Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"Powrót z wielkiej płyty", czyli indywidualne, parterowe 106m2

Recommended Posts

No i cztery dni murowania minęły. Dziś zamówiłem drewno na szalunki wieńca :)

Postępy są szybkie, hurtownia już się nauczyła, ze co dwa dni trzeba dowieźć 12 palet....Na placu budowy pojawiły się już bloczki U12L, czyli w przyszłym tygodniu zaczną rosnąć także działówki.

Nad drzwi, oraz okna na które nie planuję rolet zamawiam w pn gotowe nadproża, otwory okienne, w których planuję rolety zostają powiększone o 20cm, nie będzie tam nadproża, a bezpośrednio wieniec.

Stan na dziś wygląda tak:

image023.jpg

image025.jpg

image026.jpg

kawałki bloczków, które na powyższym zdjęciu leżą na fragmencie ściany (na lewo od palety) to JEDYNE póki co "odpady" - choć, oczywiście mogą jeszcze zostać wmurowane, oczywiście, jeśli spasują rozmiarem. Są to w sumie jakieś dwa bloczki...

image027.jpg

Edytowane przez fotohobby

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Każdy sposób dobry, byle skuteczny.

U mnie tak nie można było zrobić z uwagi na jedna warstwę XPS pod płytą.

Je zresztą uważam, że sam XPS, szczegolnie, jak jest układany i klejony w dwóch warstwach na mijanke, jest sam w sobie skuteczną izolacją przeciwwilgociową płyty, że folia na nim ma za zadanie nie dopuścić do wnikania wody zarobowej w szpary pomiędzy płytami .

Oczwiwiście mowa tu o typowych płytach , wylewanych na równo z gruntem, czy nawet nieco powyżej.

A u mnie dziś i jutro ekipa ma wyprowadzić ściany pod wieniec, w czwartek przedłużamy sobie weekend, a za tydzień nadproża i szalunki wieńca.

Póżniej 2 tygodnie przerwy, dzień na montaż wiązarow i... jazda z pokryciem dachu :)

Dziś większość ścian nośnych została podciągnięta pod wieniec, a kiedy skończyły się bloczki U18V, panowie rozpakowali U12L i wyprowadzili ściany działowe.

No i fantastyczne wrażenie - przejść się korytarzem, wejść do łazienki, czy obejrzeć wnęki na szafy przesuwne.

No właśnie... wnęki.

W pewnym momencie mojej żonie wpadł do głowy pomysł, czy nie powiększyć czasem powierzchni magazynowej (czytaj: sprawić sobie garderobę) kosztem rozbioru WC między wiatrołap a ( głownie) sypialnię.

Postawiłem jednak stanowcze veto - nawet w mieszkaniu w bloku miałem rozdział między łazienką a WC i nie mam zamiaru robić kroku wstecz ;)

Starcie wygrałem, WC uratowane, panowie nawet nie będą wiedzieć ile oszczędziłem im roboty :)

Kiedy pojawiają się ścianki działowe i nadproża nad oknami do m coraz bardziej przypomina dom :)

Dziś na budowei pojawil sie fachowiec z f-my Wiązar System, sprawdzić, czy moim panom nie poprzesuwały się ściany nośne pod wiazary.

Okazało,się, że sie poprzesuwały... ...maxymalnie o 7mm, w zwiazku z czym "puścił" wiązary do produkcji.

Wiązary będą mocowane do kotew, zatopionych w wieńcu i wyczułem, że producent wolałby przysłać kotwy prżed zalaniem, tak, aby ich rozmieszczeniem zajęła się moja ekipa, ale zaprotestowałem i wyraziłem życzenie, by zrobil to fachowiec z W-S.

Chcę, aby każda z ekip była odpowiedzialna za swój etap. Ekipa od eSSO ma po prostu wykonać wieniec zgodnie zev sztuką, a o rozmieszczenie na nim elementów montażowych wiązara niech zadba ich producent.

W uwagi na weekend wylanie wieńca to czartek-piątek w przyszłym tygodniu. Czyli po 4 tygodniach od wbicia pierwszej łopaty.

Kilka zdjęć z dzisiaj:

image.jpg

image.jpg

Na tych oknach nie planuję rolet, dlatego zostały one już zamknięte nadprożami

image.jpg

A tu rolety na poszerzenach nad oknen, dlatego brak nadproża, ktore będzie częścią wieńca

image.jpg

Edytowane przez fotohobby

Dziś na budowei pojawil sie fachowiec z f-my Wiązar System, sprawdzić, czy moim panom nie poprzesuwały się ściany nośne pod wiazary.

Okazało,się, że sie poprzesuwały... ...maxymalnie o 7mm, w zwiazku z czym "puścił" wiązary do produkcji.

Wiązary będą mocowane do kotew, zatopionych w wieńcu.....

O.... ,to firma W-S jednak istnieje;);)

Piszę tak bo chciałam u nich zamówić wiązary i od ponad miesiąca czekam na wiadomość czy raczą mi je sprzedać;) http://emotikona.pl/emotikony/pic/0cray.gif

zapomnieli o mnie :rolleyes:

Też się boję powierzać zatapianie kotew w wieńcu budowlańcom. Budowlańcy pewnie każą nam to sobie zrobić we własnym zakresie.:rolleyes:

A jak popełnimy jakiś błąd tohttp://emotikona.pl/emotikony/pic/0swoon.gif

Fajnie Wam idzie ta budowa i strasznie szybciutko, brawo http://emotikona.pl/emotikony/pic/oklaski.gif

My też będziemy robić rolety tylko do niektórych okien- południe i zachód . Pod rolety będziemy robić nadproża cofnięte o ok 4-5 cm( żeby włożyć ocieplenie pod skrzynkę )

Powodzenia:)

Edytowane przez modena

Ja nie patrzę na rolety pod kątem ochrony przez słońcem, co przed spojrzeniami :)

Jak się całe życie toczy na parterze, 15cm nad poziomem przyległej ulicy, to roleta przydaje się odgrodzić wieczorem od ciekawskich.

Szczególnie, kiedy preferuje się minimalistyczne firamy, brak zasłon, itp.

@modena u mnie ściana 18cm, wiec nadproży nie ma gdzie cofnąć, dlatego konieczne są poszerzenia, za to mozna będzie dać grubszą warstwę styropianu.

Co do Wiązar-System to na wycenę z centrali (spod Opola) też czekałem chba miesiąc, a później wys łałem kolejne zapytanie (z uwagi na zmianę projektu) do filii w Piekarach Sl i od tego czasu kontakt jest OK

Tempo masz zaje...fajne ;) U mnie wiązary montowali fachowcy od wiązarów, na dyble stalowe. Wiercili otwory w wieńcu i przykręcali kątowniki. Do tego dopiero wiązar. Niestety ciut skosili i wiązary z jednej strony są nierównoległe do ściany ;(. Przeszkadzało to w położeniu blachodachówki i obróbek.

Dlatego wolę nie zawracać głowy moim budowlańcom, niechvdbają o to, by wieniec byl poprawnie zabetonowany, a nie o to, aby kotwy byly poprawnie zamontowane. Tym bardziej, ze umnie każdy wiązar ma trzy podpory, więc kotwy muszą leżeć idealnie w linii.

Szczerze mówiąc to jedynie ten etap budowy budzi mój niepokój. Odetchnę, jak ekipa od dachu wejdzie i powie, że wiązary zostały zamontowane poprawnie.

A dziś odwiedziłem 5 salonów sprzedaży okiem w Rybniku i okolicach, z czego w 2 pocałowałem klamkę - długi weekend ;)

Na szczęście te dwa salony leżą w promieniu 1500 m od budowy, wiec czasu nie straciłem.

Tak więc, oprócz oferty na okna na profilu Schuco dojda dwa Breugmany, jedna Veka i jeden Aluplast. I z tych pięciu ofert coś wybiorę.

Trochę się niemile zaskoczyłem, że u producentów okien kolor "antracyt" jest jaśniejszy, niż u producentów dachówek i w dodatku zachodzi w niebieski...

Wolałbym coś ciemniejszego, pozostają kolry "schwarcbraun" i "palisander".

@modena u mnie ściana 18cm, wiec nadproży nie ma gdzie cofnąć, dlatego konieczne są poszerzenia, za to mozna będzie dać grubszą warstwę styropianu.

Co do Wiązar-System to na wycenę z centrali (spod Opola) też czekałem chba miesiąc, a później wys łałem kolejne zapytanie (z uwagi na zmianę projektu) do filii w Piekarach Sl i od tego czasu kontakt jest OK

Ano tak, przy 18 cm nie ma jak tego inaczej zrobić:no:

Co do rolet , macie tam dookoła trochę podglądaczy ;) to i rolety są niezbędne .

Edytowane przez modena

tak to jakoś jest, że ledwo koparka wybierze pierwszą lyżkę ziemi, myśli sie już powoli o dachu i oknach :)

Witam, rzeczywiście budujecie w zaskakującym tempie. Oby tak dalej. Mamy nadzieję, że też nam tak pójdzie. Już nie mogę się doczekać pierwszego wbicia łopaty. :D

Fajno, że ktoś z okolicy buduje podobny dom: my też płytę, też wiązary, też parterówkę.

Tak, w przypadku trzech podpór to ważne.

Moi budowlańcy niwelatorem oczywiście rownież dyspunują, ale np. przy płycie korzystali z niego tylko przy zagęszczaniu piasku i po rozłozeniu styropianu.

Przy wylaniu w jednym miejscu poziom poziom uciekł im o 1,5 cm i teraz mam kałuże w korytarzu i WC :)

Jednak poziom wieńca (przy założeniu starannego wykonania szalunków) latwiej jest utrzymać, dlatego mam nadzieję, że każda z podpór przejmie swoją część obciążenia.

Warto było poświęcić niedzielny wieczór aby DB od początku do teraz przeczytać. Jestem również za płytą start na wiosnę 2014 ale już teraz jestem na etapie papierologii i poszczególnych wycen. Zaciekawił mnie sposób wykonania płyty a ściślej 10 cm warstwa XPS. Czy możesz mi napisać jak będzie kolejny etap związany z płytą. Czy dobrze rozumieniem że na płytę położysz EPS i na to pójdzie wylewka ? Jeśli tak , to jakiej grubości będzie wylewka.

Witam mic81. Masz rację, kolejna warstwa izolacji to 10cm EPS, na to wylewka z podłogówką 7-8cm.

Widzę, że zamierzasz grzać kablami, a w takim razie moje rozwiązanie niespecjalnie sprawdzi się u Ciebie. Mając płytę 20 cm i 8 cm wylewki posadzka będzie dłużej oddawała ciepło, kiedy kable nie będą grzały (w drogiej tatyfie).

Tyle, że musisz dać pod płytę więcej droższego materiału na izolację.