grzeniu666 16.07.2014 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2014 ...i tylko na ciepłej wodzie (kompensacja długości)? Zimna bez otuliny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.07.2014 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2014 Tak, jak na zdjęciach - tylko na ciepłej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 17.07.2014 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 Ja też mam otulinę tylko na ciepłych. Co by zmniejszyć straty ciepła. Po co na zimnych otuliny? Żeby nie zamarzły? :o To raczej im nie grozi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 19.07.2014 09:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2014 (edytowane) Trwa właśnie nadmuch celulozy. Ostatnie zdjęcia baz izolacji: Wentylacyjny węzeł gordyjski: Wywiewy: Nawiewy: Widok ogólny: Rozdrabnianie i wdmuchiwanie celulozy: Celuloza prosto z worka: Edytowane 19 Lipca 2014 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 19.07.2014 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2014 Dzięki za zdjęcia i opis budowy, dzieki temu wiem co mnie może czekać jak ruszę ze swoim projektem parterówki. Przeczytania 40 stron trochę czasu zajmuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 19.07.2014 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2014 @PaRa: czytaj, czytaj Też buszowałem po dziennikach, zanim zacząłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 20.07.2014 15:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2014 Wczoraj z uwagi na niemiłosierną temperaturę na poddaszu odebrałem dość pobieżnie efekt prac ekipy od celulozy, dopiero dziś rano z miarką w ręku wszedłem tam rano i pomierzyłem grubość warstwy celulozy. Sypane mało być 35cm W większości grubość oscyluje wokól 36-37 cm, zdarzają się miejsca, gdzie jest 30, ale więcej jest miejsc, gdzie przekracza 40cm. Z jednej strony to dobrze bo sumaryczne wyjdzie więcej nawet, niż było ustalone, z drugiej stronę będę musiał wejść tam z jakimiś grabiami aby wyrównać górki i dolinki. Policzyłem też ilość zużytych worków z celulozą i wyszło mi, że zużyto 10% więcej materiału, niż obliczyłem dla ustalonej warstwy 30cm i gęstości 28kg/m3 Czyli jest OK. Teraz czekam na trochę chłodniejsze dni, aby wyrównać warstwę celulozy, odsłonić belki wiązarów i nabić deski, będące podłogą na strychu. Na deski położę płytę MFP 12mm. W planach na ten tydzień montaż drzwi wejściowych, kominka i wkładu stalowego do komina. Dodatkowo mam dostać wizualizację wnętrz od projektantki. Czas wybrać się na zakupy po płytki i lampy :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 21.07.2014 04:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 Fotohobby śnieg ci spadł na stryszku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 21.07.2014 05:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 Dekarze mówią, że trochę może podwiewać pod dachówki, ale nie sądziłem, że aż tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 21.07.2014 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 Ładnie to wyszło. Pisałeś, że podłogę będziesz robił z desek- po całości deska do deski, czy tylko jako podpory dla płyty? Ja chcę dać osb 22mm bezpośrednio na wiązary- może w kilku miejscach dam dodatkowe poprzeczki. Zrobiłem tak kawałek podłogi z pasów płyt, które zostały po szalowaniu- jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 21.07.2014 16:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 Mam 12m2 desek na 24m2 strychu. Tak więc będę kładł deski z odstepami równymi ich szerokości.Dlatego mysle nad płytą MFP 15, czy nawet 12 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 22.07.2014 04:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2014 Ja dałem płytę MFP 15 mm. Przykręconą na deskach w odstępie ok 15-20 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.07.2014 07:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2014 Tak też zrobię. Zresztą, zostało mi jeszcze dokładnie 24m2 styropianu podłogowego 5cm i chyba rozłoże go miedzy deskami, a plytą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 24.07.2014 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 BeF (in) Home: Powoli przygotowuję miejsce dla niego. Komora kominka i komora powyżej, w której będzie miescił się pierwszy metr komina z nierdzewki, wyizolowane będą płytami Varmsen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 25.07.2014 05:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2014 Kominek mi się podoba. Nawet powiedziałbym że ładniejszy od naszego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 25.07.2014 07:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2014 blanka była pierwszym wkładem, jaki brałem pod uwagę, ale wizulanie nie podobały mi się te kratki nad i pod drzwiczami. W sumie to nawet mocno zastanawiałem się za Thorma Alicante, bo cena kusiła, a design ładny. BeF wygląda solidnie, waży solidnie i mam nadzieję, że będzie dobrze służył. Montaż chyba dopiero w połowie sierpnia, bo sprzedawca/montażysta ma urlop, połączony z pracą w Szwecji/Norwegii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elmagra 25.07.2014 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2014 Ale ładny kominek. Choć nie żałuję, że my zrezygnowaliśmy. Widzę, że prace solidnie do przodu. Kiedy planowana przeprowadzka? A podrzucisz projekty łazienek, o których pisałeś wcześniej (regularnie podczytuję Twój dziennik, jak na dobrą sąsiadkę przystało) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 25.07.2014 11:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2014 Rodzice mówia, że od małego przejawiałem piromańskie skłonności, więc kominek musi być Szacuję, że na 12-15 weekendów w roku. elmagra: wcześniejsze projekty łazienek, to były raczej proste plany przed zrobieniem hydrauliki, żeby okreslić gdzie jakie podejścia mają sie znależć. Aktualnie zawodowiec (a prywatnie siostra ) robi mi projekt aranżacji wnętrz. Powinna pokazać go nam za tydzień, będziemy mieli wtedy trochę czasu, zeby pojeździć za płytkami, kafelkami itp... Glazurnik (polecany na grupie rybnickiej) na wejść w drugiej połowie sierpnia. A przeprowadzka ? Listopad chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 25.07.2014 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2014 Piszesz, że celulozy nasypali nierówno i trochę więcej... Czy jakbyś zgodnie z pierwotnym zamysłem układał wełnę na sznurkach nad celulozą, to te nierówności i nadwyżka (po ew. wyrównaniu) byłaby Twoim zdaniem kłopotliwa? Nawet wyrównana, jeśli byłoby jej (celulozy znaczy) zbyt dużo, wtedy wełna nie spoczywała by na sznurkach a na celulozie, no chyba że pod ciężarem wełny spłaszczyła by się do poziomu sznurków? Masz opinię, pytam pod włąsnym kątem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 25.07.2014 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2014 Więcej, znaczy lepiej - w końcu I tak bym przez rok tej wełny na sznurkowaniu nie położył, bo nie byloby szans, by osiadla do poziomu sznurków. Nierównosci to nie problem - zawsze znajdziesz miejsca (w rogach, pod belkami) gdzie da sie jej wepchnąc wiecej. Przydaje sie końcowka od miotly i w mig jest rowno. Zageszczenie celulozy może wachać się od 28 do 40 kg/m3, wiec, o ile sufit pozwala, mozna zageścic ją "ręcznie" , tak, aby zeszła pod sznurkowanie. Ja póki co tego problemu nie mam - na razie, pod podloge strychu (czyli 1/4 powierzchni sufitu) ułoże jeszcze 5cm grafitowego styro, a reszcie dam spoój na ten sezon. Sprawdzę rachunki za ogrzewanie i zadecyduję, czy jeszcze przykrywac to, co zostanie warstwa wełny (czy styro). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts