grzejniki elektryczne Dimplex ), technologia budowy z przed 20 lat ( nie wiem ile w podłodze styro , ściana suporeks plus 10 cm styro ) średni koszt miesięczny 420 zł . Jedna taryfa.W przyszłym roku albo budowa albo remontTylko prąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maks72 10.11.2017 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 Witaj Artix napisałeś że ustawiasz jednostkę wewnętrzną na 18 stopni . Przy takim ustawieniu jeżeli masz 23 stopnie agregat powinien chłodzić jeżeli masz ustawioną automatykę lub nie załączać się przy ustawionym grzaniu. Nie całkiem to rozumiem. Swoją drogą jestem ciekaw jak będzie wyglądał pobór energii elektrycznej w czasie zimy. Będę dalej śledził twój dziennik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 17.11.2017 21:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 tak na podsumowanie - 3 dorosłe osoby, wszystko na prąd ( pranie, gotowanie, mycie się, grzanie najzwyklejsze grzejniki elektryczne Dimplex ), technologia budowy z przed 20 lat ( nie wiem ile w podłodze styro , ściana suporeks plus 10 cm styro ) średni koszt miesięczny 420 zł Bez żadnej roboty masz ciepło w domu. Koszty też niewielkie. Można zostawić zima dom na kilka dni, bez obawy o brak paliwa w piecu jak w przypadku ekogroszków i innych paliw sypkich, latem tez nie trzeba grzać wody wunglem . Wygoda i jeszcze raz wygoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 17.11.2017 21:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 Witaj Artix napisałeś że ustawiasz jednostkę wewnętrzną na 18 stopni. Witaj, na początku faktycznie przy 18'C na jednostce wewnętrznej, miałem ukrop w domu. Teraz maszynka się sama wyregulowała i przy 22'C na wyświetlaczu, w domu jest powyżej 24'C, dom się ładnie nagrzał, inaczej odczuwa się ciepło niż w przypadku grzania samymi grzejnikami elektrycznymi. Podłączyłem miernik kilowatów, przez ponad dobę, klimka zużyła 9kWh z małym plusem, czyli ogrzewanie kosztowało 5zł z groszami. Jak na razie rewelka, zobaczymy jaki wynik będzie za miesiąc, sam jestem ciekawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 18.11.2017 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2017 Jakie masz różnice temperatur między pomieszczeniami, tzn. o ile chłodniej jest w najdalszym od salonu pomieszczeniu, przy ogrzewaniu samą klimą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 19.11.2017 14:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Gorbag nie ma mnie na miejscu, ale żonka w wolnym czasie przyniesie termometr ze szklarni i sprawdzi temperaturę w sypialni, tam zawsze było najchłodniej . W kuchni czujka termometru od temp. zewnętrznej jest wyprowadzona za okno, trudno byłoby ją na szybko wydobyć. W sypialni i garderobie odczuwa się fajne ciepełko, w salonie, kuchni i przedpokoju, aż za jak dla mnie. Że też wcześniej nie wpadłem na pomysł instalacji klimatyzatora, durny ja . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzinks0 20.11.2017 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2017 (edytowane) Planowałem pc gruntową ale takie klima konwektory nie dają mi spokoju. Jakie nasz szczytowe zapotrzebowanie na moc grzewcza w ozc? Te 50,8 nie wydaje ci się dużo jak na tak ocieplony domek? Ciepła wodę czym grzejesz? Edytowane 20 Listopada 2017 przez dzinks0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 21.11.2017 23:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 dzinks0, właśnie patrzę na swoje OZC, obciążenie cieplne budynku wynosi 4139W, przy czym garaż był wliczany do powierzchni ogrzewanej, a ogrzewany nie jest. Kiedyś pokuszę się o nowe OZC uwzględniające zmiany w sposobie ogrzewania i powierzchni ogrzewanej, tak dla własnej ciekawości. Projektowe straty ciepła przez przenikanie są na poziomie 3434W jak widzę. Klima ma 3,5kW, chodzi na pół gwizdka w domu upał. Coś czuję, że cyferki z OZC powinny być sporo okrojone . Wodę grzeję bojlerem, już miałem przebłyski odnośnie PC grzejącej tylko wodę, ale po montażu paneli FV, inwestycja w następne nie za tanie ustrojstwo straci całkowicie sens. Klima ma SCOP 4,6 , jeżeli podczas naszych zim "stulecia", będzie pracowała z SCOP 2 to i tak będę zadowolony. Podczas grzania klima pobierała max 860W i ogrzewa cały dom. Sam grzejnik w salonie miał 1500W, do tego 2x500W w pokojach i maty grzewcze. Razem około 3000W i to spokojnie wystarczało, grzejniki włączały się co jakiś czas na parę minut. Nie jest najgorzej z zapotrzebowaniem na ciepło, ale i tak trzeba kombinować jakby tu zbić koszty energii elektrycznej. Pi razy oko potrzebowałem 8500kWh na rok, teraz powinienem obniżyć ten wynik o pi razy oko 2000kWh, co przełoży się na na mniejszą i tańszą instalację FV, różnica pokryje mi koszt zakupu klimy. Podłączyłem licznik energii na klimie, nareszcie będę miał czarno na białym, ile wydaję na samo ogrzewanie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam1234567 25.11.2017 23:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Gratuluję realizacji projektu. Dla mnie to najlepszy dziennik jaki widziałem, fajny opis + dobre wykonanie prac =super oglądanie . Wiele prac mi się u ciebie podobało nie omieszkałem wdrożyć je u siebie . Szkoda, tylko, że ludzie nie uczestniczą tu w debacie, ale zapewne są w szoku powykonawczym przez ciebie . Pozdrawiam i gratuluję!. Ps. czy zastosowałeś jakąś listwę na zakończenie gresu w garażu, czyli przy bramie segmentowej?. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19TOMEK65 06.12.2017 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2017 Z tego co piszesz o klimie to same plusy dodatnie Ciekaw jestem jak z przewidywaną trwałością i wydajnością w czasie takiego ustrojstwa no i koszty konserwacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 11.12.2017 22:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Tomek, jak na razie ustrojstwo chodzi i nie robi fochów, także jest ok . Serwis twierdzi, że z urządzeniami tej marki nie mają problemów. Konserwacja ogranicza się tylko do czyszczenia filtra powietrza, nic innego się z tym nie robi. Najważniejsza sprawa dla mnie to bezobsługowa praca systemu ogrzewania w domu, nie mam czasu ani ochoty na zabawy z piecem i paliwem do niego. Zobaczymy jakim wynikiem zamknie się sezon grzewczy, sam jestem ciekawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbroziu 26.12.2017 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2017 Hejczytam Twojego bloga już od pewnego czasu, ale dopiero teraz odważyłam się napisać. Na początek nie mogę pozbierać szczeki z podłogi jak patrzę na Twoją pracę. Jestem teraz na etapie wykańczania swojej nadbudowy i szczerze mówiąc cały czas wzoruje się Twoją pracą. Mam nawet kilka pytań, ale nie wiem czy chciałbyś by zaśmiecać Ci bloga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbroziu 29.12.2017 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 Pzewody do oświetlenia już sobie ładnie wiszą z sufitu, po profilach umiejscowie je we właściwych punktach Najpierw chciałabym ładnie się przywitać i podziękować za taki dziennik. Dzięki Tobie wierzę że mogę wykończyć górę domu sama. Mam wiele pytań, mam tylko nadzieję że Cię nie zanudzę. Zastanawia mnie w jaki sposób zabezpieczyłeś dziury w foli paroizolacyjnej przez które przechodzą kable? I drugie pytanie: jakich profili użyłeś do ścian działowych? Chodzi mi o ich grubość/głębokość? W mojej ścianie będą szły kable, rurki z ciepłem i wełna i nie wiem jakie powinnam wybrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 12.02.2018 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2018 Uff, prawie 5h czytania, ale warto było. Dobra robota, gratuluję ładnego domku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts