Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do "Bursztyna"

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

toek za blachę i dodatki zapłaciłem 13800. 250m2 blachy(z jakimś zapasem, chyba 5 %) +pasy rynnowe,obróbki szczytowe, gąsiory, komplet wkrętów, uszczelki gąsiorów, arkusz blachy na obróbki komina i farbę na ewentualne zaprawki. Blacha katalogowo kosztowała chyba 42 zł/m2, ja dostałem 20% rabatu na całe pokrycie. Blacha wygląda bardzo solidnie i mam pewność, że mam oryginalny wkład ocynkowany 275 g/m2 i do tego dobrą powłokę lakierniczą. Czytałem, że nasze kochane firmy oferują pokrycia z blachy SSAB , ale po zakupie okazuje się, że owszem jest dostępna ale na życzenie klienta. Czyli to co kupiliśmy nie koniecznie jest szwedzką blachą. Wolę spać spokojnie :D. Moi murarzo- dekarze wzięli 20 zł/m2 razem z orynnowaniem. Rynny Scala na cały dom po rabacie 1500 zł. Blachą jestem zachwycony. Kolor ciemny brąz, z na dachu wygląda na ciemny grafit . Przetłoczenia wydają się głebokie, mają 30mm ale na całej połaci wyglądają delikatnie. Składanie - bajka, prawie nie widać łączeń. Kurka podniecam się jak jakiś akwizytor:D. Nie nie sprzedaje tylko kupuje :yes: . Powodzenia z cholernymi papierzyskami, pioruńskie urzędasy :mad:

motylku fajnie , ze śledzisz moje zmagania z budową. Zapraszam i czekam na rozpoczęcie Twojej :bye:

byry, wiem wiem zaglądam często do Ciebie. Jak mi będziesz komentował w dzienniku, a nie w komentarzach to skoczę do Koła i po mojej wizycie będziesz śpiewał sopranem :D. Taki żarcik oczywiście :lol2: Pozdrawiam

witam

mam pytanie czy pod te słupki betonowe na których sa belki podtrzymujące daszek nad tarasem masz wylane ławy,tzn czy tak masz w projekcie?

Bo u mnie jest podobny patent i chcą mi wylać lawę 50x50x40 pod każdy słupek:no:..a one nie są konstrukcyjne.

pozdrawiam

ładna ta blachodachóweczka:)

Zrobiliśmy takie pseudo ławy, o ile pamiętam majsterki wykopali najpierw płytko i stwierdzili, że wystarczy :). Po mojej delikatnej prośbie pogłębili wykop do ponad metra. Wymiary 40x40, zalali dno wykopu na około25 cm, potem zamontowaliśmy szalunki z płyty osb i obsypaliśmy dookoła ziemią. Dopiero po obsypaniu szalunki się ładnie usztywniły i można było je zalać betonem. W środek wbiliśmy 4 pręty i dodatkowo daliśmy kilka strzemion. Faktycznie słupek nie będzie przenosił wielkich ciężarów także nie ma co przesadzać ze zbrojeniem. W projekcie wyglądał jak zapora przeciwczołgowa :) . Edytowane przez artix1

• 4 weeks później...

rewo66 żyrafa bardzo tania nie jest ale przyda mi sie do szlifowania regipsów. Wszystkie ścianki działowe będę składał z kartongipsu. Jak sobie przypomnę szlifowanie połączeń płyt na sufitach podwieszanych i w łazience w naszym mieszkanku to mam dreszcze :D. Z tą folią kubełkową jeszcze nie wiem co zrobię. Chciałbym cokół pokryć tynkiem mozaikowym takim samym jak na słupkach od zadaszeń i kominach, czyli będę musiał obciąć folię przy samym gruncie. Jednocześnie nie chcę żeby ziemia i woda wlewała mi się między fundament , a folię. Być może zamontuje plastikowe listwy zakrywające brzeg folii. Coś z tym fantem trzeba zrobić :yes:

Kamilo niecałe 4 godzinki i po zawodach :D. Jak macie maszynkę to warto spróbować. Pierwsze 20min trochę walczyłem z tym potworem ale później nabrałem wprawy i poszło raz dwa. Chyba dobry patent :D

Właśnie jak pokazałam to szlifowanie elewacji Marcinowi, to był tym bardzo zainteresowany.. żyrafa dużo nam pomogła (kupiliśmy lekko używaną z długim okresem gwarancji za 400zł).. w każdym razie jak Marcin sobie ją wypatrzył, to pierwsze pomyślałam: hmmm kolejna zabawka/narzędzie (użyje raz i pójdzie w kąt) a okazuje się, że żyrafa ma sporo zastosowań i można ją praktycznie wszędzie używać.. najgorzej jest w kątach, bo nie dochodzi.. i mogę powiedzieć z czystym sumieniem, że to sprzęt pierwsza klasa..

kupiliśmy ją z późniejszym zamiarem sprzedaży.. ale teraz to się zastanawiam czy warto sprzedawać.. tym bardziej, że za zwykłą szlifierkę trzeba dać 100-200zł a mamy już takie dwie i trzecią pożyczoną od teścia i póki co dedra (żyrafa) ma wzięcie:)

Właśnie jak pokazałam to szlifowanie elewacji Marcinowi, to był tym bardzo zainteresowany.. żyrafa dużo nam pomogła (kupiliśmy lekko używaną z długim okresem gwarancji za 400zł).. w każdym razie jak Marcin sobie ją wypatrzył, to pierwsze pomyślałam: hmmm kolejna zabawka/narzędzie (użyje raz i pójdzie w kąt) a okazuje się, że żyrafa ma sporo zastosowań i można ją praktycznie wszędzie używać.. najgorzej jest w kątach, bo nie dochodzi.. i mogę powiedzieć z czystym sumieniem, że to sprzęt pierwsza klasa..

kupiliśmy ją z późniejszym zamiarem sprzedaży.. ale teraz to się zastanawiam czy warto sprzedawać.. tym bardziej, że za zwykłą szlifierkę trzeba dać 100-200zł a mamy już takie dwie i trzecią pożyczoną od teścia i póki co dedra (żyrafa) ma wzięcie:)

Skąd ja znam to hasło: "znowu kolejna zabawka raz użyjesz a później będzie to leżeć i zawadzać w szafie" ;)

Ha ha, mi już grozi eksmisja z moimi wszystkimi "zabawkami" . Wszystko sie przyda, wkrętareczka, szlifiereczka, piłeczka , nastepny komplet wkretaków i cała sterta różności. Co jakiś czas jestem "proszony" o usunięcie sterty narzędzi, które sobie same wychodzą z regałów w przedpokoju i leżą na podłodze:D.

No ale cóż tacy są faceci, wchodząc do marketu budowlanego czuję się jak kobitka z pełnym portfelem w galerii handlowej :D

Ha ha, mi już grozi eksmisja z moimi wszystkimi "zabawkami" . Wszystko sie przyda, wkrętareczka, szlifiereczka, piłeczka , nastepny komplet wkretaków i cała sterta różności. Co jakiś czas jestem "proszony" o usunięcie sterty narzędzi, które sobie same wychodzą z regałów w przedpokoju i leżą na podłodze:D.

No ale cóż tacy są faceci, wchodząc do marketu budowlanego czuję się jak kobitka z pełnym portfelem w galerii handlowej :D

Lepiej bhym tego nie wyraził :lol2:

Agusia1 faktycznie zabawa jest niezła z naszym "pałacykiem". "Bursztyn" jest naszym pierwszym i pewnie ostatnim domkiem. Nie pracuje w budowlance, jestem zupełnym laikiem w tej dziedzinie. Życie, wrodzona upierdliwość i "zawodostwo" naszych krajowych majstrów zmusiło mnie do własnoręcznej pracy.:lol:. Myslę, że wszystko, lub prawie wszystko można zrobić samemu i przy okazji zaoszczędzić troszkę kaski:p.. Pewnie nawet sporo kaski ;). Pozdrawiam i zapraszam ponownie:bye:

gorbag świat należy do odważnych . W projekcie na pewno masz schemat całej instalacji. Podłączenie instalacji do pieca i elektroniki zostawię fachowcowi ale rozprowadzenie wszystkich rur jest proste jak sznurek :rolleyes:. Wszyscy namawiali mnie do zgrzewanych rur PE booo są najlepsze. Najlepsze dla majstrów, którzy kasują inwestora za każdy podłączony punkt. Ja jak zwykle idę pod prąd i stosuję pex-y. Nie mam żadnych łączeń w posadzce, nic mi za kilka lat (odpukać)się nie rozszczelni na kolanku, wszystkie złączki będą na wierzchu. Jak chcesz stosować jednak instalację zgrzewaną kupuj rury i złączki tego samego producenta. Ze względu na różne temperatury topienia sie plastiku różnych producentów rur, mogą pojawić się problemy ze szczelnością. A poza tym na pewno dasz radę, fajna zabawa i sporo kaski w kieszeni:D. Powodzenia!

Po 1. piękna elewacja wyszła.. mój Marcin też się teraz zastanawia nad biały klejem.. :p (aaa i gdzie i po ile biały klej?)

Po 2.czy siatka żółta z castoramy darła się zostawiając drobne włókna? Marcin robił kiedyś wykończenie białą nad oknami i nie ciekawie mu się robiło, a w garażu zatapiał pomarańczową Caparola i zero strzępień.. (różnica na cały dom około 85zł - nie wiem czy warto brać tańszą z castoramy za 2,3 a caparol mamy po 2,70)

Po 3. czy listwy startowe nie powinny być przed styropianem?? nie wiem nie znam się..

Po 4. My też mamy pexy i Marcin był z nich bardzo zadowolony.. pożyczyliśmy zaciskarkę i poszło bardzo fajnie..