darek63 07.07.2012 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2012 (edytowane) W tym tygodniu grad pobił mi szyby na dachu szklarni w ogrodzie. Z jednej strony /połaci/ wybiło 90% szyb, z drugiej ok. 20%. Szklarnia wymiarów 4x9m, wykonana solidnie z : dół to pozbijane stare drewniane okna w ramach , postawione na podmurówce i podwalinach z kantówki, góra wyspawana fachowo konstrukcja stalowa z teownika, było oszklone szybami grubości ok. 3-4mm. Stała ok. 12 lat , hodowaliśmy pomidory na własne i rodziny potrzeby, plon latem ok 200 kg ..... w tym tygodniu spadł grad wielkości czereśni o śliwek i narobił strat. Dół szklarni całkiem zdrowy mógłby postać jeszcze ok. 10 lat, a dach ze stali kilka razy dłużej. Zastanawiamy się teraz czy : 1. skasować szklarnie, ....... pociąć spalić .... zapomnieć .... 2. zaszklić jeszcze raz szkłem (koszt ok. 2-3 tys zł) .... ale jak grad znowu się powtórzy ? 3. "zaszklić " materiałem alternatywnym" czyli np, płyty faliste przeźroczyste ... może takie są odporniejsze? No właśnie jakie są materiały alternatywne na dach szklarni? Ma ktoś nieszklaną szklarnię? Jakie są ceny szklenia? Proszę o opinie i porady. Edytowane 7 Lipca 2012 przez darek63 literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.07.2012 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2012 poliwęglan, szkło akrylowe - ale nie sądzę by wyszło taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 14.07.2012 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2012 Nie likwidować!!! A może folia tunelowa? http://www.marma.com.pl/pl/2,8,333,12/12/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 17.07.2012 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Ja mam folię tunelową i sprawdza się znakomicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.