Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"Powrót z wielkiej płyty", czyli indywidualne, parterowe 106m2

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Styropian cokołu zabezpieczony siatką w kleju Weber KS126. Kanalizacja deszczowa spięta i wyprowadzona tymczasowo do dwóch, wykopanych na obrzeżu działki rowów. Jak na zawołanie, wieczorem spadł deszcz i przetestował poprawność odprowadzenia wody.

Jest OK.

Szpalety okienne wyrównane i przygotowane montażu stolarki.

Teraz 2-3 tygodnie przerwy, do czasu montażu okien. Ten czas spędze na przygotowaniu kosztorysu dla instalacji i wykończenia.

Szczególnie tego drugiego się boję :)

image.jpg

image.jpg

image.jpg

Edytowane przez fotohobby

• 2 weeks później...

Fotohobby otrzymałam pierwszą wycenę z RB na okna Veka Perfectline – profil 5-cio komorowy o szerokości 70 mm. Okucie Roto. Szyba o

współczynniku U=1,0 ;) Warto się nad nimi zastanowić, czy szukać lepszych ??

A jak Wasze?? Zamontowane?? :rolleyes:

Edytowane przez ida2

No cóż, wakacje - nad morzem byłem ;) :)

Robi się instalacja wody właśnie, jutro koniec. Nie chcę zapeszać, ale chłopaki operuja w silikacie tarczą, jak chirurg skalpelem ;)

Estetycznie instalacja wygląda ładnie, jutro próba szczelności, więc przekonamy się, czy pod wzgl. technicznym też OK.

Jeśli chodzi o następne etapy, to blokuje mnie montaż okien i bank... Niestety, okna nają być dopiero około 20 sierplnia, dwa tygodnie po terminie.

Oby były...

Bank też ma focha z udzieleniem kredytu pod hipotekę, w przypadku działki która posiada kilku współwłaścicieli. Jak do 10 sierpnia się nie określą, to zapłacę za podział i rozpocznę procedurę od nowa - jeśli z kolei Urząd Miasta nie będzie robił problemów :)

Edytowane przez fotohobby

ok. 13700 netto, od tego 18% rabatu od fabryki i coś tam jeszcze ugrałem od dealera.

To już z ramkami.

Koszt dopłaty okolo 400zł

Okna 19,8 m2 i 49,8 mb

tu ciezko coś zaoszczędzić , ciężko też porównać kilka firm , sam pamiętam jaki to trudny wybór był

ale na koniec po podpisanej umowie ulga że już ma się to z głowy i tak jak napisałeś - satysfakcja że zrobiło się wszystko by było jak naj ...

cena 2,70 tarasowe fix + otwierane z ruchomym słupkiem u mnie też była 4 tys ;) prawie 2 lata temu

obwód wszytskich okien miałem 60 m a za całoś z montażem na jbd i i3 dalem 24 brutto - wieć patrząc na obwód jakoś porównywalnie ...

Instalacje...

Trochę obawiałem się kucia, bruzdowania w silikacie 18 i 12 cm, jak się się okazało - niepotrzebnie.

Instalatorzy podeszli to tego profesjonalnie, na koniec dnia stwierdzili, że silikat to super materiał na ściany domu :)

Nis nie pęklo, nic się nie pokruszyło. Instalacja z cyrkulacją dla kuchni i małego WC. Z uwagi na to, ze za ścianą łazienki będzie stał zbiornik CWU cyrkulacji w niej nie będzie.

Dodatkowo wykonana zostanie instalacja, umożliwiająca wykorzystanie deszczówki do spłukiwania toalet.

image.jpg

image.jpg

image.jpg

Śledzę od początku Twój dziennik, ale jeszcze nic nie pisałem. Teraz nasuwa mi się jedno pytanie. Niektórzy podnoszą rurki od wod-kan do poziomu pierwszej warstwy styro a Ty masz bezpośrednio na chudziaku. Dlaczego właśnie tak? Pytanie absolutnie nie jest złośliwe, pytam bo za chwilę muszę zdecydować jak to zrobić.

• 3 weeks później...

No i tempo siadło :-/

Okna będa (ponoć) 12. września, wiec elektryk i ekipa od tynkow przesunięta.

Jesten trochę podminowany, gdyz pomimo tego, że nadal nie ma decyzji kredytowej, środki na popchnięcie budowy naprzód są i po prostu tracę czas.

Teraz tylko idealna jakosc okien i perfekcyjny montaż będa mogły odwieść mnie od zrobienia czarnego PR dealerowi u którego złożyłem zamówienie.

Ekipe od tynków wybralem, najpierw była rekomendacja jednego z członków grupy rybnickiej, potem wizyta na jedej z budow, gdzie właśnie trwalo tynkowanie Knaufem Diamantem, którego sobie upatrzyłem

Nastapiła jeszcze rewizyta na mojej budowie, na ktorej panowie byli bardzo mile zaskoczeni jakoscią ścian :)

Dzięki też ustalona cena też wyszła mila i tylko te okna psują humor...