Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak to jest gdy nie ma się pomysłu - o szukaniu dobrych ludzi:)

jaliko

Recommended Posts

Ten mój post kieruje do ludzi którzy naprawde chcą mi pomóc,nie potrzebuje trolowatych wiadomości:)

Otóż tarammmmm po 4 latach wkońcu możemy urządzac nasze mieszkanie-mieszkanie po przejściach dużych:) czeka nas ogrom pracy ale mamy zapał-gorzej z kasą:) ale jest plus,mój J,ma firmę remontową wiec wszystko w domu zrobi sam.

Mieszkanie w domu dwurodzinnym na 1 piętrze-w tamto lato ekipa z gór zrobiła nam dach z płaskiego na taki przez który zyskaliśmy dodatkowe pomieszczenia,tam planujemy miec łazienke ,sypialnie naszą córki i garderobe-jak narazie będziemy mieli jedno piętro.

Zupełnie nie wiem jak to rozwiazac,aby zrobic takie przejściowe dwa pokoje w których jak narazie bedziemy mogli spac ,jak zrobimy jedno piętro weźmiemy się za drugie.

Napewno będę chciała pomieszczenia jasne,pastelowe kolory,szary,jesiony bielone,białe meble.Dodatki chciałabym miec energetycznych kolorów,limonki,pomarańcze itp.

Przepraszam,że tak chaotycznie piszę do tej pory raczej podglądałam Wasze zmagania.

Teraz proszę o rade.

JAk widzicie te pomieszczenia,jakaś koncepcja ustawienia kuchni.Przepraszam za zdjecia-ale jak pisałam wyżej dom jest po przejściach/

DSC_3695.jpg

DSC_3696.jpg

DSC_3697.jpg

DSC_3698.jpg

DSC_3699.jpg

Jaliko

jesli śledzisz forum, to wiesz zapewne, ze ludzi dobrej woli i o dobrych pomyslach jest tu sporo, chociaz bez zaangazowania osoby zainteresowanej, czyli inwestora, niewiele mozna zdzialac. :yes:

Przychylam sie do prosby Magdy, czyli koniecznie wrzuć dokladny plan piętra ze wszystkimi wymiarami, rowniez odległości wnek okiennych od ścian i wysokością pomieszczeń oraz okien od podłogi.

Może warto równolegle myśleć jednak jak zagospodarować to piętro, nawet jesli będziecie remontować je później.

(Oddzielnie wyrysuj kuchnię i łazienkę, jeśli je również chcecie remontować i zaznaczyć przyłącza. CZY PRZYŁĄCZA MOZNA/CHCECIE PRZESUWAC chociaz w minimalnym stopniu).

Jak wielokrotnie piszę taki plan, nie musi byc to rzut z CAD wystarczy porzadnie narysowany (najelpiej na papierze milimetrowym) z wyraźnie opisanymi wymiarami plan mieszkania wrzucony jako fotka. Od razu prośba, zebyś wrzucała zdjęcia z zewnętrznego serwera, bo wtedy można wrzucić większe, a nie tylko takie małe obrazki, ktore trzeba otwierac. Jesli ulatwisz zycie innym, tym wiecej beda mieli czasu i motywacji na pomaganie Tobie zamiast na walczenie z aspektami technicznymi.

CZY REMONT MA BYC GENERALNY I CZY MOZNA PRZESUWAC SCIANY, otwory drzwiowe, czy szukasz pomysłów dla już istniejących pomieszczeń? Piszesz, że nie masz kasy, ale czasami warto dla poprawienia funkcjonalności zrobić wiekszy bałagan, żeby na dłuższą metę było lepiej.

CO MA SIE ZNALEŹĆ W POSZCZEGÓLNYCH POMIESZCZENIACH? Kto będize z nich korzystał? JAkie macie inne potrzeby, np. czy dużo miejsca do przechowywania, czy większa przestronność.

Pamiętaj, że Ty masz jakąś wizję swojego mieszkania, nawet jeśli nie sprecyzowaną, natomiast forumowicze mają tylko to, co im przekażesz. Po to aby rady były sensowne, najlepiej jest mieć się do czego odnieść.

Edytowane przez Aantenka

W międzyczasie zachęcam oczywiście jak zwykle do przeglądania forum. Zwłaszcza wątków Lazienki nasze i Pochwalcie sie swoimi kuchniami w dziale Wnętrza oraz wątków z działu Projektowanie, gdzie poszczególne osoby wrzucają swoje probleatyczne pomieszczenia. Często wrzucane są tam inspiracje i rozwiazania, które może chciałabyś przenieść do siebie. Oczywiście zachęcam również do oglądania wątków w Galerii Zdjęć domów Forumowiczów, gdzie są domy i mieszkania, ale co najważniejsze zdjęcia z prawdziwych pomieszczeń http://forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?24-Galeria-zdjęć-domów-Forumowiczów

Warto jest poświęcić trochę czasu na przeglądanie róznych stron tematycznych, żeby wiedzieć, czego tak naprawdę się chce i co Ci się podoba, oraz czego potrzebujesz. Pozwoli to ukonkretnić wizję waszych pomieszczeń.

jestem Ci ogromnie wdzieczna za informacje kupie papier milimetrowy i zaczne kreślić naprawde nie mam takich zdolności ale sie postaram.Forum oglądam od 2 lat,jak już wspomniałam wizje mam drzwi jesiony jasne podłogi,biała kuchnia nowoczesna z mocnymi dodatkami.

Kolory ścian również jasne,dodam że po środku na zdjeciu widać jest spiżarka która bedzie zburzona i tam będą schody na góre.

Ale ok,domyślam się że najważniejsze są wymiary.W kuchni będzie zamiast jednego okna,okno balkonowe bo miedzy czasie dojdzie nam balkon.

Na górze już mam rozplanowane pomieszczenia -sypialnia nasza,naszego dziecka,garderoba i łazienka.

Na dole chciałam miec taki mały salonik ,ściane chciałam cała w cegle narożnik szary,ewent wchodzi w gre ciemny kolor,TV,w drugim no własnie....duży stół z krzesłami,jakieś dwie komody.....ale to tylko w momencie jak będę miała całość zrobioną.A tak nie jest wiec:( muszę kombinować.

Jesli chodzi o przestronność to kocham w nowych wnętrzach-ale nie ma sie co oszukiwac dom stary co sie pytam prawie wszyskie nośne:( wiec jesli się nie ma co się lubi to sie lubi co sie ma.Będę chciała jednak aby było zrobione nowocześnie,bez kolorów wenge,bez kolorów ciemnych,jasne przestronne-taką mam wizje-przepraszam że piszę dośc chaotycznie -dlatego nie lubie udzielać sie na forach-za duzo chcę napisać a nie umiem tego jakoś ładnie sklekocic:)

jutro będę rysować

Pozdrawiam:)

Jaliko

jesli śledzisz forum, to wiesz zapewne, ze ludzi dobrej woli i o dobrych pomyslach jest tu sporo, chociaz bez zaangazowania osoby zainteresowanej, czyli inwestora, niewiele mozna zdzialac. :yes:

Przychylam sie do prosby Magdy, czyli koniecznie wrzuć dokladny plan piętra ze wszystkimi wymiarami, rowniez odległości wnek okiennych od ścian i wysokością pomieszczeń oraz okien od podłogi.

Może warto równolegle myśleć jednak jak zagospodarować to piętro, nawet jesli będziecie remontować je później.

(Oddzielnie wyrysuj kuchnię i łazienkę, jeśli je również chcecie remontować i zaznaczyć przyłącza. CZY PRZYŁĄCZA MOZNA/CHCECIE PRZESUWAC chociaz w minimalnym stopniu).

Jak wielokrotnie piszę taki plan, nie musi byc to rzut z CAD wystarczy porzadnie narysowany (najelpiej na papierze milimetrowym) z wyraźnie opisanymi wymiarami plan mieszkania wrzucony jako fotka. Od razu prośba, zebyś wrzucała zdjęcia z zewnętrznego serwera, bo wtedy można wrzucić większe, a nie tylko takie małe obrazki, ktore trzeba otwierac. Jesli ulatwisz zycie innym, tym wiecej beda mieli czasu i motywacji na pomaganie Tobie zamiast na walczenie z aspektami technicznymi.

CZY REMONT MA BYC GENERALNY I CZY MOZNA PRZESUWAC SCIANY, otwory drzwiowe, czy szukasz pomysłów dla już istniejących pomieszczeń? Piszesz, że nie masz kasy, ale czasami warto dla poprawienia funkcjonalności zrobić wiekszy bałagan, żeby na dłuższą metę było lepiej.

CO MA SIE ZNALEŹĆ W POSZCZEGÓLNYCH POMIESZCZENIACH? Kto będize z nich korzystał? JAkie macie inne potrzeby, np. czy dużo miejsca do przechowywania, czy większa przestronność.

Pamiętaj, że Ty masz jakąś wizję swojego mieszkania, nawet jeśli nie sprecyzowaną, natomiast forumowicze mają tylko to, co im przekażesz. Po to aby rady były sensowne, najlepiej jest mieć się do czego odnieść.

• 2 months później...
  • 1 month później...

jaliko - otwórz sobie tego pdf. Ustaw wielkość (rozdzielczość) obrazu tak, by zmieścił się na ekranie. Teraz naciśnij przycisk "Print Screen" - Prt Scr . Jest w okolicy klawiatury numerycznej.

Następnie otwórz Painta (Start-Programy-Akcesoria-Paint) i albo wciśnij kombinację Ctr+V albo wybierz z menu na górze Edycja-wklej.

Będziesz miała rzut ekranu. Teraz wybierz opcje: Plik-Zapisz jako-wybierz miejsce zapisu (np. pulpit)- nazwij plik a z rozwijalnej listy "zapisz jako" wybierz rozszerzenie .jpg. I naciśnij "Zapisz". I już masz obrazek jako .jpg.

Możesz też po wklejeniu zrzutu ekranu w painta wybrać opcję "zaznacz" (prostokąt narysowany przerywaną linią w menu obrazkowym po lewej) i zaznaczyć tylko rysunek (bez ramek programu Adobe), wybrać opcję "Wytnij" (Edycja). Następnie wybrac opcję Plik-Nowy. Pozwolić programowi na wyszczyszenie ekranu i wówczas wybierasz opcję Edycja-Wklej.

Kochana jestes wspaniała wiec pomału załączam zdjęcia:)

jaliko - otwórz sobie tego pdf. Ustaw wielkość (rozdzielczość) obrazu tak, by zmieścił się na ekranie. Teraz naciśnij przycisk "Print Screen" - Prt Scr . Jest w okolicy klawiatury numerycznej.

Następnie otwórz Painta (Start-Programy-Akcesoria-Paint) i albo wciśnij kombinację Ctr+V albo wybierz z menu na górze Edycja-wklej.

Będziesz miała rzut ekranu. Teraz wybierz opcje: Plik-Zapisz jako-wybierz miejsce zapisu (np. pulpit)- nazwij plik a z rozwijalnej listy "zapisz jako" wybierz rozszerzenie .jpg. I naciśnij "Zapisz". I już masz obrazek jako .jpg.

Możesz też po wklejeniu zrzutu ekranu w painta wybrać opcję "zaznacz" (prostokąt narysowany przerywaną linią w menu obrazkowym po lewej) i zaznaczyć tylko rysunek (bez ramek programu Adobe), wybrać opcję "Wytnij" (Edycja). Następnie wybrac opcję Plik-Nowy. Pozwolić programowi na wyszczyszenie ekranu i wówczas wybierasz opcję Edycja-Wklej.

wiec projekt mam juz troszke czasu,na początku było wielkie łoł...ale im dłużej oglądam wasze wnętrza tym bardziej mi się on nie podoba.Bo podobają mi się kuchnie nadal białe ale nie chciałabym uchwytów tylko takie rowki:) ewentualne takie na krawędzi wystające uchwyty.Hmm nawet nazw nie znam:) ja taka strasznie jestem szalona ,i niepoukładana :)blaty podobają mi się drewniane w kuchniach białych-dają ciepło mi równie potrzebne w kuchni.Te górne półki chciałabym jednak aby były takimi dużymi klockami a nie podzielone na dwie szafki.

Dom stary na 2 pietrze,nie mozemy z tego co wiem przełozyc złaczy,wody itp:) tez nie znam słow:)hih,wiec taki układ musi zostac,nie beziemy mieli mikrofali bo nie potrzebuje takiego sprzętu.Będę wdzieczna za wszelkie sugestie.Juz wkrótce załącze cały plan mieszkania.I jutro dorzuce wymiary kuchni.

Styl jaki preferuje skanynawski plus nowoczesny :) jesli takowy jest jakos nazwany ibnaczej prosze o podpowiedź.

Kochane ja w wiekszości mam potok słów....ale to forum dla mnie to czarna magia:)

Dodam,że mąż sam wszystko oprócz mebli zrobi:) bo pracuje w branży:)

Jesteście dla mnie inspiracją naprawde,uwielbiam oglądac wasze domy,wnętrza,czytac wasze wypowiedzi ale jak pisałam Wasze forum mnie onieśmiela:)z reszta gubie się w nim ,jest przee ogromne....Dodam,że lodówke i piekarnik mamy kupione ,jeszcze tylko zmywarka,i płyta okap.Zastanawiam się równiez nad półkami obok okaplu a pod półkami dopiero dac sobie cos na zioła.przyprawy.Ok.Proszę o wyrozumiałośc raz jeszcze,to ,ze zmieniłam te zdjecia jest cudem.Elfir bardzo dziekuje:)

kolejne.jpg

Osobiście radzę wklejać zdjęcia wg tego przepisu:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?197051-Jak-umie%C5%9Bci%C4%87-zdj%C4%99cie-na-forum

Zmiana zdjęć to nie problem z obsługą forum tylko problemy ze znajomością obsługi komputera :>

IMHO wyjątkowo niewygodny układ kuchni. Nie ma prawie zadnego blatu roboczego.

Może zrobić półwysep?

http://images50.fotosik.pl/1756/5384dc70f15c7c84gen.jpg

Napisałaś, że w jednym z pokoi na parterze chcesz duży stół - zakładałam, że tam beda jadane posiłki, a w kuchni potrzebny byłby ewentualnie blat barowy.

Szkoda, że nie rozważasz przeniesienia instalacji wodnej (np. w podpiwniczeniu). To właśnie ogranicza całą aranżację do jednej, zbyt krótkiej ściany.

Robisz remont, masz męża znającego temat, a sztywno trzymasz się narzuconego układu ścian, który najwyrażniej jest niewygodny. Może warto rozważyć zrobienie kuchni w innym miejscu (np po drugiej stronie ściany). Takie drzwi tarasowe aż kuszą by zrobić w tym pomieszczeniu jadalnię.

Elfir to jest dwupietrowy dom plus zrobione poddasze, to nie jest kuchnia na parterze tylko na 1 pietrze,wiec nie ma mowy o zmianie podejscia wod kanalizacyjnego dołem od piwnicy, jedyna opcja ale tylko teoretyczna w wylewce przeniesienie instalacji wo-kan lecz mała szansa uzyskania odpowiedniego spadku odpływu wody.Oprócz tego pomiesczenia będa jeszcze dwa pokoje,jeden bedzie jak narazie dla córki drugi jest przeznaczony dla nas.Inaczej bedzie jak bedziemy remontować dalej tylko to troszke potrwa(poddasze)