Smok 08.02.2003 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2003 Pięknie będzie wyglądał cis, mozna go formować, jest gęsty i zimozielony, niestety niezbyt szybko rosnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miła 09.02.2003 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2003 jeśli wolno mi się wtrącić to podzielę się i swoim doświadczeniem.ocena odległości iglaka od oglaka to nie jest stała wartość.Jeżeli patrzysz na jakąś konkretną roślinę to sam musisz wziąść pod uwagę jej zdolności do rocznego przyrostu na wysokość i szerekość. W zależności od tego jak ten wzrost przebiega (może być i 5 cm i 30 cm i ...)jesteś w stanie w przybliżeniu określić jak ta roślina będzie wyglądała np. za rok, dwa lub 5 lat i wtedy dopiero w zależności od efektów jakie chcesz uzyskać można podjąć decyzję o tym co i jak posadzić.cięcie iglaków - należy zwrócić uwagę na dwie rzeczy:1.iglak w wyniku cięcia nie może stracić zbyt dużo (nie więcej niż 50 % ) przyrośniętej zielonej masy, bo zacznie "łysieć" - przestanie być dekoracyjny.2.iglaki nie wypuszczają nowych pędów z gałęzi nie posiadających już igieł tzn. że jak wytniesz całą zieloną część gałęzi i zostawisz "goły patyk" to nic na nim nie wyrośnie. iglaki można ciąć przez cały okres wegetacji.osobiście wolę (jeżeli jest odpowiednio dużo miejsca ok. 1 m szer.) obsadzić teren różnorodnymi gatunkami iglaków i nie formować ich na żywopłot formowany - ale to rzecz gustu i potrzeb.pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 09.02.2003 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2003 Ja zamierzam na części ogrodzenia posadzić grab i buk. Co prawda gubia liście na zimę ale jak się dobrze prowadzi (widziałem takie) to uschnięte liście zostają w gęstwinie gałązek i nie sposób takiego ogrodzenia sforosować. Można przy szerokości 40-5cm mieć ponad 2 metrową barierę. No i wypuszczają nowe gałązki z pnia również przy samej ziemii (równiomierny "zarost").Chciałem iglaki ale teraz zmieniłem zdanie. Po pierwsze jak rosną to gubią dolne gałęzie i liście więc po iluś (nastu) latach dołem będzie widok...A po drugie znajomy genetyk od roślin powiedział, żę iglaki łatwo chorują i jak się wda jakaś zaraza to cały żywopłot do niczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sopocianin 12.02.2003 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2003 Przy mojej dzialce rosna mlode Sosny pospolite,samosiejkiczy mozna je tak pielegnowac zeby nieurosly do ich wlasciwych wymiarow, gdyby tak z Sosen zrobic zywoplot. Bardzo lubie te dzewa ale w lesie a lasu na dzialce niechcialbym miec.Mozektos ma jakis pomysl?przecierz Japonczycy zrobia nawet z Piniowca"miniature" a my Polacy nieporadzimy sobie z nasza Sosna ? [ Ta wiadomość była edytowana przez: Sopocianin dnia 2003-02-13 10:24 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 13.02.2003 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2003 Tez tak chcialem, ale jak mowia, jest to niemozliwe. Zostaje lekkie podcinannie, i po kilku latach wyciecie i zasadzenie nowych. Lub posadzenie specjalnych wolnorosnacych formowanych odmian iglakow ktore trzebaby juz kupic, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agacka1719499039 13.02.2003 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2003 Chłopaki nie załamujcie mnie. Moim marzeniem jest zrobienie włłaśnie takiego żywopłotu! Tj brzoza - sosna I postanowiłam sobie sosny systematycznie przycinać(nowe przyrosty) żeby się zagęściły i nie szły za wysoko? Czy to naprawdę niemożliwe ?http://www.smilies.nl/angryfire.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 13.02.2003 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2003 On 2003-02-13 09:34, Agacka wrote: I postanowiłam sobie sosny systematycznie przycinać(nowe przyrosty) żeby się zagęściły i nie szły za wysoko? Czy to naprawdę niemożliwe ? Podobno lisciaste sa formowalne. A do jakiej wysokosci chcialas je formowac ? - Ja myslalem ze tak do gora 2 metrow, nie wiecej, a zaczac juz od 1,5 m, _________________ [ Ta wiadomość była edytowana przez: Ryszard1 dnia 2003-02-13 09:59 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agacka1719499039 13.02.2003 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2003 Tak z liściastych robię 70 metrowy szpaler z buków - formowany do ok 2 metrów. A sosny zamierzam kontrolować nawet mniejsze niż 1,5 Posiało się kilka samosiejek i są jeszcze malutkie 50 cm, Może jak zacznę już je uszczykiwać to nie urosna wiecej niż 2 metry?http://www.smilies.nl/rough/zzwhip.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 13.02.2003 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2003 On 2003-02-13 10:08, Agacka wrote: Tak z liściastych robię 70 metrowy szpaler z buków - formowany do ok 2 metrów. A sosny zamierzam kontrolować nawet mniejsze niż 1,5 Posiało się kilka samosiejek i są jeszcze malutkie 50 cm, Może jak zacznę już je uszczykiwać to nie urosna wiecej niż 2 metry?http://www.smilies.nl/rough/zzwhip.gif Tez chyba przejde na lisciaste, tylko nie wiem jakie samosiejki posadzic na wiosne. Moze poprostu bede sadzil mieszajac wszystkie spotkane gatunki. A iglaki (np sosny) jak sciac czubek to podobno robia sie zaraz 2 czubki i rosnie dalej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agacka1719499039 13.02.2003 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2003 Ryszard a jak ściąć te dwa czubki? Przecież chyba jest jakieś ograniczenie rośnięcia przynajmniej na jeden sezon?http://www.smilies.nl/devil/flamingdevil.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 13.02.2003 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2003 Pewnie jak wyrosna dwa czubki, to po roku jak je przytniemy to pojawia sie cztery ...A tak na powazniej : czytalem ze jak sie obetnie czubek to sie robi inny (z najwyzszej galazki), zastepczy przejmujacy role czubka wzrostowego. I znow mamy czubek, ale tylko jeden.Praktycznie to mam dopiero od kilku miesiecy posadzone samosiejki, z lasu. Maja max 60 cm, i jeszcze ich nie przecinalem, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 13.02.2003 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2003 On 2003-02-13 10:41, Agacka wrote: Przecież chyba jest jakieś ograniczenie rośnięcia przynajmniej na jeden sezon Ograniczenie jest, podobno 50 cm ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agacka1719499039 13.02.2003 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2003 No to tak jak ja Dobra będziemy króliczkami doświadczalnymi i popróbujemy zrobić z sosen bonzaiki http://www.smilies.nl/wavey.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 14.02.2003 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2003 Ryszard to prawda (z czubkami) - trzeba je tylko ukierunkowac (podeprzec, obciazyc). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 14.02.2003 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2003 On 2003-02-14 12:47, pitbull wrote: Ryszard to prawda (z czubkami) - trzeba je tylko ukierunkowac (podeprzec, obciazyc). Czyli : obcinamyczubek, i jak wypusci jakas galazke pionowo to do niej przywiazujemy kamyczek, jak babke i czekamy dalej, Dobrze mysle ? - Nie bedzie rosla w wysokosc tylko na boki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agacka1719499039 14.02.2003 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2003 Ryszard ! To dobre jest, podoba mi się to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.02.2003 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2003 Nie znam przypadku aby komus udalo się zrobić z żyrafy jamnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sopocianin 14.02.2003 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2003 Pitbull - Ciekawe - ale czy sprawdzone ?wiecie spotkalem w zeszlym roku pewnego Jegomoscia ktory kopowal w jenej ze szkolek moim zdaniem okaleczone drzewka iglaste to znaczy zdeformowane Pytam sie goscia dlaczego to robi,a on mi nato: takie drzewka niewyrosna jak normalne a i nikt takich drzewek nieukradnie bo nikt ich odnich niekupi a niech mi pan uwierzy gdy dorosna beda pjekniejsze jak ich normalni bracia.Okazalo sie ze byl Ogrodnikiem naszych filmowych gwiazd i wlasnie dla jednej z nich robil zakupy dla jakiej tego niepowiem.Ale przyznajcie ze pomysl godny polecenia. [ Ta wiadomość była edytowana przez: Sopocianin dnia 2003-02-14 21:08 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miła 15.02.2003 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2003 Sopocianin, Tobie proponuję jeszcze ładniejszy - spróbujcie popleść sosenki np. kosodrzewinę z wieloma gałązkami ze sobą lub przemiennie z innym gatunkiem drzewek lub krzaków. Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mc 15.02.2003 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2003 Najlepiej popleść kosodrzewinę spod Czarnego Stawu z wierzbą z łęgów nadbiebrzańskich.Miła.Masz ciekawe pomysły,próbuj pleść dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts