Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"Powrót z wielkiej płyty", czyli indywidualne, parterowe 106m2

Recommended Posts

Ja planuje zrobić każde pomieszczenie z osobnym obwodem. Płyta będzie bardzo podobna do Twojej. Izolacja -> 20 cm płyta jako element konstrukcyjny -> styro i na to wylewka około 10 cm a w niej kable. Nie chce grać całej płyty tylko poszczególne wylewki w poszczególnych pomieszczeniach.

Jedyne nad czym się zastanawiam to grubości styro w poszczególnych warstwach.

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeśli już tak chcesz rozwiązać sprawę płyty i zrezgnować z jej akumulacyjności,, to przy ogrzewaniu prądem budowałbym jednak z silikatu 24cm, a nie z kształtek Izodom.

Chyba, że tania taryfa Cię nie interesuje :)

A co do grubości izolacji, to uważam, że więcej, niż 20 cm styropianu w podłodze przestaje mieć uzasadnienie ekonomiczne.

Edytowane przez fotohobby

........... A co do grubości izolacji, to uważam, że więcej, niż 20 cm styropianu w podłodze przestaje mieć uzasadnienie ekonomiczne.

Zgadzam się. :yes:

Tak samo jest przy ścianach zewnętrznych. Zwiększenie grubości styropianu z 20 cm na 30cm przestaje być ekonomicznie opłacalne.

Jeżeli uważasz, że to wystarczy, to OK, ja na Twoim miejscu powiększyłbym akumulację dzięki żelbetowi pod wylewką, lub wykonałbym ściany zewnętrzna z silikatu.

Ale jeśli to przeliczyłeś i dasz rade zmieścić się w taniej bez straty komfortu, to w porządku.

Ściany praktycznie osiągnęły swą docelową wysokość. Dziś dojechały po dwie, ostatnie palety silikatów 18 i 12 , które zostaną zużyte na docięcie połówek i ćwiartek, które będą wmurowane pomiędzy nadproża, a wieniec, no i posłużą do zmniejszenia okna w pomieszczniu gospodarczym ;)

Pozostałe bloczki przydazą się do wykonania obudowy kominka.

Pozostaje oczywiście sprawa wykonania scian szczytowych. Mogę kupić drążone silikaty 18cm, bloczki gazobetonowe Solbet 18cm, albo wykonać je w technologii szkieletowej. Pddasze jest nieogrzewane, ściany szczytowe nie przenoszą żadnych obciążeń, więc generalnie nic mnie nie ogranicza.

Moja ekipa dziarsko twierdzi, że dla nich to bez znaczenia, ale podejrzewam, że optują za gazobetonem, w którym dotną sobie skosy ręczną piłką :)

Do końca tygodnia chcę wybrać okna, w przyszłym tygodniu umówić obmiar i podpisać umowę. Mam 19m2 przeszklenia

Za okna na profilu Schuco Si82, z ciepłym montażem lokalnego producenta zaplacić musiałbym 20 tyś zł

Za Pasiv-Line AdamS (Bruegman) z ciepłym montażem 14.5 tyś zł

Za TYTANOWEtermo MS Okna (Bruegman) z ciepłym montażem 12.8 tyś zł

Za Art Thermo Oknoplus (Bruegman) z ciepłym montażem 14.8 tyś zł

Za Evolution2 Oknoplastu z ciepłym montażem 18 tyś zł

Okna Adamsa i Oknoplastu mają wzmocnienia termiczne w standarcie. W MS można je sobie zamówić i pewnie cena stanie się porównywalna. Oknoplast ma najbogatsze wyposażenie w standardzie, ale pakiet szyb 0,7. Corona Si83 to najszerszy profil.

Póki co Schuco przegrywa rywalizację. Te 5 tyś rożnicy do AdamS'a czy Oknoplastu mogę włożyc np w ocieplenie stropu i zrobić tym wiele więcej w kierunku energooszczędności domu.

Argument, że będą trwalsze nie przemawia do mnie...

Do Oknoplastu zraziły mnie nieprzychylne opinie na temat miejscowych montażystów.

Tak więc...któryś z Bruegman'ów ? :)

Parę zdjęć z dzisiaj:

U góry fragment szalunku wieńca nad oknem tarasowym:

image.jpg

Podciąg, będący środkową podporą dla wiązarów:

image.jpg

A to wlaściwie z wczoraj :)

image.jpg

Gruszka z betonem na wieniec umówiona na poniedziałek w samo południe. Będą też panowie z Wiązar-System z kotwami.

W MS okna w obustronnym antracycie to 9,2 tyś, zwykły montaż 1.2 tyś, dopłata do montażu na taśmach Illbrucka 1 tyś zł

Poszerzenia pod rolety 1.4 tyś

Wszystkie inne oferty mają wliczone poszerzenia.

To jest oferta z Gliwic. Dostałem także ofertę od innego dealera, z Mikołowa i cena jest bardzo podobna.

W MS okna w obustronnym antracycie to 9,2 tyś, zwykły montaż 1.2 tyś, dopłata do montażu na taśmach Illbrucka .To jest oferta z Gliwic. Dostałem także ofertę od innego dealera, z Mikołowa i cena jest bardzo podobna.

Fajnie Ci wychodzą te wyceny :)

Dziś zastrzelił mnie wyceną Adams( pasiv line)- różnica do Schuco 5,3 k :eek::jawdrop:

Zaskoczyła mnie też wycena z KNS za profil veka droższy od Schuco o 2,5k:eek:

Jedynie tytanowe termo z MS tańsze o 2,7k ( z przekładką termiczną ), ale to inny profil ( 5 komór, dwie uszczelki)

(bez przekładki termicznej mniej o 4,5k)

U mnie firma W - S nie zgodziła się montować kotew do wieńca bez dopłaty :(

Edytowane przez modena

modena, ale ten AdamS droższy o 5 tyś od Schuco ???

Przecież to profil 5- komorowy rownież...

Chuba, ze to było Pasiv-Line Plus, albo Ultra...

Kto robił Wam wycenę na ten profil ?

Ha, mam nadzieję, że u mnie WS nie wyskoczy z dodatkową płatnością ;)

Być może, ten jeden raz u mnie przeboleją, ale następnym klientom już nie dadzą się zaskoczyć ;)

modena, ale ten AdamS droższy o 5 tyś od Schuco ???

Przecież to profil 5- komorowy rownież...

Chuba, ze to było Pasiv-Line Plus, albo Ultra...

Kto robił Wam wycenę na ten profil ?

Ha, mam nadzieję, że u mnie WS nie wyskoczy z dodatkową płatnością ;)

Być może, ten jeden raz u mnie przeboleją, ale następnym klientom już nie dadzą się zaskoczyć ;)

:yes:, ale policzyli mi tylko Adams Pasiv line Ultra . Poślę jeszcze z ciekawości do Gliwic ( ms)

W-S - No nie dali się nabrać ;)

Przez te wiązary czuję się takhttp://emotikona.pl/emotikony/pic/037.gifhttp://emotikona.pl/emotikony/pic/0girl_cray2.gif

Edytowane przez modena

Gość Arturo72
:D

Czy przy cenie za Tytanowe Termo MS nie ma jakiejś pomyłki ? 12.8 tys z ciepłym montażem?

W zeszłym roku(tfu,w grudniu 2011) miałem taką cenę w takim montażu na te okna ale z wkładką termiczną,była to promocja zimowa :)

Z normalnym montażem zapłaciłem coś koło 11tys.zł.

, poślę jeszcze z ciekawości do Gliwic

Polecam :)

Jak przyjdzie co do czego to do montażu zażyczcie sobie tego gościa,jest z firmy,z której kupiłem okna:

http://montaze.info.pl/2013/01/01/montazysci/pawel-czerniak/

U mnie montował i "kuma bazę" ;)

Edytowane przez Arturo72

fotohobby widać ofert masz co nie miara.

ja mysle o schico si 82 wysunięte 3cm na kotwach ale tez mocno mysle o MS na profilach Veki alphaline 90

Swoją drogą, my ruzyliśmy z budową w poniedziałek z rana, wczoraj zalane ławy 80cmx30cm, dziś już ułożone scianki fundamentowe.

Jutro izolacja pozioma icola grunt (wew i zew), icopalal fundament masa (zew), styrodut synthos 10cm, folia kubełkowa i zasypka.

Czy myślałem już jak zaizolować poziomo, bo ja mam z tym problem czy dawać folię izofol na bloczek i na chudziaka x2, czy pape termozgrzewalną??

jak TY planujesz??