chopinetka 25.04.2006 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 Hej Nie wiem jakie masz preferencję, czy wolisz liściasty żywopłot czy iglaki, ja z mojego doświadczenia mogę polecić ci liguster - szybko rośnie nie jest wymagający co do gleby. Jedyne co musić robić to regularnie go ciąć, wtedy będzie gęsty. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolsta1 26.04.2006 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 Jest to iglak czy liściasty. Myślałam raczej o iglastym aby w zimię też spełniał swoją rolę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 27.04.2006 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2006 Pisałam o liściastym a jeżeli chodzi o iglaki to proponuję np. jałowce ale nie pamiętam w tej chwili nazwy odmiany, która nadawałaby się bo szybko rośnie. Jak przyjdę z pracy to napiszę. Nie wiem jeszcze jaką masz glebę, rośliny mają różne wymagania. Ja mam cyprysili sqarossa., ale przy nich trzeba troszkę "pochodzić". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 27.04.2006 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2006 Ten wątek powinien pomóc: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=50272&highlight= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leśny_ziutek 02.05.2006 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2006 Właśnie posadziłem 500 sadzonek śliwy ałyczy i 90 śliwy tarniny. zostało drugie tyle. robota niwedzięczna - mam już na nią alergię, ale cóż na szczęscie żywopłot sadzi się tylko raz. Ałycza jest w miarę łatwo dostępna i bardzo tania: małe sadzonki można dostać za 15 gr + 3% VAT w szkółkach leśnych - choć w tym roku był problem: planowałem kupić 2000 sadzonek a dostałem tylko połowę i to bardzo mizernych. Sadzę więc w dwa razy większych odległościach i zaczyna mnie to cieszyć, bo mam już dość tego sadzenia i dwa razy większej ilości bym nie wytrzymał . Co do ałyczy to podobno ma same zalety: 1. Jest rośliną rodzimą i rośnie na każdej glebie. 2. Co najważniejsze rozrasta się przez odrosty korzeniowe, czyli żywopłot sam się zagęszcza. 3. Ma kolce i to jakie - miałem kilka ałyczek, i przy wycinaniu części nieźle się pokułem, a jeden kolec przebił podeszwę buta i trafił w stopę - mało przyjemne , ale w żywopłocie obronnym o to chodzi. 4. Kwitnie na wiosnę - jeśli nie tnie się zbyt intensywnie. 5. Ma owoce (małe śliweczki), podobno jadalne, oczywiście jeśli się nie tnie zbyt mocno - zobaczymy. 6. Jest bardzo tania - przy tej cenie sadzonek, koszt założenia żywopłotu to praktycznie tylko koszt pracy. Ja zamierzam prowadzić ten żywopłot w postaci półformowanej - jedno cięcie w roku, latem (zależy mi na kwiatach i owocach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkotowa 02.05.2006 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2006 Też polecam liguster. Sama posiadam. Rośnie szybko i wszędzie. Przycinasz i tyle. Fajne zimozielone krzaki to ostrokrzew. Rośnie wysoko, ma czerwone owoce -kuleczki więc zimą ptaszki mają co jeść. Nie wymaga cięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkotowa 02.05.2006 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2006 Liguster. To taki szybko rosnący krzak. Gubi liście na zimę. Należy go tylko przycinać. Sadzi się w dwóch rzędach - jeden od drugiego 25cm. Sadzonki obok siebie co pol metra. Niewymagający. Rośnie wszędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkotowa 02.05.2006 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2006 Podlączam się pod liguster. Rośnie szybko, wszędzie. Jest super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadzel 03.05.2006 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2006 Ostrokrzew ma jedna wade przemarza co spotkało mnie tej zimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkotowa 03.05.2006 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2006 Oj, to przykre. Mój przezyl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 04.05.2006 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 Witam Tak jak obiecałam podaję nazwy jałowców, które nadają sie na żywopłot: Skalny - Blue Arrow; Hibernika. Tyle wiem napewno, choć sądzę, że są jeszcze inne, które z powodzeniem można uprawiać. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 04.05.2006 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 'Spartan','Stricta','Stricta Variegata','Obelisk','Monarch','Bourkii'. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 18.05.2006 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2006 Witam wszystkich Bardzo podoba mi sie ta roslina . Zywoplot prezentuje sie rewelacyjnie .Szukalam jej w katalogach ,sklepach .Niestety bez skutku moze ktos wie jak sie nazywa i jakie ma wymagania http://images1.fotosik.pl/68/ef2201f7a9f7325f.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 19.05.2006 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 Czy nikt mi nie pomoze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 19.05.2006 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 Bryta,Pomóc Ci może tylko tem kto zma tę roślinę i wydaje mi się, że może to być liguster japoński "Silver Curls".http://www.esveld.nl/plantdias/68/68277.jpg, albo coś podobnego.Ten żywopłot pod Szczecinem może i urośnie, bo w centralnej Polsce nie ma żadnych szans. Trzeba pytać w szkółkach, ale najlepiej mieć to zdjęcie ze sobą. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 19.05.2006 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 Dzieki Przegladalam oferte szkolek niestety nie znalazlam tej roslinki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 19.05.2006 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 Ligustr złoty.Ligustrum ovalifolium "Aureum".http://www.hedging.co.uk/acatalog/images/plants/10271.jpg http://www.derkleinegarten.de/800_lexikon/804_hecken/bilder/ligustrum_ovalifolium_aureum_goldliguster.JPGWpisz w google to słowo- wyświetlą Ci się szkółki prowadzące ta odmianę. Ale ten japoński, pokazany przez zygmora, jest CUDNY !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 19.05.2006 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 Bryta gdzie zrobilas to zdjecie? moze popytaj wlascicieli co to jest i gdzie to kupili i po problemie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 19.05.2006 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 Ligustr złoty.Ligustrum ovalifolium "Aureum". http://www.hedging.co.uk/acatalog/images/plants/10271.jpg http://www.derkleinegarten.de/800_lexikon/804_hecken/bilder/ligustrum_ovalifolium_aureum_goldliguster.JPG Wpisz w google to słowo- wyświetlą Ci się szkółki prowadzące ta odmianę. Ale ten japoński, pokazany przez zygmora, jest CUDNY !!!! Ten jest rowniez piekny tylko ten moj nie jest pasiasty tylko soczyscie zielony a mlode pedy blyszczo zoltym odcieniem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 19.05.2006 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 Ta sama odmiana, tylko w miejscu mocno nasłonecznionym - znika rysunek liści.Ligustr złoty.Ligustrum ovalifolium "Aureum".http://pics.davesgarden.com/pics/misha227_1093916107_711.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts