Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"Powrót z wielkiej płyty", czyli indywidualne, parterowe 106m2

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Trwa właśnie nadmuch celulozy. Ostatnie zdjęcia baz izolacji:

Wentylacyjny węzeł gordyjski:

DSC09390.JPG

Wywiewy:

DSC09394.JPG

Nawiewy:

DSC09395.JPG

Widok ogólny:

DSC09396.JPG

Rozdrabnianie i wdmuchiwanie celulozy:

DSC09397.JPG

DSC09407.JPG

Celuloza prosto z worka:

DSC09408.JPG

Edytowane przez fotohobby

Wczoraj z uwagi na niemiłosierną temperaturę na poddaszu odebrałem dość pobieżnie efekt prac ekipy od celulozy, dopiero dziś rano z miarką w ręku wszedłem tam rano i pomierzyłem grubość warstwy celulozy.

Sypane mało być 35cm

W większości grubość oscyluje wokól 36-37 cm, zdarzają się miejsca, gdzie jest 30, ale więcej jest miejsc, gdzie przekracza 40cm.

Z jednej strony to dobrze bo sumaryczne wyjdzie więcej nawet, niż było ustalone, z drugiej stronę będę musiał wejść tam z jakimiś grabiami :) aby wyrównać górki i dolinki.

Policzyłem też ilość zużytych worków z celulozą i wyszło mi, że zużyto 10% więcej materiału, niż obliczyłem dla ustalonej warstwy 30cm i gęstości 28kg/m3

Czyli jest OK.

Teraz czekam na trochę chłodniejsze dni, aby wyrównać warstwę celulozy, odsłonić belki wiązarów i nabić deski, będące podłogą na strychu. Na deski położę płytę MFP 12mm.

W planach na ten tydzień montaż drzwi wejściowych, kominka i wkładu stalowego do komina.

Dodatkowo mam dostać wizualizację wnętrz od projektantki. Czas wybrać się na zakupy po płytki i lampy :/

DSC09416.jpg

DSC09417.jpg

Ładnie to wyszło. Pisałeś, że podłogę będziesz robił z desek- po całości deska do deski, czy tylko jako podpory dla płyty? Ja chcę dać osb 22mm bezpośrednio na wiązary- może w kilku miejscach dam dodatkowe poprzeczki. Zrobiłem tak kawałek podłogi z pasów płyt, które zostały po szalowaniu- jest ok.

;) blanka była pierwszym wkładem, jaki brałem pod uwagę, ale wizulanie nie podobały mi się te kratki nad i pod drzwiczami. W sumie to nawet mocno zastanawiałem się za Thorma Alicante, bo cena kusiła, a design ładny.

BeF wygląda solidnie, waży solidnie i mam nadzieję, że będzie dobrze służył. Montaż chyba dopiero w połowie sierpnia, bo sprzedawca/montażysta ma urlop, połączony z pracą w Szwecji/Norwegii :)

Rodzice mówia, że od małego przejawiałem piromańskie skłonności, więc kominek musi być :)

Szacuję, że na 12-15 weekendów w roku.

elmagra: wcześniejsze projekty łazienek, to były raczej proste plany przed zrobieniem hydrauliki, żeby okreslić gdzie jakie podejścia mają sie znależć.

Aktualnie zawodowiec (a prywatnie siostra :) ) robi mi projekt aranżacji wnętrz. Powinna pokazać go nam za tydzień, będziemy mieli wtedy trochę czasu, zeby pojeździć za płytkami, kafelkami itp...

Glazurnik (polecany na grupie rybnickiej) na wejść w drugiej połowie sierpnia.

A przeprowadzka ? Listopad chyba.

Piszesz, że celulozy nasypali nierówno i trochę więcej... Czy jakbyś zgodnie z pierwotnym zamysłem układał wełnę na sznurkach nad celulozą, to te nierówności i nadwyżka (po ew. wyrównaniu) byłaby Twoim zdaniem kłopotliwa? Nawet wyrównana, jeśli byłoby jej (celulozy znaczy) zbyt dużo, wtedy wełna nie spoczywała by na sznurkach a na celulozie, no chyba że pod ciężarem wełny spłaszczyła by się do poziomu sznurków? Masz opinię, pytam pod włąsnym kątem? ;)

Więcej, znaczy lepiej - w końcu :)

I tak bym przez rok tej wełny na sznurkowaniu nie położył, bo nie byloby szans, by osiadla do poziomu sznurków.

Nierównosci to nie problem - zawsze znajdziesz miejsca (w rogach, pod belkami) gdzie da sie jej wepchnąc wiecej. Przydaje sie końcowka od miotly i w mig jest rowno.

Zageszczenie celulozy może wachać się od 28 do 40 kg/m3, wiec, o ile sufit pozwala, mozna zageścic ją "ręcznie" , tak, aby zeszła pod sznurkowanie.

Ja póki co tego problemu nie mam - na razie, pod podloge strychu (czyli 1/4 powierzchni sufitu) ułoże jeszcze 5cm grafitowego styro, a reszcie dam spoój na ten sezon. Sprawdzę rachunki za ogrzewanie i zadecyduję, czy jeszcze przykrywac to, co zostanie warstwa wełny (czy styro).