Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"Powrót z wielkiej płyty", czyli indywidualne, parterowe 106m2

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak, nawóz jest świetny, równomiernie granulowany długo się uwalnia, trawa po nim jest soczyście zielona i.... no właśnie, rośnie, jak dzika :)

Dużo azotu . Gdyby zawierał mniej, uźuwałbym do co sezon.

W tym sezonie polecana tu na forum https://www.yara.pl/odzywianie-roslin/nawozy/yaramila/yaramila-complex/,

W porównaniu do Yara, Haifa jest moim zdaniem lepsza, na razie wygrywa w konkurencji łatwości nawożenia.

Wydaje mi się, że wrócisz do MULTIGREEN PRINTEMPO 25

W porównaniu do Yara, Haifa jest moim zdaniem lepsza, na razie wygrywa w konkurencji łatwości nawożenia.

Wydaje mi się, że wrócisz do MULTIGREEN PRINTEMPO 25

Ale co to znaczy "łatwości nawożenia" ?

Yara ma dość równe granulki, nie zbryla się... nawozi się

nią dobrze...

Ale co to znaczy "łatwości nawożenia" ?

Yara ma dość równe granulki, nie zbryla się... nawozi się

nią dobrze...

Za radą M.A.G, kupiłem SIEWNIK RĘCZNY DO NAWOZÓW SUBSTRAL SCOTTS HANDYGREEN II, w połączeniu z mniejszymi granulkami Hajfa działa super. Do tej poty używałem rozsiewacza Gardena lub sypałem nawóz z ręki i trawnik pokazywał że nie są to idealne sposoby ( przebarwienia ).

Oba nawozy są dobre, Yara jest tańsza i bardziej popularna.

• 3 weeks później...

Mała robótki na weekend majowy. Trawa pod ścianą szczytową na wskutek wzmożonego promieniowania (bezpośrednie i odbite od ściany) nie dawała rady, aż w końcu zdecydowałem o zrobieniu opaski z granitu i wysypania kamienia bazaltowego.

Może przywiozę kilka większych kamieni i posadze sukulenty obok nich.

20200430_172254.jpg

• 4 weeks później...

fotohobby. Wertuję Twoje wpisy z przeszłości. Budowałeś z silikatów 18cm (ja tak mam) i kilka okien zastosowałeś na poszerzeniach ze względu na rolety. Czy masz jakieś przemyślenia do tego rozwiązania? Ja chciałbym tak zamocować żaluzje fasadowe.

Czy masz jakieś przeciwskazania co do pewności motnażu, wytrzymałości takiego rozwiązania? Coś się wygina lub słabo izoluje akustycznie? Czy może jest jakiś problem z wilgocią od strony wewnętrznej tam gdize jest ocieplenie od wewnątrz? Ciekawi mnie to bo to polecane tu rozwiązanie nie jest polecane przez trzy firmy, do których się zwróciłem z zapytaniem. Mam dylemat. Podziel się proszę swoją opinią.

Edytowane przez Buti

• 2 weeks później...
fotohobby. Wertuję Twoje wpisy z przeszłości. Budowałeś z silikatów 18cm (ja tak mam) i kilka okien zastosowałeś na poszerzeniach ze względu na rolety. Czy masz jakieś przemyślenia do tego rozwiązania? Ja chciałbym tak zamocować żaluzje fasadowe.

Czy masz jakieś przeciwskazania co do pewności motnażu, wytrzymałości takiego rozwiązania? Coś się wygina lub słabo izoluje akustycznie? Czy może jest jakiś problem z wilgocią od strony wewnętrznej tam gdize jest ocieplenie od wewnątrz? Ciekawi mnie to bo to polecane tu rozwiązanie nie jest polecane przez trzy firmy, do których się zwróciłem z zapytaniem. Mam dylemat. Podziel się proszę swoją opinią.

No cóż, nic złego się nie dzieje. Nad jednym z okien (tarasowym) na tynku pojawiła się cienka, włosowata rysa na tynku (bo jednak to okno pracuje najbardziej), ale akurat przed nią jest szyna zasłon panelowych, więc nie jest to dostrzegalne z pomieszczenia.

Jak dla mnie - optymalna metoda montowania skrzynek

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
  • 2 weeks później...
Witam.Czy jak braliście firmę od celulozy to robiła Wam kompleksowo? Chodzi mi czy od razu robili stelarze pod zabudowe czy k-g czy oni tylko przyjeżdżają z maszyną i wdmuchują na przygotowany wcześniej materiał.Osobiście interesowało by mnie kompleksowo.

Nie, to dwie odrębne firmy

Nie wiem, czy znajdziesz firmę, która zrobi ci zabudowę k-g i wdmuchanie izolacji.

• 2 months później...
Fotohobby, widzę że na pierwszej stronie oszacowane OZC wskazało zapotrzebowanie na ogrzewanie i wentylację na około 5536 kWh na rok. To w sumie całkiem duży wynik jak na tak dobrze docieplony dom jak masz w stopce. Możesz powiedzieć, czy ten wynik faktycznie jest taki w rzeczywistości? A jeśli nie, to co sprawiło (tak duży) rozjazd?

W stosunku do założeń zwiększyłem grubość ocieplenia stropu, zmniejszyłem lambde styro na elewacji, zastosowałem sprawniejszy reku.

Rok do dziś zużyłem 730m3 gazu, z czego 360m3 na CWU.

Poza tym - ostatnie zimy są łagodniejsze, niż normowe

Dzięki za odpowiedź!

Ok, czyli 370m3 gazu na ogrzewanie i wentylację. To pewnie sporo poniżej 1000zł.

Podobno 1m3 gazu to 10kwh? nie wiem czy można tak liczyć, ale nawet jeśli to wychodzi Twoje zapotrzebowanie na 3.5 kwh rocznie. Rozumiem, że klimat się ociepla... ale chyba nie aż tak żeby zapotrzebowanie spadło prawie dwukrotnie?

Liczyłeś może ile Ci wyszło OZC po korektach, które dokonałeś?

Edytowane przez hipodrom