artix1 22.07.2015 21:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2015 Pewnie, że zrobię, od samego początku się nastawiałem na zakopanie rurki i widzę, że jest to konieczność, a nie widzi mi się. Z demolką trawnika nie bedę miał problemu, bo takowego nie posiadam, same chwasty . Mogę sobie spokojnie ryć, gdzie tylko chcę. Muszę też jakoś docelowo zacienić okno w salonie, jakaś roleta zewnątrzna, lub drewniane zadaszenie z ażurowym dachem. Pieron wie co zrobić, ale na pewno coś trzeba zmalować. Gorbag, zyski bytowe latem są spore. Obiad, kawka, prasowanie ubranek dla malucha, słońce i mam spora nadprodukcję. Wietrzenie ratuje nas teraz przed hipertermią, maleństwo też jest niespokojne od tego ukropu, byle do jesieni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
śmig_śmigalska 22.07.2015 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2015 (edytowane) u mnie teraz na wejsciu do reku z Gwc jest 18.5 * bypas oczywiscie założony.. tyle że musiałem wyrugować nawyk otwierania okien żeby "przewietrzyć" i "wychłodzič" O dzieki za te informację. U mnie z GWC leci 18 stopni, martwilam sie, ze to za duzo. Tez mam otwarty bypass, ale..... zauważyłam cos dziwnego. Jeśli powoduje wzrost wymiany powietrza (włączam 2 i 3 bieg rekuperatora), to o 1-2 stopnie wzrasta mi temperatura w chałupie. Czy to ma jakies uzasadnienie prawami fizyki? PS. Uwielbiam latem moje silikatowe mury. Wewnątrz jest jak w chałupie mojej babci. Temperatura niby 24 stopnie, ale wilgotność ok. Mam fixy:jawdrop: i bardzo pilnuje, żeby drzwi tarasowe były zasuwane. PS2. Artix, wciąż pozostaję w niemym zachwycie nad Twoimi talentami. Ślicznie Ci wyszły te taraso-werandy. PS3. Jako przesłona p/słoneczna sprawdzi sie pnącze o nazwie dławisz- przyrasta 5 m rocznie ))))))))Zarośnie Cię i zacieni w mig. Edytowane 22 Lipca 2015 przez śmig_śmigalska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 23.07.2015 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 (edytowane) Cześć Artix Tarasy pełna profeska wiadomo I co dziwne podobają mi się. Zastanowił mnie twój wpis na temat temperatury w domu. Kurczę 28* to faktycznie dużo. Masz włączoną wentylację mechaniczną?. U nas przy upałach 36 na zewnątrz w środku było 25* max a przeważnie jest ok. 23 - 24* i wilgotność ok 40 - 45%. Wentylacja chodziła max na 2 biegu i to tylko w nocy gdy były największe upały normalnie śmiga na najniższym biegu. Okap wokół domu mam 80cm szerokości więc słońce nawet od południa nie penetruje mocno domu. Od południowego zachodu zaś duży zadaszony taras. Może to mieć u nas duży wpływ. Rolet prawie nie używamy. Czasami w sypialni jak księżyc daje po oczach GWC rurowe może w twoim przypadku mieć duże znaczenie. Co do zwierząt to mam po sąsiedzku lisią rodzinkę a ostatnio musiałem sarnie pokazać inny kierunek przemieszczania się. Wyraźnie miała ochotę na nasze roślinki. Pozdrowienia dla całej Artixowej rodzinki. Edytowane 23 Lipca 2015 przez rewo66 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 23.07.2015 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 O dzieki za te informację. U mnie z GWC leci 18 stopni, martwilam sie, ze to za duzo. Tez mam otwarty bypass, ale..... zauważyłam cos dziwnego. Jeśli powoduje wzrost wymiany powietrza (włączam 2 i 3 bieg rekuperatora), to o 1-2 stopnie wzrasta mi temperatura w chałupie. Czy to ma jakies uzasadnienie prawami fizyki?Tak na mój chłopski rozum, jeżeli zwiększamy przepływ powietrza w GWC, skraca się czas przepływu danej ilości powietrza i wymiany ciepła pomiędzy ściankami rur czy kamieniami w żwirowcu. Powietrze krócej przebywa pod ziemią i nie oddaje tyle energii cieplnej do gruntu jak przy wolniejszym przepływie. Wolniej się ochładza. 18 stopni na wejściu do centralki, niee no fajnie macie, ja tam nie jestem mięczakiem i walę z grubej rury temp powietrza na zewnątrz . I kto jest debesciak?! . Żebym miał sam zakopać rurkę swoim szpadelkiem, to i tak to zrobię, nie planuje smażyć się znowu w następnym sezonie. Dzieki, taraso-werandy jeszcze nie skończone, ale pracuje nad tym dzielnie, o ile mi dzidziuś z mamusią pozwalają . Sprawdzę sobie w necie tą zieleninkę, byłoby to chyba niezłe rozwiązanie na zacienienie okna w salonie. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 23.07.2015 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 Zastanowił mnie twój wpis na temat temperatury w domu. Kurczę 28* to faktycznie dużo. Masz włączoną wentylację mechaniczną?. U nas przy upałach 36 na zewnątrz w środku było 25* max a przeważnie jest ok. 23 - 24* i wilgotność ok 40 - 45%. : Witaj! Ten rok jest co najmniej wyjątkowy pod wzgledem temperatur i ilosci słonecznych dni. Wentylacja chodzi non stop na min 2 biegu czyli 180m3/h. Podczas pochmurnych dni, temperatura spada i jest ok 24-25'C, alle jak tylko wyjdzie słońce, temperatura potrafi wzrosnąć o 2-3 stopnie. Cała południowa elewacja jest odsłonięta, okapy mam, ale chronią strych, okien w salonie już nie . Dom szybko nabiera temperatury, ale wolno ją traci, fajna opcja na zimne pory roku, latem jest to już wadą. Muszę zacienić duże okno w salonie i zbudować GWC, wtedy obniżę temp. wewnątrz o min 3'C i już będę super zadowolony. Wilgotność mamy identyczną, temperatury natomiast już nie . Eee tam, powoli się wszystko zrobi, nie wszystko na raz. Teraz męczę to, co już zaczynałem, lub prawie zaczynałem z pietnaście razy, drewienko . Dzisiaj spędziliśmy pierwszy wieczór na nowym tarasie, było bosko. Maleństwo po porządnym dotlenieniu się, padło i śpi jak suseł, jutro powtórka . Zwierzaczki są super jak nie rozrabiają, jak na razie z dziczyzny, tylko zające się u nas pojawiają na działce, za płotem to już inna sprawa. W lesie buszują wilki, trzeba być czujnym. Kilka lat temu się pojawiły i zadomowiły niestety. Dzięki za pozdrowienia! Artixowa gromadka odwzajemnia się i również pozdrawia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 24.07.2015 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2015 (...) Artixowa gromadka odwzajemnia się i również pozdrawia! Dziękujemy Zimą to my mamy problem z wilgotnością spada nam do poziomu 20 - 25% poza oczywiście łazienką gdzie jest na poziomie 40-45%. Ale w salonie trochę czasami ratuje większe gotowanie wtedy wzrasta do 30 - 35%. To tez jest trochę za mało. Wrzucenie reku na 3 bieg poprawia poziom wilgotności ale zaś zużycie prądu o wiele mocniej rośnie i drugi minus to spadek temperatury w domu o 1 - 1,5* z 23* na 21,5*. Wiadomo na 3 biegu nawiewa szybciej więc więcej chłodniejszego powietrza które nie zdąży się ogrzać w wymienniku rekuperatora. Temperatura 21* w sypialni jest ok ale w pozostałej część już dla mojej lubej jest za chłodno. U mnie GWC rurowe zaś przydałoby się zimą. Może coś z tym fantem zrobię w przyszłości. Może, bo spadek wilgotności zimą dokucza tylko mi, mojej żonie to wystarczy nawet 10% byle było ciepło Także ideału nigdy nie ma, grunt to zdrowie, spokój we własnym domostwie na łonie natury wokół. Hej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 24.07.2015 22:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2015 Zimą to my mamy problem z wilgotnością spada nam do poziomu 20 - 25% poza oczywiście łazienką gdzie jest na poziomie 40-45%. Ale w salonie trochę czasami ratuje większe gotowanie wtedy wzrasta do 30 - 35%. e: 25% to już sporo za mało, najmniej spadła nam wilgotność zimą do 33% i już odczuwało się suszę w gardle i nosie. W takich warunkach przydałby się nawilżacz powietrza. Fajnym rozwiazaniem jest GWC żwirowe z zakopaną rurką zraszającą złoże. Fajne ustrojstwo, nawet się nad tym zastanawiałem ale? No właśnie ale... Jak zwykle szukając dziury w całym, wynalazłem sobie mozliwość pojawienia się Radonu i odechciało mi się. Sprawdziłem mapkę Polski w obszarami występowania tego gazu, Inowrocław i okolice narażone są na jego występowanie niestety. Rakotwórcze badziewie, zostaje mi zakopana, szczelna rura w ziemi. Się zrobi (kiedyś), jeszcze muszę poczytać czy pomarańczowe rury nie wydzielają jakiegoś czegoś z siebie, bo ogólnie powinno płynąć nimi guano, a nie powietrze do oddychania . Niebieskie przeznaczome do GWC są drogawe trochę, dlatego nie dziwie się, że pomarańczowe maja takie wzięcie w wymiennikach gruntowych . He he, przy 10% wilgotności, żona pewnie zmieniłaby zdanie odnoście obniżenia temperatury w domu . Noo właśnie, wszystkim w 100% nie dogodzisz, nie ma szans. Zdrowie i spokój niech bedą mottem przewodnim mieszkania w swoim domu. Niech moc będzie z nami wszystkimi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 25.07.2015 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2015 (edytowane) artix1 super tarasik zmontowałeś, też chciałem u siebie coś związanego z drewnem, może deski kompozytowe choć tutaj cena powala ale mam już wylany beton na tarasie i do progu drzwi niewiele miejsca, a trzeba dać jakieś legary i dopiero później docelową nawierzchnię. Jaka jest u Ciebie wysokość legarów wraz z deskami tarasowymi? Jeśli chodzi o rekuperator to mam tak samo, około 26* w domu, przez okna od strony południowej w salonie wpada trochę słońca, ale mamy rolety więc nie ma aż takiej tragedii, mimo to jak będę robił taras chcę go jakoś zadaszyć, raczej nie będzie to konstrukcja pod dachówkę, ale coś lżejszego, takie coś mi się podoba http://deccoria.pl/galeria/foto,id,63777,800443,1,zadaszenie-tarasu-realizacja-w-zielonej-gorze.html ale od spodu zrobić coś takiego jeszcze https://kingipomyslnadom.wordpress.com/2014/12/08/zadaszenia-nad-drzwi-balkony-i-tarasy/ żeby za bardzo nie grzało. Taki mam pomysł na taras:) ale boję się też zaciemnienia tarasu. Czyli w sumie znając życie jeszcze może się coś zmienić Edytowane 25 Lipca 2015 przez mest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 25.07.2015 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2015 Miałem Cię nawet mest pytać jak temperatury u Ciebie. Też się zastanawiam nad tego typu konstrukcją od strony tarasu, zresztą podobna jest w oryginalnym projekcie z8. Wilgotności 25-30% sobie nawet nie wyobrażam. Poniżej 40% nos mi wysychał. Minimum tej zimy to było bodajże 38%. @rewo66Kojarzę, że większość robiła odwrotnie niż Ty, tzn. przy zbyt niskiej wilgotności w zimie ograniczają ilość wymian, nastawiając wentylację na minimum.Na pewno podkręcasz mocniej i to podnosi wilgotność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 25.07.2015 18:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2015 artix1 super tarasik zmontowałeś, też chciałem u siebie coś związanego z drewnem, może deski kompozytowe choć tutaj cena powala ale mam już wylany beton na tarasie i do progu drzwi niewiele miejsca, a trzeba dać jakieś legary i dopiero później docelową nawierzchnię. Jaka jest u Ciebie wysokość legarów wraz z deskami tarasowymi? Witaj Mest, gdybyś przykręcił same kontrlegary na płasko, tak jak u mnie, miałbyś 40mm plus min 24mm deski tarasowe. Jakby nie kombinować, potrzebujesz 64mm na samo drewno plus jakiś zapas, jeżeli pokład miałby być trochę niżej od progu drzwi tarasowych. Są plastikowe lub metalowe systemy mocowań desek, gdyby takie coś przykręcić bezpośrednio do wylewki, to byłaby niewielka szczelina pod deskami, a wysokość zabudowy zmalałaby do 35-40mm. Nikt tego nie praktykuje, zawsze przykręca się mocowania do drewienka, ale kto powiedział, że nie można trochę pokombinować. http://deck-dry.com/montaz-desek-tarasowych-niewidoczny-system-mocowania/ Zadaszenie z odsuwaną markizą byłoby ok, cena oryginału pewnie powala, ale przecież można zrobić samemu . Fajny pomysł, wart przemyślenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 26.07.2015 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 Czesc.. do garazu będziesz po werandzie wjeżdżać?? bo nie czaję celowości tego postumentu z desek tarasowych po prawej stronie.. będziesz z tego przemawiał czy co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob_budownik 26.07.2015 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 27.07.2015 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 Witam,Może głupie pytanie ale jak sprawdzałeś opory instalacji wentylacyjnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
śmig_śmigalska 27.07.2015 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 Witam, Może głupie pytanie ale jak sprawdzałeś opory instalacji wentylacyjnej? Wyskocze przed szefa dziennika i odpowiem Mam rekuperator Brink Renovent medium Na obudowie rekuperatora jest panel sterowania, na którym wyświetla sie aktualny bieg i jego wydajność. Jeśli sie wciśnie jednocześnie na trochę ponad 3 sek. przycisk F i OK to wyświetlacz zacznie migać. Przyciskami + lub - możemy obejrzeć aktualne ustawienia: który raz uruchomione urzadzenie, jaka jest temperatura nawiewu, wywiewu, czy bypass jest włączony. Jednym z parametrów jest opór instalacji nawiewu i wywiewu. Jest to u mnie pozycja 9 na liście np. t.180 oznacza, że wentylator nawiewny pracuje pod ciśnieniem 180Pa, a pozycja 10 na liście np. A.180 oznacza parametry pracy wentylatora wywiewnego. Szczegółowe informacje znalazłam na stronie 27 instrukcji znalezionej w internecie (w tej dostarczonej wraz z rekuperatorem strony kończa się na 23) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 27.07.2015 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 Witam,Może głupie pytanie ale jak sprawdzałeś opory instalacji wentylacyjnej? Nie takie głupie Wchodząc w menu reku, mogę sprawdzić opory nawiewu, wywiewu, wydatki poszczególnych wentylatorów itd. Reku samo dostosowuje obroty wentylatorów do aktualnych oporów instalacji. Zadana wydajność nawiewu zawsze jest taka sama, niezależnie od zasyfienia czerpni czy filtrów. Mądre ustrojstwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 27.07.2015 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 Wyskocze przed szefa dziennika i odpowiem) Ale się zgraliśmy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
śmig_śmigalska 27.07.2015 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 Czesc.. do garazu będziesz po werandzie wjeżdżać?? bo nie czaję celowości tego postumentu z desek tarasowych po prawej stronie.. będziesz z tego przemawiał czy co ? Artix tam bedzie siedział na fotelu uszaku i czujnym okiem obserwował, czy żona prawidłowo wjeżdża do garażu. Stamtąd tez będzie udzielał pochwały wzrokowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob_budownik 27.07.2015 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 Dobre!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 27.07.2015 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 Czesc.. do garazu będziesz po werandzie wjeżdżać?? bo nie czaję celowości tego postumentu z desek tarasowych po prawej stronie.. będziesz z tego przemawiał czy co ? Z tego prawego podestu, będe się darł do sąsiada w środku nocy, żeby wreszcie skończył imprezę, bo jak nie, to biorę siekierę i idę przestroić mu skrzynkę elektryczną przy jego płocie . To to po prawicy, będzie służyło jako miejsce na dużą, drewnianą donicę na jakieś zielsko. Coś podobnego jak u Ciebie, skręcę jakieś coś i wstawię w środek ładne drzewko czy krzak. Taki bajerek po prostu, zamiast nasypu, czy odsłoniętego murka oporowego, będzie mikro werandka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 27.07.2015 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 Taaa, śmiejcie się, śmiejcie !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts