eska-j 04.01.2004 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2004 Marzy nam się żywopłot z jeżyn, agrestu, malin, porzeczek itp. Jednocześnie zależy nam, żeby to rosło bardziej w górę niż wszerz, bo działka nie jest zbyt duża... Witaj, Z jeżynami i malinami to raczej nie próbuj. Czytałam na tym forum co nieco o walce z tymi krzewami, nie brzmi to zachęcająco. Zresztą poczytaj sama. http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=14602 Może agrest i porzeczki będą przyjaźniejsze - ja na ten temat nic nie wiem. Sama planuję mieć żywopłot między innymi z dzikiej róży /tzw. pomarszczona pięknie pachnie jabłkami/ i głogu. Ale chyba nie takie owoce miałaś na myśli . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.01.2004 01:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2004 Mam do Was pytanko: jakie krzewy owocowe najlepiej nadają się na żywopłot? I czy w ogóle się nadają? polecam kompozycje trzech krzewów - róza konsumpcyjna, której płatki wykorzystuje sie na konfiury, kwitnaca "na okragło" (nie znam jej fachowej nazwy) - aronia posiadajaca cierpkawe owoce, a liscie zielone latem, a czerwone jesienia - agrest krzew zielony, owoc konfiturowo - sokowy dwa z tych krzewów posiadaja kolce odpowiednio przyciete tworza szpaler trudny do przebycia brzoza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kingaa 05.01.2004 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2004 O, eska, miło Cię widzieć Zmartwiłaś mnie trochę tymi malinami i jeżynami... Ja je tak lubię! Brzoza, taki układ byłby całkiem sympatyczny, konfiturki, nalewki, soczki... A kolce, to faktycznie dodatkowy atut, szczerze mówiąc jakoś o tym nie myślałam, raczej zależało mi, żeby nas coś wzrokowo oddzieliło od ulicy... Dzięki Czekam jeszcze na opinie na temat porzeczek i inne ciekawe propozycje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 05.01.2004 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2004 Z tego co mi wiadomo to z krzewów owocowych nie będzie przyzwoitego żywopłotu i owoców jednocześnie. Trzeba zdecydować: Rybki albo ...akwarium Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BiK 18.01.2004 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2004 Kinga, jest kilka odmian specjalnych jabłoni na żywopłoty. Widziałam na zdjęciu, kwitnące wyglądają ślicznie ! I sama planuję takie w naszym ogrodzie Pogrzebię w literaturze, znajdę nazwy odmian to podam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MURMAN 27.06.2004 01:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2004 temat qłaściwie do Jatoi , ale może Ktoś się oriętuje - co można posadzićwzdłuż ogrodzenia z siatki aby była porośnięta zieloną wysoką i gęstą rośliną wieloletnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katka 02.08.2004 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2004 Co się najlepiej nadaje na "żywopłot" w miejsce cieniste i wilgotne?Poszukuje jakiejkolwiek rośliny (nie koniecznie żywopłotowej), która szybko by rosła i zasłoniła ogrodzenie z siatki i nie szczególny widok za nim. Będę bardzo wdzięczna za pomoc w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magmi 02.08.2004 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2004 Źródła fachowe podają, że w takich miejscach bardzo dobrze się sprawdza żywopłot grabowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rbit 02.08.2004 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2004 A ja bym sie najpierw spytał czy to ma być zywopłot formowany czy nie formowany bo grab zeby uzyskac efekt wymaga niestety regularnego strzyzenie a zywopłot z nota bene zywotników, albo cyprysowatych mozna strzyc albo i nie a i tak bedzie pełnił funkcje . Dodatkowo mozna znalezc tez liściaste które w tych warunkach powinny sie sprawdzić w wersji dla leniwych np niektóre gatunki tawuły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katka 02.08.2004 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2004 A ja bym sie najpierw spytał czy to ma być zywopłot formowany czy nie formowany... W zasadzie nie ma dla mnie większego znaczenia czy formowalny czy nie. Najważniejsze żeby cokolwiek rosło w mocnym cieniu (pod wysokimi starymi drzewami, nigdy nie ma słońca) i do tego w miarę szybko. Czy żywotniki wytrzymają taką "ciemnice"? Były by w zasadzie najlepsze tylko czy się nadają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rbit 02.08.2004 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2004 no w bardzo cienistym moga być kłopoty z zywotnikami, a jesli by mialo podparcie np na płocie, to bluszcze by sie doskonale czuły w takim miejscu i porosły by wszystko dość szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LamiaReno 02.08.2004 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2004 ja mamu siebie tuje holmstrump -coprawda jest to strona zachodnia, ale miejscami ze światłem jest tam kipsko, przy ślepej ścianie od sąsiadów posadzę winobluszcz, albo zwykły bluszcz zimozielony. Z żywopłotem grabowym jest ten problem, że trzeba go formować i jeszcze te liście... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanula 04.08.2004 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2004 w miejsca cieniste i wilgotne najlepiej nadają się:kalina koralowa (zwykła - nie buldeneż)dereń swidwawierzba purpurowa (łoza)winobluszczleszczynyz iglaków do cienia najbardziej nadają się cisy - minusy: bardzo wolno rosną, są trujące (oprócz czerwonych osnówek nasion) i niezbyt lubią stale wilgotną glebę.Więcej roslin moge ci przysłać na priva o ile sobie życzysz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katka 04.08.2004 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2004 Dziękuje bardzo za wszystkie podpowiedzi, na pewno coś wybiorę. Więcej roslin moge ci przysłać na priva o ile sobie życzysz. Pozdrawiam Oczywiście, że sobie życzę , jak by Ci się chciało będę bardzo wdzięczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katka 04.08.2004 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2004 Dziękuje bardzo za wszystkie podpowiedzi, na pewno coś wybiorę. Więcej roslin moge ci przysłać na priva o ile sobie życzysz. Pozdrawiam Oczywiście, że sobie życzę , jak by Ci się chciało będę bardzo wdzięczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lusia 29.08.2004 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2004 ałycza:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanula 29.08.2004 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2004 Czy chodzi ci o pnącze, które ma oplatać siatkę, czy o żywopłot strzyżony a może nieformowany, bo mozliwości jest dużo.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel Starzec 30.08.2004 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2004 Jaką masz tam ziemie.Dobur roslin zależy od warunków glebowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micmarci 30.08.2004 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2004 Też chce ogrodzenie zielone z drzew które nie gubią liści lub igieł zimą, a rosną szybko wysoko i gęsto. Gleba kwaśna i żyzna (niegdyś dużo jabłoni tam rosło) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
figaro1 30.08.2004 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2004 No to chyba iglaki: żywotniki, świerki w trzech rzędach, a z liściastych laurowiśnia, ale tylko wtedy gdy miejsce jest osłonięte i zaciszne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts