fotohobby 21.03.2016 16:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 fotohobby, jak sprawuje się Twój kominek? Często w nim przepalasz? Będę robił kominek tylko zastanawiam się czy robić DGP. Będę miał 100% podłogówki i boję się tych sławnych "okresów przejściowych" jak jest wyłączona podłogówka. Jak sobie z tym radzisz? Kominek sprawuje sie bardzo dobrze. Póki co najwięcej paliłem w styczniu - 8, czy 9 dni. W pozostałych miesiącach 3-6 dni. Generalnie - im zimniej na zewnatrz tym bardziej sie chce palić w kominku. W tym sezonie chyba go juz nie odpalę. A dlaczego niby w "okresach przejściowych" podlogowka ma być wylaczona ? Mam kocioł z prądu wyłączyć ? Na sterowniku mam ustawione 22C i czy na zewnątrz jest -10C, czy +12C, to wewnątrz ma być 22C I tyle. Nie zapomnij, ze w temperaturze +10C mój dom ma obciążenie cieplne ok 1kW. A wkład ma 8kW. Skutek rozpalenia w nim wtedy mozna sobie wyobrazić.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darkat 22.03.2016 00:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 Chudziak nie jest potrzebny, ale tez nie jest drog - u mnie 2 tyś zł. Konstruktór dał inna opcję - bez chudziaka, ale z głębszą wymiana gruntu. Wtedy musiałbym wprowadzić cięższą zagęszczarkę, a wokół miałem domy, nie chciałem aby mi sąsiedzi przylecieli, że im ściany sie rysują. Poza tym, zawsze jeste jakas ochrona dla XPS, jakby jakiś gryzoń pod dom się podkopał. Kanalizacja w piasku pod chudziakiem. Dzięki. Nawet nie wiedziałem, że chudziak może pełnić taką rolę, jeśli idzie o kwestię ilości wymiany gruntu. A można wiedzieć jaki masz grunt. U mnie jest glina, więc może chudziak ma sens większy niż ochrona przed szkodnikami styropianu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 22.03.2016 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 Kominek sprawuje sie bardzo dobrze. Póki co najwięcej paliłem w styczniu - 8, czy 9 dni. W pozostałych miesiącach 3-6 dni. Generalnie - im zimniej na zewnatrz tym bardziej sie chce palić w kominku. W tym sezonie chyba go juz nie odpalę. A dlaczego niby w "okresach przejściowych" podlogowka ma być wylaczona ? Mam kocioł z prądu wyłączyć ? Na sterowniku mam ustawione 22C i czy na zewnątrz jest -10C, czy +12C, to wewnątrz ma być 22C I tyle. Nie zapomnij, ze w temperaturze +10C mój dom ma obciążenie cieplne ok 1kW. A wkład ma 8kW. Skutek rozpalenia w nim wtedy mozna sobie wyobrazić.... Dzięki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.03.2016 08:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 Dzięki. Nawet nie wiedziałem, że chudziak może pełnić taką rolę, jeśli idzie o kwestię ilości wymiany gruntu. A można wiedzieć jaki masz grunt. U mnie jest glina, więc może chudziak ma sens większy niż ochrona przed szkodnikami styropianu U mnie piasek drobny/średni z domieszką gliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szlapt 06.04.2016 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 Z tego co widze to masz dobrze ocieplony dom + rekuperacja. Nie zastanawiales sie nad niecentralnym ogrzewaniem? Sa osoby na forach ktore twierdza ze centralne na gaz jest nieekonomiczne i ze lepiej stosowac rozwiazanie bardziej ekonomiczne ,tj. pompy ciepla lub dogrzewanie pradem. Myslales cos nad tymi rozwiazaniami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.04.2016 15:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 A w jaki sposób ogrzewanie pompą ciepła miałoby być realizowane niecentralnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szlapt 07.04.2016 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 A w jaki sposób ogrzewanie pompą ciepła miałoby być realizowane niecentralnie ? Bardziej myslalem o dogrzewaniu elektrycznym, chociaż wątek pomp też się pojawia. Tylko pytam po przeczytaniu kilku wątków na forach i wypowiedziach m.in. tych użytkowników: Tomasz_Brzeczkowski; oszczednyGrześ, bo za bardzo nie wiem co tym wszystkim sądzić, bo jak to niektórzy piszą; "nie po to robi się rekuperację żeby potem robić centralne ogrzewania". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.04.2016 17:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Wypowiedzi TB można sobie odpuścić. Oszczędny Grześ - no cóż, pisze o ogrzewaniu nadmuchowym i centralnym w dodatku. Może to i tanie, ale czy komfortowe ? A czym grzać ? Zrób OZC, porównaj koszt inwestycyjny i eksploatacyjny kilku rozwiązań i wybierz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thoreg 08.04.2016 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2016 Cześć. Kojarzy mi się, że kiedyś na forum pisałeś, że miałeś problem z mrówkami i sobie z nimi poradziłeś. Jakie metody zastosowałeś, aby się ich pozbyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.04.2016 11:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2016 Nie miałem problemu z mrówkami, po prostu zauwaźyłem je w większych ilościach na piasku w okolicach cokołu. W Castoramie kupiłem środek, rodzaj granulek, zabierają do gniazda po rozsypaniu.Teraz profilaktycznie, dwa razy do roku robię z nim rundkę dookoła domu, choc po zrobieniu opaski z kostek dookoła cokołu nie zauważyłem nadmiernej aktywności mrówek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 17.04.2016 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2016 fotohobby - wydawało mi się, że kiedyś pisałeś o oknach od tego producenta http://alsecco.net.pl/ , dostałem ofertę od lokalnego, polecanego sprzedawcy i zastanawiam nad tą ofertą. Niestety w sieci nie znalazłem wielu opinii o tej firmie i ich produktach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 18.04.2016 17:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2016 Ponoć wizualnie (zgrzewy, uszczelki) średnio. Jak pod względem technicznym (okucia, wzmocnienia) nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 20.04.2016 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2016 (edytowane) WitamJeśli się nie mylę to rozważałeś swego czasu zakup PC? Wybrałeś gaz. Czy mógłbyś przypomnieć co skłoniło Cię do tego wybory. Wiadomą sprawą jest że była to kwestia finansowa. Chodzi mi o różnice kosztów inwestycji i użytkowaniu poszczególnych źródeł ciepła. Ile i czy w ogóle tańsze w utrzymaniu było by PC?Dzięki. Edytowane 20 Kwietnia 2016 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 21.04.2016 17:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2016 Głównie fakt, że inwestycja w gaz jest tańsza i rozłożona w czasie.Wg moich obliczeń pompa ciepła zwróciłaby się po ok 9-10 latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 21.04.2016 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2016 (edytowane) Głównie fakt, że inwestycja w gaz jest tańsza i rozłożona w czasie. Wg moich obliczeń pompa ciepła zwróciłaby się po ok 9-10 latach. Dzięki za odpowiedź. Spierałem się ostatnio z jednym z forumowiczów właśnie o czas zwrotu pompy. Potrzebowałem obiektywnej bez stronnej opinii. Zapewniał wszem i wobec, że czas zwrotu to ok 26 lat:D. Masakra. Jeszcze raz dziękuję. Edytowane 21 Kwietnia 2016 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.04.2016 06:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 No wiesz, zależy ile kosztuje inwestycja w gaz i jaka pompa. Jeśli gruntowa za 45tyś to miał rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 22.04.2016 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 Podałem mu przykład pompyGW za 30k. Prawdopodobnie do podliczenia użył danych z sieci nie uwzględniających taryf i Cop-u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.04.2016 08:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 W swoich wyliczeniach uwzgledzniałem pompę P-W za 22 tyś.W ten sytuacji okres zwrotu byłby dłuższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 22.04.2016 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 Dziękuję bardzo za naświetlenie tematu.Mógłbyś powiedzieć jaka to miała być pompa i czy to cena z ogarnięciem kotłowni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.04.2016 10:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 Jednofazowy Panasonic 9kW (nie T-CAP)Cena na gotowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts