Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Panowie.

Awantura ciągle się toczy i w tle są tylko kosiarki spalinowe.

A co polecicie do trawnika ~600m2 z elektryków??

To nie jest awantura mój drogi,niektórzy po prostu nie dorośli do dobrego sprzętu więc zasługują na to co mają :lol2: ,co do kosiarek to zobacz sobie AL-KO 40E z silnikiem indukcyjnym

Panowie.

Awantura ciągle się toczy i w tle są tylko kosiarki spalinowe.

A co polecicie do trawnika ~600m2 z elektryków??

Większość kosiarek elektrycznych na 230V ma silniki indukcyjne i tylko takie kosiarki maja racje bytu. Nie rozumiem jak można wkładać silniki szczotkowe do kosiarek, to jakieś nieporozumienie a takie można spotkać w sprzedaży.

Patrz na moc kosiarki, około 2 kW powinna posiadać dobra kosiarka.

Nie wiem czy interesują Cię kosiarki akumulatorowe, ale ich cena jest zbyt wysoka. Jak nie chcesz latać z kablem po trawniku to akumulatorowa da Ci ten komfort.

Jest jeszcze opcja bo za cenę dobrej kosiarki elektrycznej masz kosiarkę spalinową, tylko pytanie czy taka Cię interesuje, bo z dwóch rodzai kosiarek wymienionych wyżej spalinowe są bardziej sprawniejsze.

Dobra kosiarka powinna mieć dobry silnik indukcyjny o grubszym drucie w uzwojeniu,uzwojenie nie powinno być aluminiowe,obudowa powinna być podwójna od spodu kosiarki,włącznik najlepiej pałąkowy na dwie ręce,dobrą gwarancję i dostęp do części,nawet na twój areał spokojnie 1400w ci wystarczy

Kosiarki po 2KW to silniki w starych maszynach rolniczych i zazwyczaj szczotkowe-komutatorowe chińskiej produkcji w kosiarkach,im większa moc tym lepiej to jest rozumowanie użytkowników właśnie chińskich kosiarek

Kosiarki po 2KW to silniki w starych maszynach rolniczych i zazwyczaj szczotkowe-komutatorowe chińskiej produkcji w kosiarkach,im większa moc tym lepiej to jest rozumowanie użytkowników właśnie chińskich kosiarek

Wiesz w ogóle co Ty wypisujesz?? Głęboko wątpię. Jakie stare maszyny rolnicze?? Kosiarki elektryczne to maszyny rolnicze?

W "starych" kosiarkach które były produkowane z 15 lat i więcej wstecz silniki były indukcyjne, Ja się nie spotkałem w tamtych latach ze szczotkowymi.

Większość kosiarek elektrycznych na 230V ma silniki indukcyjne i tylko takie kosiarki maja racje bytu. Nie rozumiem jak można wkładać silniki szczotkowe do kosiarek, to jakieś nieporozumienie a takie można spotkać w sprzedaży.

Jaka akumulatorowa ma 2kW? Albo chociaż 1kW?

A czytałeś uważnie o jakiej kosiarce pisałem?

O akumulatorowej pisałem osobno w drugiej części mojego postu.

Nie wiem czy interesują Cię kosiarki akumulatorowe, ale ich cena jest zbyt wysoka. Jak nie chcesz latać z kablem po trawniku to akumulatorowa da Ci ten komfort.

Czyli akumulatorowych dotyczy inna fizyka? Czy są do bani, bo moc mają znikomą i to ich funkcjonalność jest problemem, a nie cena?

Pisałem wyraźnie o elektrycznych więc nie rozumiem o co ta dyskusja?

Kosiarki akumulatorowe te najmocniejsze posiadają moc około 1 kW, a gdyby była potrzeba to zapewne producenci wyprodukowali by i takie które maja około 2 kW, tylko jaka by ich wtedy była cena i kto by je kupił.

Problemem jest ich długość pracy na jednym akumulatorze oraz niewątpliwie cena samej kosiarki jak i akumulatorów.

Ale jak widać akumulatorowe też mają swoich nabywców, każdy kupi to co wg niego jest najodpowiedniejsze.

gdyby była potrzeba to zapewne producenci wyprodukowali by i takie które maja około 2 kW

Dokładnie. Więc wymóg 2kW sam wymyśliłeś, bo potrzeby takiej nie ma. 1,3kW w mojej zupełnie wystarcza.

Moc maksymalna nie wpływa na długość pracy na akumulatorze. Ważna faktyczna moc. Kosiarka o mocy maksymalnej 1,3kW nie zużywa 1,3kWh/h.

Dokładnie. Więc wymóg 2kW sam wymyśliłeś, bo potrzeby takiej nie ma. 1,3kW w mojej zupełnie wystarcza.

Moc maksymalna nie wpływa na długość pracy na akumulatorze. Ważna faktyczna moc. Kosiarka o mocy maksymalnej 1,3kW nie zużywa 1,3kWh/h.

Chwilunia, mówimy teraz o elektrycznej czy akumulatorowej.

Bo jeżeli o akumulatorowej to mniejsza moc maksymalna kosiarki wpływa na jej długość pracy bo czerpie mniej prądu z akumulatora. Na długość pracy ma też znaczenie pojemność akumulatora. Która kosiarka dłużej będzie pracowała na akumulatorze o takiej samej pojemności, ta która ma 500 W czy 1000 W?

Chwilunia, mówimy teraz o elektrycznej czy akumulatorowej.

Bo jeżeli o akumulatorowej to mniejsza moc maksymalna kosiarki wpływa na jej długość pracy bo czerpie mniej prądu z akumulatora. Na długość pracy ma też znaczenie pojemność akumulatora. Która kosiarka dłużej będzie pracowała na akumulatorze o takiej samej pojemności, ta która ma 500 W czy 1000 W?

Beda pracowaly mniej wiecej podobnie, jesli zalozy sie je do takich samych kosiarek, da sie taki sam noz i taka sama trawa i predkosc koszenia. Ta mocniejsza bedzie miala zapas mocy i bedzie mogla wjechsc w wyzsza trawe. Auto 200 koni nie pali 4 razy wiecej niz takie 50 koni.

:eek: Czy aby na pewno? ja nie mówię że cztery razy to Ty napiłeś, a ile pali? tyle samo?

Kosiarka powinna wziac tyle pradu ile wykona pracy. Podejrzewam ze jesli sie wezmie jakis podstawowy model wkretarki z silnikiem bezszczotkowym i jakis najdrozszy najmocniejszy a baterie sie uzyje te same to ilosc wkretow jakie uda sie wkrecic bedzie podobna chociaz urzadzenia o roznej mocy. Kosiarka czy to mocniejsza czy slabsza skosi podobnie na takim samym aku, tyle ze mocniejsza mozna szybciej pchac lub bedzie miec szerszy noz.

To powiedz czy się mylę czy nie ale który silnik elektryczny na 230V przez godzinę pracy pobierze więcej prądu a może tyle samo? 1000 W czy 2000 W?

Mocniejszy wezmie wiecej ale moze tez w jednostce czasu wykonac wiecej pracy. 2 razy wiecej pracy, jednak mozliwe jest tez ze wiecej energii pobieze ten slabszy w tej samej jednostce czasu.