Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"Powrót z wielkiej płyty", czyli indywidualne, parterowe 106m2

Recommended Posts

Dzięki za odpowiedź!

Ok, czyli 370m3 gazu na ogrzewanie i wentylację. To pewnie sporo poniżej 1000zł.

Podobno 1m3 gazu to 10kwh? ....

Owszem ale trzeba jeszcze uwzględnić sprawność kotła w warunkach nielaboratoryjnych i inne ewentualne straty. Co przemawia na korzyść ocieplenia domu a zapotrzebowanie jest mniejsze , tylko pozazdrościć.

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ponieważ ostatnią "dużą" pracą (oprócz dokończenia układania ogrodzenia z gabionów) wokół domu będzie nawadnianie ogrodu zaczynam wpis, który będę edytował w miarę czynienia postępów.

W ramach nawadniania chcę wykonać studnię, oraz system składający się z 6 sekcji nawadniania zraszaczami + ew. jedna linię kroplującą.

Teren, który chcę nawodnić ma 320m2 i tak pokręcony kształt, że program Gardeny, zawiesił się podczas projektowania systemu :)

20210207_194909.jpg

Miejsce zaznaczone okręgiem, to przybliżona lokalizacja studni.

Studnia będzie typu abisynka (szpilka 5/4 cala zakończona filtrem) lub głębinowa.

Warunki wodne mam dobre - prawie 2m piasku, póżniej 4-5m glin piaszczystych i iłów pylastych, po czym na głębokości 7 m znajduje się pierwszy poziom wody głębinowej z lustrem statycznym na około 4m.

Wiem to, bo 30 lat temu na działce obok stawiano szeregowce i inwestor robił 8m odwierty próbne których dokumentacje można znaleźć w internecie.

Studnie chcę wykonać w sposób podobny do tego:

w tym celu zakupiłem 6 x 1.5m rur 5/4 cala, mufy i inne akcesoria.

Jeśli studnia wykonana w tem spossób nie sprawdzi się, wykonan, lub zlecę wywiercenie głębinówki na 10-12m

Lista zakupów

STUDNIA:

1. Zestaw rur 5/4 z osprzętem - 450zł (po wierceniu sprzedane za 400zł)

2. Filtr studzienny 130cm, fi50 - 180zł

3. Rura PE fi32 12m - 40zł

3. 2x zbiornik Mauser 1000l - 500zł

NAWADNIANIE:

1. Sterownik nawadniania Opensprinkler 8 sekcji - 380zł

2. Stacja pogodowa z bramką internetową Ecowitt GW1004 - 260zł

3. 6szt elektrozaworów Hunter 360 - 360zł

4. Kolektor - 175zł

5. Skrzynka na elektrozawory - 90zł

6. Rura PE fi25 100m+50m+20m, Rura PE fi32 20m - 40zł - 520zł

7. Sekcja nr 1 (12 zraszaczy statycznych Toro, 12 dysz Toro Precision (w tym trzy paskowe), 2 zraszacze statyczne RainBird, 2 dysze R-VAN, trójniki, złączki) - 890zł

8. Sekcja nr 2 (13zraszaczy statycznych Toro, 13 dysz Toro Precision (w tym dwie paskowe), 2 zraszacze statyczne RainBird, 2 dysze R-VAN, trójniki, złączki) - 920zł

9. Sekcja nr 3 (9 zraszaczy Toro, 8dysz Toro Precision, 1 dysza Toro TVAN, trójniki, złączki) - 710zł

10. Sekcja nr 4 (7 zraszaczy TORO, 7 dysza Toro Precsion, trójniki złączki) - 490zł

11 Dwa słupki ogrodowe z kranami (kantówki, mocowanie wbijane, złączki, krany, 40m Rury PE 25) - 350zł

Razem: nawadnianie 5145zł

Sterownik umożliwia podpięcie do sieci poprzez Ethernet, jest konfigurowany przez stronę www, umożliwia łączenie się z serwisem WeatherUnderground w celu pobrania danych pogodowych i dostosowania do nich poziomu podlewania

W swoim pobliżu (+/-3km) mam trzy stacje pogodowe raportujące do WU, mogę wybrać jedną z nich, dzięki czemu sterownik "wie" jaka była pogoda, czy spadł deszcz (i jak dużo).

Ponieważ serwis WU teoretycznie udostępnia klucz API z danymi tylko posiadaczom zarejestrowanych w serwisie stacji pogodowych, zakupiłem najtańszą z ich i zarejestrowałem w WU.

Póki co mierzy tylko temperaturę, wilgotność wzgl. i ciśnienie atm., więc dla mnie jest nieprzydatna, ale za +200zł można dokupić miernik opadów,

wtedy przełączę sterownik na "moją" stację.

Edytowane przez fotohobby

• 2 weeks później...
Pojdzie albo panel, co nie jest żadnym problemem, albo płytka ( bo to wciąż nie jest przesądzone) docieta na szerokośc styroduru i oddylatowana od płytek na wylewce.

Rozważam jak wykończyć poszerzenie od wewnątrz. Twój pomysł z XPS wygląda bardzo sensownie.

Jak wykończyłeś podłogę ostatecznie przy oknie tarasowym? Płytka/panel? Czy w przypadku płytki da się ją przykleić do tego styroduru? Nie będzie odpadać?

Styropian (vs styrodur) byłby za miękki zapewne dla takiego zastosowania, tak?

Płytka gresowa. Docięta na równi z wnęką okienną, nic niepokojącego się nie dzieje, mimo iż latem przechodzi się po niej wiele razy w drodze na taras.

Oczywiście tylko XPS

Rozwiązanie się sprawdza - zimą można stać tuż przy oknie tarasowym, nie czuć chłodu.

• 1 year później...
  • 3 months później...

Dzięki.

Woda ma sporą zawartość żelaza, manganu mniej. Musi być napowietrzona i odstawiona na 24h przed użyciem, aby żelazo wytrąciło się i opadło.

Mam dwa mausery po 1000l, woda jest napowietrzana w momencie pompowania, później stoi 24h, a osad opada. Dzieje się do sprawniej przy wyższym PH, więc dodaję tam czasem wapno gaszone, ew. sodę oczyszczoną.

Zauważyłęm jednak, że po roku używania wody ze studni zawartość żelaza spadła, więc może idzie ku lepszemu...

Żelazo sprawdzam teraz co jakiś czas, napełniając słoik wodą, a później sypiąc tam 5g nadwęglanu sodu.

Na skutek wydzielającego się tlenu woda błyskawicznie się natlenia, robi się żółta (przy dużych stężeniach żelaza wręcz pomarańczowa), a na dnie po 12h osadza się rdzawy osad.

Na początku sezonu miałem właśnie pomarańczową wodę po dodaniu nadwęglanu sodu, teraz tylko żółtą, a wytrącającego się osadu sporo mniej.

Widzę to też na filtrze za zbiornikami.

Może w przyszłym sezonie będzie jeszcze lepiej

Podlewanie to jedna sprawa, a druga to godzina o której podlewanie jest najbardziej efektywne.Podlewanie mojego trawnika startuje o 4 rano.

Mam pytanie, jaką miałeś metodę na schowanie przewodu od Worx-a ? Chcę to w końcu zrobić porządnie, tak żeby bieda wertykulator nie zniszczył przewodu.

To prawda, przy wieczornym podlewaniu choroby traw (szczególnie na początku sezonu) gwarantowane.

Rowki pod przewód ograniczający możesz wykonać nożem do darni:

NOZ-OBCINACZ-PRZYCINACZ-DO-DARNI-TRAWY-Z-TRZONKIEM-EAN-GTIN-5903699422052

Nacinasz, robisz kilka ruchów przód-tył, żeby poszerzyć szczelinę, a później palcem, albo patyczkiem z końcówką przyciętą w kształt "V" wciskasz przewód

• 4 weeks później...

Dziś zakończyłem instalację automatycznego nawadniania, ostatni wykop został zasypany:

20221001_163945.jpg

a sterownik uruchomiony:

20221001_094735.jpg

Sterownik połączył się z najbliższą stacją raportującą do WeatherUnderground.

Biorąc pod uwagę prognozowaną pogodę nie wiem, czy w tym roku jeszcze podejmie decyzję o konieczności podlania trawnika :)

Ostateczny koszt - 5200zł. Szczegółowa rozpiska https://forum.muratordom.pl/showthread.php?205228-quot-Powr%C3%B3t-z-wielkiej-p%C5%82yty-quot-czyli-indywidualne-parterowe-106m2&p=8021555&viewfull=1#post8021555

Kiedy na początku 2021 robiłem plan nawadniania, kosztorys i pierwsze zakupy miałem wyliczone, że 4000zł powinno wystarczyć...

Niestety rury z PE, kształtki mocno zdrożały.

Robiłem też rekonesans wśród firm instalujących nawadnianie, a tam najczęściej robocizna wynosi tyle, co koszt materiałów.

Tak wiec, uważam, że zaoszczędziłem, a nei wydałem te 5000zł :)