klaudiusz_x 31.01.2013 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Co do rozwiązania z gazem, zgadzam się. W przypadku pompy powietrznej vs gaz, ziemny jest bezstresowy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 31.01.2013 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 (edytowane) A cóż można zrobić ze smogiem ? Ja jestem w o tyle dobrej sytuacji, ze od północy znajduje się tylko jeden rząd szeregówek, grzanych gazem, później staw i las. Tak więc w przypadku północnych wiatrów na jakość powietrza nie narzekam. Gorzej, kiedy wieje na osi wschód-zachód... Mam tu paru "ulubieńców" którzy albo "wzbogacają" węgiel, albo nie potrafią obchodzić się z kotłem.Będę miał WM, ale nie wiem, czy jest sens inwestowania w jakieś filtry wyższej klasy...Na szczęście lokalizacja działki nie jest najgorsza pod tym względem. Edytowane 31 Stycznia 2013 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 31.01.2013 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 A cóż można zrobić ze smogiem ? Ja jestem w o tyle dobrej sytuacji, ze od północy znajduje się tylko jeden rząd szeregówek, grzanych gazem, później staw i las. Tak więc w przypadku północnych wiatrów na jakość powietrza nie narzekam. Tak z ciekawości. W której dzielnicy się budujesz? Możesz dać odp na priv. Ja mieszkam we wsi graniczącej z Jastrzębiem lecąc na Cieszyn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 31.01.2013 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 To masz juz chyba fajnie pofałdowany teren A ja w okolicach stadionu miejskiego i kąpieliska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.02.2013 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Ciekawostka - w moim M5 regularnie placiłem rachunek za prąd w wysokości około 140zl/mies. Po przeprowadzce do mojego "tymczasowego domu" płacę 110zł i to pomimo przejścia z gotowania na gazie na indukcję.I dwóch pomp CO, które pracują non-stop. Reszta sprzętów ta sama, jedynie sypialnie i łazienka w oświetleniu LED. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.02.2013 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Ciekawe spostrzeżenie,chociaż ja płacę w M4 za prąd w przeliczeniu na miesiąc "jedynie" 105zł,gdzie cwu i gotowanie z gazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryloon 04.02.2013 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Po pierwsze - będzie jednak gaz. Nie jestem, co prawda zwolennikiem gazu, ale to jednak bardziej racjonalne rozwiązanie, niż powietrzna pompa ciepła. Zdecydowały niższe koszty inwestycji. Niedrogi kondensat o modulacji 2-12kW można dostać już za 3,6 tyś zł. Przyłącze w sytuacji, kiedy gaz mamy pod działką jescze mniej. Cześć, moja decyzja odnośnie grzania taka jak twoja czyli gaz ziemny zamiast PC p-w (gaz mam 6m od domu). Powód - różnica w cenie całościowa ok. 10kkzł na korzyść gazu. Zapodasz jaki to kociołek upatrzyłeś? Ja widziałem Immergasy z modulacją od 10% (chyba od 2,5kW). Ja potrzebuję kocioł o mocy max 21 ze wzgl. na wyrzut spalin przez ścianę. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.02.2013 17:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 (edytowane) Albo Immergas Victrix 12kW z modulacją od 1,9kW, albo Junkers Carepur Smart 14kW z modulacją od 2,9kW. Patrząc na moce - lepszy Immergas, patrząc na okoliczny serwis to Junkers.Junkers reklamuje sie taż jako wyjątkowo cichy. Biorąc pd uwagę, że będe miał płytę fundamentową, a to z wylewką 25cm betonu, plus ściany z silikatów, to myśle, że da się tak ustawiś pracę kotła, żeby nie taktował zanadto w okresach przejściowych. Też zamierzam wyprowadzić spaliny przez ścianę. Edytowane 5 Lutego 2013 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryloon 06.02.2013 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Też mi Junkers zaświtał i fakt serwisu istotny (mam na tej samej ulicy jednego fachmana od Junkersa nawet:). Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gingeros 09.02.2013 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 Hmmmm jak na nik fotohobby myślałem że będzie troszkę więcej oglądania a wręcz jakiś dokładny fotoreportaż dzień po dniu aaaa tu nic tylko literki i literki pozdrawiam i kibicuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.02.2013 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 (edytowane) A z czego ten fotoreportaż ? Z grubości warstwy śniegu na działce ? Startuję 15marca, wiez zapaszam do zaglądania tutaj. Edytowane 10 Lutego 2013 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jfilemonowicz 11.02.2013 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 z ciekawością będę podczytywać wątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.02.2013 18:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 (edytowane) z ciekawością będę podczytywać wątek Mam nadzieje, że też coś napiszesz, szczególnie, jak dojdę do etapu aranżancji wnętrz Edytowane 11 Lutego 2013 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.02.2013 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 (edytowane) Dziś dzień urlopu poświęcony na odwiedzenie trzech pobliskich hurtowni, dogranie cen i ustalenie warunków współpracy. Oczywiście wcześniej wysyłałem zestawienie materiałów, aby hurtownie miały możliwośc wstępnej kalkulacji cen. No i niestety... Nie jest opłacalne (choć jest na pewno wygodne) decydowanie się na zakup wszystkich materiałów do SSO w jednej hurtowni. Każda potrafi dać dobrą cenę na 2-3 pozycje i baardzo przeciętną na 4 inne. I suma wygląda ostatecznie bardzo podobnie. Przy czym oferty "nie podlegają segmentacji" i sa aktualne jedynie przy całościowym zamówieniu. Dałem im jeszcze tydzień na przemyślenia i choć podejrzewam ,że żadna nie złoży kompleksowej, dobrej oferty, to sądzę, że zdecydują się na segmantację. Jak nie, to allegro Choć to mniej wygodne, bo materiały trzeba przyjąć na swój plac w całości. Pozytywy, to wynegocjowana cena na beton: 210zl za m3 B30, 168zl za m3 B10. Wszystko na fakturę, z transportem i pompą. Edytowane 11 Lutego 2013 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jfilemonowicz 13.02.2013 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Mam nadzieje, że też coś napiszesz, szczególnie, jak dojdę do etapu aranżancji wnętrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.02.2013 22:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Styrodur zapłacony, silikaty i stal jeszcze do niewielkich negocjacji, pozostaje kwestia dachówki. Fajnie byłoby zdecydować sie już teraz, gdyż paru producentów zapowiada podwyżkę od marca... Podobaja nam się dachówki płaskie - grafit, lub antracyt. Praktycznie decydowany byłem na dachówkę betonową Braas Tegalit, ale na żywo nie wygląda ona ak dobrze, jak w foldeach Poza tym, sprzedawcy byli jednomyślni- każda ceramiczna lepsza od betonowej. Do wyceny dałem: Koramic Actua: Braas Turmalin Tondach Figaro: A wyceny ? Actua 19200, Turmalin 18600, Figaro 16800 - same dachówki, bez folii, spinek, rynien No i cóż, Actua podoba mi się najbardziej, Figaro jest sporo tańszy, Turmalin bardzo podobny do figaro, lecz droższy... W sobotę jedziemy z Żoną zobaczyć je na żywo, choć te 4x3 dachówki na wystawkach nie oddają obrazu połaci.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamfcb 17.02.2013 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 (edytowane) można wiedzieć jaka cenę masz na styrodur i silikaty?? ja zaczynam na początku września domek to przy cyprysowej 2 bis z małymi zmianami, tez na płycie, tez silikat tyle ze 24 i identyczny wynik OZC, kociołek też planuje immergasa badź junkersa:) bedę podgladał i kibicował. Edytowane 17 Lutego 2013 przez adamfcb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamfcb 17.02.2013 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 a jaki budżet przewidujesz? planujesz coś robić sam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.02.2013 17:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Basf XPS 3035 CS za 419/m3. Dostalem też niższą o kilka zł ofertę na Synthos.Bloczki 1,85 za 12cm i 3,25 za 18cm (pełny) z Sil-Pro, oraz odpowiednio 1,80 i 3,08 z Grupy Silikaty.Sęk w tym, że na placu te bloczki z Sil-Pro preentowały się lepiej. A budżet ? 300tyś do wprowadzenia, później jeszcze trochę na estetykę obejścia. Chcę zrobić wentylacje mechaniczną, ocieplenie i proste prace wykończeniowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamfcb 17.02.2013 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 to ceny brutto? to chyba nawet spoko jak za styrodur, ja licze okolo 350 tys za mój domek ale niewiem czy mi sie uda, raczej wszystko ekipy beda robic, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts