fotohobby 22.05.2015 07:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 Brink 180 kosztuje sporo mniej:domwent.pl/pl/p/Centrala-wentylacyjna-Brink-Renovent-Excellent-180/2532. Do tego nagrzewnica za 300zł i tysiac zł zostaje w kieszeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
massi 22.05.2015 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 Czesc, czytam twoj temat i jestem ciekaw ile Cie juz to wszystko wynioslo. Masz moze to podliczone ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.05.2015 16:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 Nie, gdzieś tak do SSO liczyłem skrupulatnie (i nie rozjechałem się z kosztorysem), do SSZ już po łebkach, a przy wykończenowce liczba faktur mnie przerosła i dałem sobie spokój.300k pękło, pozostało do zrobienia tynkowanie, część podjazdu i płot, więc do około 350zł dobije. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwasniak 26.05.2015 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 Cześć parapety zewnętrzne jakiej masz grubości muszę kupić i nie mogę zdecydować się. Są malowane ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 27.05.2015 12:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Zabiłeś mnie pytaniem Wierz mi, tego się nie pamięta po paru miesiącach od montażu Ale kupowałem tu: printex-parapety.pl/RALo.html. Czyli 0.75mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemical 21.06.2015 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2015 Fotohobby była wcześniej mowa o paroizolacji nad płytami GK, czy dawałeś jakąś membrane ostatecznie?Potencjalny ociepleniowiec proponuje mi danie tylko paroizolacji w łazience. Czy nie należy dać na całości przy WM, aby dom był nieco szczelnieszy ? Czy może nie tędy droga jeśli chodzi o szczelność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 21.06.2015 15:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2015 Dałem Strotex Alu. Koszt niewielki, a jak nie pomoże, to na pewno nie zaszkodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob_budownik 21.06.2015 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2015 ..jak macie jakiegoś linka z istotnymi informacjami odnośnie izolacji to chętnie przygarnę bo powoli wchodzę w ten etap Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.06.2015 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 W sumie to na tym forum znajduje się większość przydatnych informacji.Są tematy "Jak kleić styropian grafitowy", "Granulat wełny, czy ekofiber" i wiele innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 12.08.2015 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2015 Gdybyś miał możliwość i taką potrzebę, wybrałbyś dach płaski ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.08.2015 11:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2015 Tak, tylko wtedy dom piętrowy - parę m2 więcej, a płyta fundamentowa i dach mniejsze. Lubię proste formy,ma a taki nowoczesny klocek może wyglądać naprawdę atrakcyjnie. Tylko, ze musiałbym przebijać się przez ustalenia MPZP, występować o zgodę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
apos 06.09.2015 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2015 Witam Fotohobby. Mam pytanie odnośnie twojej WM. Natrafiłem na Twój dziennik szukając informacji o samodzielnym wykonaniu WM z reku. Buduję podobny kubaturą i układem dom jak Twój. Zapytam konkretnie, technicznie Zauważyłem, że robiłeś instalację w układzie - skrzynka rozdzielcza i siedem kanałów fi 75 odchodzących od niej. Więc do niektórych pokoi dawałeś po jednym kanale do anemostatu. Czy taki układ jest wystarczająco wydajny i niesłyszalny? Przyznam, że otrzymałem kilka wstępnych projektów instalacji od firm i wszędzie miałem liczbę kanałów co najmniej 12 do każdej skrzynki rozdzielczej. Planuję u mnie 5 nawiewów i 4 wywiewy. Liczyłem sobie przepływy przy wydajności 100, 160 i 230 m3/h i planując tak ja Ty 7 kanałów od skrzynki nawiewnej i wywiewnej mam prędkości od 1,5 do 3 m/s. Reku brink excellent 300 ale myślę, że na moją kubaturę 260 m3 będzie z lekkim zapasem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.09.2015 10:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2015 (edytowane) Reku działa na ok 120m3/h.Gdybymq dodał wszędzie po jednym kanale to by mi przecież do pomieszczeń więcej powietrza nie nawiewał.Fakt, powietrze, poruszałoby się wolniej.Tylko, co z tego za korzysc, skoro nawet przy jednym kanale instalacji nie słyszę, a powietrze, które w dwóch kanałach porusza się 2x wolniej, przebywa w nich 2x dłużej, przez co niepotrzebnie w większym stopniu ochladza się, bądż nagrzewa - w zależności od pory roku Edytowane 7 Września 2015 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
apos 08.09.2015 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2015 NO własnie też tak sobie o tym myślę.Wg. moich wyliczeń, dając po jednym kanale do małych sypialni, wiatrołapu, małej pralni, wystarczy mi 100 mb kanałów (2 roli) i dość tanie skrzynki rozdzielcze i rozprężne.W wycenach firm instalatorskich w cennikach mam 3-4 rolki kanałów, duże skrzynki i cena rośnie o 1-2 tys. na samych materiałach, a przecież to tylko 100m2 parterowego domku.Czyżby chodziło w tych projektach tylko o $$$ skoro na Twoim przykładzie widać, że można prościej i taniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.09.2015 12:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2015 Najwyraźniej. Nie rozumiem w ogóle podwajania kanałów w wiatrołapie, skoro najczęściej i tak skręca się anemostat, bo w tym pomieszczeniu naprawdę nie trzeba dużej wydajności wywiewu. Ja dałem podwójne nawiewy do miejsc, gdzie będzie przebywało/spało więcej osob, a podwójne wywiewy tam, gdzie miałybyć on wydajniejszy (łazienka, kuchnia).Działa dobrze, juz nie raz goście byli zaskoczeni tym, ze mimo zamkniętych okien powietrze nie jest zepsute. No i nic nie słychać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 08.09.2015 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2015 @fotohobby, możesz przypomnieć czy projektowałeś i wykonywałeś instalację WM sam, czy ktoś Ci pomagał/podpowiadał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.09.2015 12:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2015 Jedno i drugie sam. Projekt dałem pod ocenę w odpowiednim wątku tu na forum. Nie było uwag. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwasniak 08.09.2015 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2015 (edytowane) Ile masz kanałów wywiewnych i nawiewu, dałeś wyciąg w wiatrołapie? Znalazłem twój projekt wprowadziłeś jakieś zmiany czy zrobiłeś jak zakladaleś? Tak się zastanawiam czy dać 8 czy 7 do kinetica 250 trzy osoby 120m2. Jak 7 to muszę zrezygnować z wiatrołapu lub "kotłowni" z pralką suszarką jak 8 to może być za bogato a recuperator już kupiony. Edytowane 9 Września 2015 przez kwasniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.09.2015 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Zrobiłem wg tego rysunku - może mi sie trochę lokalizacja skrzynek zmieniła, żeby zoptymalizować zużycie materiału. U mnie jest 5 pomieszczeń, 7 kanałow.Anemostaty w wiatrołapie i WC skręcone. mieszkałem w domu z ogrzewanym, niewentylowanym wiatrołapem, teraz mam ogrzewany, wentylowany i różnica jest zasadnicza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 09.09.2015 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Takie skręcone anemostaty nie gwiżdżą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts