modena 08.05.2013 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 (edytowane) Jutro izolacja pozioma icola grunt (wew i zew), icopalal fundament masa (zew), styrodut synthos 10cm, folia kubełkowa i zasypka. Czy myślałem już jak zaizolować poziomo jak TY planujesz?? Fotohobby ma płytę fundamentową Edytowane 7 Sierpnia 2013 przez modena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.05.2013 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 (edytowane) Dostałem jeszcze ofertę na Schuco Si82 z Termoplastu Wodzisław Śląski. Nieco niższa, niż poprzednia, ale wciąż o 3,5 tyś większa od Bruegmanów, a parametry podobne. Kori, a od kiedy to MS robi na Veka Alphaline ? A swoją drogą, to dziś ekipa zakończyła murowanie ścian. To, co rok temu tworzyłem na SketchUp'ie nabrało namacalnego kształtu. Wybrany został też dziś elektryk, dobry fachowiec, w dobrej cenie. Edytowane 8 Maja 2013 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modena 08.05.2013 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 (edytowane) Dostałem jeszcze ofertę na Schuco Si82 z Termoplastu Wodzisław Śląski. Ja też czekam na wycenę od nich na Schuco. Wolę mieć wyceny na te same okna z kilku miejsc( dla pewności lub negocjacji ) Ten kolor antracyt to będzie rewelacja . Moj M. stwierdził że nie chce antracytu bo mu się kojarzy ze sklepem;) a mi się bardzo podoba ( a jeszcze bardziej szare) edit :ups, termo profil Edytowane 8 Maja 2013 przez modena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.05.2013 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 Tak, Termoprofil, oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modena 09.05.2013 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 Fotohobby , jaki będziecie mieli rozstaw tych wiązarów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.05.2013 14:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 Co 95cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gargamelll 10.05.2013 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 Czytam dziennik i czuje deja vu... Tak samo budujemy i te same problemy mamy - wbijanie dystansów w stryrodur - łezka w oku się kręci ja jestem delikatnie przed Tobą więc raczej nie naucze się za dużo od Ciebie A jak tam ludzie od instalacji? My elektryka mamy - dogrywamy CO, wod-kan, rekuperacje no i czekamy na pomiar okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.05.2013 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 (edytowane) Elektryk jest, z polecenia i po pierwszym kontakcie muszę powiedzieć, że to strzał w dziesiątkę.Fachowiec, a przy okazji z inwencją i potrafiący zaproponować parę rozwiązań. Jeśli chodzi o CO i wodą, to dostałem ofertę od dwóch firm, z przedstawicielami których rozmawiałem na lokalnych targach. Oferty dotyczyły kompletnej instalacji CO, rozprowadzenia wody i rozprowadzenia instalacji grzewczej w kominka (planuję nieduży kominek 6-8kW z nasadką wodną na czopuchu, ogrzewającą CWU) i rekuperacji.Oferty oceniam ambiwalentnie....Z jednej strony firma daje dobrą cenę za podłogówkę, opartą na systemie Kan-Thern (czyli przyzwoitym), ale chce sprzedać mi kondensat Junkersa 3,2-14kW za 4.8 kzł (na 8%VAT, z odrębnie wycenioną usługą montażu), gdzie mogę skoczyć do Tychów i kupić ten sam kocioł za 3,5kzł na 22% VAT Druga całkiem pozytywnie wycenia instalację wodną, instalację grzewczą z kominka, ale proponuje mi kocił DeDietrich 9-24kW i rekuperator o wydajności 450m3...Opcje są trzy- Renegocjacja jednej z ofert kompleksowych- Wybranie z tych ofert najbardziej korzystnych elementów (o ile na poszczególne elementy oferty zostanie utrzymana cena)- Zlecenie tych prac panu "omnibusowi-złotej rączce", namiary na takich mam i w przyszłym tygodniu chciałbym zaprocić choć dwóch na budowę. Jest tez opcja czwarta...Wykonanie części elementów samemu, z drobną pomocą fachowców... Czyli - rozłożenie podłogówki wg zamówionego projektu i spięcie jej (oraz przeprowadzenie próby szczelności) przez fachowca, rozłożenie WM wg zamówionego projektu... Edytowane 10 Maja 2013 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.05.2013 21:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 A jeśli o WM chodzi, to zastanawiam sie, czy zostawiać przpusty na rury PE75 w wieńcach, które będą zalewane w poniedziałęk, czy po prostu przerzycać przewody nad wieńcem i dolnym pasem wiązarów... Problem z przepustami jest taki, że jeszcze nie mam projektu WM i musiałbym trochę intuicyjnie określić ilość i miejsca rozmieszczenia przepustów, plusem założenia przepustów jest to, że przewody biegłyby w dolnej częsci izolacji stropu, mając cały czas 30cm ekofibru nad sobą.Jeśli będą wychodziły ponad wieniec, to tego ekofibru będzie już tylko 10cm... I trzeba będzie to miejsce czyms przykryć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.05.2013 15:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Po sobotnim "ataku" na niektóre salony ze stolarką pare wątpliwości się wyjaśniło, za to pojawiły się nwe Przede wszystkim - na pewno nie zdecydujemy sie na okna MS TYTANOWEtermo, z uwagi ma kształt zewnętrzny profilu... Po prostu profil na zbyt dużo zaokrągleń i wygląda zbyt "dworkowo" Alternatywą jest okno MS Line, które pozwala na uzyskanie tych samych parametrów izolacyjnych, a jest bardziej odpowiadający kształt. Po drugie - jjesteśmy pod wrażeniem fachowości dystrybutorav Vetrex na Śląsk i daliśmy mu do wyceny okna A po trzecie - Żonie niebezpiecznie spodobały się okna w kolorze orzech, oraz dąb bagienny i antracyt jest zagrożony A jutro na budowie kolejny kluczowy moment - zalewanie wieńca i umieszczenie w nim kotew pod wiązary. Mam nadzieję, że połączone siły ekipy mojej i W-S dadzą radę i za dwa tygodnie montaż wiązarów nie nastręczy problemów.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modena 13.05.2013 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 (edytowane) - Zlecenie tych prac panu "omnibusowi-złotej rączce", namiary na takich mam i w przyszłym tygodniu chciałbym zaprocić choć dwóch na budowę Jest tez opcja czwarta... Wykonanie części elementów samemu, z drobną pomocą fachowców... Czyli - rozłożenie podłogówki wg zamówionego projektu i spięcie jej (oraz przeprowadzenie próby szczelności) przez fachowca, rozłożenie WM wg zamówionego projektu... Też idę tym tropem:yes: A po trzecie - Żonie niebezpiecznie spodobały się okna w kolorze orzech, oraz dąb bagienny i antracyt jest zagrożony :. ( ach te żony) Powodzenia z wieńcem i wiązarami:yes: . Podziwiam tempo , a przecież dopiero co zaczęliście.Super to idzie. Edytowane 7 Sierpnia 2013 przez modena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 13.05.2013 15:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Akcja wieniec przełożona na wtorek, gdyż zła pogoda nie pozwołiła w sobote skończyć szalunek. Na szczęćcie dzisiaj wszystko zostało już przygotowane, a termin bez większego problemu udało sie przełożyć w betoniarni i Wiązar-System. Montaż wiązarów chciałbym umówić na ostatniego maja - dlugoweekendowy piątek, ja mam wówczas urlop Zobaczymy, jak panowie z W-S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ida2 13.05.2013 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 fotohobby ściągnęłam mnie do Ciebie dyskysja dot. okien Dawałeś do wyceny w pszowie (Domino)? Ps. gdzie w okolicy można kupić Nelskampa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 13.05.2013 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Cześć, ida2 Domino Pszów... Nie znam Teraz przeglądam ich stronę, ale coś mi kiepsko dziala na Safari :/ W takim razie, dlaczego warto wysyłać zapytanie i co oni w ogóle montują ? Co do Nelskampa to Bauer-Dach z Wodzisławia Śl., albo AMC Dach, Strumień. Gdyby Nelskamp R10 wygrał casting, to kupowałbym w Strumieniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ida2 14.05.2013 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Podobno ceny dobre mają, ale jakie okna dokładnie oferują jeszcze nie wiem Wy tu takimi terminami operujecie A ja myślałam, że największym problemem będzie 2 czy 3 szyby NApewno mają Drutexa, ale on nie cieszy się chyba dobrą opinią...? Dzięki za namiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.05.2013 18:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 (edytowane) No wieniec właśnie po pierwszym polaniu Ekipa pojawiła się jak zwykle rano, dokończyla szalunki i zaczeła opalać się w oczekiwaniu na beton. Pojawił się kierownik, odebrał zbrojenie i zapowieział sie na montaż wiązarów. Ostatnie chwile zbrojenia na wolności wyglądały mniiej więcej tak : Na godzinę przed planowanym przyjazdem gruszki pojawil się konstruktor z Wiązar System i zacząl konstruować coś takiego: To kotwy do wiązarów. Deseczkę przykręca się tymczasowo i służy ona do oparcia kotwy na krawędziach szalunku. Po związaniu betonu odkręca się je i są przygotowane do montażu wiązarów. Swoją drogą, sądziłem, że końcówka pręta jest bardziej rozszepiona Czyli, rzecz jest w sumie banalnie prosta - trzeba tylko na spokojnie rozmierzyć sobie położenie kotew i zadbać, aby deski szalunkowe trzymały poziom. Gruszka spóźniła się tradycyjnie o 1.5h Operator pompy zapął strategiczne miejsce... i po 20 minutach mógł zwijać sprzęt. Ekipie pozostało zawibrować beton i rozmieścić kotwy. Pana z W-S zwolnili z tego obowiązku po kilku kotwach, bo miał jeszcze jedną budowę do obskoczenia. A efekt wygląda tak: I tak zostanie, na dwa tygodnie. Najprawdopodobniej jeszcze pod koniec maja przyjedą wiązary, dźwig i znów będzie można wrzucić jakieś zdjęcia. Czyli jak się uda SSO w dwa miesiące, a pod koniec czerwca zamykamy. Edytowane 14 Maja 2013 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.05.2013 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 NApewno mają Drutexa, ale on nie cieszy się chyba dobrą opinią...? No, to akurat niespecjalna zachęta dla mnie Dostałem wycenę z Vetrexu i nie zabija, więc V90+ trafia na moją krótką listę Lista nie jest taka krótka, bo dobre ceny przysłał też śląski dystrybutor okien Adams (Pasive Line Plus na profilu Ideal 8000), i wodzisławski Termoprofil na Schuco Corona Si82. Walczy też Oknolpus... Trzeba to będzie ogarnąć i zamkąć temat w tym tygodniu, aby nie stracić tempa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 14.05.2013 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Mam okna z Drutexu obecnie i są całkiem całkiem. Mankamentem są osłonki rączki- po kilku latach pękają- jakiś kiepski plastik użyto.Może znajdziesz ich koło siebie: http://www.amberline.eu/mapka.php?lang=pl W nowym domu mam od nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kori 15.05.2013 05:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 czekamy na decyzje okien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gargamelll 15.05.2013 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Kto Ci robi WM? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts