gentoonx 14.03.2013 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 @Sajgończyk OCZ nie masz żadnego, OZC zgrubne na pewno już tak @sly1234 troszeczkę poprawności w pisaniu, to że my wiemy o co chodzi, nie znaczy że jakiś mniej oblatany też będzie wiedział. Tylko gwoli ścisłości, nie żebym się czepiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sly1234 14.03.2013 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 @Sajgończyk OCZ nie masz żadnego, OZC zgrubne na pewno już tak @sly1234 troszeczkę poprawności w pisaniu, to że my wiemy o co chodzi, nie znaczy że jakiś mniej oblatany też będzie wiedział. Tylko gwoli ścisłości, nie żebym się czepiał sorki jeżeli mieszam . Generalnie ja sam jeszcze niewiele wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 17.03.2013 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 A ja chciałem zapytać o taki projekt:http://www.domywstylu.pl/projekt-domu-indygo_4_nf40.phpZ podcieniem, piwnicą, lukarną ... daje 17kWh/m2xrok, co wydaje mi się bardzo dobrym wynikiem i chyba mocno naciąganym.Jak Wy to oceniacie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 17.03.2013 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 @Sajgończyk OCZ nie masz żadnego, OZC zgrubne na pewno już tak jedna rzecz mostki termiczne liniowe 0,01 Max dla budownictwa pasywnego. To tłumaczy dalszy tok postępowania ... pierwsze konstrukcja bez mostków a potem ocz to powierzchnia przegród po zewnątrz razy współczynnik przenikania ciepła U razy średni gradient temperatury dla sezonu dla mnie to 18 st razy 220 dni wyrażonych w godzinach drugie moc "ogrzewcza" szczytowa U * A * DT piszę mocno skrótem bez jednostek i bez przyrostków zgodnych z certyfikacją energetyczną bo wiem jak to przebiega ... i to wystarczy dla obrazu . Stawiam wymagania przy -30 moc do grzania 3-4 waty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 18.03.2013 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 A ja chciałem zapytać o taki projekt: http://www.domywstylu.pl/projekt-domu-indygo_4_nf40.php Z podcieniem, piwnicą, lukarną ... daje 17kWh/m2xrok, co wydaje mi się bardzo dobrym wynikiem i chyba mocno naciąganym. Jak Wy to oceniacie ? Poprosiłem o rysunki szczegółowe i patrze, a tam grubość styro ścian 20cm, izolacja dachu 2x 15cm wełny supermata i ... kominek Dzwoniąc do nich zapytałem o różnice miedzy "zwykłym" projektem, którego wartość osiąga ok 27kWh, to otrzymałem odpowiedź, że zmniejszono wartość parametru próby szczelności z 2 do 1 i zaprojektowano okna o nieco lepszych parametrach. Pytam, bo to jest projekt, którego rozważam zakup i niby po lekkich poprawkach mógłby osiągnąć parametry domu pasywnego (poniżej 15kWh). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 18.03.2013 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 No niestety widać że maluckich można robić w konia ale się nie dają i szukają i pytają a to krnąbrne bestie nie dadzą zarobić na projekcie http://www.pibp.pl/?page_id=94 pierwsze od szukania tu bym poczynał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasiaMoch72 13.12.2021 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2021 Co według Was składa się na główne wytyczne energooszczędnego projektu dzisiaj? Na co zwracać uwagę, czym się kierować szukając projektu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 14.12.2021 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2021 (edytowane) Co według Was składa się na główne wytyczne energooszczędnego projektu dzisiaj? Na co zwracać uwagę, czym się kierować szukając projektu? # kształt bryły # kształt dachu # użyte materiały (rodzaj, jakość) # grubość, rodzaj i jakość materiałów izolacyjnych # brak balkonów / garażu # usytuowanie bryły i przeszkleń względem stron świata # rodzaj fundamentu (sposób jego zaprojektowania i wykonania) # wykorzystanie WM, PV, niskotemperaturowych źródeł ogrzewania, automatyki --------------------------- koniecznie trzeba dodać: jakość/dokładność wykonania. Edytowane 14 Grudnia 2021 przez Sativum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 17.12.2021 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2021 wystarczy przeczytac 5 dziennikow tu na forum i wiesz niemalze wszytsko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts