baba 10.11.2001 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2001 mam pytanie:działka przylega do lasu dębowego,długość ogrodzenia z siatki 200m,co posadzić aby było niedrogo,osłoniło od wiatru(ok. 2 m.wys.),i żeby nie było łakome dla złodzieja.baba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
locus_bw 10.11.2001 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2001 Polecam odwiedziny na stronie grupy pl.rec.ogrody : ogrody.agrosan.plJest tam materiał z dyskusji o zywoplotach.Ja polecam roze pomarszczona (rosa rugosa) - kwitnie i owocuje caly rok - w szkolce lub u lesnika mozna dostac naprawde tanio- kluje i rozrasta sie (moze to byc wada)- nie atrakcyjne dla zlodziejaMam ją od wiosny - sporo sie rozrosla - na zime pewnie ogolocieje ale czerwone owoce (puki ich ptaki nie wyskubia) bedą uatrakcyjniac wyglad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baba 10.11.2001 08:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2001 czy ktoś zna adresy szkółek lub leśników na Dol.Śląsku?.baba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
locus_bw 11.11.2001 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2001 Ja kupowałem (świerki, różę, modrzewie, lipy, klony) w Gaszowicach u lesniczego (ma tez inne) - mowil ze duzych ilosci nie sprzedaje juz ale jakieś 100 czy dwieście to da radę.Obok w Ślizowie Generalnie to teraz za późno. Poczekaj z tym do wiosny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.11.2001 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2001 Polecam ligustr (Ligustrum vulgare) odmianę pospolitą lub którąś z ozdobnych a najlepiej pół na pół. Tanio - bardzo, szybko rośnie tylko strzyc trzeba. Kupisz w szkółkach lub w miejskich zakładach zieleni. Tylko że jest już raczej za późno - sadzonki mogą przemarznąć - poczekaj do wiosny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.01.2002 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2002 Osobiscie "zachorowalem" na zywoplot grabowy - na razie teoretycznie, bo tylko na podstawie zdjec i jednego zywoplotu w ogrodzie botanicznym w Zabrzu. Czy ktos ma jakies - najlepiej kilkuletnie doswiadczenie z ta roslina?Gdzie na Slasku mozna jeszcze zobaczyc taki zywoplot?Czy potrzeba specjalnej odmiany? - spotkalem sie z nazwa "Grab zywoplotowy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gkwiatkowski 24.01.2002 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2002 Grab wymaga dobrej gleby.Warunki przyrodnicze to podstawowa sprawa, którą trzeba wziąć pod uwagę wybierając roślinę.Ja buduję w sercu Borów Dolnośląskich na terenie 2,63 ha.Mam 850 mb ogrodzenia.Żeby nie pójść z torbami, a jednocześnie zachować charakter terenu, ogrodziłem siatką leśną na słupach akacjowych i obsadzam krzewami.Chcę stworzyć mur zieleni z ukrytą siatką wewnątrz.Gleba licha- poniosłem klęskę z ałyczą,której mnóstwo wypadło , a reszta nie chce rosnąć.Znakomity jest świerk pospolity- niewymagający,można go przyciąć na wymaganej wysokości,tworzy zwarty mur.Wada - po kilkunastu latach trochę wyłysieje od spodu.Będę jeszcze sadził tarninę, głóg i berberys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gkwiatkowski 24.01.2002 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2002 I jeszcze na temat adresów szkółek: prawie każde nadleśnictwo ma własną, polecam tę w Radogoszczy koło Lubania Śl.tel.075/7217576. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad 26.02.2002 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2002 Proponuję jałowiec pospolity (kolumnowy) - małe wymagania glebowe, strzyc nie trzeba i jest zielono przez cały rok. Do tego kłuje. Posadziłem - rośnie juz pare lat (1,6m) i fajnie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jk 16.03.2002 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2002 locus_bw!Gdzie są te Gaszowice na Dolnym Sląsku?Podoba mi się pomysł z różą pomarszczoną na żywopłot.Czy wygrywa z chwastami, czy trzeba bardzo plewić wokół niej?Mam ziemię ciężką, gliniastą.Chociaż jak ozdobne róże rosną to chyba i dzika wyrośnie, co? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mahda 12.04.2002 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2002 A czy macie jakies doswiadczenie z bluszczem? Chcialabym obsadzic siatke takim dzikim winem, albo bluszczem, ale troche nie wiem czy to sie uda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jk 07.05.2002 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2002 Bluszcz wolno rośnie i słabo się wije wokół siatki. Trzeba go zaplątywać. Dzikie wino czyli winnobluszcz trochę szybciej zarasta, ale liście opadają na zimę. Za to ładnie zmieniają kolor jesienią na rudy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sopocianin 05.02.2003 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2003 Bardzo przepraszam jestem tu nowy, mam pytanie co posadzic przy plocie, nic drogiego ale zeby zabespieczalo przed nieproszonymi goscmi czyli geste i itp. Bardzo wszystkim dziekuje za tak cenne porady !! [ Ta wiadomość była edytowana przez: Sopocianin dnia 2003-02-11 19:05 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 06.02.2003 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2003 Najczesciej polecaja Tuje - rosna szybko i mozna je formowac. Mozna tez jakies iglaki, czyli drzewa iglaste. Tylko ze trudniej je formowac i po kilku latach przerastaja za duzo.Najtaniej chyba posiac jakies straczkowe, np fasolke. A moze kukurydze : tez szybko rosnie i zasloni od sasiadow.Ale najszybciej ta sprawe zalatwi po prostu wysoki plot ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agacka1719499039 06.02.2003 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2003 Ja jeśli można pozostaje wierna pnączą. Sa w tak wielu odmianach, że każdy znajdzie coś co mu przypadnie do gustu! Rosną szybko, zajmują mało miejsca i nie są za drogie!!! Na początek polecam winobluszcze - zarastaja wszystko i szybko. I na ich podpory wystarczy zwykła siatka i tak ją obrosną i nie będzie widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mc 06.02.2003 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2003 Ligustr. Najlepiej zimozielony.Sadzonki niezbyt drogie, przyjmują się jak chwast t.zn. wszystkie, posadzony w dwóch rzędach tworzy zaporę, również dla wiatru, także zimą.A ile przyjemności przy strzyżeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 07.02.2003 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2003 On 2003-02-06 15:21, mc wrote: Ligustr. Najlepiej zimozielony.Sadzonki niezbyt drogie, przyjmują się jak chwast t.zn. wszystkie, posadzony w dwóch rzędach tworzy zaporę, również dla wiatru, także zimą. A ile przyjemności przy strzyżeniu. A czy na taki szczelny zywoplot nadaja sie zwykle choinki, sosny, czy inne iglaki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agacka1719499039 07.02.2003 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2003 Nadają sie jak najbardziej ale po 1 zajmują dużo miejsca a po 2 nie jestem przekonana czy takie zagęszczone i rosnące na sobie iglaki ładnie wygladają(a żeby było szczelnie musisz je gęsto posadzić) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miła 08.02.2003 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2003 Sopocianin - do sadzenia żywopłotu obronnego wykorzystuje się rośliny posiadające naturalną ochronę w postaci kolców, cierni (berberysy, głóg, ałycza, rokitnik, ognik).Alternatywą dla tych żywopłotów jest sposób prowadzenia,który polega na takim przeplataniu pędów, że tworzą one jednolitą barierę, coś na wzór siatki (nadaje się na to wiklina i inne).żeby się dowiedzieć czegoś bardziej konkretnego musisz podać1.przewidywaną wysokość i szerokość żywopłotu2.stopień zacienienia3.ile chcesz poświęcać czasu na jego pielęgnację4.i co się znajduje w pobliżu miejsca na żywopłot (mam na myśli wszystko co może mieć wpływ na zawartość wody w gruncie )5.w jakim podłożu (jaka ziemia) ma być posadzony.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 08.02.2003 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2003 On 2003-02-07 16:31, Agacka wrote: Nadają sie jak najbardziej ale po 1 zajmują dużo miejsca a po 2 nie jestem przekonana czy takie zagęszczone i rosnące na sobie iglaki ładnie wygladają(a żeby było szczelnie musisz je gęsto posadzić) Jak gesto mozna je (iglaki) sadzic, czy 80 cm bedzie dobrze ? Czy mozna, czy trzeba je przycinac, kiedy i jak ? Czy moze dac sobie spokoj i po np.5 latach wykopac,sadzac nowe. A moze zdecydowac sie na zwyczajne Tuje, albo kukurydze, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts