Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do "Bursztyna"

Recommended Posts

Nie wiem czy dobrze liczę ale czy klejenie pianką wyjdzie taniej? Jeśli chodzi o klej w worku to podają, że 4-5kg/m2, czyli z worka około 5m2. natomiast pianka starcz niby na 15m2.

Mam 180 m2. Jeśli zdecyduję się na "worki" to 180m2:5m2=36 worków x 20 zł = 720zł

Pianka: 180m2:powiedzmy 13m2=14 sztuk x 25 zł = 350 zł

Coś źle policzyłem czy naprawdę tak wychodzi? Może idzie znacznie więcej pianki?

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Policz raczej 8-10 m2

my mamy lekko ponad 200m2 najpierw zamówiłam 18 a potem szybko dokupiłam 12 :) a teraz jeszcze parę płyt zostało do przyklejenia i dokupiłam 10szt (pójdzie może 4-5).. gdzieniegdzie szło więcej piany, bo np styro w trójkąt, a to mały kawałek.. a tu szczelinka.. i zeszło.. po prostu tej piany nie oszczędzaliśmy

licząc klej liczyłabym też nie 5 a 4m2 z worka..

czyli dla mojej elewacji

200m2/4=50 *20zł =1000zł

zużycie u nas 200m2/35 szt= 5,71 m2

35szt*25zł=875zł (dalej wychodzi taniej :) )

Najlepsze jest to, że mój wykonawca jeszcze nie wie, że tak będzie kleił. Mam nadzieję, ze nie będzie widział żadnych przeciwwskazań?

Moim wykonawcom (i potencjalnym wcześniejszym) było wszystko jedno czym będą kleić. Jednak jedni i drudzy sugerowali klej z worka, chociaż wydaje się, że roboty jest z tym więcej, a cena to nie był ich problem. Teraz obklejam sobie wieniec na tytan z puszki i bardzo przyjemnie się z tym pracuje.

no i przy piance jest aspekt, powiedzmy czystości i łatwości nakladania.. z worka brudzi się, chlapać trzeba itp. a z pistoletu szybko i celnie..

pod warunkiem, że nie wieje :)

mąż w sobotę ocieplał jaskółkę.. wiało straszni i parę kawałków piany zwiało na dachówkę niestety.. ale mąż nie wyobraża sobie, żeby miał latać jeszcze z wiadrem kleju.. z pianą ogólnie czyściej i szybciej..

Mest my mieliśmy z frezem.. pianowaliśmy klejem (insta-stik) połączenia tam gdzie styropian był cięty..

Halo Artur żyjesz. :p

Czyzby laptop w sanatorium nadal ;)

Zyje ale co to za zycie?! Laptop do odbioru jutro albo w czwartek motyla stopa!:)

. Na budowie ogien normalnie, zdjecia czekaja na publikacje w telefonie. Plytki w kuchni I salonie sa, panele w salonie, garderobie I przedpokoju sa, jutro skoncze montowac drzwi. Zaczelismy montowac szafy w gafderobie' podlaczylem ogrzewanie w lazience I wygrzewam posadzke, podloga fajnie ciepla. Piorunski komp, zawsze sumiennie uzupelnialem dziennik, a teraz d..a. Dziwnie mi sie pisze bez polskich liter. Nie chce mi sie pisac bo moje posty wygladaja jakbym jajca sobie robil. :). Dostane lapka to nadrobie straty. Pozdrowka!

Jestemmm! Nareszcie odebrałem kompa. Uff jak dobrze:D. He he, może był delikatny związek pomiędzy tempem pracy, a brakiem lapka czyli złodzieja czasu podobnie jak tv. Jakoś spokojniej się żyje i pracuje bez natłoku informacji. Ostatnie 1.5 tygodnia pracowaliśmy na przedwyjazdowym doping :yes:. Znowu i jak zwykle zabrakło czasu na dokończenie zaplanowanych robot, nic nowego. Do szczęścia zabrakło nam mebii do kuchni i sypialni oraz reku, o kasie nie wspominam. Jak to kupimy to będzie można spokojnie się wprowadzić. Myślę, że w grudniu jak finanse pozwolą pomieszkamy sobie. Zmarnowałem kupę czasu na to cholerne gipsowanie No ale nic to, spadam do dziennika nadrabiać straty. Narka :bye:

Tak ze 20 kilka lat temu, jak jeszcze nie można było kupić " bakterii" do szamba wymyśliłem zastosować drożdże piekarnicze.Najfajniejsze było to, że moi sąsiedzi / autochtoni / złożyli mi wizytę i ostrzegli, że bardzo waniajet drożdżami po okolicy i oni w ramach pomocy sąsiedzkiej udostępnią mi porządny, SZCZELNY, miedziany sprzęt do wytwarzania bimbru.
Na razie w POśce zacieru brak ale pod podczas następnego urlopu jak najbardziej spróbuję tego patentu. Żeby tylko miejscowi nie zaczęli zgłaszać się z miedziunią :D

Albo z prośbą sprzedaj Pan butelczynę ;)Pooglądałem fotki. Dużo popchnołeś do przodu. Zatem w grudniu już na swoim. :) Bravo
Butelczynę zacieru z zielonych zbiorników z chęcią oddam za free :D. Trochę roboty przerzuciliśmy w ostatnich dniach to fakt. Wstajemy po 7 i działamy do 21 z krótką przerwą na obiad. Soboty i niedziele oczywiście także pracujące. Etap gipsowania doprowadził mnie prawie na skraj załamania nerwowego, na szczęście sufity zrobili ładnie zawodowi gipsiarze. Skasowali 600zł (połowę), mieli się zjawić na szlifowanie ale sie nie pojawili, mieli podpisaną umowę na budowę domu i już tydzień opóźnienia.. Bez problemu wszystko obskoczyłem żyrafą, sufity są teraz pierwsza klasa. Malowanie to pikuś, panele następny pikuś, drzwi, szafy i płytki też luzik. Jakoś dotrwaliśmy do fajnego i nie meczącego psychicznie etapu. Cokolwiek zrobimy natychmiast widać efekty. Jak dla mnie rewelka:yes:. Do wprowadzenia brakuje nam jeszcze koło 15tys. (reku, kuchnia i agd, wyrko z materacami do sypialni). Może się uda?:( . Musi się udać. Nie chce się nam z domu wracać do naszego mieszkania. Już chyba się tam psychicznie zadomowiliśmy:yes:.

Jak burza zasuwacie :) chwila moment i przeprowadzka...te płytki co macie w kuchni na podłodze mu mamy ścienne między blatem a szafkami :)
Nie możemy się już doczekać przeprowadzki:yes:. Jeszcze rok temu mieliśmy wstręt do szarych płytek we wszystkich postaciach i odcieniach, a teraz z radością takowe kupiliśmy :D. Od jakiegoś czasu zmienia się nam gust. Chyba trochę przesiąkneliśmy skandynawskim stylem i kolorystyką wnętrz. Bez euforii bo to takie piękne ale przestaliśmy już wariować z kolorami typu pomarańcza czy zieleń :D. Teraz będzie naturalnie i spokojnie :)