mariuszdro 01.03.2008 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 idzie wiosna,a na mojej działce robi się juz ogrodzenie i przydałby się przy nim jakis żywopłot. nie chcę iglaków, a znowu szerokie liściaste też mi nie bardzo pasują. poszperałam trochę w internecie i zastanawiam sie nad pęcherznicą i w związku z tym małe pytanko odnośnie żywopłotu z pęcherznicy - w jakich odstępach ją sadzić, żeby miało to ręce i nogi???? jak szybko ona rośnie?? może ktoś ma zdjęcie takiego żywopłotu (ale nie takiego dopiero poszadzonego), bo w necie pusto???a co sądzicie o żywopłocie z tawuły japońskiej lub wierzbolistnej, czy to ma sens???a berberys????ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek1204 01.03.2008 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 Pęcherznica rosnie szybko, ale to bardzo szeroki, rozłożysty krzew. Zabiera dużo miejsca. Należałoby sadzić do ok. 3 m. Ja mam ale jako pojedyncze okazy.Fajna zasłona z liści, ale w zimie łyso.Tawuła japońska -chyba że na niski żywopłot - do ok. 1 m. Niewymagająca.ława w uprwieBerberys - mam kawałek swobodnie roznącego zywopłotu. Też niewymagający, ale cięcie ( najstarsze pędy u dołu ) to bół fizyczny , kolce straszne. Poza tym też nieźle sie prowadzi.U mnie rośnie -letni żywopłot z buka . Sadzonki dostałam ze szkółki leśnej.Długość ok. 35 m od frontu działki. Posadzony "na mijankę". Na wisne soczysta zieleń młodych listków. Stanowi skuteczną ochronę w zimę, bo zeschłe liście buczkków pozostają przez całą zime.Polecam więc buka, może też graba. Z krzewów, które mam u sibie dobrze i łatwo prowadzi się też tawułe wczesną(kwitnie w kwietniu, potem po kwitnieniu nalezy pędy przyciąć) Wysoko,sc ok. 1,5 m. Sadzić co 1 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 01.03.2008 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 Możesz spokojnie robić żywopłot z obu odmian pęcherznicy - strzyc trzeba jak liguster, min. 2 x w sezonie i w trapez. Dobrze wygląda nawet jako murek o szerokości 60-80cm,i po wielu latach! Tu, fotoprzykłady : http://gardenforum.mojeforum.net/fotoprzyklady-temat-vt124.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 01.03.2008 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 Możesz spokojnie robić żywopłot z obu odmian pęcherznicy l To pęcherznicy jest tylko dwie odmiany Czy może tylko dwie (które?) nadają się na żywopłot ? .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszdro 01.03.2008 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 Możesz spokojnie robić żywopłot z obu odmian pęcherznicy - strzyc trzeba jak liguster, min. 2 x w sezonie i w trapez. Dobrze wygląda nawet jako murek o szerokości 60-80cm,i po wielu latach! Tu, fotoprzykłady : http://gardenforum.mojeforum.net/fotoprzyklady-temat-vt124.html a co ile ją sadzić??? nie chcę żeby było łyso albo żeby wzajemnie sie zagłuszały. a co sądzisz o żywopłocie z berberysu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszdro 01.03.2008 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 http://img485.imageshack.us/img485/8256/p1000083wj9.jpg tu rzeczywiście wygląda ciekawie. ciekawe ile trzeba na taki czekać? http://img187.imageshack.us/img187/2673/p1030693wg7.jpg a czy dobrze zgaduje że to z przodu to małe tawuły japońskie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszdro 01.03.2008 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 Możesz spokojnie robić żywopłot z obu odmian pęcherznicy l To pęcherznicy jest tylko dwie odmiany Czy może tylko dwie (które?) nadają się na żywopłot ? .. możesz podpowiedzieć jak skomponować żywopłot z pęcherznic??? wszyscy zachwycają się odmianami Luteus i Diabolo, a widziałam też normalną zielonolistną, która też wygląda ciekawie. taki naprzemienny z żółtolistnej i Diabolo to juz standard, może jakiś inny pomysł?? z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krysta 09.03.2008 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 mariuszdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krysta 09.03.2008 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 http://img485.imageshack.us/img485/8256/p1000083wj9.jpg tu rzeczywiście wygląda ciekawie. ciekawe ile trzeba na taki czekać? http://img187.imageshack.us/img187/2673/p1030693wg7.jpg a czy dobrze zgaduje że to z przodu to małe tawuły japońskie?? Musiałeś ukraść moje zdjęcia z mojego forum? http://gardenforum.mojeforum.net/fotoprzyklady-temat-vt124.html Za karę odwiedź mnie koniecznie tutaj http://forumogrodnicze.info/index.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszdro 13.03.2008 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 bardzo przepraszam, ale były naprawdę super i nie można się było powstrzymać!!nic innego nie udało mi się znaleźćjeżeli naprawdę to jest problem to oczywiście je usunę (proszę o wiadomość) forum przejrzane i dużo ciekawych rzeczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salmon969 14.03.2008 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Szukam rośliny która by mi stworzyła dosyć wysoki żywopłot do wysokości ok 3-4m a nie chcę aby była to pospolita tuja jeśli już to jakaś mało spotykana i oryginalna lub inna roślina szybko rosnąca .Znacie jakieś krzewy nadające się do celów żywopłotowych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadzel 14.03.2008 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 grab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 14.03.2008 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Pięknie wygląda żywopłot z cisów, dobrze się go formuje, szybko się zagęszcza, a niektóre odmiany mają duże roczne przyrosty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salmon969 14.03.2008 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Grab ładny ale traci liście na zimę Cis ? "Cis (Taxus) - rodzaj roślin z rodziny cisowatych (Taxaceae), których przedstawiciele występują w Europie, Azji, północnozachodniej Afryce oraz Ameryce Północnej. Niektóre gatunki rośliny są śmiertelnie trujące." Niektóre gatunki rośliny są śmiertelnie trujące mam nadzieję że nie te co mamy w polsce Roślina ładna jak gęsto ją się sadzi aby powstał żywopłot i w jakim okresie roku najlepiej ją posadziś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renjul 14.03.2008 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Buk. Aż do wiosny utrzymują się brązowe listki. Tylko ze potrzeba z 10 lat przynajmniej zeby taki zywopłot powstał. jak chcesz szybko, to moze zywopłot nieformowany lub pnącza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salmon969 15.03.2008 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 moze zywopłot nieformowany lub pnącza. Czyli jaki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 15.03.2008 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 Cis posadzić można w odstępach co 0,5 m, a sadzić można już teraz. Z pnączy szybkorosnących, kwitnących i pięknie oplatających polecam Milin Amerykański - potrzebuje jednak podpór typu kratownica, czy jakiś inny stelaż, ale jest to roślina bardzo efektowna i gęsto rozrastająca się, więc wystarczy 1 sadzonka co 1m. Z innych pnączy mogę polecić Winoblusz pięcioklapkowy - prześlicznie wybarwia się jesienią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salmon969 15.03.2008 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 Zależy mi na roślinie nie gubiącej liści lub iglastej nie wymagającej podpór a zarazem bardzo szybko rosnące Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 15.03.2008 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 Wobec tego cis będzie dobry, tylko trzeba wybrać odmianę szybkorosnącą, która ma duże roczne przyrosty np cis Hicksii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renjul 15.03.2008 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 Cis do 10 lat rosnie bardzo wolno, dopiero starsze szadzonki nabieraja tempa, no i tani nie jest, więc zależy ile się ma metrów do obsadzenia.Salomonie, a masz ogrodzenie? Jeśli tak posadziłabym pnącze szybkorosnące, które musisz wybrać w zależności od nasłonecznienia, a obok coś na regularny, wysoki zywopłot np. cis, buk, czy choina kanadyjska. ze urośnie szybciej i będzie cię osłaniać zanim ten wysoki żywopłot dorośnie.Zimozielone roślinki często przemarzają np. ogniki, ostrokrzewy i chyba tez nierosna jakoś oszałamiająco szybko. Chyba, że zdecydujesz się na iglaki.Ja sadziłam zywoplot jesienią i tez miałam mnóstwo pomysłów i stanęło na bukach, z kilku względów. Przede wszytkim trzeba wziąc pod uwagę teren jaki chcesz obsadzić i ilość rośłin na metr bieżący, kwotę, jaką jesteś skłonny na ten cel przeznaczyć i dostępnośc roślin w twoim terenie. Wtedy pole poszukiwań od razu się zawęża i łatwiej jest podjąć decyzję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts