Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Marzy nam się żywopłot z jeżyn, agrestu, malin, porzeczek itp. Jednocześnie zależy nam, żeby to rosło bardziej w górę niż wszerz, bo działka nie jest zbyt duża...

Witaj,

Z jeżynami i malinami to raczej nie próbuj. Czytałam na tym forum co nieco o walce z tymi krzewami, nie brzmi to zachęcająco. Zresztą poczytaj sama.

http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=14602

Może agrest i porzeczki będą przyjaźniejsze - ja na ten temat nic nie wiem.

Sama planuję mieć żywopłot między innymi z dzikiej róży /tzw. pomarszczona pięknie pachnie jabłkami/ i głogu. Ale chyba nie takie owoce miałaś na myśli :wink: :D .

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 639
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam do Was pytanko: jakie krzewy owocowe najlepiej nadają się na żywopłot? I czy w ogóle się nadają?

polecam kompozycje trzech krzewów

- róza konsumpcyjna, której płatki wykorzystuje sie na konfiury, kwitnaca "na okragło" (nie znam jej fachowej nazwy)

- aronia posiadajaca cierpkawe owoce, a liscie zielone latem, a czerwone jesienia

- agrest krzew zielony, owoc konfiturowo - sokowy

dwa z tych krzewów posiadaja kolce

odpowiednio przyciete tworza szpaler trudny do przebycia

brzoza

O, eska, miło Cię widzieć :D Zmartwiłaś mnie trochę tymi malinami i jeżynami... Ja je tak lubię!

Brzoza, taki układ byłby całkiem sympatyczny, konfiturki, nalewki, soczki... A kolce, to faktycznie dodatkowy atut, szczerze mówiąc jakoś o tym nie myślałam, raczej zależało mi, żeby nas coś wzrokowo oddzieliło od ulicy... Dzięki :D

Czekam jeszcze na opinie na temat porzeczek i inne ciekawe propozycje...

• 2 weeks później...
  • 5 months później...
  • 1 month później...
A ja bym sie najpierw spytał czy to ma być zywopłot formowany czy nie formowany bo grab zeby uzyskac efekt wymaga niestety regularnego strzyzenie a zywopłot z nota bene zywotników, albo cyprysowatych mozna strzyc albo i nie a i tak bedzie pełnił funkcje . Dodatkowo mozna znalezc tez liściaste które w tych warunkach powinny sie sprawdzić w wersji dla leniwych np niektóre gatunki tawuły. :)

A ja bym sie najpierw spytał czy to ma być zywopłot formowany czy nie formowany...

W zasadzie nie ma dla mnie większego znaczenia czy formowalny czy nie. Najważniejsze żeby cokolwiek rosło w mocnym cieniu (pod wysokimi starymi drzewami, nigdy nie ma słońca) i do tego w miarę szybko.

Czy żywotniki wytrzymają taką "ciemnice"? Były by w zasadzie najlepsze tylko czy się nadają?

w miejsca cieniste i wilgotne najlepiej nadają się:

kalina koralowa (zwykła - nie buldeneż)

dereń swidwa

wierzba purpurowa (łoza)

winobluszcz

leszczyny

z iglaków do cienia najbardziej nadają się cisy - minusy: bardzo wolno rosną, są trujące (oprócz czerwonych osnówek nasion) i niezbyt lubią stale wilgotną glebę.

Więcej roslin moge ci przysłać na priva o ile sobie życzysz. Pozdrawiam

• 4 weeks później...