fotohobby 18.09.2014 18:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2014 No i kominiarz podniósł mi ciśnienie... Przyszedł odebrać wentylację kotłowni i stwierdzil, że potrzebuje oświadczenie firmy instalującej wentylację, że została ona wykonana jako nadciśnieniowa (ewentualnie zrównoważona). Sam nie moze odebrać wentylacji mechanicznej, bo na taką nie ma uprawnień :-/ Wszystko super, tylko co wtedy, kiedy wentylacja jest zrobiona "tymi ręcami ?" Jutro zadzwonię do mojego kierownika, może on dorobił się takich uprawnień Myslałem, że wystarczy przemierzyć wywiew z kotłowni, czy ma te 0,5m3 na 1kW mocy kotła i tyle Podobna sytuacja szykuje się z kominem do kominka. Tu burzy sie, ze wklad ceramiczny w kominie systemowy, zamieniam na stalowy.... Da sie zmienic kominiarza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwasniak 18.09.2014 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2014 (edytowane) Pierwsże wrażenia są bardzo pozytywne - instalacja jest niesłyszalna, nawet na najwyższym biegu. Sam rekuperator jest cichy na 30%, wyraźnie słyszalny na 50% i głośny na 100% Możesz rozwinąć "głośny" rozważam kupno Kinetica który ma niezłą cenę lub Brinka 300 ale nie chciałbym mieć odkurzacza za ścianą Słychać go w drugim pomieszczeniu ? Edytowane 18 Września 2014 przez kwasniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 18.09.2014 21:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2014 Nie ma rekuperatora, którego nie słyszysz z drugiego pomieszczenia, kiedy pracuje na 100%Brink o ile wiem jest głośniejszy od Kinetica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwasniak 18.09.2014 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2014 (edytowane) Jest do niego zewnętrzny sterownik ? Chyba muszę się wybrać do TB i posłuchać jak działają centrale. Edytowane 18 Września 2014 przez kwasniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 19.09.2014 05:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2014 Jakiś pewnie jest, ale nie potrzebuję. U mnie jest łatwy dostęp do reku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.09.2014 15:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 Wielkie rzeczy mają skromne początki : zacząłem ocieplenie domu. Mam na to trzy tygodnie. Staram sie klieić powoli, tak, aby płyta dokładnie przylegała do ściany. Trochę to spowalnia pracę, ale w przyszłym tygodniu będę miał "przytrzymywacza" do pomocy Jedej płyty nie "upilnowalem" wystarczająco długi czas i piana zrobiła swoje: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 23.09.2014 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 Pytanko do sufitów GK: na drugim foto w linku niżej masz te kąski desek przybite (przykręcone?) do wiązara z boku aby odsunąć wieszak od ściany. To sugestia monterów czy wymóg producentów? Bo z tego co widzę to piszą (Rigipis / Nida / Knauf) aby to było max. 400 / max. 150 / ok. 150 mm. Te 8 czy 10cm byłoby źle?http://forum.muratordom.pl/showthread.php?205228-quot-Powr%C3%B3t-z-wielkiej-p%C5%82yty-quot-czyli-indywidualne-parterowe-106m2&p=6513462&viewfull=1#post6513462 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.09.2014 17:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 No właśnie teraz jest 8-10 cm od sciany. Bez tego byłoby 4,5cmPoza tym zawsze to trochę mniejsza rozpietosć profili głównych. Sami tak zrobili, a wydaje mi się, że lepiej tak, niż bliżej ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwasniak 23.09.2014 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 Czy będziesz docinał styropian, kupiłem nóż termiczny z allegro ale przy płycie nie sprawdził się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 23.09.2014 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 No właśnie teraz jest 8-10 cm od sciany. Bez tego byłoby 4,5cm Poza tym zawsze to trochę mniejsza rozpietosć profili głównych. Sami tak zrobili, a wydaje mi się, że lepiej tak, niż bliżej ściany. Aaaa widzisz, mi się ubzdurało że to przy ścianie szczytowej jest Teraz wytężam wzrok i przy szczytowej (przed-przed-ostatnie foto tutaj) masz wieszaczek mocowany bezpośrednio do wiązara (od str. środka domu), a zważywszy że między wiązarem a szczytową masz jak pamiętam parę cm (u mnie ca. 6cm) to oś profila wypada w okolicy tych 10cm od ściany. PS. Nóż do styro też kupiłem, raczej nie przydał się. Samorobna maszynka do cięcia (na drucie oporowym) za to bardzo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.09.2014 18:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 Myślałem o takiej samoróbce, ale jakoś zawsze cos wyskakiwało i nie skręciłem tego.Kupiłem sobie piłę płatnicę 450mm, o drobnych zebach i sztywną.Do tego tarka i powinno byc ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
śmig_śmigalska 23.09.2014 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 ten etap ocieplania wspominam z wielkim rozrzewnieniem. Wszystko było takie równiutkie. Schody zaczęły się od momentu jak nam zabrakło wzrostu i dotarliśmy do nierówności wieńca. Życzę wytrwałości, bezwietrznych dni i pogody ducha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.09.2014 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 Na szczescie wieniec jest OK, bede tylko musial odkuć/zeszlifować zastygłe mleczko betonowe, ktore wyciekło spod szalunków. Najważniejsze, że szalunków nie wypchało.Wzrostu zabraknie na pewno, mam jednak zaprzyjażniona ekipę montujacą m.in. solary i jeśli nie będą mieli akurat takiego zlecenia, to bedzie szansa wypozyczyć za niewielkie pieniadze.Dziękuje za zyczenia. Widze, że u Was też postępy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.09.2014 21:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Prace przy ociepleniu nabrały rozpędu, kosztem paru dni urlopu Jetro gotowe będa dwie sciany, niestety bez dwóch najwyższych pasów styro. W przyszłym tygodniu powinienem mieć rusztowanie na parę dni, to można będzie dokończyć. Parę zdjec: Pianę nakładam nieco cieńszym warkoczem, za to w pieciu poziomych pasach: Każdą płytę uszczelniam jeszcze na na łączeniu ze ścianą: Kontrola jakości Obróbka okna. Jeszczec bez węgarków. Beda wykonane ze styropianu o grubosci 5cm, doklejone do ocieplenia tak, aby zakrywały połowe szerokości ramy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż.maliniak 01.10.2014 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 ...dobra robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marlur 01.10.2014 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 Co to za pianka do klejenia styro ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.10.2014 14:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 Co to za pianka do klejenia styro ? InstaStik firmy Dow Idealna na jesienne dni, bo utwadza się szybciej, niż Tytan EOS. Latem, to czasem jest nawet ZA szybko i stanowi problem, ale teraz jest idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rob_budowniczy 02.10.2014 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 InstaStik firmy Dow Idealna na jesienne dni, bo utwadza się szybciej, niż Tytan EOS. Latem, to czasem jest nawet ZA szybko i stanowi problem, ale teraz jest idealnie. A czy klejem i siatką tez sam będziesz pokrywał ? Chętnie obejrzę zdjęcia, bo przede mną ta sama robota. Widząc, jak Ci idzie nabieram pewności, że też dam radę pozdr. Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.10.2014 10:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Nie, klej i siatkę zostawiam jednak fachowcom. Nigdy tego nie robiłem, a na elewacji domu jakoś nie mam ochoty próbować Poza tym, rusztowanie bede miał najwyżej na tydzien, wystarczy do wyklejenia styropianu na szczytach, na klej braknie czasu - biorac pod uwage, że bedę mial do dyspozycji tylko popołudnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 02.10.2014 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Ja też kleiłem styro pianką Insta stik i potwierdzam że jest ok. Siatkę i klej nałożyłem sam ale u mnie nie trzeba było dużych rusztowań. Fotohobby świetnie ci to idzie. Brawo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts