Gość 17.03.2003 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 On 2003-02-17 14:08, Ryszard1 wrote: > Ja powiem jak mam u siebie: posadziłam liguster ... Co to jest LIGUSTER, jak wyglada, jakiej ziemi wymaga, czy bedzie rosl na piaskach, jak szybko rosnie bez przycinania, ile kosztuja sadzonki, _________________ [ Ta wiadomość była edytowana przez: Ryszard1 dnia 2003-02-17 14:09 ] [ Ta wiadomość była edytowana przez: Ryszard1 dnia 2003-02-17 14:10 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 17.03.2003 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 u nie narazie jest czesresnia i brzozka.. ale teraz chce kupic tuje Fastigiata..ona rosnie 40 cm rocznie wiec szybko moze odgrodze sie od ciekawskich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miła 30.03.2003 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2003 No i mamy wiosnę - przynajmniej nad morzem - Dla wytrwałych: Kwiaty kwitnące – krzewy małe i dużewg książki „Krzewy kwitnące” – wyd. MUZA S.A. STYCZEŃ - Chimonanthus praecox - ZimokwiatErica carnea - Wrzosiec czerwonyErica darleyensis - Wrzosiec odmiana Arthur Johnson czerwonoróżowaGarrya elliptica - ---Hamamelis mollis - Oczar omszonyJasminum nudiflorum - Jaśmin nagokwiatowyLonicera fragrantissima - Suchodrzew i wiciokrzew Viburnum fragrans - Kalina - białaViburnum tinus - Kalina - laurowa LUTY – Abeliophyllum distichum - AbeliofylumAcacia species - Akacja Corylus avellana - LeszczynaDaphne mezereum - Wawrzynek wilcze łykoDaphne odora - Wawrzynek , odm. Aureomarginata – zimozielone liście i purpurowe kwiatyErica carnea - Wrzosiec czerwonyErica darleyensis - Wrzosiec odm. Arthur Johnson czerwonoróżowaHamamelis japonica - Oczar Mahonia media „Charity” - Mahonia Sarcococca species - ---Stachyurus species - --- MARZEC – Azara microphylla - ---Camellia japonica - Kamelia odm. Adolphe Audusson – czerwona odm. Alba Simplex – biała odm. Apollo – czerwone, biało nakrapiane odm. Elegans – brzoskwinioworóżowe odm. Grand Slam – ciemnoczerwone odm. Hawaii – jasnoróżowe odm. Jupiter – czerwone –biało nakrapiane odm. Lady Clare – ciemnoróżowe odm. Nobillisima – białę, zabarwione na żółtoChaenomeles speciosa - Pigwowiec odm. Moerloosei – jasnoróżowe i białe odm. Nivalis – duże białe kwiaty odm. Simonii - czerwoneCornus mas - Dereń - żółteCorylopsis species - LeszczynowiecDaphne tangutica - WawrzynekErica mediterranea - Wrzosiec irlandzki – białe i różowe kwiatyForsythia species - Forsycja Magnolia stellata - Magnolia gwiaździsta - kremowaMahonia aquifolium - Magnolia Prunus incisa - Laurowiśnia – białe, jasnoróżoweRibes sanguineum - Porzeczka krwistaSalix species - WierzbaSpiraea thunbergii - Tawuła cdn.ciepło pozdrawiam ogrodniczki i ogrodnikówEwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomgor 12.04.2003 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2003 On 2003-02-17 20:03, mc wrote: LIGUSTR Krzew liściasty.Nie ma wymagań glebowych,gorzej rośnie na glinach.Ceny: 20-30 gr za mały w nadleśnictwach, 1-2 PLN u ogrodnikow,drozszy jest złoty /o zoltych lisciach/.Lepiej kupowac zimozielony,ta odmiana nie zrzuca jesienią liści. Poszukaj w Onecie,dowiesz się wszystkiego. Jak gesto sadziłeś Liguster? Czy zrobiłeś to w dwóch rzędach czy w jednym. jaką masz teraz wysokość żywopłotu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mc 13.04.2003 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2003 W dwoch rzędach o rozstawie 20 cm.W rzedzie 3 szt na mb.Sadzilem przed rokiem.Jest niski 60-80cm,poniewaz kilkakrotnie go przycinalem,aby sie rozkrzewil i byl gesty u dolu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sopocianin 14.04.2003 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2003 Pięknie i ciepło, pozdrawiam wszystkich!! Mój ostatni wypad na działke rozpoczął się fatalnie bo obrobiono mi przyczepe do cna,wyobraźcie sobie że nawet papier toaletowy zniknął. No niestety z tym trzeba się liczyć tylko szkoda zniszczonego zamka orginału już niedostanę, no ale to tyle jeśli chodzi o nieprzyjemne sprawy. Zdecydowaliśmy się z moją ładniejszą połową że posadzimy przy płocie jako żywopłotKosodrzewine to wspaniałe drzewko można dowoli kombinować czyli formować,ciąć,wyginać,sadzonki u ogrodnika w Zachodniopomorskim o wysokości miejwięcej 70cm w donicy plastikowej kosztują 16zł.Ale to tylko na jedną stronę płotu tę od Drogi.Następna strona będzie wysadzona Modrzewiem sadzić będe w dwu żędach co 20cm widziałem takie gotowe Dzieło około 5 letnie wspaniały efekt, no curz zimą łysieje ale dla działkowiczów posiadających słabą piaszczystą glebę przy okazji dobry nawóz.A nad resztą zastanowimy się jeszcze. Pozdrawiam Sopocianin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miła 15.04.2003 04:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2003 Sopociani, będzie ślicznie. Trzymam kciuki za Twoje pomysły , bo to się musi udać. Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 15.04.2003 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2003 pytanie za 100 pukntów:1. jaka jest najmiejsza szerokość żywopłotu - mam droge pomiędzy obrodzeniami sąsiadów - chciałem ją obsadzić zywopłotem ale niezbyt szerokim aby nie tracić miejsca - mam około 10-20 cm miejsca - czy to da sie zrobić?? 2. if 1 =tak, da sie then z czego by ten żywopłot zrobić...??jakieś propozycje? pozdrowkasnow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agacka1719499039 15.04.2003 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2003 pnącza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 15.04.2003 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2003 pnącza - owszem - to już też rozpatrywałem - ale chciałbym jakieś takie z dużymi liśćmi, wieloletnie oczywiście...jakieś propozycje???snow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.04.2003 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2003 winorośl ma duże liście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 16.04.2003 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2003 anonimowy - a który gatunek???u rodziców była winorośl... miała takie małe dupsliki że strach...podaj jakiś gatunek anonim może co???snow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Noga 16.04.2003 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2003 Jest takie pnącze, które ukrywa się pod nazwą dławisz okrągłolistny. Ponoć ma fantastyczny przyrost i doskonale znosi cięcie - widziałem obrośnięte słupy oświetleniowe, to naprawdę atrakcyjnie wygląda, tyle że nie jest zimozielone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 16.04.2003 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2003 dzieki za podpowiedzi...poszukem jeszcze po ogrodnictwach może mi tam coś polecąsnow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sopocianin 16.04.2003 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2003 MiłaAniu bardzo ci dziękuje za życzliwe słowa. SnowdwarfJeśli mogę coś doradzić to spróbuj z roślinami formowanymi,na początku będą rosły bujnie ale zawsze możesz im nadać kształt i wielkość. Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
capri 17.04.2003 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2003 Snow poszukam coś - a narazie spróbuj dostać z Działkowca numer specjalny o pnączach nr 3 z 2001 rokupozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 17.04.2003 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2003 dzieki Wam...co do roślin formowanych...jak mówiłem mam tylko 10 cm wolnego miejsca między płotem a nie wiem czy to wystarczy - zależy mi też na w miarę szybkim wzroście roślin... najprawdopodobnie sprawa się rozwiąże na pnączach , po świętach zamierzam odwiedzić gospodarstwo ogrodnicze za rady dziękuję, proszę o kolejne snow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
capri 17.04.2003 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2003 a w międzyczasie - Rdestówka Auberta (silnie rosnące pnącze, zielona ściana), kokornak (duże liście), bluszcz zimozielony, winobluszcz pięciolistkowy itd. itd.; można też posiać chmiel.pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex 27.04.2003 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2003 U nas prz prostym drewnianym plocie, bedzie zywoplot z ognika odmiany RED COLUMN. To przepiekna roslinka, szczegolnie jesienia, zimozielona i jak na lisciste dosc dobrze znosi nasze zimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kingaa 04.01.2004 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2004 Mam do Was pytanko: jakie krzewy owocowe najlepiej nadają się na żywopłot? I czy w ogóle się nadają? Jestem kompletnie zielona jeśli chodzi o cokolwiek związanego z ogrodnictwem, roślinkami itp. ale trzeba się tym będzie zająć... Marzy nam się żywopłot z jeżyn, agrestu, malin, porzeczek itp. Jednocześnie zależy nam, żeby to rosło bardziej w górę niż wszerz, bo działka nie jest zbyt duża... Czy ktoś może mi coś powiedzieć na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts