Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"Powrót z wielkiej płyty", czyli indywidualne, parterowe 106m2

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Albo Eos, albo Insta Stik (angielskiej firmy Dow).

Bedę w przyszłym tygodniu ocieplał ścianę szczytowa od srodka, zanim powiesza mi sufit, to sobie ten InstaStik przetestuje.

Jest bardziej wydajny i ponoc szybciej, niż EOS sie utwardza. Dzieki temu mniej płyty odbijają pod wpływem pęczniejącej jeszcze pianki.

Projekt wentylacji (mojego autorstwa) pozytywnie oceniony przez znawcow:

wentylacja.jpg

Materiały zakupione i odebrane (za wyjątkiem centralki, ktora będzie w piątek). Zdecydowałem się na rekuperator Vent-Axia Kinetic B 250 m3/h (http://ventaxia.centrumklima.pl/pl,produkty,1,803,kinetic.html), kanaly PE smartfex (niebieskie).

Liczę, że temat wentylacji mechanicznej zamknę w kwocie 7500zł.

Jeśli wziąc pod uwagę, że już na etapie SSO zrezygnowałem z wszelekich kanałow wentylacji grawitacyjnej, przejsc przez dach itp i dodajac do tego zyski w postaci ograniczenia strat ciepła przez wentylację, to ten wydatek wydaje sie byc racjonalnym.

Maj szykuje się pracowity. Pod koniec miesiąca wchodzi ekipa montująca sufit podwieszany, a do tego czasu muszę:

- ocieplić ściany szczytowe i "kolankowe" z wieńcem od środka, bo po zrobieniu sufitu dostęp będzie tam utrudniony.

- zrobić WM (jeszcze bez podłączania centralki)

- wyprowadzić przewód DGP z komory kominka i podłaczyć do anemostatu w korytarzu

- wykonać między wiązarami sznurkowanie pod wełnę mineralną.

Z ekipą wdmuchująca celulozę jestem umówiony na drugą połowę czerwca. Do tego czasu na suficie muszę miec juz rozprowadzoną instalacje elektryczną do punktow oświetleniowych. Nie wiem tylko, czy muszę mieć juz oprawki, czy tylko wyprowadzone do otworów przewody, a same otwory uszczelnione przed przedostaniem się granulatu..

Edytowane przez fotohobby

Maj szykuje się pracowity. Pod koniec miesiąca wchodzi ekipa montująca sufit podwieszany, a do tego czasu muszę:

- ocieplić ściany szczytowe i "kolankowe" z wieńcem od środka, bo po zrobieniu sufitu dostęp będzie tam utrudniony.

- zrobić WM (jeszcze bez podłączania centralki)

- wyprowadzić przewód DGP z komory kominka i podłaczyć do anemostatu w korytarzu

- wykonać między wiązarami sznurkowanie pod wełnę mineralną.

Z ekipą wdmuchująca celulozę jestem umówiony na drugą połowę czerwca. Do tego czasu na suficie muszę miec juz rozprowadzoną instalacje elektryczną do punktow oświetleniowych. Nie wiem tylko, czy muszę mieć juz oprawki, czy tylko wyprowadzone do otworów przewody, a same otwory uszczelnione przed przedostaniem się granulatu..

Będę śledził z zaciekawieniem - też dam na strop celulozą i kto wie czy tez nie dam wełny na sznurkowaniu. Do tej pory sądziłem że zasypię aż do górnej krawędzi dolnego pasa wiązarów - ale jak będzie to się okaże :) bo na szybko licząc musiał bym sypać z 40 cm :)

Ja bym musiał sypać 35cm, bo tyle mam miejsca i szczerze mówiac trochę się nad tym zastanawiałem, ale wtedy nie ułożyłbym welny od razu...

Firma, która wykonuje ocieplenie z celulozy za ustaloną kwotę sypie ustaloną grubośc + 15%

Te 15% to z uwagi na osiadanie celulozy.

Tak więc umawiając 30cm nasypią 35cm do poziomu sznurkowania.

Gdyby nasypali wyżej nie mogłbym ulożyc welny, bo celuloza powinna osiąsc samoistnie, a to może zająć jej nawet rok.

Witam.

Czy folia paroizolacyjna strotex al. 90 będzie dobra na sufit?

Hmm .... celuloza ....a my się będziemy męczyć z wełną :rolleyes: Na razie nie mamy pomysłu jak przymocować do wiązarów tą warstwę ( 10 cm ) od dołu .

bo reszta ta pomiędzy i od góry to wiadomo jak :)

Ocieplanie szczytów i kolankowych też przed nami .

Pozdrawiam

Folia bedzie ok, sam takową posiadam (90, albo 110 ale to nie ma większej różnicy)

Ta 10 cm warstwa nie może po prostu lezeć na stropie ? Warto pomyśleć o izolacji akustycznej - jeśli pomiędzy sufitem, a warstwą izolacji bedzie kilkanascie (kilkadziesiat) cm przerwy, to dzwieki z jednego pomieszczenia bedą sie rozchodzily do innych.

Ja bym dał te 10, a nawet 15cm na strop, gdybym ocieplał tylko wełną.

Warto pomyśleć o izolacji akustycznej - jeśli pomiędzy sufitem, a warstwą izolacji bedzie kilkanascie (kilkadziesiat) cm przerwy, to dzwieki z jednego pomieszczenia bedą sie rozchodzily do innych. pomieszczeń

No pięknie :sick: , tego nie wzięliśmy w ogóle pod uwagę :no: Będzie przerwa jakieś 20 cm ( między wiązarami a rusztem sufitu) Jak zrobić taką izolację akustyczną ?

jedna warstwa wełny będzie na sznurkowaniu między wiązarami gr 15 cm , druga warstwa będzie od góry leżeć na dolnym pasie wiązarów( pewnie ze 20 cm) .Problem jest z warstwą dolną jak ją doczepić do wiązarów żeby nie było mostków liniowych od drewna . Gdyby można ją było położyć na ruszcie z sufitu jakieś 20 cm poniżej to czy nie będzie zimno kanałom wentylacji mechanicznej ?

Idę szukać jakichś informacji :confused: .

Czy wdmuchanie tej celulozy rozwiązałoby tego typu problem z akustyką ?

Nie braliśmy w ogóle pod uwagę tej celulozy , ale jeśli warto to chętnie się jej przyjrzymy .

Czy jakoś trzeba specjalnie przygotowywać ten sufit? ( będziemy mieć stelaż krzyżowy) Czy to leży na ruszcie i płytach g/k ?

Poratujcie jakimś linkiem :)

Podczepianie POD wiązary to jakaś ekwilibrystyka.

Z drugiej strony zbyt wielka szczelina powietrzna pomiędzy warstwami izolacji pogarsza jej skuteczność.

Jeśli macie 20 cm od belek do rusztu, to dla mnie optymalnie byłoby zasypać to celulozą, albo położyć na ruszcie 15cm wełny.

U mnie jest to 35cm, wszystko zostanie zasypane, ale po jakimś czasie osiądzie o 5cm i tyle będzie wynosić przerwa pomiędzy wełną a celulozą.

Celuloza ma ten plus, że dobrze wdmuchana jest izolacją w miarę ciągłą. Izolowanie rusztu wełną jest w sumie proste, ale ruszt będzie wisiał na mniej więcej 200 wieszakach. Każdy będzie przeszywał wełnę (która musi być w tym miejscu docinana). Do tego jeszcze przewody i anemostaty WM...

No i dźwięk nie przenosi się przez nią w poziomie tak łatwo, jak przez pustkę powietrzną.

Ja też będę miał ruszt podwójny krzyżowy.

Jeden wykonawca mówi o rozstawie profili nośnych 60cm, drugi 40cm i właśnie będę odwiedzał DB podobnych do mojego domów, aby to zweryfikować :)

W dzienniku u mesta na stronie 16 była kiedyś dyskusja żeby robić co 40 cm( profile nośne) i tak właśnie chcemy zrobić .http://forum.muratordom.pl/showthread.php?212984-Z8-semka-Olci-I-Sebka-)/page16

Gdy dać 15 cm wełny na ruszt krzyżowy to pewnie wagowo wyszłoby podobnie jak ta celuloza Isocel.

Muszę poszukać informacji , jeśli się okaże że jest szansa że ten stelaż wytrzyma to też wybierzemy celulozę .

Wyżej pisze że będziesz jeszcze dokładał wełnę na sznurkowaniu .W którym miejscu dokładnie i dlaczego na sznurkowaniu? A nie dałoby się rozwinąć od góry, w poprzek wiązarów?

To ja już wolę na sznurkowaniu, jak mam omijać te krzyżulce, które schodzą się na belkach. Poza tym mata z wełny, oparta co 1 m na belkach ??

Nie wiem, jak trzeba by ją mocować, żeby się nie zapadła.

No i ta kwestia zbyt dużej szczeliny powietrznej między warstwami izolacji. Ponieważ górna warstwa na pewno nie będzie szczelna (przy tych słupkach i krzyżulcach, po tym, jak trochę opadnie pod swym ciężarem, to może się okazać, że poniżej niej temperatura jest niewiele wyższa, bo powietrze jest non stop w ruchu