Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"Powrót z wielkiej płyty", czyli indywidualne, parterowe 106m2

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czytalem gdzies ze mają nie byc w linii. Co ile dawales i jak zagesciles , gesciej niz co 40?

Wszystko zrobie na rigipsie, lacznie z wkretami. Mam nadzieje ze bedzie dobrze. Te welne dawales od gory? Procz puszek , na większe lampy dawales cos wiekszego?

Czemu wylales beton pod prog drzwi wejściowych? Ja mam ze 19cm styropian, i dalej plyta z 8-9. Myslalem zeby podmurowac Ytongiem te 15cm a na to wrzucic xps. Później go zdemontuje i założe kształtkę podprogowa albo zostawie..

Musze nabic krawedziaki 45x70 na pas dolny wiazara aby w miejscu podlogi na strychu uzyskac te 40cm na celuloze. Wkrece albo zastosuje blachy z boku.

Tak przegladam twoj dziennik z nudow. .. :)

• 5 weeks później...

Dostałem już mój projekt i nawet ja dopiero co wchodzący w budownictwo trochę oszalałem jak zobaczyłem jaka mocna ta płyta !

Mój wykonawca powiedział że projektanta "pogieło"

Dom ma być postawiony na terenie gdzie nie stwierdzono szkód czyli kat.0 fakt że często trzęsie itd ale to w tym rejonie można powiedzieć norma i na nikim to nie roni wrażenia ale z tym projektem to trochę przesadził a jego ojciec kierownik budowy nie widzi w tym nic złego.

Było już spięcie miedzy wykonawcą a nimi dwoma że naciągają mnie na mega koszty, wykonawca oddał projekt do swojego projektanta i wstępnie wiem że może być 25 cm betonu zazbrojone siatkami fi 8, pod ścianami kosze z prętów fi 12 a słupy zamiast 12 to 10 sztuk.

Co do opaski wokół płyty to niema sensu lać beton b10 potem styrodur i znowu b10 a pod tym drenaż.20190522_160426 (2).jpg20190522_160537.jpg

Edytowane przez lukas002

• 2 months później...
Jaki tynk zewn. ostatecznie położyłeś? Bo widziałem, że zastanawiałeś się między silikonowym, a mineralnym malowanym.

Caparol Amphisilian.

Jestem zadowolony. Jesli sie brudzi, to równomiernie, bo nie ma miejsca, ściany, gdzie zabrudzenia bylyby bardziej widoczne

- Rozbiórka starego ogrodzenia: 600zł

- Siatka i słupki ogrodzenia tymczasowego: 200zł

- Ogrodzenie (kosze i panele): 5500zł

- pospółka (na razie 2,5T), cement (21 worków): 320zł

- płyty na szalunki: 180zł

- zbrojenie do ław: 160zł

- 3t granitu łamanego - 500zł

- 3t granitu poprodukcyjnego - 1000zł

- kostka brukowa 10x10 (brukowane pod panelami) i beton w workach - 300zł

O ile wiem, jeszcze jakieś 300zł wydałem na kamień do gabionów, do tego jakieś 500zł na kamień, agrowłóknię, obrzeża przed ogrodzeniem.

Czyli jakieś 370zł/mb. Dużo ? MAło ? nie wiem, nie brałem innej opcji pod rozwagę :)

Praca własna. Moja i ojca.

Edytowane przez fotohobby

sporo :) jeszcze jakby mieli ci przyjść fachowcy to spokojnie by wyszło 500pln za mb :) bardzo upierdliwe było układanie tak granitu w koszach?

Zalezy, jaki kamien kupisz. Łamany iest upierdliwy, za to tani.

Poprodukcyjny i kostki 2. gatunku sa drozsze, ale łatwiej je spasować.

Jednak idzie to powoli, jeden kosz okolo 10-12 dni ( popołudniami 2-3h + soboty 6-7h)

Firmy oferują tyko wsypanie, nie układanie kamienia.

Wakacyjne wydatki :)

Z dwóch stron, działki sąsiadów są wyniesione 30cm ponad moją. Pod płotem miałem nieładne skarpy, osuwające się w kierunku mojej, porośnięte chwastami.

Jedną zabezpieczyłem granitowym murkiem już rok temu:

20190814_140732-2.jpg

teraz kończę drugą

20190816_131054-2.jpg

20190816_131129-2.jpg

Granit o rozmiarach 40x10x10, na łukach 20x10x10

Pod murkiem ułożę 12cm opaskę z kostki betonowej, tak, aby można było wygodnie wjechać kosiarką.

Za granit, zaprawę i beton na fundamecik (wszystko na 22m) - 2800zł...

Kostka została z podjazdu, skarpa będzie wymagała jeszcze wyłożenia geowłókniną, wysypania kamieniem (razem ok 400zł) i obsadzenia zimozielonymi krzewami i bylinami.

Albo... to idealne miejsce pod panele fotowoltaiczne - prosto na południe i prawie cały dzień w słońcu....

20190814_140732-2.jpg

• 3 weeks później...

Miałeś na dachu montować panelem latem. Przesunąłem termin?

Co ile cm dawałeś wkręty w suficie? Co 10?

Jak kladles płyty, wzdłuż czy w poprzek profili C? Wzdłuż wychodzi mi 4000wkretow, w poprzek, niby większą sztywność, wychodzi mi ok 3200 wkrętów. 35cm celulozy dla przypomnienia. Nie kładę wełny jak Ty.

Nie mam okazji jechac do Katowic, zebybp wniosek o pozyczke uzupełnic ;)

Wkręty są ck 10 cm, ale jaki był układ rusztu nie powiem - nie ja go robiłem, wiem tylko to, co widac na zdjeciach.

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?205228-quot-Powr%C3%B3t-z-wielkiej-p%C5%82yty-quot-czyli-indywidualne-parterowe-106m2&p=6513462&viewfull=1#post6513462

Ja jestem na poniedziałek umówiony na podpisanie umowy czyste powietrze.. reku, pompa.

A o jakie dofinansowanie się starasz?

Kto ci sypał celulozę i jaka nasypał? Zadowolony chyba jesteś bo mało płacisz. Sąsiad będzie docieplal całe poddasze bo w 3 letnim domu za gaz mu wychodzi ok 700zl... miesięcznie zimą...

Ja o pożyczkę preferencyjną. Teraz znowu czekam, o przeczytałem, że od listopada-grudnia instalacja na gruncie będzie też na 8%VAT.

A na gruncie mogę postawić sobie prosto na pd, a dach mam wsch-zach.

Celuloze wdmuchiwala firma p. Anety Wolskiej AW-term.

Ona jest przedstawicielem Isocell.

Jestem zadowolony.