Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"Powrót z wielkiej płyty", czyli indywidualne, parterowe 106m2

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie, gdzieś tak do SSO liczyłem skrupulatnie (i nie rozjechałem się z kosztorysem), do SSZ już po łebkach, a przy wykończenowce liczba faktur mnie przerosła i dałem sobie spokój.

300k pękło, pozostało do zrobienia tynkowanie, część podjazdu i płot, więc do około 350zł dobije.

• 4 weeks później...

Fotohobby była wcześniej mowa o paroizolacji nad płytami GK, czy dawałeś jakąś membrane ostatecznie?

Potencjalny ociepleniowiec proponuje mi danie tylko paroizolacji w łazience. Czy nie należy dać na całości przy WM, aby dom był nieco szczelnieszy ? Czy może nie tędy droga jeśli chodzi o szczelność?

• 1 month później...
Tak, tylko wtedy dom piętrowy - parę m2 więcej, a płyta fundamentowa i dach mniejsze. Lubię proste formy,ma a taki nowoczesny klocek może wyglądać naprawdę atrakcyjnie. Tylko, ze musiałbym przebijać się przez ustalenia MPZP, występować o zgodę...

• 4 weeks później...

Witam Fotohobby.

Mam pytanie odnośnie twojej WM.

Natrafiłem na Twój dziennik szukając informacji o samodzielnym wykonaniu WM z reku.

Buduję podobny kubaturą i układem dom jak Twój.

Zapytam konkretnie, technicznie :)

Zauważyłem, że robiłeś instalację w układzie - skrzynka rozdzielcza i siedem kanałów fi 75 odchodzących od niej.

Więc do niektórych pokoi dawałeś po jednym kanale do anemostatu.

Czy taki układ jest wystarczająco wydajny i niesłyszalny?

Przyznam, że otrzymałem kilka wstępnych projektów instalacji od firm i wszędzie miałem liczbę kanałów co najmniej 12 do każdej skrzynki rozdzielczej.

Planuję u mnie 5 nawiewów i 4 wywiewy.

Liczyłem sobie przepływy przy wydajności 100, 160 i 230 m3/h i planując tak ja Ty 7 kanałów od skrzynki nawiewnej i wywiewnej mam prędkości od 1,5 do 3 m/s.

Reku brink excellent 300 ale myślę, że na moją kubaturę 260 m3 będzie z lekkim zapasem.

Reku działa na ok 120m3/h.

Gdybymq dodał wszędzie po jednym kanale to by mi przecież do pomieszczeń więcej powietrza nie nawiewał.

Fakt, powietrze, poruszałoby się wolniej.

Tylko, co z tego za korzysc, skoro nawet przy jednym kanale instalacji nie słyszę, a powietrze, które w dwóch kanałach porusza się 2x wolniej, przebywa w nich 2x dłużej, przez co niepotrzebnie w większym stopniu ochladza się, bądż nagrzewa - w zależności od pory roku

Edytowane przez fotohobby

NO własnie też tak sobie o tym myślę.

Wg. moich wyliczeń, dając po jednym kanale do małych sypialni, wiatrołapu, małej pralni, wystarczy mi 100 mb kanałów (2 roli) i dość tanie skrzynki rozdzielcze i rozprężne.

W wycenach firm instalatorskich w cennikach mam 3-4 rolki kanałów, duże skrzynki i cena rośnie o 1-2 tys. na samych materiałach, a przecież to tylko 100m2 parterowego domku.

Czyżby chodziło w tych projektach tylko o $$$ skoro na Twoim przykładzie widać, że można prościej i taniej?

Najwyraźniej.

Nie rozumiem w ogóle podwajania kanałów w wiatrołapie, skoro najczęściej i tak skręca się anemostat, bo w tym pomieszczeniu naprawdę nie trzeba dużej wydajności wywiewu.

Ja dałem podwójne nawiewy do miejsc, gdzie będzie przebywało/spało więcej osob, a podwójne wywiewy tam, gdzie miałybyć on wydajniejszy (łazienka, kuchnia).

Działa dobrze, juz nie raz goście byli zaskoczeni tym, ze mimo zamkniętych okien powietrze nie jest zepsute. No i nic nie słychać.

Ile masz kanałów wywiewnych i nawiewu, dałeś wyciąg w wiatrołapie?

Znalazłem twój projekt :) wprowadziłeś jakieś zmiany czy zrobiłeś jak zakladaleś?

Tak się zastanawiam czy dać 8 czy 7 do kinetica 250 trzy osoby 120m2. Jak 7 to muszę zrezygnować z wiatrołapu lub "kotłowni" z pralką suszarką jak 8 to może być za bogato a recuperator już kupiony.

Edytowane przez kwasniak

Zrobiłem wg tego rysunku - może mi sie trochę lokalizacja skrzynek zmieniła, żeby zoptymalizować zużycie materiału.

U mnie jest 5 pomieszczeń, 7 kanałow.

Anemostaty w wiatrołapie i WC skręcone.

mieszkałem w domu z ogrzewanym, niewentylowanym wiatrołapem, teraz mam ogrzewany, wentylowany i różnica jest zasadnicza...