Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"Powrót z wielkiej płyty", czyli indywidualne, parterowe 106m2

Recommended Posts

Docieplenie progu drzwi tarasowych styrodurem:

Z odpadków płyt użytych do izolacji plyty fundamentowej wyciąłem klocki 8x8.5 cm, dlugosci 1.2m.

Klocki przykleilem klejem poliuretanowum w piance do bloczka gazobetonowego u dołu i do sklejki, ktora na celej dlugosci podpiera szynę skrzydła suwanego.

Wysokosc 8cm - tak, aby styrodur zlicował sie z wylewką. Od szyny po której jezdzi suwanka, do powierzchni styrodyru (i wylewki) jest 1,5 cm - tyle zostaje na wykończenie podlogi.

image.jpg

image.jpg

Po wylewce:

Łączenie styroduru i wylewki (poki nie stwardnieje na kamień) przetarłem dzis tarką. Wylewka docisneła jeszcze styrodur do okna.

Mam nadzieje, że na termowizji będzie to dobrze wyglądalo.

image.jpg

image.jpg

Edytowane przez fotohobby

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pojdzie albo panel, co nie jest żadnym problemem, albo płytka ( bo to wciąż nie jest przesądzone) docieta na szerokośc styroduru i oddylatowana od płytek na wylewce. Zamiast plytek może bedzie pas z nierdzewki, bo firan nie bedzie, tylko zaslony panelowe grafit i jasnoszare.

dobry pomysł, u mnie panele, więc zrobię podobnie - poszerzenie systemowe przykryję styrodurem. a na zewnątrz masz jakiś sensowny pomysł? mam zwykłe (nieprzesuwne) okno tarasowe, izolacja będzie dochodzić tylko to dolnej krawędzi ramy, żeby zamontować parapet czy coś podobnego. pod oknem poszerzenie systemowe i wygląda mi to na gigantyczny mostek.

Tez mam okno tarasowe na poszedzeniu, z tym, ze beda do okna od zewnatrz dochodzić deski tarasu. Tak wiec do poszerzenia przkleje XPS, zlicuje z cokołem, zaciągnę klejem na siatce, a od gory zabezpieczę obróbką blacharska. I tak będzie to osłonięte deskami tarasu.

Tez mam okno tarasowe na poszedzeniu, z tym, ze beda do okna od zewnatrz dochodzić deski tarasu. Tak wiec do poszerzenia przkleje XPS, zlicuje z cokołem, zaciągnę klejem na siatce, a od gory zabezpieczę obróbką blacharska. I tak będzie to osłonięte deskami tarasu.

u mnie też deski tarasowe, może dodatkowo w przyszłości zadaszone, ale jeden rok lub dwa lata będzie musiało wytrzymać bez tego. jak to zrobisz, to wrzuć też jakieś zdjęcia, bo jestem ciekaw. w sumie mogę zrobić zwykły parapet, a potem na nim zastosować Twoje rozwiązanie. pomnoży nieco koszty, ale będę zabezpieczony w najbliższym czasie a po montażu tarasu zlikwiduję mostek.

Witam

Czy mógłbyś mi napisać, jakie papierzyska i GDZIE je zawoziłeś do uzyskanie pozwolenia na budowę przyłączy?

Przybieram się jak pies do jeża, a czas biegnie bezlitośnie.

Ja za projekty gaz+wody zapłaciłam 3200zł.

Wycena na razie w jednej firmie:

-przyłącze gazowe za 3m od gazociągu do płota- 2 tys netto;

-instalacja gazowa od płota, do budynku 14metrów, ze skrzynką, stalowa razem z rozprowadzeniem ok 13m po domu do dwu miejsc i pieca= 2400 zł netto.W tym jest kierownik budowy, dziennik budowy, inwentaryzacja powykonawcza i odbiór.

- przyłącze wody od wodociągu do płota 8m oraz od płota 14m, z licznikiem, inwentaryzacją powykonawczą, prowadzeniem dziennika budowy, odbiorem-3500netto :sick:

Z PGNiG mają mi zwrócić 2600brutto.

Pozdrawiam:bye:

gaz do ogrodzenia 2000, od ogrodzenia do domu 2600 38m, woda 12m- 3300, kanalizacja ok 7m-2700. Projekty kosztowaly mnie 3800, wydaje mi sie ze troche sporo sie cenia. Ale u nas w okolicy na przyłącza wody monopol ma kilka firm i ceny trzymają podobne. Od tych cen gazownia zwróci mi około 2200 za to przyłącze w drodze czy jakoś tak:)

Ja do wylewek jeszcze daleko, jutro kończą elektrycy (4 dni pracy:) ) w przyszłym tyg pewnie już okna wstawię i czekam na tynki.

Jeszcze nic nie składalem... Co do gazu , to moj projektant ma dokonac zgłoszenia, czy czegos tam. W każdym razie wziął od nas upowaznienie do wystepowania w tej sprawie i powiedział, że możemy rozgladac sie za wykonawca.

W poniedzialek będę miał do wglądu projekt instalacji wod-kan i rozeslę zapytania ofertowe.

Projekt poki co do wglądu, bo Vectra na razie milczy w sprawie uzgodnień :)

Jak to jest z tym gazem u Ciebie ?

Za przyłacze zapłacisz 2460zł, a PGNiG zwracac Ci 2600 ?

Witam

Czy mógłbyś mi napisać, jakie papierzyska i GDZIE je zawoziłeś do uzyskanie pozwolenia na budowę przyłączy?

Przybieram się jak pies do jeża, a czas biegnie bezlitośnie.

Ja za projekty gaz+wody zapłaciłam 3200zł.

Wycena na razie w jednej firmie:

-przyłącze gazowe za 3m od gazociągu do płota- 2 tys netto;

-instalacja gazowa od płota, do budynku 14metrów, ze skrzynką, stalowa razem z rozprowadzeniem ok 13m po domu do dwu miejsc i pieca= 2400 zł netto.W tym jest kierownik budowy, dziennik budowy, inwentaryzacja powykonawcza i odbiór.

- przyłącze wody od wodociągu do płota 8m oraz od płota 14m, z licznikiem, inwentaryzacją powykonawczą, prowadzeniem dziennika budowy, odbiorem-3500netto :sick:

Z PGNiG mają mi zwrócić 2600brutto.

Pozdrawiam:bye:

Składa się w starostwie tak jak pozwolenie na budowę domu, 4 projekty instalacji gazowej, i tylko na gaz po działce trzeba pozwolenia, na inne przyłącza chyba tylko zgłoszenie ale to już oni robią. Na pozwolenie czekałem kilka dni plus 14dni na prawomocność

Chodzi o to, że my budujemy przyłącze gazowe [od gazociągu do płota] na swój koszt a PGNiG je odkupuje od inwestora.

Dowcip polega na tym, że PGNiG wycenia je na [np moje-4600 zł brutto] a ja szukam wykonawcy starając się wykonać je taniej...

Po prostu za tę kwotę próbuję wykonać nie tylko przyłącze od gazociągu do płota ale również instalację od płota do budynku i wewnętrzną :)

Dobre ;)

U mnie przyłącze gazowe (też jakieś 3m) buduje PGNiG. W sumie, to nawet nie dopytywalem, czy można to zrobic samemu i jak będzie to rozliczone.

Mam juz projekt wod-kan, czas na konkurs ofert. Muszę zrobić przyłącza, dopiero po tym bede mógł ruszyć dalej....

podejrzewam, że właśnie zażądają od Ciebie tych 4600zł brutto za 3 m przyłącza a ponadto zechcą 2tys opłaty przyłączeniowej- ZMYKAJ Z TEGO UKŁADU!!!

Dobre ;)

U mnie przyłącze gazowe (też jakieś 3m) buduje PGNiG. W sumie, to nawet nie dopytywalem, czy można to zrobic samemu i jak będzie to rozliczone.

Mam juz projekt wod-kan, czas na konkurs ofert. Muszę zrobić przyłącza, dopiero po tym bede mógł ruszyć dalej....

podejrzewam, że właśnie zażądają od Ciebie tych 4600zł brutto za 3 m przyłącza a ponadto zechcą 2tys opłaty przyłączeniowej- ZMYKAJ Z TEGO UKŁADU!!!

Ależ skąd... Umowa jest na budowę przyłącza za 1800zł netto. Faktury wystawione, zapłacone tu jestemy kwita.

Do końca maja muszę zgłosic gotowosc do odboiru gazu i podpisać umowę.

• 2 weeks później...
Tak, zbieram teraz oferty od wykonawców wdmuchujacych celulozę. Ceny na 110m2 i 30cm grubości mieszczę sie w zakresie 4600-5200 zł.

Na to przyjdzie 15cm Rockwool Rockton, plyty układane samodzielnie pomiedzy belkami wiązarów

Spodziewałem się wyższego kosztu. Podaj w wolnej chwili jak to będzie wyglądać warstwowo.

Ja chciałem dolny pas nabić OSB od spodu okleić styropianem a od góry zasypać celulozą.

Sufit podwieszany (płyta k-g + folia Strotex Alu) na to nasypane 30-35 cm celulozy, 2-3cm przerwy, 15cm wełny Rockwool Rockton na sznurkowaniu, pomiędzy belkami wiązarów.

Zastanawiam sie jeszcze czy nie zrobić tego w całości, jako 45cm warstwa celulozy, ale nie chcę tak obciażać płyt k-g.