_Gosiaczek_ 03.07.2012 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 Witam serdecznie Dość poważnie zastanawiam się nad tym projektem. Wstępnie pokazałam go architektowi, który miałby go adaptować i przyznał, że jest to jeden z lepszych jakie widział. Martwi mnie tylko malutka kotłownia. Są tu może osoby którym ten domek spodobał się tak samo jak mi? LINK do projektu http://www.tooba.pl/projekt-domu-TK-8-GL1/a,s_pd,idp,12884,mirrorView,1.html Co byście zmienili w tym projekcie? Może widzicie wady, których ja nie dostrzegam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.07.2012 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 Mała kotłownia nie jest problemem gdy ma się gaz, prąd lub PC. Dla mnie ten projekt nie jest optymalny, np. brak miejsca na szafę w wiatrołapie, we wnęce przy drzwiach zmieści się tylko płytka komoda na buty. Garaż nie jest połączony z domem.Dziwne, że przy tak małym domu potrzeba aż dwóch ścian nośnych, by podtrzymać klatkę schodową. Bo optymalnym rozwiązaniem byłoby zrobić szafę na ubrania pod schodami, dostępną z wiatrołapu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Gosiaczek_ 03.07.2012 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 Podczas kolejnego spotkania z architektem wspomnę o Twoich sugestiach. Szczerze mówiąc czekałam na Twoją opinię. Dziękuję uprzejmie Ciekawi mnie czy łatwo jest zmienić ścianę nośną na działowa, ale to już pytanie raczej do osoby adaptującej projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.07.2012 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 Nie jest łatwo, ale można wstawić słup i podciąg. Wymaga to jednak na nowo przeliczenia nośności, nie wiem czy adaptującemu się będzie chciało. Możesz też zrobić schody drewniane, wówczas nie muszą opierać się na ścianach nośnych. Pomyśl też o powiększeniu okien od szczytu na poddaszu. Okna połaciowe są drogie i mocno przegrzewają pomieszczenia, więc lepiej je ograniczać. Nad garażem można zrobić sypialnię z własną łazienką. Az się prosi poszerzyć projekt o 60 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Gosiaczek_ 09.07.2012 09:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 Czy jeśli powiększę okna szczytowe to mogę w tych pokojach w ogóle zrezygnować z połaciowych? Nie będzie za ciemno? Zostawiłabym połaciowe tylko i wyłącznie w najmniejszym pokoju i łazience (tam gdzie nie ma okien szczytowych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.07.2012 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 wszystko zależy od tego na jakie strony świata wychodzą okna. Od północy może być ciemno. Moim zdaniem dwie sypialnie z lewej wystarczy im światło z okien klasycznych, zwłaszcza jak obręb okapu dachu będzie mniejszy a wystawa będzie zachodnia lub południowa. Możesz też przerobić projekt na bardziej nowoczesny, robiąc dom bez okapów i wówczas do pokoju bez ściany szczytowej można wstawić okna kolankowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts