Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"Powrót z wielkiej płyty", czyli indywidualne, parterowe 106m2

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dostałem jeszcze ofertę na Schuco Si82 z Termoplastu Wodzisław Śląski.

Nieco niższa, niż poprzednia, ale wciąż o 3,5 tyś większa od Bruegmanów, a parametry podobne.

Kori, a od kiedy to MS robi na Veka Alphaline ? :)

A swoją drogą, to dziś ekipa zakończyła murowanie ścian. To, co rok temu tworzyłem na SketchUp'ie nabrało namacalnego kształtu.

Wybrany został też dziś elektryk, dobry fachowiec, w dobrej cenie.

Edytowane przez fotohobby

Dostałem jeszcze ofertę na Schuco Si82 z Termoplastu Wodzisław Śląski.

Ja też czekam na wycenę od nich na Schuco. Wolę mieć wyceny na te same okna z kilku miejsc( dla pewności lub negocjacji :D)

Ten kolor antracyt to będzie rewelacja . Moj M. stwierdził że nie chce antracytu bo mu się kojarzy ze sklepem;) a mi się bardzo podoba ( a jeszcze bardziej szare):rolleyes:

edit :ups, termo profil

Edytowane przez modena

Czytam dziennik i czuje deja vu...

Tak samo budujemy i te same problemy mamy - wbijanie dystansów w stryrodur - łezka w oku się kręci ;-) ja jestem delikatnie przed Tobą więc raczej nie naucze się za dużo od Ciebie :)

A jak tam ludzie od instalacji? My elektryka mamy - dogrywamy CO, wod-kan, rekuperacje no i czekamy na pomiar okien.

Elektryk jest, z polecenia i po pierwszym kontakcie muszę powiedzieć, że to strzał w dziesiątkę.

Fachowiec, a przy okazji z inwencją i potrafiący zaproponować parę rozwiązań.

Jeśli chodzi o CO i wodą, to dostałem ofertę od dwóch firm, z przedstawicielami których rozmawiałem na lokalnych targach.

Oferty dotyczyły kompletnej instalacji CO, rozprowadzenia wody i rozprowadzenia instalacji grzewczej w kominka (planuję nieduży kominek 6-8kW z nasadką wodną na czopuchu, ogrzewającą CWU) i rekuperacji.

Oferty oceniam ambiwalentnie....

Z jednej strony firma daje dobrą cenę za podłogówkę, opartą na systemie Kan-Thern (czyli przyzwoitym), ale chce sprzedać mi kondensat Junkersa 3,2-14kW za 4.8 kzł (na 8%VAT, z odrębnie wycenioną usługą montażu), gdzie mogę skoczyć do Tychów i kupić ten sam kocioł za 3,5kzł na 22% VAT

Druga całkiem pozytywnie wycenia instalację wodną, instalację grzewczą z kominka, ale proponuje mi kocił DeDietrich 9-24kW i rekuperator o wydajności 450m3...

Opcje są trzy

- Renegocjacja jednej z ofert kompleksowych

- Wybranie z tych ofert najbardziej korzystnych elementów (o ile na poszczególne elementy oferty zostanie utrzymana cena)

- Zlecenie tych prac panu "omnibusowi-złotej rączce", namiary na takich mam i w przyszłym tygodniu chciałbym zaprocić choć dwóch na budowę.

Jest tez opcja czwarta...

Wykonanie części elementów samemu, z drobną pomocą fachowców...

Czyli - rozłożenie podłogówki wg zamówionego projektu i spięcie jej (oraz przeprowadzenie próby szczelności) przez fachowca, rozłożenie WM wg zamówionego projektu...

A jeśli o WM chodzi, to zastanawiam sie, czy zostawiać przpusty na rury PE75 w wieńcach, które będą zalewane w poniedziałęk, czy po prostu przerzycać przewody nad wieńcem i dolnym pasem wiązarów...

Problem z przepustami jest taki, że jeszcze nie mam projektu WM i musiałbym trochę intuicyjnie określić ilość i miejsca rozmieszczenia przepustów,

plusem założenia przepustów jest to, że przewody biegłyby w dolnej częsci izolacji stropu, mając cały czas 30cm ekofibru nad sobą.

Jeśli będą wychodziły ponad wieniec, to tego ekofibru będzie już tylko 10cm... I trzeba będzie to miejsce czyms przykryć...

Po sobotnim "ataku" na niektóre salony ze stolarką pare wątpliwości się wyjaśniło, za to pojawiły się nwe :)

Przede wszystkim - na pewno nie zdecydujemy sie na okna MS TYTANOWEtermo, z uwagi ma kształt zewnętrzny profilu... Po prostu profil na zbyt dużo zaokrągleń i wygląda zbyt "dworkowo"

Alternatywą jest okno MS Line, które pozwala na uzyskanie tych samych parametrów izolacyjnych, a jest bardziej odpowiadający kształt.

Po drugie - jjesteśmy pod wrażeniem fachowości dystrybutorav Vetrex na Śląsk i daliśmy mu do wyceny okna

A po trzecie - Żonie niebezpiecznie spodobały się okna w kolorze orzech, oraz dąb bagienny i antracyt jest zagrożony :)

A jutro na budowie kolejny kluczowy moment - zalewanie wieńca i umieszczenie w nim kotew pod wiązary.

Mam nadzieję, że połączone siły ekipy mojej i W-S dadzą radę i za dwa tygodnie montaż wiązarów nie nastręczy problemów....

- Zlecenie tych prac panu "omnibusowi-złotej rączce", namiary na takich mam i w przyszłym tygodniu chciałbym zaprocić choć dwóch na budowę

Jest tez opcja czwarta...

Wykonanie części elementów samemu, z drobną pomocą fachowców...

Czyli - rozłożenie podłogówki wg zamówionego projektu i spięcie jej (oraz przeprowadzenie próby szczelności) przez fachowca, rozłożenie WM wg zamówionego projektu...

Też idę tym tropem:yes::D

A po trzecie - Żonie niebezpiecznie spodobały się okna w kolorze orzech, oraz dąb bagienny i antracyt jest zagrożony :.

:D ( ach te żony)

Powodzenia z wieńcem i wiązarami:yes: .

Podziwiam tempo , a przecież dopiero co zaczęliście.Super to idzie.

Edytowane przez modena

Akcja wieniec przełożona na wtorek, gdyż zła pogoda nie pozwołiła w sobote skończyć szalunek.

Na szczęćcie dzisiaj wszystko zostało już przygotowane, a termin bez większego problemu udało sie przełożyć w betoniarni i Wiązar-System.

Montaż wiązarów chciałbym umówić na ostatniego maja - dlugoweekendowy piątek, ja mam wówczas urlop :)

Zobaczymy, jak panowie z W-S :)

Cześć, ida2

Domino Pszów... Nie znam :)

Teraz przeglądam ich stronę, ale coś mi kiepsko dziala na Safari :/

W takim razie, dlaczego warto wysyłać zapytanie i co oni w ogóle montują ?

Co do Nelskampa to Bauer-Dach z Wodzisławia Śl., albo AMC Dach, Strumień.

Gdyby Nelskamp R10 wygrał casting, to kupowałbym w Strumieniu.

No wieniec właśnie po pierwszym polaniu ;)

Ekipa pojawiła się jak zwykle rano, dokończyla szalunki i zaczeła opalać się w oczekiwaniu na beton.

Pojawił się kierownik, odebrał zbrojenie i zapowieział sie na montaż wiązarów.

Ostatnie chwile zbrojenia na wolności wyglądały mniiej więcej tak :

image.jpg

image.jpg

Na godzinę przed planowanym przyjazdem gruszki pojawil się konstruktor z Wiązar System i zacząl konstruować :) coś takiego:

image.jpg

image.jpg

To kotwy do wiązarów. Deseczkę przykręca się tymczasowo i służy ona do oparcia kotwy na krawędziach szalunku.

Po związaniu betonu odkręca się je i są przygotowane do montażu wiązarów. Swoją drogą, sądziłem, że końcówka pręta jest bardziej rozszepiona

Czyli, rzecz jest w sumie banalnie prosta - trzeba tylko na spokojnie rozmierzyć sobie położenie kotew i zadbać, aby deski szalunkowe trzymały poziom.

Gruszka spóźniła się tradycyjnie o 1.5h

image.jpg

Operator pompy zapął strategiczne miejsce...

image.jpg

image.jpg

image.jpg

i po 20 minutach mógł zwijać sprzęt. Ekipie pozostało zawibrować beton i rozmieścić kotwy. Pana z W-S zwolnili z tego obowiązku po kilku kotwach, bo miał jeszcze jedną budowę do obskoczenia.

A efekt wygląda tak:

image.jpg

image.jpg

I tak zostanie, na dwa tygodnie. Najprawdopodobniej jeszcze pod koniec maja przyjedą wiązary, dźwig i znów będzie można wrzucić jakieś zdjęcia.

Czyli jak się uda SSO w dwa miesiące, a pod koniec czerwca zamykamy.

NApewno mają Drutexa, ale on nie cieszy się chyba dobrą opinią...? ;)

No, to akurat niespecjalna zachęta dla mnie ;)

Dostałem wycenę z Vetrexu i nie zabija, więc V90+ trafia na moją krótką listę ;)

Lista nie jest taka krótka, bo dobre ceny przysłał też śląski dystrybutor okien Adams (Pasive Line Plus na profilu Ideal 8000), i wodzisławski Termoprofil na Schuco Corona Si82. Walczy też Oknolpus...

Trzeba to będzie ogarnąć i zamkąć temat w tym tygodniu, aby nie stracić tempa ;)