zygmor 16.03.2009 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Berberys jest bardzo polecany, bo urośnie na każdej nawet lichej ziemi.Ty chodziło o krzewy które zasłonią przez cały sezon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.03.2009 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Gleby gliniaste sa z reguły zasadowe. Żywotnik powinen dobrze rosnąc. Prócz tego świerki, daglezje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 16.03.2009 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Dziękuję za reakcję Właściwie to kocham bardziej drzewka i krzewy liściaste, myślałam o pęcherznicy albo właśnie o berberysie, płotu jeszcze nie mamy i nie wiem kiedy będzie, a thuje posadziłam już 5 lat temu od strony południowej żeby się osłonić od sąsiada ( wyhodowałam sama z sadzonek, ok.70 sztuk), więc już ładnie urosły, ale przyznam,że tyle mi wystarczy- gdzie się na wsi nie obejrzę, to rosną thuje..... Elfir, nie badałam mojej ziemi, ale gleby badała gmina( pod uprawy ekologiczne) i podali,że więkoszość nadaje się do wapnowania -czyli chyba są bardziej kwaśne iniż zasadowe? A czy pęcherznica urośnie szybko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.03.2009 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 pęcherznica w ciągu 5 lat osiąga wielkośc docelową, jak większośc krzewów liściastych. Zestaw do badania kwasowości kosztuje kilka złotych w sklepie ogrodnicznym. Jakbyś chciał sadzić rózaneczniki albo założyć plantacje borówki tez byś wapnował? Dziwi mnie takie zalecanie przez gminę wapnowania, skoro nie wiedza co bedzie docelowo na działkach rosnąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 17.03.2009 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Elfir, fakt, że gmina zaleca wapnowanie ( chodzi o uprawy ekologiczne) wskazuje na to, że ziemię mamy raczej kwaśną, ale masz rację, zbadam sama. Czy możesz mi jeszcze podpowiedzieć jakąś wersję na żywopłot?Może jakieś pomieszane gatunki, które rosną w miarę jednakowo.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 17.03.2009 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Dziwi mnie takie zalecanie przez gminę wapnowania, skoro nie wiedza co bedzie docelowo na działkach rosnąc. Sądzę że gmina opiera swe zalecenia na tabeli konieczności wapnowania na gruntach ornych. Jeśli w okolicy sa takie gleby jaką ma gahan (ciężka, gliniasta) to zgodnie z tabelą wapnowanie jest zbędne dopiero od pH 6,6 (gl. średnie) i 7,0 (gl. ciężkie). W gminie pewnie wychodzą z założenia, że wapnowanie ma stworzyć korzystniejsze warunki dla działania mikroorganizmów rozkładających substancję organiczną - co jest ważne własnie przy uprawach ekologicznych i zastosowaniu naturalnego nawożenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.03.2009 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 gahan - tyle tego było w innych watkach. Żywopłoty, kompozycje. Na pewno mozesz sadzić pęcherznicę, berberysy, trzmielinę i forsycję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 18.03.2009 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Dobrze- ostatnie pytanie do Elfira-czy podane przez Ciebie krzewy rosną w miarę jednakowo jesli chodzi o intensywność? mogę je posadzić w jednym szpalerze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.03.2009 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Tak, te rośliny dorastają do ok. 2,5 -3 m wys. Ale sadz nieregularnie, grupami: np. 6 forsycji, 3 trzmieliny, 8 pęcherznic Luteus, 4 berberysy ottawskie, 2 trzmieliny, 6 pęcherznic zielonych, 5 forsycji, 2 berebrysy Thunberga Atropurpurea. Do zestawu możesz dorzucić również duże irgi (C.bullatus, C.dielsianus, C. divaricatus), ale one (oprócz błyszczącej C.luteus) mają pędy dośc wiotkie, pokładające się i wyglądajaą najlepiej w dłuższym, jednogatunkowym szpalerze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekrakow 09.03.2010 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Mam ogrodzenie z siatki graniczące z sąsiadem, chcemy posadzić jakieś rośliny, żeby stworzyły bardziej zwarte ogrodzenie. Jakich roślin użyć? Może róże pnące, a ogrodzenie będzie dla nich podporą. Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 09.03.2010 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 troche ciężko doradzić tak "na szybko" by utrafić w Twoje gusta Może dodaj pare informacji? jaką masz tam glebę? (jak w Krakowie to pewnie glina..) jak z nasłonecznieniem? No i jeszcze jakie są Twoje preferencje? Możliwości jest po prostu ogromnie-mnóstwo. Liściaste, iglaste (mają osłaniać tez zimą, czy tylko "w sezonie"?) wąskie, szerokie (ile masz miejsca?) szybko/powoli rosnące, dla początkujących czy zaawansowanych (np. przy różach jest trochę zabawy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekrakow 09.03.2010 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Ogródek wąski, ogrodzenie na linii wschód-zachód (raczej słoneczne miejsce), a ja jestem zupełnym nowicjuszem i nie mam szczególnych preferencji. Gleba podobno dość dobra, chyba nie całkiem gliniasta.Sąsiad coś mówił o tujach, ale to chyba problem, jeśli jest ogrodzenie pośrodku,bo nie wiadomo po której stronie sadzić.Ja na allegro widziałem róże pnące, ale nie wiem czy to dobry pomysł.Proszę o poradę i pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 09.03.2010 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Ogródek wąski, ogrodzenie na linii wschód-zachód (raczej słoneczne miejsce), a ja jestem zupełnym nowicjuszem i nie mam szczególnych preferencji. Gleba podobno dość dobra, chyba nie całkiem gliniasta. Sąsiad coś mówił o tujach, ale to chyba problem, jeśli jest ogrodzenie pośrodku,bo nie wiadomo po której stronie sadzić. Ja na allegro widziałem róże pnące, ale nie wiem czy to dobry pomysł. Proszę o poradę i pomoc. Błagam - nie tuje To jest tak oklepane założenie, że aż szkoda, żeby pojawiło się w kolejnym miejscu.. Co innego, gdyby tuje miały być jedynie zielonym tłem - ale same tuje to po prostu nudne rozwiązanie. Róże pnące - są ładne, kwitną pięknie, ale - trzeba przycinać, podwiązywać, niektóre (ramblery) będą zbyt ekspansywne i za ciężkie jak na ogrodzenie z siatki; poza tym pytanie, czy będą pasować do stylu domu i do stylu reszty ogrodu? A, no i nie sugeruj sie za bardzo opisami na allegro, bo sprzedawcy bardzo lubia naginać prawdę Jeśli ogródek jest wąski to przydałoby się jakoś sensownie zagospodarować całość, mieć kompleksowy pomysł. Co do tego ogrodzenia - może bluszcz, albo - jeśli nie potrzebujesz osłony zimą - np. winobluszcz pięciolistkowy, ze względu na jesienne przebarwienia? http://lh4.ggpht.com/_CLqG_7mJqX0/S0ylwgzVPoI/AAAAAAAAAOI/QKwEGY2DYng/s640/P1020405.JPG Może w ogóle pójść w pnącza - winorośl pachnąca, winorośl japońska, aktinidia pstrolistna. A do domu w stylu nowoczesnym - np. strzyżony ("w sześcian") zimozielony żywopłot cisowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekrakow 09.03.2010 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Ogródek jest mikro więc nie za bardzo jest co planować. Odgrodzić się od sąsiada (żeby mieć minimum intymności), zasłonić pokrywy od oczyszczalni, które są na środku mojego mikroogródka (też nie bardzo mam pomysł, jak to zrobić). Zaraz się zabiorę do oglądania przedstawionych przez Ciebie roślin. Tuje wg mnie oczywiście nie.Znalazłem na allegro taką roślinkę, proszę o opinięhttp://www.allegro.pl/item940229345_zywe_zaslony_balkony_ploty_zywoplot_sadzonki.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
egry 09.03.2010 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Dokładnie tę samą roślinę masz w poście wyżej. Co za poeci na tym allegro...Mnie winnobluszcz podoba się i w zimie - niesamowita plątanina pędów na płocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 09.03.2010 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Z podanej strony: Jest to doskonałe pnącze na zasłony przed wścipskimi sąsiadami. No piękne Nie potrzebujesz odmiany murowej. Nie wierzę, że gdzieś w okolicy nie rośnie. Sadzonka tak 40 cm, wkopać, aby jedno oczko wyglądało, ukorzenia się jak perz. Uciąc teraz, posadzić jak rozmarznie. Choć na stronie którą podałeś piszą, cyt: Można sadzić cały rok Chyba kilofem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekrakow 09.03.2010 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Hi, hi dobre komentarze.A mój sąsiad nie jest wścibski (ani wścipski).Sprzedają sadzonki czyli takie same badyle (nie wiem jak się to nazywa). Chyba to lepsze niż nasiona.Może w okolicy gdzieś rośnie, ale trudno będzie wyczaić o tej porze roku.A jakby innego nie było to może być murowy, czy szukać inną odmianę.Kiedy sadzić?No i czy nadaje się na płot? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekrakow 09.03.2010 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Fajna strona jak sadzić winobluszczhttp://winorosl.bloog.pl/kat,417482,index.html?ticaid=69c75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 09.03.2010 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 mój (ten na zdjęciu wyżej) nie jest murowy, czepia się pięknie płotu i rośnie jakbym go karmiła ponadnormatywnie. a jaki duzy masz ten ogródek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekrakow 09.03.2010 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Ogródek ma 6x15 m, jest położony między dwoma domkami jednorodzinnymi. Na środku wzdłuż dłuższej linii są 3 pokrywy od oczyszczalni ścieków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts