Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jestem zdecydowany na kupno TORO 22156TE na silniku Hondy i właśnie trochę mnie powstrzymuje ten silnik ponieważ już spotkałem i tutaj i na innych forach opinie , że potrzeba mu idealnego paliwa bo inaczej są problemy a z tym paliwem to wiadomo jak jest rożne sprzedają.

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam !

Mam teren wokół domu, pobudowlany, na większości rośnie mała trawa, są chwasty, bywa gruz, są też nierówności + dwie górki humusu to rozplantowania (w sumie ok 5m3, wiec nie dużo). Ziemia przeważnie wymieszana z piachem

Działka była niemal idealnie równa, teraz są wahania +lokalne nierówności.

Zależy mi, aby to wszystko wyrównać (aby dzieciaki się nie przewracały +łatwo się kosiło) oraz nadać odpowiednie spadki.

W sumie mógłbym to zrobić sam, niwelator mam, domówiłbym trochę ziemi, resztę rozplantował, ale ... myślę, że i tak nie bedzie to idealnie równo i po kilku latach będę żałował. Po ostatnim kopaniu jesienią mimo, że miałem mini koparkę + zagęszczarkę i tak zostały pagórki . Nie chodzi tu o dziurki, tylko fale na długości kilku metrów, rozgrabić tego się nie dało.

Jak to wygląda jak się weźmie do tego firmę, czy oni mają jakieś równiarki, tak aby ściągać mechanicznie, dosypywać i zagęszczać ?

Działkę ma 750m2 - ok 90m2 podjazdu - spory dom, więc w sumie samego ogrodu nie zostaje jakoś dużo. Na razie na większości byłaby trawa (może ta z rolki) + wydzielone miejsca na mini ogródek i kwiaty.

Warto to zlecić firmie ? Jakie to są koszta ?

Jak Wy to robiliście ?

Ok .;) tak z rozpędu o kosie pomyślałem . Ale powiem ci że Nac ( czyli china ) mieliśmy taką kosiarkę w pracy http://allegro.pl/nac-s460h-kosiarka-spalinowa-bez-napedu-4-75km-ohv-i5167502341.html i niemogę złego słowa o niej powiedzieć . a terenów zielonych sporo goliła i dawała radę . więc polecam

Lepiej jednak na silniku B&S ,nie są tak delikatne jak Hondy i serwis jest o połowę tańszy i każdy je naprawi,ktoś wspomniał tu o Ryobi lecz lepiej niech o nich szybko zapomni bo to jednorazówki,Toro może być,rewelacji nie ma -powiem średnia jakość,Solo jak najbardziej na tak

Dla mnie bez znaczenia jest marka silnika, byle by nie produkowane w Chinach.

Nie należy wierzyć mitom, że są silniki, którym "dziadoskie" paliwo nie szkodzi i nie zepsują się.

Dobry serwis, to taki, do którego zajeżdża się wymienić olej i filtry, pod warunkiem, że samemu się nie chce, lub nie umie.

ktoś wspomniał tu o Ryobi lecz lepiej niech o nich szybko zapomni bo to jednorazówki
a można wiedzieć dlaczego tak pan uważa? Podobno w zachodnich krajach to popularna marka.

A o takiej kosiarce ktoś słyszał: Wolf-Garten blue power 48 A HW ES.

Edytowane przez macin21

co znaczy" o tak dużej mocy"?a w czym ten silnik jest lepszy? Tak się tylko zacząłem zastanawiać co to za sprzęt, bo dzisiaj przyszła dostawa tych kosiarek do pobliskiego sklepu a nie bardzo mogę coś znaleźć na ich temat. W sumie to nawet ich nie widziałem bo jeszcze nie rozpakowali:) Edytowane przez macin21

Daj spokój z używkami; nie znasz historii sprzętu a na dobre słowo sprzedawcy liczyć raczej nie powinieneś.

Co do Stiga; mam ich różne sprzęty, zajmuję się po godzinach obsługą terenów zielonych. Miałem taki prosty model stiga collector 43. Była mocno eksploatowana przeze mnie ale w zamian regularnie serwisowana. Po czasie mogę powiedzieć że koszenia raz w tygodniu i do takich 600m2 sprzęt sie nadaje i nie będziesz miał problemów. Ale jeśli na tych 600m2 masz jakieś góreczki, dolinki, jakieś pochyły, inny trudny teren to odradzam.

U mnie po krótkim czasie najpierw pałąk na mocowaniach zaczął się luzować, po to by z czasem pęknąć całkiem. Później z kołami był kłopot; to sie rozkręcały, ciężko chodziły itp. Łączenie kosza (ta góra z dolną częścią) po czasie zaczeły rozpinać się te zaczepy. Oczywiście mam świadomość że nie można oczekiwać najwyższej jakości od w zasadzie najtańszego sprzętu, dlatego wziałem teraz kawał sprzętu: stiga Combi 53 i póki co bez kłopotów.