Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa budynku gospadarczego o powierzchni max.25m2 bez pozwolenia i projektu

Recommended Posts

Witam!!

Chciałbym samodzielnie postawić budynek gosp. na działce budowlanej, do zastosowań typowo rekreacyjno-ogrodniczych, czyli na narzędzia ogrodnicze itp., użytkowany wiosna-lato-jesień.

Żeby maksymalnie ciąć koszty, chcę budowy podjąć się sam, lecz niestety w tym temacie nie mam żadnego doświadczenia poza remontami w mieszkaniu.

Technologia: tania (murowana)

Finanse: max 20tys. zł

Projekt: brak

Znajomość budownictwa: remonty w mieszkaniu robię samodzielnie

Media: wyprowadzone poza budynek aby w przyszłości można było zrobić przyłącze, bez instalacji w środku (woda +elektryczność)

Stan surowy zamknięty: 2 okna plastikowe, drzwi.

Dach: najtańszy (gont lub papa)

Wszystkie dokumenty są już w urzędzie w trakcie weryfikacji także przypuszczam, że budowę będę mógł zacząć ok. września.

Na chwilę obecną wiem że będzie to budynek murowany bez wskazania konkretnego materiału, gdyż nie wiem co będzie najlepsze na budowę takiego bud.gosp., dach spadzisty ku tyłowi pokrycie gontem lub papą (co wyjdzie taniej), budynek nie będzie przekraczał pow. 25m2 wymiarowo 6m x 4m lub 4,9m x4,9m.

Czy taki budynek będzie potrzebował fundament?? jeśli tak - jak taki fundament zbudować, będę wdzięczny za wszelkie porady lub odnośniki gdzie było by to dokładnie pokazane i opisane.

Z jednej strony nie chcesz płacić za projekt, a z drugiej - próbujesz zdobyć rzeczy, które znajdują się w takim projekcie. Albo wte, albo wewte :)

Biorąc pod uwagę, że zwykłe murowane ogrodzenia potrafią popękać, jeśli nie mają fundamentu - stawianie budynku bez niego raczej nie wydaje się zbyt rozsądne. Rodzaj i wymiary fundamentu zależą od lokalizacji, obciążeń i warunków gruntowych.

Z jednej strony nie chcesz płacić za projekt, a z drugiej - próbujesz zdobyć rzeczy, które znajdują się w takim projekcie. Albo wte, albo wewte :)

Biorąc pod uwagę, że zwykłe murowane ogrodzenia potrafią popękać, jeśli nie mają fundamentu - stawianie budynku bez niego raczej nie wydaje się zbyt rozsądne. Rodzaj i wymiary fundamentu zależą od lokalizacji, obciążeń i warunków gruntowych.

Niestety mam mocno ograniczony budżet, projekt budynku gosp. to koszt rzędu 800-1000zł, co przy budżecie max.20tys jest kwotą całkiem sporą.

Nie szukam niczego wyrafinowanego, także liczyłem, że osoby które na co dzień budowlanką się zajmują będą mogli mi w tej sytuacji pomóc.

Chodzi mi o podstawowe informacje jakie są potrzebne do budowy takiego fundamentu.

Kopiesz, szalujesz, wrzucasz zbrojenie, betonujesz, izolujesz, zasypujesz, zagęszczasz. Naprawdę, nic się nie da powiedzieć więcej na ten temat na podstawie Twojego opisu. Nawet lokalizacja ma znaczenie, bo przekłada się na minimalną głębokość posadowienia. Ty nawet nie wiesz, z czego chcesz budować - a cegła pełna nie waży tyle, co beton komórkowy. Do kogo będziesz mieć pretensje, jak na podstawie wymiarów "na oko" z forum ściany popękają, a dach się zarwie, gdy wejdziesz na niego, żeby położyć papę? Tak jak napisała marynata - możesz przejrzeć dział o fundamentach, ale...

... moim zdaniem bezpieczniej będzie, jeśli zainwestujesz w ten projekt. Pytanie o to, czy fundament w ogóle musi być, nie wróży niczego dobrego na ciąg dalszy - może aż do wykończeniówki, skoro z remontami miałeś już jakąś styczność. Tym bardziej, że chcesz budować sam, to miej chociaż jakiś konkretny podkład w postaci projektu i wtedy szukaj informacji, jak co zrobić. Bo inaczej będziesz co chwilę zakładać tematy, w których po uzyskaniu odpowiedzi zapytasz "a to trzeba było zaizolować/zamontować nadproże/wrzucić zbrojenie?".

Może jednak zbuduj drewniany budynek na słupkach fundamentowych?

Witam

Jesli chcesz budowac budynek bez pozwolenia to chyba, a raczej na pewno nie moze on byc na stale zwiazany z gruntem, czyli nie moze miec fundamentow.

W cenie 20 tys spokojnie zamowisz domek drewniany o pow. 25m2 ( posadowiony na bloczkach betonowych lub plytach) z projektem i wykonaniem przez firme, jedyne co musisz zrobic to zglosic budyek w starostwie ( razem z prowizorycznym projektem wykonanym nawet recznie przez ciebie i umiejscowieniem go na dzialce) jezeli w ciagu 30 dni nie sprzeciwia sie to mozesz budowac.

Pozdrawiam

Aleksiej - może jednak poczytaj prawo budowlane, co?

Budynki gospodarcze, nawet murowane do 25 m2 buduje się na zgłoszenie na nie pozwolenie. Nie wymagają również projektu budowlanego.

Fakt masz racje sory za wprowadzenie w blad,

a wynikalo to z tego ze jak ja budowalem swoj domek letniskowy na dzialce rolnej to w starostwie powiedzieli ze nie moze

on byc stale zwiazany z gruntem.

Jednakze kazali zlozyc prowizoryczny projekt domku i umiejscowienie go na dzialce, (wyrysowany na mapce) czy przypadkiem nie bedzie za bardzo sie wyroznial przy okolicznych domach.

Może jednak zbuduj drewniany budynek na słupkach fundamentowych?

Ten temat już przerabiałem, na działce mam już coś takiego a dokładnie altanę usadowiony na bloczkach betonowych, nie dość ze już podłoga próchnieje bo po 15latach bloczki tak osiadły, że praktycznie altana leży już bezpośrednio na gruncie, to i konserwacja takiej altany do najtańszych nie należy, żeby go utrzymać w miarę najlepszym stanie staram się co 5lat całą altanę drewnochronem malować.

Aleksiej - może jednak poczytaj prawo budowlane, co?

Budynki gospodarcze, nawet murowane do 25 m2 buduje się na zgłoszenie na nie pozwolenie. Nie wymagają również projektu budowlanego.

Wczoraj odebrałem warunki zabudowy, nie muszę mieć projektu tylko prowizoryczny projekt jak to mniej więcej ma wyglądać, teraz muszę wystosować wniosek "zawiadomienie zamiaru budowy" i po 30 dniach mogę rozpocząć budowę.

Niestety nie wszystko poszło zgodnie z planem, z powodu potoku który płynie tuż za płotem i liniami WN które przebiegają nad działką, muszę wystosować kolejne pisma do wojewódzkiego urzędu melioracji i urządzeń wodnych w katowicach i taurona o wyznaczenie strefy ochronnej.

Gdy to już będę miał, mam się listownie skontaktować z marszałkiem woj. śląskiego o pozytywne rozpatrzenie mojej sprawy, po czym dopiero będę mógł złożyć zawiadomienie o zamiarze budowy.

Nawet nie chcę myśleć, co by było gdybym tam chciał wybudować dom jednorodzinny.

Edytowane przez Iskierniczek