bryta 19.05.2006 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 Ta sama odmiana, tylko w miejscu mocno nasłonecznionym - znika rysunek liści. Ligustr złoty.Ligustrum ovalifolium "Aureum". http://pics.davesgarden.com/pics/misha227_1093916107_711.jpg Jesli znika to bylo by to . A jakie ma ta roslina wymagania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 20.05.2006 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2006 http://www.mFoto.pl/uploads/1058/bbb_53e35.jpg Takie jak każdey ligustr; jest tylko bardziej wrażliwy na zimno i pierwsze lata dobrze jest go osłaniać. Moje formy nakrapiane - wymarzły zimą, więc teraz już wiem. Co do kwestii wybarwiania - aureum ma rózne mutacje i w zależności od tego z jakiego krzaka są ukorzeniane sadzonki, możemy uzyskac formę mniej lub bardziej mozaikową albo czysto żółtą, tak jak na zdjęciach. A może poprostu pobierzesz materiał na sadzonki od tego Pana? I sama rozmnożysz.Bo na polskich stronach internetowych idealnie żółtego egzemplarza, nie znalazłam. A ściągać sadzonki z zagranicy ( są w Anglii), raczej się nie opłaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 20.05.2006 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2006 Tez zauwazylam ze duzo jest w angli . W jakim regionie mieszkasz (napisalas ze ci przemarzly ) .Moze wiesz czy latwo robi sie z tego sadzonki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 20.05.2006 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2006 Jest tego dużo w Anglii, tak jak kamelii, bo tam łagodniejszy klimat i cieplejsze zimy, niż u nas. Mi to wymarzło na Dolnym Śląsku, gdzie również, jak i w Twojej okolicy, jest ponoć najcieplejsza zima (?). Ukorzenia się przez sadzonki półzdrewniałe + ukorzeniacz. Wystarczy kilkanście patyczków 15-20cm i wilgotna, ciepła gleba. Po roku masz już zdrowe sadzonki Ligustr jest najmniej wymagającym z gęstych roślin żywopłotowych. Rośnie i na piachu i na kompletnej glinie. Zresztą zobacz posty z tytułem " żywopłot". Pozdrawiam znad łopaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 20.05.2006 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2006 Wielkie dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 20.05.2006 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2006 Proszę uprzejmie :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 20.05.2006 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2006 Zmarznie i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 20.05.2006 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2006 Ta rosline obserwuje przez wiele lat w Berlinie i po karzdej zimie jest piekniejsza a nie widzialam by byla czyms okrywana .W Szczecinie mamy podobny klimat wiec miejmy nadzieje ze bedzie oki Martwi mnie tylko to ze dzisiaj bylam w centrum ogrodniczym i Ligustry jakie mieli nie przypominaly zabardzo zywoplotu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 21.05.2006 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 Ta rosline obserwuje przez wiele lat w Berlinie i po karzdej zimie jest piekniejsza a nie widzialam by byla czyms okrywana .W Szczecinie mamy podobny klimat wiec miejmy nadzieje ze bedzie oki Martwi mnie tylko to ze dzisiaj bylam w centrum ogrodniczym i Ligustry jakie mieli nie przypominaly zabardzo zywoplotu Bryta , a może pójdź z tym zdjęciem do centrum ogrodniczego , może tam ktoś Ci podpowie czy to ligustr czy może coś innego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 21.05.2006 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 Ta rosline obserwuje przez wiele lat w Berlinie i po karzdej zimie jest piekniejsza a nie widzialam by byla czyms okrywana .W Szczecinie mamy podobny klimat wiec miejmy nadzieje ze bedzie oki Martwi mnie tylko to ze dzisiaj bylam w centrum ogrodniczym i Ligustry jakie mieli nie przypominaly zabardzo zywoplotu Bryta , a może pójdź z tym zdjęciem do centrum ogrodniczego , może tam ktoś Ci podpowie czy to ligustr czy może coś innego . Napisalam do duzego centrum ogrodniczego i poslalam zdiecie .Ale jeszcze nie przyszla odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 21.05.2006 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 Ta rosline obserwuje przez wiele lat w Berlinie i po karzdej zimie jest piekniejsza a nie widzialam by byla czyms okrywana .W Szczecinie mamy podobny klimat wiec miejmy nadzieje ze bedzie oki Martwi mnie tylko to ze dzisiaj bylam w centrum ogrodniczym i Ligustry jakie mieli nie przypominaly zabardzo zywoplotu Ja nie o tym zielu tylko o kolorowym ligustrze- ten marznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 21.05.2006 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 Ta rosline obserwuje przez wiele lat w Berlinie i po karzdej zimie jest piekniejsza a nie widzialam by byla czyms okrywana .W Szczecinie mamy podobny klimat wiec miejmy nadzieje ze bedzie oki Martwi mnie tylko to ze dzisiaj bylam w centrum ogrodniczym i Ligustry jakie mieli nie przypominaly zabardzo zywoplotu Ja nie o tym zielu tylko o kolorowym ligustrze- ten marznie To sie pomylilam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbiho 22.05.2006 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 A ja i tak myślę,że to jest laurowiśnia,tak mi się zdaje(może) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 22.05.2006 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 A ja i tak myślę,że to jest laurowiśnia,tak mi się zdaje(może) mnie też się tak zdawało....ale czy laurowiśnia może mieć takie żółte liście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 22.05.2006 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 Niestety nie jest to Laurowisnia .Podobne sa Ligustry ale tez nie znalazlam podobnej odmiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 22.05.2006 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 dziś zobaczyłam coś podobnego, fotki niestety dopiero pojutrze.Jest to liqustr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 28.05.2006 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2006 Witam wszystkich Bardzo podoba mi sie ta roslina . Zywoplot prezentuje sie rewelacyjnie .Szukalam jej w katalogach ,sklepach .Niestety bez skutku moze ktos wie jak sie nazywa i jakie ma wymagania http://images1.fotosik.pl/68/ef2201f7a9f7325f.jpg Niemal identyczny żywopłot z ligustra, zobaczyłam dziś w Rabce. Takie sam młode intensywnie żółte przyrosty. Tylko, że to jest tu, zagłodzony ligustr zwyczajny, teoretycznie - zielony. Praktycznie- słonecznie żółciutki, chlorotyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 28.05.2006 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2006 Ale dlaczego zaglodzony czy to znaczy ze to jest choroba czy poprostu mlode przyrosty sa zolte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 28.05.2006 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2006 Zwykle przyrosty sa jasnozielone. Gdy jest mało żyzne podłoże, robią się żółte. Gdy nawieziesz np. azofoską lub obornikiem, szybko z żółtych robią się zielone. Sąsiadaka jest góralką i żywopłot " sam se radzi". Zrobiłam zdjęcia " dowodowe" ale moja darmowa strona - mFoto.pl, coś nie chce ładować plików od tygodnia, więc nie mam jak ich wkleić http://www.rabka24.com/UserFiles/zolty.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zapominajka 30.05.2006 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 Poszukuję rośliny na żywopłot do posadzenia na działce leśnej. Zalezy mi żeby dosyć szybko rósł. Stanowisko półcieniste. Czy zna ktoś taką roślinę i mógł ją polecić? Będę wdzięczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts