fotohobby 27.04.2013 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 (edytowane) No i cztery dni murowania minęły. Dziś zamówiłem drewno na szalunki wieńca Postępy są szybkie, hurtownia już się nauczyła, ze co dwa dni trzeba dowieźć 12 palet....Na placu budowy pojawiły się już bloczki U12L, czyli w przyszłym tygodniu zaczną rosnąć także działówki. Nad drzwi, oraz okna na które nie planuję rolet zamawiam w pn gotowe nadproża, otwory okienne, w których planuję rolety zostają powiększone o 20cm, nie będzie tam nadproża, a bezpośrednio wieniec. Stan na dziś wygląda tak: kawałki bloczków, które na powyższym zdjęciu leżą na fragmencie ściany (na lewo od palety) to JEDYNE póki co "odpady" - choć, oczywiście mogą jeszcze zostać wmurowane, oczywiście, jeśli spasują rozmiarem. Są to w sumie jakieś dwa bloczki... Edytowane 27 Kwietnia 2013 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modena 27.04.2013 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 Ale postępy . Super:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusultra 28.04.2013 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 No piękna robota My też startujemy niedługo na płytce Waham się jak zrobić izolację przeciwwilgociową... chyba folię 0,5 mm dam między dwie warstwy xps[co by nie poharatać jej zbrojeniem] wywijając pod ściany zewnętrzne, dając szalunek z xps... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 29.04.2013 06:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 Każdy sposób dobry, byle skuteczny. U mnie tak nie można było zrobić z uwagi na jedna warstwę XPS pod płytą. Je zresztą uważam, że sam XPS, szczegolnie, jak jest układany i klejony w dwóch warstwach na mijanke, jest sam w sobie skuteczną izolacją przeciwwilgociową płyty, że folia na nim ma za zadanie nie dopuścić do wnikania wody zarobowej w szpary pomiędzy płytami . Oczwiwiście mowa tu o typowych płytach , wylewanych na równo z gruntem, czy nawet nieco powyżej. A u mnie dziś i jutro ekipa ma wyprowadzić ściany pod wieniec, w czwartek przedłużamy sobie weekend, a za tydzień nadproża i szalunki wieńca. Póżniej 2 tygodnie przerwy, dzień na montaż wiązarow i... jazda z pokryciem dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 29.04.2013 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 Dziś większość ścian nośnych została podciągnięta pod wieniec, a kiedy skończyły się bloczki U18V, panowie rozpakowali U12L i wyprowadzili ściany działowe. No i fantastyczne wrażenie - przejść się korytarzem, wejść do łazienki, czy obejrzeć wnęki na szafy przesuwne. No właśnie... wnęki. W pewnym momencie mojej żonie wpadł do głowy pomysł, czy nie powiększyć czasem powierzchni magazynowej (czytaj: sprawić sobie garderobę) kosztem rozbioru WC między wiatrołap a ( głownie) sypialnię. Postawiłem jednak stanowcze veto - nawet w mieszkaniu w bloku miałem rozdział między łazienką a WC i nie mam zamiaru robić kroku wstecz Starcie wygrałem, WC uratowane, panowie nawet nie będą wiedzieć ile oszczędziłem im roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.04.2013 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 Póżniej 2 tygodnie przerwy, dzień na montaż wiązarow i... jazda z pokryciem dachu Błyskawica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.04.2013 22:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 (edytowane) Kiedy pojawiają się ścianki działowe i nadproża nad oknami do m coraz bardziej przypomina dom Dziś na budowei pojawil sie fachowiec z f-my Wiązar System, sprawdzić, czy moim panom nie poprzesuwały się ściany nośne pod wiazary. Okazało,się, że sie poprzesuwały... ...maxymalnie o 7mm, w zwiazku z czym "puścił" wiązary do produkcji. Wiązary będą mocowane do kotew, zatopionych w wieńcu i wyczułem, że producent wolałby przysłać kotwy prżed zalaniem, tak, aby ich rozmieszczeniem zajęła się moja ekipa, ale zaprotestowałem i wyraziłem życzenie, by zrobil to fachowiec z W-S. Chcę, aby każda z ekip była odpowiedzialna za swój etap. Ekipa od eSSO ma po prostu wykonać wieniec zgodnie zev sztuką, a o rozmieszczenie na nim elementów montażowych wiązara niech zadba ich producent. W uwagi na weekend wylanie wieńca to czartek-piątek w przyszłym tygodniu. Czyli po 4 tygodniach od wbicia pierwszej łopaty. Kilka zdjęć z dzisiaj: Na tych oknach nie planuję rolet, dlatego zostały one już zamknięte nadprożami A tu rolety na poszerzenach nad oknen, dlatego brak nadproża, ktore będzie częścią wieńca Edytowane 30 Kwietnia 2013 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modena 01.05.2013 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 (edytowane) Dziś na budowei pojawil sie fachowiec z f-my Wiązar System, sprawdzić, czy moim panom nie poprzesuwały się ściany nośne pod wiazary. Okazało,się, że sie poprzesuwały... ...maxymalnie o 7mm, w zwiazku z czym "puścił" wiązary do produkcji. Wiązary będą mocowane do kotew, zatopionych w wieńcu..... O.... ,to firma W-S jednak istnieje;) Piszę tak bo chciałam u nich zamówić wiązary i od ponad miesiąca czekam na wiadomość czy raczą mi je sprzedać http://emotikona.pl/emotikony/pic/0cray.gif zapomnieli o mnie Też się boję powierzać zatapianie kotew w wieńcu budowlańcom. Budowlańcy pewnie każą nam to sobie zrobić we własnym zakresie. A jak popełnimy jakiś błąd tohttp://emotikona.pl/emotikony/pic/0swoon.gif Fajnie Wam idzie ta budowa i strasznie szybciutko, brawo http://emotikona.pl/emotikony/pic/oklaski.gif My też będziemy robić rolety tylko do niektórych okien- południe i zachód . Pod rolety będziemy robić nadproża cofnięte o ok 4-5 cm( żeby włożyć ocieplenie pod skrzynkę ) Powodzenia:) Edytowane 26 Czerwca 2013 przez modena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusultra 01.05.2013 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 Wow Tempo mnie zadziwia;) U nas w okolicy nie ma mody na rolety - osobiście ja uważam że bardziej nadają się do witryn sklepowych... Można strefować ochronę przeciwsłoneczną - płd i zach... i okna o lepszej izolacyjności dać od płn. Pięknie się u Was dzieje pięknie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.05.2013 07:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Ja nie patrzę na rolety pod kątem ochrony przez słońcem, co przed spojrzeniami Jak się całe życie toczy na parterze, 15cm nad poziomem przyległej ulicy, to roleta przydaje się odgrodzić wieczorem od ciekawskich. Szczególnie, kiedy preferuje się minimalistyczne firamy, brak zasłon, itp. @modena u mnie ściana 18cm, wiec nadproży nie ma gdzie cofnąć, dlatego konieczne są poszerzenia, za to mozna będzie dać grubszą warstwę styropianu. Co do Wiązar-System to na wycenę z centrali (spod Opola) też czekałem chba miesiąc, a później wys łałem kolejne zapytanie (z uwagi na zmianę projektu) do filii w Piekarach Sl i od tego czasu kontakt jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 02.05.2013 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Tempo masz zaje...fajne U mnie wiązary montowali fachowcy od wiązarów, na dyble stalowe. Wiercili otwory w wieńcu i przykręcali kątowniki. Do tego dopiero wiązar. Niestety ciut skosili i wiązary z jednej strony są nierównoległe do ściany ;(. Przeszkadzało to w położeniu blachodachówki i obróbek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.05.2013 11:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Dlatego wolę nie zawracać głowy moim budowlańcom, niechvdbają o to, by wieniec byl poprawnie zabetonowany, a nie o to, aby kotwy byly poprawnie zamontowane. Tym bardziej, ze umnie każdy wiązar ma trzy podpory, więc kotwy muszą leżeć idealnie w linii. Szczerze mówiąc to jedynie ten etap budowy budzi mój niepokój. Odetchnę, jak ekipa od dachu wejdzie i powie, że wiązary zostały zamontowane poprawnie. A dziś odwiedziłem 5 salonów sprzedaży okiem w Rybniku i okolicach, z czego w 2 pocałowałem klamkę - długi weekend Na szczęście te dwa salony leżą w promieniu 1500 m od budowy, wiec czasu nie straciłem. Tak więc, oprócz oferty na okna na profilu Schuco dojda dwa Breugmany, jedna Veka i jeden Aluplast. I z tych pięciu ofert coś wybiorę. Trochę się niemile zaskoczyłem, że u producentów okien kolor "antracyt" jest jaśniejszy, niż u producentów dachówek i w dodatku zachodzi w niebieski... Wolałbym coś ciemniejszego, pozostają kolry "schwarcbraun" i "palisander". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modena 02.05.2013 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 (edytowane) @modena u mnie ściana 18cm, wiec nadproży nie ma gdzie cofnąć, dlatego konieczne są poszerzenia, za to mozna będzie dać grubszą warstwę styropianu. Co do Wiązar-System to na wycenę z centrali (spod Opola) też czekałem chba miesiąc, a później wys łałem kolejne zapytanie (z uwagi na zmianę projektu) do filii w Piekarach Sl i od tego czasu kontakt jest OK Ano tak, przy 18 cm nie ma jak tego inaczej zrobić Co do rolet , macie tam dookoła trochę podglądaczy to i rolety są niezbędne . Edytowane 26 Czerwca 2013 przez modena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pannda 03.05.2013 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 tak to jakoś jest, że ledwo koparka wybierze pierwszą lyżkę ziemi, myśli sie już powoli o dachu i oknach Witam, rzeczywiście budujecie w zaskakującym tempie. Oby tak dalej. Mamy nadzieję, że też nam tak pójdzie. Już nie mogę się doczekać pierwszego wbicia łopaty. Fajno, że ktoś z okolicy buduje podobny dom: my też płytę, też wiązary, też parterówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 03.05.2013 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 Jeszcze odnośnie wiązarów- też mam 3 oparcia wiązarów, a moi budowlańcy przy robieniu wieńca sprawdzali wszystko niwelatorem laserowym, żeby skuchy nie było... i nie było. Wiązary opierają się na wszystkich ścianach. Warto doglądnąć tego tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 03.05.2013 11:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 Tak, w przypadku trzech podpór to ważne. Moi budowlańcy niwelatorem oczywiście rownież dyspunują, ale np. przy płycie korzystali z niego tylko przy zagęszczaniu piasku i po rozłozeniu styropianu. Przy wylaniu w jednym miejscu poziom poziom uciekł im o 1,5 cm i teraz mam kałuże w korytarzu i WC Jednak poziom wieńca (przy założeniu starannego wykonania szalunków) latwiej jest utrzymać, dlatego mam nadzieję, że każda z podpór przejmie swoją część obciążenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 04.05.2013 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2013 tempo kosmiczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.05.2013 11:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 Dla ciekawości, zużycie pradu i wody na budowie to odpowiednio 17 kWh i 3,2 m3 od wbicia pierwszej łopaty do dzis. Za miesiąc kolejny odczyt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 05.05.2013 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 Warto było poświęcić niedzielny wieczór aby DB od początku do teraz przeczytać. Jestem również za płytą start na wiosnę 2014 ale już teraz jestem na etapie papierologii i poszczególnych wycen. Zaciekawił mnie sposób wykonania płyty a ściślej 10 cm warstwa XPS. Czy możesz mi napisać jak będzie kolejny etap związany z płytą. Czy dobrze rozumieniem że na płytę położysz EPS i na to pójdzie wylewka ? Jeśli tak , to jakiej grubości będzie wylewka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.05.2013 21:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 Witam mic81. Masz rację, kolejna warstwa izolacji to 10cm EPS, na to wylewka z podłogówką 7-8cm.Widzę, że zamierzasz grzać kablami, a w takim razie moje rozwiązanie niespecjalnie sprawdzi się u Ciebie. Mając płytę 20 cm i 8 cm wylewki posadzka będzie dłużej oddawała ciepło, kiedy kable nie będą grzały (w drogiej tatyfie).Tyle, że musisz dać pod płytę więcej droższego materiału na izolację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts