rewo66 01.10.2013 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Parapety na konću miały wywiniętą blachę na 0,5 cm i wsunięte w prowadnicę ościeża tarasówek od spodu przy zakładaniu. Przyklejone do styro pianką o dobrej izolacyjności cieplnej. Okna i parapety zakupione i montowane przez tę samą firmę więc zamówili odpowiefdnio pasujące parapety do zamontowanych już wcześniej okien i drzwi tarasowych. Jeśli chodzi o drzwi wejściowe do domu to od strony zewnętrznej to jestem niestety nadal w lesie. U mnie będą schodki i taki mini tarasik z kostki brukowej. Muszę coś wymyslić. Jak to połączyć żeby nie było mostka termicznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.10.2013 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Ja a pierwszą zimę pozostanę chyba przy prowizorycznym wyprowadzeniu folii z ramy okna na cokół. mam nadzieję że będzie na tyle szczelnie, że woda nie dostanie się pod nią i nie wniknie pomiędzy styropian, a płytę. Ponieważ z uwagi na spowodowane przez okna 2-miesięczne opóźnienie dom bedzie zimował w SSZ bez ocieplenia musiałem zabezpieczyć też membranę pod okapami. Wklejam zdjęcia, jako dowód na to, że zmieściłem się w 4-miesięczym okresie, kiedy można ją wystawiać na działanie UV 300zł wydane zupełnie niepotrzebnie.... Poniżej wklejam sposób ocieplenia stropu: Czarne prostokąty to belki wiązarów, do nich podwieszony sufit z płyt g-k. Na płyty wdmuchnięta celuzoza (Isofloc 30-35cm) póżniej centymetr, dwa pustki powietrznej i 12cm płyty styropianowe, częściowo wciśnięte i wklejone pomiędzy belki. Współczynnik U poniżej 0,1W/(m²·K) Wklejanie płyt styropianu już raczej po wykonaniu sufitu i wdmuchnięciu celulozy. To będzie niazła zabawa.... :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 02.10.2013 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Zupełnie niepotrzebna robota. Nie wiem jaką membranę miałeś, ale moja wytrzymała rok na dachu, w tym zimę i nic się nie działo. Wydałem jednak więcej kasy na nią. Później miałem porównanie z inną o "pieluchowatej" konstrukcji Porażka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 02.10.2013 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Moja nadal jest nieprzykryta od grudnia 2011 bo podbitka dopiero się będzie robić. Nic się z nią nie dzieje ale fakt że kupowałem taką z górnej półki. Twój sposób ocieplenia stropu jest zdecydowanie wygodniejszy od mojego (położenie 3 warstw wełny). Trwaj przy tym sposobie ocieplenia i nie zmieniaj zdania. Uwierz mi !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.10.2013 11:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Mam Tyvek Pro, moze faktycznie jestem troche przeczulony, ale nie chciałbym, żeby w przypadku jakiegoś problemu z membraną, sprzedawca, czy producent odrzucili moją reklamacje. Tym bardziej, ze w wątku o dachach mistrzowie dekarscy wyjatkowo to akcentują. Co co ocieplenia stropu - układanie płyt styropianowych będzie męczące psychikę, z uwagi na ryzyko wylądowania stopy (co najmniej ) na płytach g-k Ale prace związene z klejeniem styro na scianach i w stropie chcę wykonać sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 13.10.2013 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 jak tam okna. też mam wycenę z salonu MS w Gliwicach, ale czekam z decyzją na rozwój Twojej sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 13.10.2013 10:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 (edytowane) Jeśli wybierzesz okna MS to zrób wycenę w Mikołowie, albo po prostu nie wpłacaj dużej zaliczki firmie Grupa Factor.Moje okna będą w Mikołowie 23/10, montaż kilka dni później. Odstąpiłem od umowy z Grupa Factor, ale zwrotu zaliczki nie otrzymalem. Wysłałem jedno wezwanie, w tym tygodniu wyślę drugie, jeśli nadal nic sie nie będzie dzialo, kieruje sprawe do sądu/windykacji. I zaczynam robic intensywną akcję informacyjną w internecie. Edytowane 13 Października 2013 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 13.10.2013 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 dzięki za informację, mail do Mikołowa już napisany. z Factorem miałem już na początku przy wycenie dziwną przygodę - wyszło znaczniej taniej niż u rybnickiego Grzomby, bo "zapomnieli" o 6 zestawach rolet, niby przypadkiem. Poza tym w wycenie zakładają, że będę płacił z góry za okna. po tym co tu czytam, rezygnuję z nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.10.2013 21:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 Okna będą w poniedziałek, tydzień wcześniej, niż dene sprzed paru dni. Wreszcie jakaś dobra informacja i impuls do działania Mam do wykonania podmurówkę pod poszerzenie okna tarasowego ( z bloczka 7,5 cm Termaliki) i uzupełnienie spoin na szerokości 6-7 cm wokół otworów okiennych, tam, gdzie będą klejone taśmy montażu warstwowego okien. Pogoda ma się zepsuć, ale przed deszczem zabezpiecza okap - byle tylko nie wiało i nie zacinało. Jeszcze przed montażem okien, w sobote pracę zaczyna elektryk, po nim wejda jeszcze tynkarze, położyć Knauf Diamant. Żeby robić cos dalej niezbędne będzie choć prowizoryczne i niepełne ocieplenie stropu, ktorego jeszcze nie ma i jakaś koza. A przed kozą komin, czy właściwie wkład z nierdzewki do niego. Zaczynam tez rozglądać się za niedużym, pionowym wkładem kominkowym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pati i Mariusz 17.10.2013 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 (edytowane) Witam, jesteśmy na etapie betonowania zaczęliśmy 16 sierpnia - i po 2 miesiącach zalewamy tak to trwa, kiedy płytę wykonujemy sami tzn. mąż po pracy walczył od 15 do 20, a potem wracał do zajęć domowych, bo muszę się pochwalić, że 24 lipca powiększyła nam się rodzinka na świat przyszła nasza córeczka Agatka. Edytowane 17 Października 2013 przez Pati i Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jfilemonowicz 17.10.2013 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Pati i Mariusz , gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pati i Mariusz 17.10.2013 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Pati i Mariusz , gratulacje dziękujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.10.2013 17:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Gratulacje, macie teraz dość intensywny okres Fajnie, jak się ma pracę o unormowanym czasie, ja jestem zadowolony, jak na budowie pojawiam sie o 16.30, ch0ć mam ją za płotem W takim tempie płytę robiłbym jeszcze miesiąc dłużej troche szkoda, bo to nie jest (poza wiązaniem zbrojenia) trudna praca. Coś w tym roku jeszcze robicie ? Mury też samodzielnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pati i Mariusz 18.10.2013 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2013 Dziękujemy. Płyta fundamentowa zalana, a dziś pada deszcz więc nawet dobrze się złożyło. W tym roku tylko fundament, aczkolwiek jak tylko pogoda dopisze będziemy przygotowywali wiązania na strop, wtedy to przyśpieszy prace na wiosnę. Mury również będziemy wykonywali samodzielnie i teraz musimy zrobić rozeznanie w materiałach, raczej jesteśmy za pustakami Porotherm, bo niepotrzebny murarz i więcej można zrobić samemu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 18.10.2013 06:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2013 Najlatwiej to chyba w gazobetonie mozna zrobic samemu A pogoda idealna do dojrzewania betonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pati i Mariusz 18.10.2013 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2013 no w sumie też racja, ale tym systemem budują znajomi i są zadowoleni, także pozostaniemy przy tym wyborze.Bardzo szybko wam poszła budowa, czekam z niecierpliwością jak u nas zaczną mury rosnąć.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modena 18.10.2013 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2013 (edytowane) W poniedziałek montaż okien , wreszcie jakieś dobre wieści Ja też zamawiam dobrą pogodę na poniedziałek , będzie mi też baaaardzo potrzebna Przy okazji chciałam się dowiedzieć ile macie styropianu od góry na szczytach ? ( fakt że pewnie na te bloczki akurat wystarczy mniej) Czy dziury pomiędzy wiązarami ( dokładnie między pokryciem a wieńcem) też przemurowywaliście czy będzie zatykane styropianem? ( chodzi mi o tą stronę gdzie jest niżej bo z drugiej widzę przemurowane ale tam jest inna wysokość i było dużo do uzupełnienia ) Powodzenia:) Pozdrawiam Edytowane 18 Października 2013 przez modena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 18.10.2013 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2013 Mam jeden wiersz bloczków z gazobetonu i 10cm styropianu nad nimi. Liczyłem współczynnik U,wyszedł na poziomie 0.23, szału nie ma, ale mostka też nie.Trochę wysookosci było za dużo, by uzyc tylko styropianu. Przz moment zastanawiałem sie, czy nie wykonać szczytow i tych ścianek w szkielecie drewnianym, ale ani to trwalej, ani taniej. Dziś ekipa od okien zamontowała ciepłe parapety. Same parapety z XPS to naprawde fajny patent i ten docelowy (z konglomeratu, albo drewna) na pewno będzie szczelny i ciepły.Natomiast montaż tego jest tak tak banalny, że nie warto zlecać tego ekipie... modena,A co Wy macie zamiar zdziałać w poniedziałek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modena 18.10.2013 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2013 (edytowane) Dziękuję za informację faktycznie będzie tam dosyć dużo miejsca i coś trzeba będzie z tym zrobić. Te ciepłe parapety to fajna sprawa( niestety nie będę mieć ) Ps. W poniedziałek ma przyjechać coś bardzo dużego z bardzo daleka i potrzeba pogody do montażu Edytowane 18 Października 2013 przez modena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 18.10.2013 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2013 Aaa, wiązary Tylko pokaźna ulewa jest w stanie zgomić montażystów z dachu A u Was szczyty i ścianki nad wieńcem z silikatu ? Jesli tak, to przy 10 cm styropianu trzeba sie postarać o 0,031. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts