fotohobby 20.06.2014 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2014 Robię wentylację. Temperatura za zewnątrz spadła i musze powiedzieć, źe to przyjemna robota Z wentylacją i DGP (wymuszona dystrybucja z komory kominka do anemostatu w korytarzu), oraz oprawkami LED wpuszcznymi w sufit muszę wyrobić do 4 lipca, kiedy przyjeżdża ekipa od celulozy. Zacząłem od instalacji wywiewnej i całe szczęscie, gdyż niemile zaskoczyłem sie zakupionymi kanałami PE. Niby z certyfikatem PZH, z warstwą antybakteryjną, ale wewnątrz nich wyczuwa się delikatny zapach tworzywa. Forum nie jest jednomyśle, jedni twierdzą, że to niedopuszczalne, inni, że po jakimś czasie mimie, jeszcze inni, że kiedy przez instalację bedzie plynęło non-stop powietrze z predkoscia 2,5m/s, to nie zdąży przejśc ono żadnym zapachem. Zeby nie było zbyt łatwo, to drugi krąg (50m) wydaje się wydzielać słabszy zapach - ma to samo oznaczenia, ale inny nr serii i datę produkcji. Musze się z tym przespac. i po weekendzie zadecydowac, co z tym fantem robimy, Zdjęcia w następnym wpisie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 20.06.2014 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2014 Zdjęcia. Skrzynka rozdzielcza. Skrzynka podwieszona do wiązara tak, aby nie nie lezała na ruszcie/płytach gk. Pod skrzynka umieściłem 5cm płyte Rockwool Rockton dla wygłuszenia ewentualnych szumów. Kanały, biegnące od skrzynek do anemostatów tez chcę umieśxic na wełnie. Kazdy kanal zaopatrzylem w dwie uszczelki. Dodatkowo zabezpieczone sa przed wypadnięciem przez taśme alu. Idaelnie byłoby, gdyby kanal wchodził w skrzynkę bez naprężen (w lini prostej) niestety, nie zawsze sie tak udaje. Tu jeden zakreca zaraz za skrzynką, dwa odbijaja do góry: Te kanaly, które wchodzą do skrzynki łukiem są chwycone i usztywnione opaskami zaciskowymi: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 26.06.2014 22:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 (edytowane) A jednak koncepcja ocieplenia stropu w ostatniej chwili została zmieniona... Zamiast 30 cm granulatu celulozy wdmuchiwanej bezposrednio na płyty i wełny na sznurkowaniu nad nią, bedzie 5cm welny (Rockwool Rockton 0.035) na ruszcie i na tym 30 cm celulozy. I ewentualnie kiedyś jeszcze trochę wełny na sznurkowaniu. Na zmianę zdecydowalem sie z kilku powodów - po pierwsze, taka izolacja daje wspolczynnik U na poziomie 0.11 co mnie zadawala, , po drugie zawsze bede mogł wyciąć otwów w suficie ( np w celu wbudowania lampy) bez obaw, że celuloza wysypie mi sie na glowe, po trzecie, zawsze to trochę odciązy wkręty, na których mocowane sa do rusztu plyty. Sznurkowania troche zal, bo wyglada na to że poswięciłem mu czas na darmo Został mi tydzien ma na dokończenie wentylacji i rozłożenie tej welny. Za tydzien w piątek nadmuch celulozy. Pożniej biorę sie za progi drzwi wejściowych. Podpisałem też umowe na montaż wkladu kominkowego. Zdecydowałem się na BEF 450 http://www.befpolska.com/pl/katalog-produktow/wklady-kominkowe-cieple/bef/bef-450 Usługa obejmuje montaz wkładu do komina i wyizolowanie go plytami krzemianowo-wapiennymi. We własnym zakresie robię proste DGP - transport powietrza znad czopucha do anemostatu zlokalizowango w korytarzu. Mam nadzieje, że pozwoli to dogrzac "nocną" cześc domu i zapobiegnie przegrzaniu salonu. Do wymuszenia przeplywu powietrza posluży ni prosty wentylator kanałowy WHISPER 125mm na wentylatorze EBM Papst. Mam nadzieję, źe da radę z 5-metrowym odcinkiem. Edytowane 26 Czerwca 2014 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modena 27.06.2014 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 (edytowane) Witam. Też się ciągle głowimy co z tym fantem zrobić . Mamy takie samo sznurkowanie .U nas może dałoby się jeszcze włożyć ten Rocton od dołu na etapie powstawania stelażu Czy ta wełna Rockton jest dosyć sztywna ( twarda) ? , jest szansa że nie ugnie się zbytnio pod celulozą ? Kanały WM podwieszałeś na trytytkach ? Edytowane 27 Czerwca 2014 przez modena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 27.06.2014 22:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 Pewnie Rockton się trochę ugnie, może nawet częściowo oprze na płycie, ale jsk napisałem, odciażenie wkrętów to nie jest główny powód tej decycji.Kanały wiszą na trytkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
śmig_śmigalska 30.06.2014 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Odpisałam w swoich komentarzach, ale chyba wygodniej będzie tutaj zamieścić danezielone kanały mają następujące oznaczenie:S/K 010107 56 722-96a niebieskieDN 750101 EN 61386-24 N 450 CE-330Powodzenia Ś-ś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.07.2014 07:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 (edytowane) Czas kończyć wenylację. w pomieszczeniach pojawiły się już skrzynki anemostatów, jeszcze połączyć to wszystko na górze i można zasypywać Trochę zirytowały mnie skrzynki rozprężne anemostatu na jeden kanał 75mm. Tam, gdzie kupowałem materiały mieli skrrynki 1x75-100mm, czyli pod anemostat 100mm. Ponieważ chciałem mieć wszędzie anemostaty 125mm, potrzebna była przejściówka i nypel. OK, nadal wychodziło to taniej, niż skrzynka 2x75-125mm, ale po zmontowaniu wyszło coś takiego: Skrzynka jest (niepotrzebnie) wysoka, co powoduje, że od góry będzie tylko 10cm izolacji (celulozy). Wygląda na to, że nad anemostatem będę musiał nad celuozą rozpostrzeć kocyk wełny 1x1 m o grubości jakiś 10 cm. Lepiej było jednak kupić wszędzie skrzynki podwójne i zaślepiać A oto mój sposób na osłonę oczek świetlnych led, które będą wpuszczone w sufit: Puszka-skarbonka z odciętym deklem i wywiniętymi końcówkami blachy. W każdej, wg potrzeb będą wycięte otwoty na peszle, całość zostanie przyklejona taśmą do folii lezącej na płytach k-g. 5.50 zł/szt doniczki są tańsze, ale niegasnące. Prawdopodobieństwo powstania zalążka pożaru w oprawie oczka LED nie jest wielkie, ale zawsze lepiej dmuchać na zimne... Wykułem też otwór z komory kominka na drugą część ściany, którą kanałem płaskim powędruje na strych, a nim kanałem 125mm okrągłym, izolowanym na koniec korytarza. Robię tak, aby zrezygnować z kratek konwekcyjnych, otwartych na salon, aby go nie przegrzewać. Wentylacja wymuszona jest cichym (i dość słabym) wentylatorkiem osiowym Whisper, który powinien jednak poradzić sobie z jednym kanałem. kanał płąski na ścianie będzie zaizolowany i zabudowany szafą Edytowane 2 Lipca 2014 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 03.07.2014 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Nie można bardziej wcisnąć złączek? Anemostat i tak dochodzi tylko do przewężenia . Kiedyś do osłonek LED wykorzystałem puszki po orzeszkach ziemnych- chyba tańsze niż skarbonki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.07.2014 13:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2014 Niestety, te kształtki mają taką wysokość, ze po zmontowaniu dają właśnie taki wymiar. Puszki po orzeszkach są OK i może z uwagi na Mundial udałoby się zgromadzić odpowiednią ilość, jakbym zaczął od meczu otwarcia Męczę się z tą wełną trochę, bo na poddaszu da się pracować tak do 13, a potem po 21... Na szczęście 2/3 za mną i może w sobotę ułożę ostatnie metry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
water-sprite 04.07.2014 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2014 Witam się w Twoim dzienniku, chyba jeszcze nic tu nie pisałam, chociaż czytam regularnie. Podobają mi się rozwiązania, które stosujesz i samo podejście do kwestii budowania domu. Chciałam zapytać o kanały wentylacyjne, minęło już trochę czasu, nadal wyczuwasz ten zapach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.07.2014 15:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2014 (edytowane) Wymienilem na zielone Termokontrol z powłoką d2p. Te są neutralne w zapachu. Jeden krag Smartfleksa poszedl na wywiewy, zwrot drugiego negocjuję Mimo, iz leżał bez zaślepek, nadal czuje nienaturalny zapach. Moźe jestem przeczulony i ktoś inny nie czułby dyskomfortu... Na minus kanałow Termokontrol trzeba zapisać to, ze sa znacznie delikatniejsze od Smartfleksów. Edytowane 4 Lipca 2014 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.07.2014 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2014 Spiąłem dziś i przetestowałem instalację DGP: Po przejściu przez sufit: W przewężeniu przewodu znajduje się wentylator: Whisper 125 na wentylatorze EBM Papst. Taki: http://www.vokker.pl/225-thickbox_default/whisper-125.jpg Wentylator, choć sprężem nie imponuje działa sprawnie i nawet zastanawiam się nad regulatorem obrotów dla niego. Póki co jest jedynum, poza dwoma kratkami 15x15cm dostarczycielem chłodnego powietrza na poddasze Układanie wełny dobiega końca: Skrzynka rozprężna anemostatu z jednym kanałem wystaje ponad wełnę. Puszka osłania oprawkę LED: Skrzynki anemostatu na 2x75mm leżą na wełnie i to mi się o wiele bardziej podoba: Na szczęście pojedyncze mam tylko trzy, więc jakoś przeżyję. Zaizoluję je lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
water-sprite 04.07.2014 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2014 Wymienilem na zielone Termokontrol z powłoką d2p. Te są neutralne w zapachu. Jeden krag Smartfleksa poszedl na wywiewy, zwrot drugiego negocjuję Mimo, iz leżał bez zaślepek, nadal czuje nienaturalny zapach. Moźe jestem przeczulony i ktoś inny nie czułby dyskomfortu... Na minus kanałow Termokontrol trzeba zapisać to, ze sa znacznie delikatniejsze od Smartfleksów. Dzięki za odp. A skrzynki rozprężne i podejścia do anemostatów są takie same? Tzn te od Termokontrol pasuję do Smartfleksów? Wybacz tyle pytań ale poszukuję materiałów przez internet, nie mogę na razie nigdzie pojechać i fizycznie się im przyjrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.07.2014 06:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2014 Skrzynki mam Smartfleksa i obydwq knały wchodzą w nie z takim samym oporem. Mam jedna skrzynke z Termokontrol, ale dopiero drziś ja zabuduję. Ponoć w te skrzynki kanaly latwiej wchodzą (i wypadają ) Na pewno ładniej wyglada, bo jest z nierdzewki Budowanie na odlległość nie jest latwe, więc pytania zrozumiale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.07.2014 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2014 (edytowane) Poddasze gotowe na zasypanie celulozą, WM niemal ukończona (pozostało doprowadzenia kanałów do czerpni i wyrzutni. W piątek otrzymałem informację, że we wtorek mam montaż drzwi stalowych DELTA do pomieszczenia gospodarczego. Trzeba bylo wyciagnac drzwi budowlane i wylać próg pod drzwi. Chciałem, aby w miarę możliwosci nie był on mostkiem termicznym. Tak wygladała sytuacja po wyciągnięciu drzwi: Najpierw odciąłem zniszczona górną część cokołu (jakieś 3-5cm). Cokoł wyszlifowałem tarką ze spadkiem na zewnątrz -aby woda, która mogłaby się dostać pomiedzy cokół a wylewką nie wędrowała w kierunku ściany. Później szlifierką wyrównałem krawędź wylewki i przykleiłem paski XPS jako dylatację i izolację progu: Finalnie izolacja wygląda tak: Żeby próg był stabilny postanowiłem użyć pretów fi12, zakotwić je w ościeżach: Zbrojenie wyciągnąłem tez nad cokół. Ta szara plyta na cokole to 3mm płyta XPS używana, jako podkład pod panele podłogowe: Edytowane 12 Lipca 2014 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.07.2014 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2014 (edytowane) No i finał: Po wygładzaeniu powierzchni, wyszlo na nią sporo wody, choć nie przesadzałem z nią przy robieniu mieszanki. Używałem cementu I 42.5R Premium z Górażdże, piasku 0-2mm i żwirku 2-8mm w proporcji 1:1, oraz plastyfikatora/wodouszczelniacza Pci. Edytowane 12 Lipca 2014 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 13.07.2014 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2014 Zastanawiam się, czy takie cienkie paski izolacji coś w ogóle dadzą. U siebie, gdy robiłem "nadproże" nad miejscem na rozdzielacz podłogówki- wierciłem długim wiertłem w ścianie ok.30cm i w drugiej ścianie płytszy. Pręt zbrojeniowy był dłuższy niż szerokość otworu ok. 20-25cm. Wsuwałem jeden koniec w głębszy otwór i potem drugi koniec wsuwałem w ten płytszy. Tym sposobem pręta nie trzeba dzielić i potem wiązać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 13.07.2014 08:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2014 I tak miałem metrówki z Casto byłem tam akurat autem żony i dwumetrówki by mie weszły. Te paski mają 2 cm i oczywiscie nie jest to wiele. Przy oknie tarasowym dałem 10cm styroduru i to już zrobi różnicę. W domu, w którym teraz mieszkam jedyna izolacją miedzy podłogą wiątrołapu, a laną płytą i schodami zewnetrznymi jest warstwa pianki dylatacyjnej Ponieważ szwagier twierdzi, ze ze 1,5tygodnia moje drzwi wejsciowe będą gotowe (brzmi tak pięknie, że aż nieprawdopodobnie) to w przyszłą sobotę czeka mnie powtórka z rozrywki. Może tam zwiekszę grubość styroduru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 16.07.2014 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2014 Cześć, mam pytanko: czy ja dobrze widzę że rury PP "zimne" pod wylewką masz bez otuliny a "ciepłe" w otulinie? Jakiej grubości ta otulina (i rury), pamiętasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.07.2014 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2014 Otulina o grubości 9mm, http://www.thermaflex.com.pl/oferta/thermaeco-frz/otulinyGrubośc rur zmienna, w zależności od ilosci odbiorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts