Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 639
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziękuję za reakcję :D

Właściwie to kocham bardziej drzewka i krzewy liściaste, myślałam o pęcherznicy albo właśnie o berberysie, płotu jeszcze nie mamy i nie wiem kiedy będzie, a thuje posadziłam już 5 lat temu od strony południowej żeby się osłonić od sąsiada ( wyhodowałam sama z sadzonek, ok.70 sztuk), więc już ładnie urosły, ale przyznam,że tyle mi wystarczy- gdzie się na wsi nie obejrzę, to rosną thuje.....

Elfir, nie badałam mojej ziemi, ale gleby badała gmina( pod uprawy ekologiczne) i podali,że więkoszość nadaje się do wapnowania -czyli chyba są bardziej kwaśne iniż zasadowe?

A czy pęcherznica urośnie szybko?

pęcherznica w ciągu 5 lat osiąga wielkośc docelową, jak większośc krzewów liściastych.

Zestaw do badania kwasowości kosztuje kilka złotych w sklepie ogrodnicznym.

Jakbyś chciał sadzić rózaneczniki albo założyć plantacje borówki tez byś wapnował? Dziwi mnie takie zalecanie przez gminę wapnowania, skoro nie wiedza co bedzie docelowo na działkach rosnąc.

Elfir, fakt, że gmina zaleca wapnowanie ( chodzi o uprawy ekologiczne) wskazuje na to, że ziemię mamy raczej kwaśną, ale masz rację, zbadam sama.

Czy możesz mi jeszcze podpowiedzieć jakąś wersję na żywopłot?Może jakieś pomieszane gatunki, które rosną w miarę jednakowo....

Dziwi mnie takie zalecanie przez gminę wapnowania, skoro nie wiedza co bedzie docelowo na działkach rosnąc.

Sądzę że gmina opiera swe zalecenia na tabeli konieczności wapnowania na gruntach ornych. Jeśli w okolicy sa takie gleby jaką ma gahan (ciężka, gliniasta) to zgodnie z tabelą wapnowanie jest zbędne dopiero od pH 6,6 (gl. średnie) i 7,0 (gl. ciężkie). W gminie pewnie wychodzą z założenia, że wapnowanie ma stworzyć korzystniejsze warunki dla działania mikroorganizmów rozkładających substancję organiczną - co jest ważne własnie przy uprawach ekologicznych i zastosowaniu naturalnego nawożenia.

Tak, te rośliny dorastają do ok. 2,5 -3 m wys. Ale sadz nieregularnie, grupami: np. 6 forsycji, 3 trzmieliny, 8 pęcherznic Luteus, 4 berberysy ottawskie, 2 trzmieliny, 6 pęcherznic zielonych, 5 forsycji, 2 berebrysy Thunberga Atropurpurea.

Do zestawu możesz dorzucić również duże irgi (C.bullatus, C.dielsianus, C. divaricatus), ale one (oprócz błyszczącej C.luteus) mają pędy dośc wiotkie, pokładające się i wyglądajaą najlepiej w dłuższym, jednogatunkowym szpalerze.

• 11 months później...

troche ciężko doradzić tak "na szybko" by utrafić w Twoje gusta :) Może dodaj pare informacji? jaką masz tam glebę? (jak w Krakowie to pewnie glina..) jak z nasłonecznieniem? No i jeszcze jakie są Twoje preferencje?

Możliwości jest po prostu ogromnie-mnóstwo. Liściaste, iglaste (mają osłaniać tez zimą, czy tylko "w sezonie"?) wąskie, szerokie (ile masz miejsca?) szybko/powoli rosnące, dla początkujących czy zaawansowanych (np. przy różach jest trochę zabawy).

Ogródek wąski, ogrodzenie na linii wschód-zachód (raczej słoneczne miejsce), a ja jestem zupełnym nowicjuszem i nie mam szczególnych preferencji. Gleba podobno dość dobra, chyba nie całkiem gliniasta.

Sąsiad coś mówił o tujach, ale to chyba problem, jeśli jest ogrodzenie pośrodku,bo nie wiadomo po której stronie sadzić.

Ja na allegro widziałem róże pnące, ale nie wiem czy to dobry pomysł.

Proszę o poradę i pomoc.

Ogródek wąski, ogrodzenie na linii wschód-zachód (raczej słoneczne miejsce), a ja jestem zupełnym nowicjuszem i nie mam szczególnych preferencji. Gleba podobno dość dobra, chyba nie całkiem gliniasta.

Sąsiad coś mówił o tujach, ale to chyba problem, jeśli jest ogrodzenie pośrodku,bo nie wiadomo po której stronie sadzić.

Ja na allegro widziałem róże pnące, ale nie wiem czy to dobry pomysł.

Proszę o poradę i pomoc.

Błagam - nie tuje ;-) To jest tak oklepane założenie, że aż szkoda, żeby pojawiło się w kolejnym miejscu.. Co innego, gdyby tuje miały być jedynie zielonym tłem - ale same tuje to po prostu nudne rozwiązanie.

Róże pnące - są ładne, kwitną pięknie, ale - trzeba przycinać, podwiązywać, niektóre (ramblery) będą zbyt ekspansywne i za ciężkie jak na ogrodzenie z siatki; poza tym pytanie, czy będą pasować do stylu domu i do stylu reszty ogrodu? A, no i nie sugeruj sie za bardzo opisami na allegro, bo sprzedawcy bardzo lubia naginać prawdę ;-)

Jeśli ogródek jest wąski to przydałoby się jakoś sensownie zagospodarować całość, mieć kompleksowy pomysł. Co do tego ogrodzenia - może bluszcz, albo - jeśli nie potrzebujesz osłony zimą - np. winobluszcz pięciolistkowy, ze względu na jesienne przebarwienia?

http://lh4.ggpht.com/_CLqG_7mJqX0/S0ylwgzVPoI/AAAAAAAAAOI/QKwEGY2DYng/s640/P1020405.JPG

Może w ogóle pójść w pnącza - winorośl pachnąca, winorośl japońska, aktinidia pstrolistna.

A do domu w stylu nowoczesnym - np. strzyżony ("w sześcian") zimozielony żywopłot cisowy?

Ogródek jest mikro więc nie za bardzo jest co planować. Odgrodzić się od sąsiada (żeby mieć minimum intymności), zasłonić pokrywy od oczyszczalni, które są na środku mojego mikroogródka (też nie bardzo mam pomysł, jak to zrobić). Zaraz się zabiorę do oglądania przedstawionych przez Ciebie roślin. Tuje wg mnie oczywiście nie.

Znalazłem na allegro taką roślinkę, proszę o opinię

http://www.allegro.pl/item940229345_zywe_zaslony_balkony_ploty_zywoplot_sadzonki.html

Z podanej strony:

Jest to doskonałe pnącze na zasłony przed wścipskimi sąsiadami.

No piękne :lol:

Nie potrzebujesz odmiany murowej. Nie wierzę, że gdzieś w okolicy nie rośnie. Sadzonka tak 40 cm, wkopać, aby jedno oczko wyglądało, ukorzenia się jak perz. Uciąc teraz, posadzić jak rozmarznie.

Choć na stronie którą podałeś piszą, cyt:

Można sadzić cały rok

Chyba kilofem :lol:

Hi, hi dobre komentarze.

A mój sąsiad nie jest wścibski (ani wścipski).

Sprzedają sadzonki czyli takie same badyle (nie wiem jak się to nazywa). Chyba to lepsze niż nasiona.

Może w okolicy gdzieś rośnie, ale trudno będzie wyczaić o tej porze roku.

A jakby innego nie było to może być murowy, czy szukać inną odmianę.

Kiedy sadzić?

No i czy nadaje się na płot?