Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"Powrót z wielkiej płyty", czyli indywidualne, parterowe 106m2

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Byłiśmy, zobaczyliśmy i kolejna zagwozdka...

R10 w "barwach starych angobowanych" (coż za nazwa !:) ) zachodzi nieco na brąz, przynajmniej w takim świetle, w jakim mieliśmy okazję go wizieć. Tondach Stodo jest jednak bardziej zbliżony do grafitu.

Dostaliśmy po dachówce ( także g10 do kompletu) aby zobaczyć jak te wyglądają w świetle dziennym, przt pochmurnej pogodzie i w pełnym słońcu.

Nawet nie sądziłem że ten wybór będzie tak się przeciągać...

Cześć, właśnie czytałam wątek o kierowniku budowy. Czy jest możliwe, abyś przesłał ten wzór umowy jaki podpisałeś z twoim kierownikiem i ewentualnie jego namiary na priva? Przynajmniej byśmy wiedzieli czego żądać, choć nasza "prawie umówiona" kierowniczka (robiła nam adaptację) juz się zapoweidziała przy wyznaczaniu budynku przez geodetów i odbiór zbrojenia ław. :)

• 3 weeks później...

Tak. Będzie Bogen Reform 11

image.jpg

Mam dwie dość zbliżone oferty będę jeszcze w czwartek pytał o kaucje, zwroty, reklamacje uszkodzonych sztuk i złoże zamówienie.

Długo to trwało, ale przynajmiej, jak leżą na ziemi obok Stodo i R10, to wydają się być optymalnym wyborem :)

Ale trochę odgarnąłem :)

Dzięki temu geodetom bylo latwiej wytyczyć wykop pod płytę.

Przy okazji, wykopałem sobie dwie dziury na głębokość 50cm i grunt był zadziwiająco suchy.

Dlatego teraz już bez odwołania - w środę ruszam.

Pozostała tylko jedna rzecz - rozplanowanie łazienki. Jak zaczną działać z płytą, miejsca przepustów muzą być już aściśle określone.

Ale trochę odgarnąłem :)

Dlatego teraz już bez odwołania - w środę ruszam.

Pozostała tylko jedna rzecz - rozplanowanie łazienki. Jak zaczną działać z płytą, miejsca przepustów muzą być już aściśle określone.

HURA ! Środa = akcja.

Dachówki już wybrane, a łazienka jeszcze nie rozplanowana , no nieładnie :no: ;) :rolleyes:

Życzę powodzenia i dobrej pogody:)

Czekamy na relacje :popcorn::popcorn::popcorn:

Edytowane przez modena

Moja siorstra jest architektem wnętrz, przysłała parę koncepcji.

Niektóre z nich "zabierają" trochę powierzchni pomieszczeniu gospodarczemu, które znajduje się za ścianą, a to budzi we mnie opór :)

Najchętniej zostawiłbym ściankę, jak jest, ale wygląda na to, że bez powiększenia pomieszczenia na wnękę na prysznic się nie obejdzie :)

Start budowy

W końcu się udałoi po dwukrotnym przesuwaniu terminiu, mimo scetycyzmu Żony dziś rozpoczęły się prace budowlane.

Ekipa pojawiła się o 7.30, koparka pojawiła się o 7.30 półtorej godzimy później podjachała pierwsza wyrwotka piasku.

Jakbym mieł jakiś niewyregulowany zegarek, to mógłbym nastawić :)

Dziś zakres robót obejmował zdjęcie 30-40cm humusu, wyrównanie i zagęśzczenie 15cm warstwy piasku, oraz przygotowanie szałunku pod chuby beton, który przyjedzie jutro.

image001.jpg

image003.jpg

Mimo kasandrycznych przepowiedni Żony, że będzie mokro (w końcu to jej działka :) ) koparka pewnie wjechała na plac budowy i bardzo szybko dała radę zdjąć humus z powierzchni ok 160m2

image006.jpg

image009.jpg

image010.jpg

Wstępnie zamówione było 40ton piasku (dwie wywrotki), jednak już w tym momencie widać było, ze trzeba będzie doweźć kolejne20t.

Czyli -500zł w saldzie.

Na szczęśćie pankoparkowy szybko robił, co do niego należało i trochę odrobiłem ten wydatek.

I tak jednak, z sześciu policzonych godzin koparka stała przez 2,5. Warto, ustalajc cenę umawiać sie na m3 przerzuconego gruntu, albo walczyć o mniejszą stawkę godzinowa za ten czas, kiedy koparka stoi.

Gratuluję rozpoczęcia prac !!

A to białe w piasku to wapno ? dawałeś po całości ?

fotohobby ! Coś Ci powiem - tylko nie śmiej się !

Bo mój Ojciec - gdy budowaliśmy obecny dom - wrzucił w każdy róg

domu duży kamień polny ! Tak dla dobrego uziemnienia budynku!

By dobrze się mieszkało i pod wylany chudziak też wrzuć pieniądze

w każdym rogu budynku ! Mówił, że to jest Staropolskie budowanie

rodzinnego domu ! :)

No dobra ! powiedziałam to , co na początku mojej budowy też zrobię !

Życzę Ci budowy zgodnie z planem ! Czyli dobrze - sprawnie - no tak jak

Sobie życzysz !:)

Na pewno coś wrzucę w naroznik, jak będą wylewali fundament, czyli właściwą płytę ;)

To na obrzeżach to wapno, po to oby obrzydzic to miejsce wszelakim grzebiącym, kopiącym, drążącym owadom. Choc styropian i tak zabezpieczony jest od dołu chudziakiem.

Dziękuję za życzenia i sam trzymam kciuki za sprawne przejście papierkologii ;)