Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"Powrót z wielkiej płyty", czyli indywidualne, parterowe 106m2

Recommended Posts

Pierwszy większy zakup udany ;) jesteśmy wdzięczni - XPS i chłopaki dotarli na miejsce.

jaka to radość - coś rozpoczyna się, powolutku do przodu :)

Okiem Mariusza: "fajna ta płyta - byłem widziałem"

Jak ważne są stabilnie fundamenty zaufania, wzajemnej serdeczności, która pachnie jeszcze...

zbudujemy dom z wolnej przestrzeni, ogrzeje jego każdy kąt promieniem słońca,

wypełnimy go nutką radości

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja też jestem zadowolony - raz, że te ok. 2tyś z budżetu mi zejdzie, a dwa, że opróżniłem garaż i nie muszę z jego zwolnieniem czekać do lipca, kiedy będę robił podłogi ;)

A Wam życzę szybkiego zejścia poziomu wód gruntowych i rozpoczęcia robót ;)

W sumie troche rozmawialiśmy o Waszej płycie, a nie zapytałem kto będzie Wam ją robił - ekipa od Sso, czy wyspecjalizowana firma ?

Widzę, że sobotni spacer miał miejsce :)

Mnie mała działka nie przeszkadza, gdybym walczył o każdy m2 ogrodu na tych 760m2, to nie budowałbym parterówki, tylko poddasze :)

A u Was tempo wkrótce też się zwiększy, skoro to już "budowa", a nie "działka" :)

No, jak wiesz, w trakcie budowy (samemu póki co) na sobotnie spacery nie ma niestety czasu. Po prostu przejeżdżałam tamtędy do koleżanki, bo sobotę spędziłam hura hura cały prawie dzionek na szkoleniu w Katowicach. A mąż zbijał dechy. No, jeśli masz 760m to jest to niezła działka. Ja miałam na myśli te działki ze starymi domkami-klockami, gdzie wokół domu jest opaska na 5m i tyle. Dom na domu. :)

Podlewacie ?

No to teraz czekamy z niecierpliwością na akcję - mury :popcorn:

Powodzenia:)

Podlewamy, praktycznie do teraz powierzchnia płyty cały czas stała w wodzie.

Teraz pozwalam płycie wyschnąć, gdyż jutro ekipa ma wykonać izolację przciwwilgociową pod ścianami - dysperbit i folia.

Czy jutro akcja ściany ? Zależy o której hurtownia przywiezie bloczki.

Te z Sil-Pro (18 i 12cm) są już na placu hurtowni, jednak czekamy jeszcze na Silikat A z Grupy Silikaty, bloczki pełne bez piora-wpustu. To tylko pięć palet, ale mają być wykorzystane w dwóch pierwszych wierszach, wiec bez nich nie zaczniemy.

Zamówiłem je w ostatniej chwili, gdyż z uwagi na to, że przełożenie 10cm styropianu na płytę spowowodało obniżenie jej poziomu o 10 cm, szef zasugerował, aby dwa pierwsze wiersze zrobić na tradycyjnej zaprawie, także pionowej.

Według b. starych książek chyba ;)

Po 4 dniach beton na około 50% swej nominalnej wytrzymałości, po siedmiu dniach ma 70-80%

Tych paru wierszy ścian, jake do środy powstaną nawet nie odczuje.

Oczywiście nie pozwolę, by mi jutro HDS wyładował palety z bloczkami wprost na plytę, ale jak zdążyłem poznać szefa ekipy, to sam by na to nie pozwolił ;)

Edytowane przez fotohobby

Ja też jestem zadowolony - raz, że te ok. 2tyś z budżetu mi zejdzie, a dwa, że opróżniłem garaż i nie muszę z jego zwolnieniem czekać do lipca, kiedy będę robił podłogi ;)

A Wam życzę szybkiego zejścia poziomu wód gruntowych i rozpoczęcia robót ;)

W sumie troche rozmawialiśmy o Waszej płycie, a nie zapytałem kto będzie Wam ją robił - ekipa od Sso, czy wyspecjalizowana firma ?

Będziemy budowali prostą parterówkę z garażem no i mamy nadzieję, że w dużej mierze damy radę samodzielnie (co nie znaczy sami), chodzi o brak wynajętych ekip, firm itp. :)

Dlatego pierwsze palety na pewno nie zostaną położone na, a obok płyty. Zresztą to i tak dopiero jutro, bo na bloczki typu silikat A byłyby dopieo na środę i finalnie z nich rezygnuję i wszystko pójdzie z U18V

A dziś:

image.jpg

image.jpg

Edytowane przez fotohobby

Murowanie rozpoczęte

Silikaty przyjechały we wtorek rano. Zgodnie z ustaleniami palet nie położono na płycie, a zostały na niej rozłożone bloczki:

image.jpg

W pierwszym dmiu pracy, po rozładowaniu, został ustawiony pierwszyn najważniejszy wiersz bloczków.

image.jpg

Drugiego dnia praca szła już znacznie szybciej, szczególnie, że od trzeciego wiersza ekipa nie wypełniała już spoiny pionowej.

image.jpg

image.jpg

Jutro kolejny dzień prac. Tempo spowolnić może tylko brak bloczków, bo kolejna dostawa zaplanowiana na piątek rano :)

Do pracy ekipy nie można sie przyczepić, spoiny sa równe, połówki przycięte dokładnie, pod oknam zbrojenie prętami w bruzdach.

Bloczki z Sil-Pro dojechały bez strat i uszczerbku na zdrowiu :)

smarowałeś czymś czarnym boki płyty? rozumiem w takim razie, że nie ma wywinięcia folli spod płyty pod ściany zewnętrzne? chyba też takie rozwiązanie zastosuję. co z opaską przeciwwysadzinową?

Tak, płyta pokryta z boku i u góry (na 30 cm od krawędzi) dysperbitem Tytana.

Przed położeniem cokołów z xps pewnie oczyszczę z boki z zaprawy i pomaluję jeszcze raz.

Folia nie jest wywinięta, pod ścianami jest pas folii 0.3mm, 25cm. Krawędzie tej spod płyty są w takim stanie, że widzę, że to chyba lepsze rozwiązanie.

Opaska jak najbardziej, styro pod kątem 45st, ale razem z drenażem po zakończeniu SSO.