Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 639
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Blinkey,

Oczywiście cisy, cisy, cisy.

Ale masz też alternatywę, nie wiem czy przypadnie Ci do gustu, to bukszpan, rośnie troszkę szybciej niż cis, zagęszcza się ładnie i daje się jak cis formować. Najgorzej wygląda zimą, ale w pozostałe pory roku całkiem, całkiem.

czy oprócz iglaków to sa jakies rośliny na żywopłot???

czy ktoś mógłby mi polecić jakies roślinki na delikatną przegrodę i zeby dobrze rosły na gliniastej ziemi (humusu jest ok.40cm)

żona

Proponuję zajrzeć tutaj. Może znajdziesz coś dla siebie :)

zajrzałam, ale problem jest taki, że nic sie nie otwiera i pokazuje jakiś error

tak więc prośba nadal aktualna!!!

ja się właśnie zastanawiam nad posadzeniem ligustra i w związku z tym pytanka:

1. czy można jeszcze teraz sadzić, a nawet za jakies 3tyg. czy lepiej poczekać do jesieni? (może jakbym dobrze podlała to by się przyjął)

2. jak głęboko się on zakorzenia, bo u mnie jest z 40cm dobrej ziemi a pod spodem glina?

3. czy tę raczej jednorodną "kompozycję" z ligustra mozna czymś poprzeplatać dla ożywienia?

żona

Witam

Spokojnie teraz możesz sadzić a nawet za 3tygodnie tylko już może być problem z kupieniem sadzonek z odkrytym korzeniem. W doniczkach liguster w zasadzie nie do kupienia. Korzeni się dość głęboko u mnie jest jeszcze mniej dobrej ziemi a rośnie jak szalony. Ma dużo drobnych korzonków. Możesz go posadzić np. z czerwonym berberysem.

pozdrawiam

dzieki za odpowiedź!

z tym berberysem to rzeczywiście może byc fajny pomysł, powinno to fajnie urozmaicić zieleń. ja myslałam jeszcze nad połączeniem z różą pomarszczoną, ale byłam dzisiaj w szkółce i gościu mówi, że ciężka do dostania, bo u nas mało popularna

ten sam gościu ma też liguster 50gr/sadzonkę, ale mówi, że lepiej poczekać do września, bo teraz ma już liście i mogą być problemy z przyjęciem

teraz to juz sama nie wiem czy kupowac czy czekać???

a nie wydaje ci się, że to bedzie takie trochę zbytnio naciapane???

zresztą chyba masz na myśli rodzaj żywopłotu nieformowanego i raczej luźnego szpaleru, bo przecież rpośliny które wymieniłas różnią się tempem wzrostu i pokrojem??

berberysy to naprawdę fajne krzewy, ale jakoś ciężko mi sobie wyobrazić żywopłot, w którym obok siebie rośnie żywotnik i berberys. może mam jeszcze mało ukształtowaną wyobraźnię przestrzenną :cry:

jeśli chodzi o ligustra to rzeczywiście sam w sobie nie jest może szczególnie atrakcyjny, ale w sezonie "ulistnionym", pieknie przystrzyżony, stanowi wspaniałe tło dla roślin o kolorowych lisciach jak np. berberysy czy kwiatach :lol:

Sopocianin - do sadzenia żywopłotu obronnego wykorzystuje się rośliny posiadające naturalną ochronę w postaci kolców, cierni (berberysy, głóg, ałycza, rokitnik, ognik).

Alternatywą dla tych żywopłotów jest sposób prowadzenia,który polega na takim przeplataniu pędów, że tworzą one jednolitą barierę, coś na wzór siatki (nadaje się na to wiklina i inne).

żeby się dowiedzieć czegoś bardziej konkretnego musisz podać

1.przewidywaną wysokość i szerokość żywopłotu

2.stopień zacienienia

3.ile chcesz poświęcać czasu na jego pielęgnację

4.i co się znajduje w pobliżu miejsca na żywopłot (mam na myśli wszystko co może mieć wpływ na zawartość wody w gruncie )

5.w jakim podłożu (jaka ziemia) ma być posadzony.

pozdrawiam

Mam do obsadzenia wał od drogi. Właśnie chciałam czymś ochronnym przed nieproszonymi gośćmi. Formować nie będę, zreszta musiałoby o być jak najmniej wymagające. Co poleciłabyś?

berberysy to naprawdę fajne krzewy, ale jakoś ciężko mi sobie wyobrazić żywopłot, w którym obok siebie rośnie żywotnik i berberys.

Ja nie muszę używać wyobraźni, bo w pobliżu, przed ogrodzeniem sąsiadów taki szpaler rośnie :lol: I nie jest wcale luźny. :wink: Ani naciapkany, bo kolejne roslinki powtarzane są co kilka merów. Nie wiem jak tam z temepem wzrostu, ale wygląda pięknie. Poza tym możne poprzestać na samych odmianach berberysów.

Rzeczywiście jest to jednak szpaler nieformowany.

Może dlatego tak mnie zachwyca, bo sama nie bardzo lubię zywopłoty formowane (może za wyjątkiem grabowego) :wink: