Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Bo jeżeli o akumulatorowej to mniejsza moc maksymalna kosiarki wpływa na jej długość pracy bo czerpie mniej prądu z akumulatora. Na długość pracy ma też znaczenie pojemność akumulatora. Która kosiarka dłużej będzie pracowała na akumulatorze o takiej samej pojemności, ta która ma 500 W czy 1000 W?

Moc maksymalna nie ma znaczenia - ważna moc faktyczna, bo od tego zależy ilość zużytej energii. A ta z kolei zależy od faktycznego obciążenia.

Co z tego, że moja kosiarka ma moc maksymalną 1300W, jak w trakcie normalnej pracy pobiera około 600W?

Auto spala Ci tyle samo niezależnie czy jedziesz pod ostrą górkę, czy z górki? Bo tak by było, jakby cały czas pracowało z mocą maksymalną zużywając tyle samo paliwa. Tylko wtedy trochę dziwne rzeczy by wynikały z zasady zachowania energii.

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Moc maksymalna nie ma znaczenia - ważna moc faktyczna, bo od tego zależy ilość zużytej energii. A ta z kolei zależy od faktycznego obciążenia.

Co z tego, że moja kosiarka ma moc maksymalną 1300W, jak w trakcie normalnej pracy pobiera około 600W?

Auto spala Ci tyle samo niezależnie czy jedziesz pod ostrą górkę, czy z górki? Bo tak by było, jakby cały czas pracowało z mocą maksymalną zużywając tyle samo paliwa. Tylko wtedy trochę dziwne rzeczy by wynikały z zasady zachowania energii.

Zeby jeszcze ta moc max byla mozliwa do uzyskania... Kupilem w markecie kompresor 24l o mocy 1500W. Wlaczylemnpod watomierzem i bral do 800w max jak juz dobijal do 8 bar. Takze te moce to sa takie teoretyczne.

Witam Serdecznie. Przejrzałem kilkadziesiąt wątków do tyłu, trochę poczytałem a i tak mętlik w głowie, ponieważ kabel mnie już wkurza postanowiłem zakupić spalinówkę, budżet to tak do 1000-1200 zł teren trochę nierówny, część zupełnie płaska i niewielki fragment pochyły. Mój kandydat na obecną chwile to AL-KO Comfort 46.0 SP-A ale się zastanawiam czy mi taka kosiarka potrzebna czy nie za mocna i nie poszukać trochę mniejszej, ale tego tyle jest a ja jakimś fachowcem od tego nie jestem i na silnikach który jest lepszy a który gorszy też się nie znam. Dlatego proszę o pomoc co by tu wziąć pod uwagę przy takim budżecie Black Friday się zbliża może coś się wycharczy w dobrej cenie. co sadzicie o czymś takim :spam: z góry dziękuje za odpowiedz Edytowane przez Tomaszs131
Link reklamowy.

Witam Serdecznie. Przejrzałem kilkadziesiąt wątków do tyłu, trochę poczytałem a i tak mętlik w głowie, ponieważ kabel mnie już wkurza postanowiłem zakupić spalinówkę, budżet to tak do 1000-1200 zł teren trochę nierówny, część zupełnie płaska i niewielki fragment pochyły. Mój kandydat na obecną chwile to AL-KO Comfort 46.0 SP-A ale się zastanawiam czy mi taka kosiarka potrzebna czy nie za mocna i nie poszukać trochę mniejszej, ale tego tyle jest a ja jakimś fachowcem od tego nie jestem i na silnikach który jest lepszy a który gorszy też się nie znam. Dlatego proszę o pomoc co by tu wziąć pod uwagę przy takim budżecie Black Friday się zbliża może coś się wycharczy w dobrej cenie. co sadzicie o czymś takim :spam: z góry dziękuje za odpowiedz

Zostań przy AL-KO,na pewnie nie kupuj tego chińskiego wynalazku której podałeś link

Edytowane przez Tomaszs131
Link reklamowy w cytowanym poście.

Cześć, parę dni temu przy próbie skoszenia trawy, padła mi kosiarka elektryczna z niemieckiego Praktikera.

Po 6-7 latach bezawaryjnej pracy zaczęła się tak jakby blokować, coś w niej chrobotało i w pewnym momencie pojawił się lekki dymek.

Rozebrałem "dziada" i zauważyłem luźne koło pasowe/ napędowe noża - dzisiaj w serwisie Husqvarny dowiedziałem się, że zepsuta część to standard awarii i nie da się tego naprawić a jedynie wymienić na zestaw naprawczy za ponad 300 zł.

Do tej pory przez 27 lat miałem parę różnych kosiarek elektrycznych i tylko z jednej nie byłem w pełni zadowolony, bo pomimo extra wykonania i wysokiej ceny, zepsuła się po 2 latach (czyli po gwarancji). Nie pamiętam nazwy firmy ale wiem że była pomarańczowa i były też takie bez kółek same latające nad trawnikiem

Zaczynam więc szukać nowej elektrycznej kosiarki na kablu z nożem nie mniejszym jak 35 cm.

Nie chcę żadnej spalinowej ani elektryka na akumulatorze, bo kabel w niczym mi nie przeszkadza a zakup wychodzi dużo taniej.

Budżet na tą chwilę, to 600 zł.

Jeżeli możecie coś doradzić, to chętnie skorzystam z waszych porad ;)

.

Na podstawie wcześniejszych sugestii i własnych doświadczeń z firmą AL-KO, prawdopodobnie wybiorę model AL-KO Comfort 34 E - mieści się w budżecie, wielkość mi pasuje, dobrze znam produkty tej firmy (przyczepy) i ma silnik indukcyjny.

Czy są jeszcze inne kosiarki w podobnej cenie i jakości wykonania, jeżeli tak to proszę o wskazówki ;)

Zaczynam więc szukać nowej elektrycznej kosiarki na kablu z nożem nie mniejszym jak 35 cm.

Nie chcę żadnej spalinowej ani elektryka na akumulatorze, bo kabel w niczym mi nie przeszkadza a zakup wychodzi dużo taniej.

Budżet na tą chwilę, to 600 zł.

.

Zrobisz jak uważasz ale podyskutowałbym nad tym stwierdzeniem że elektryczna wychodzi dużo taniej od spalinowej :)

Do tej pory przez 27 lat miałem parę różnych kosiarek elektrycznych i tylko z jednej nie byłem w pełni zadowolony, bo pomimo extra wykonania i wysokiej ceny, zepsuła się po 2 latach (czyli po gwarancji). Nie pamiętam nazwy firmy ale wiem że była pomarańczowa i były też takie bez kółek same latające nad trawnikiem

.

Miałeś zapewne tzw poduszkowca a z opisu wychodzi że to była kosiarka firmy Flymo.

Na podstawie wcześniejszych sugestii i własnych doświadczeń z firmą AL-KO, prawdopodobnie wybiorę model AL-KO Comfort 34 E - mieści się w budżecie, wielkość mi pasuje, dobrze znam produkty tej firmy (przyczepy) i ma silnik indukcyjny.

Czy są jeszcze inne kosiarki w podobnej cenie i jakości wykonania, jeżeli tak to proszę o wskazówki ;)

Ja mam alco ale model 38 E 1300W z silnikiem indukcyjnym co ważne powiem tak mocna to kosiarka i bardzo dobrej jakości , kosi u mnie ok 9 arów od 10 lat zalety dodtkowe to mocna dmuchawa która ładuje kosz do pełna kosz też wykonany z plastiku nie jakiejś szmaty łatwy do opróżniania i utrzymania w czystości. Kosiarka wży 14 kg jest lekka łątwa do koszenia detali i zaułków. Gorąco polecam.

Miałeś zapewne tzw poduszkowca a z opisu wychodzi że to była kosiarka firmy Flymo.

Tak to było FLYMO tyle że, ta moja miała tradycyjne koła i kosz w środku - wykonanie super ale zabiło ją moje nadgorliwe dbanie o jej czystość ;)

bfdadee25190680f444eb7157a06a44c.jpg

Od tamtej pory, nie już myję kosiarek wodą a po koszeniu tylko "szpachelka" i zmiotka a raz w roku rozbiórka całości i czyszczenie z kurzu trawy wewnątrz.

Jako ciekawostkę dodam, że znalazłem u siebie w piwnicy starą kosiarkę "Partner 151K", kupioną razem z domem, która nie dość że ma 30 lat, to przeżyła zalanie wodą w czasie powodzi w 2010 i pomimo tego, że od spodu pokryła się takim białym nalotem a nóż już ani drgnie, to silnik dalej się uruchamia i pomimo stojącego noża nawet nie zadymi.

Zrobisz jak uważasz ale podyskutowałbym nad tym stwierdzeniem że elektryczna wychodzi dużo taniej od spalinowej :)

Nie mam zamiaru się spierać, bo przy moim skromnym "areale" i tak wolę cichszego elektryka z ogonkiem ;)

Wracając do mojego pytania: czy ten podany przeze mnie model "AL-KO Comfort 34 E", jest dobrym wyborem czy takim sobie, ktoś z Was ma lub miał z nim do czynienia ?

A może dołożyć 100 zł i wybrać model ciut większy "AL-KO Comfort 40 E" ?

Edytowane przez ArturoK4

Nie mam zamiaru się spierać, bo przy moim skromnym "areale" i tak wolę cichszego elektryka z ogonkiem ;)

Ok, najważniejsze że wiesz czego chcesz i że ten wybór wg ciebie jest dobry.

Wracając do mojego pytania: czy ten podany przeze mnie model "AL-KO Comfort 34 E", jest dobrym wyborem czy takim sobie, ktoś z Was ma lub miał z nim do czynienia ?

100 zł to nie duża różnica, pierwszą czy drugą jak kupisz trawę skosisz :)

Co do wyboru to jak sam wiesz, bo już przerobiłeś kilka kosiarek w swoim życiu wybór jest ogromny dzisiaj, kupując kosiarkę zwróć uwagę na markową (czy to będzie renomowana firma czy tzw chińszczyzna która też jest dobra) abyś miał w razie problemu serwis i części.

Po przeanalizowaniu sytuacji: kto u mnie kosi i jak do tej pory "operowało" się kosiarką przy rożnych przeszkodach - zdecydowałem się na zakup modelu "AL-KO Comfort 34 E".

Odpowiadając na pytanie dlaczego akurat ta firma i ten model: bo nikt nie polecał mi innej a wyroby tej firmy w postaci przyczep i akcesoriów są mi bardzo dobrze znane i bardzo wysoko przeze mnie oceniane.

Jest jeszcze jeden aspekt tematu o zakupie kosiarki do trawy teraz w połowie listopada. Moja dotychczasowa, zepsuła się w połowie koszenia trawnika a pogoda i warunki, dalej zachęcają mnie do koszenia ;)

Po zakupie i pierwszym koszeniu, podzielę się uwagami.

Ja mam alco ale model 38 E 1300W z silnikiem indukcyjnym co ważne powiem tak mocna to kosiarka i bardzo dobrej jakości , kosi u mnie ok 9 arów od 10 lat zalety dodtkowe to mocna dmuchawa która ładuje kosz do pełna kosz też wykonany z plastiku nie jakiejś szmaty łatwy do opróżniania i utrzymania w czystości. Kosiarka wży 14 kg jest lekka łątwa do koszenia detali i zaułków. Gorąco polecam.

• Like 1

Jaka akumulatorowa ma 2kW? Albo chociaż 1kW?

Większość akumulatorowych przeznaczonych na kilkaset m2 ma silniki 1300-1600W.

Moja ma 1450W.

Chwilunia, mówimy teraz o elektrycznej czy akumulatorowej.

Bo jeżeli o akumulatorowej to mniejsza moc maksymalna kosiarki wpływa na jej długość pracy bo czerpie mniej prądu z akumulatora. Na długość pracy ma też znaczenie pojemność akumulatora. Która kosiarka dłużej będzie pracowała na akumulatorze o takiej samej pojemności, ta która ma 500 W czy 1000 W?

Jako użytkownik akumulatorowej potwierdzam słowa Kaizena.

Silnik ma 1450W, aku 180Wh. Wyszłoby niecałe 10 minut pracy a w zależności od rodzaju trawy (gęstość, wysokość, wilgotność) kosi od 45 do 60 minut.