Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kino w domu - jak się zabrać, inspiracje, realizacje

lukaka

Recommended Posts

Szczerze zdziwiony po wpisaniu "kino domowe" w Szukaj; i braku odpowiedzi zakladam nowy watek. Mam zamiar w wybudowanym domu przystosowac pokoj dzienny do tego ustrojstwa i cieszyc sie seansami o dogodnej mi porze.Moze ktos ma juz jakies doswiadczenia ? Na co zwrocic uwage? Moze o czyms warto pomyslec w fazie projektu ?

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak praktycznie, uzytkow : KD bedzie sluzyc najczesciej do sluchania muzyki z CD badz radia. A wiec zadbaj o wlasciwe kolumny przednie. Powinny byc mozliwie duze, z dobrymi tonami niskimi. Polozenie ich powinno byc w rogach trojkata gdzie jako jeden rog stanowi miejsce odsluchowe. Reszta glosnikow moze sluzyc do uzupelnienia wrazen dzwiekowych. Oczywiscie TV (jak najwiekszy) powinien stac posrodku tych kolumn,

Witam wszystkich napalonych na kino domowe.

Moze moglby kto pomoc "teorytycznie" rozrzucic kabelki po moim pokoju, w ktorym chce miec kino domowe ?? No bo pokoj nie standartowy.

Moj projekt znajdziecie na mojej stronie http://www.kaka.republika.com.pl

Kino domowe chce umiescic w salonie na parterze.

Jestem na etapie instalacji elektrycznej (juz predko wchodza elektrycy), to chce rozrzucic razem wszystkie kable audio.

I moze wiecie, jakie kabelki audio sa OK?

Dzieki

kaKa

Kino domowe w salonie bądź pokoju dziennym to moim zdaniem lekka pomyłka.

Po pierwsze: z regóły w salonie jest zbyt duża niezabudowana powierzchnia gładkich ścian, które odbijają dzwięki powodując ich nieprzyjemne zniekształcenia - w skrajnych przypadkach może wystąpić echo. poza tym salon bądź pokój dzienny zwykle połączone są z kuchnią bądź jadalnią co dodatkowo utrudnia zapewnienie dobrych warunków odsłuchowych.

Po drugie: moim zdaniem nie powinno stawiać się telewizora w opozycji do kominka,

po trzecie uech jak dla mnie to już wystarczy argumentów.

Godul ja tez chce miec oddzielny pokoj odsluchowy ale po wybudowaniu domu i wprowadzeniu sie na parter - na jakis czas (jakies nascie lat) tez ustawie sprzet w pokoju dziennym i decyduja o tym wzgledy ekonomiczne a nie chec zepsucia efektu.

Kaka gdzie bedzie stal TV?? Test kabli przeprowadzal HiFi i Muzyka jak sprawdze w domu w ktorym nr. to napisze.

Słyszałem jak toto mruczy - moim zdaniem lepij niż w kinie. poza tym jak na mój gus w kinie zawsze jest trochę za głośno. Co do burzenia ścian to rzeczywiście czasem wydaje się, że coś co dzieje się na ekranie-dzieje się naprawdę. uff ale to za lat kilka - na razie jamo studio i stary piecyk TEAC'a

>Ryszard co powiesz na Dali 505?

Jezeli nie jestes typowym audiofilem (a nie jestes bo bys nie zadawal/a takich pytan) to mysle ze wystarczy ci typowy, dowolny zestaw. Ja polecalbym amplituner YAMAHA 430 : jeden z tanszych i b.dobry. Jako DVD mozna wziasc tez YAMAHE 430, choc podobno SONY ma lepsze te urzadzenia. Wg mnie szkoda pieniedzy na modele z "gornej polki", bo potem beda czesto stac niewykorzystane by po kilku latach zestarzec sie technicznie.

> w salonie jest zbyt duża niezabudowana powierzchnia gładkich

>ścian, które odbijają dzwięki

Jest to prawda, dlatego trzeba taki salon wytlumic : meblami, dywanem czy wieszajac maty,

>Strasznie podoba mi się brzmienie B&W 605 + soob woofer

B.wazne sa 2 przednie kolumny - tu najmniej wolno oszczedzac, natomiast soob nie jest az tak potrzebny,

>I moze wiecie, jakie kabelki audio sa OK?

Nie ma co przesadzac i toczyc "kablowych" wojen. Wystarcza grubsza, min 2,5 mm2 skretka miedziana. Malo jest ludzi ktorzy slysza tak naprawde roznice w kablach,

Jest na grupach dyskusyjnych ciekawa grupa : "kinodomowe".

I tam mozna sie duzo ciekawych rzeczy dowiedziec, choc mozna tam popasc w przesade,

Ryszard, nie uwazam sie za audiofila a tym bardziej za typowego audiofila co wiecej uwazam ze wydawanie na sprzet kasy za ktora mozna wybudowac 3 domy zakrawa o ........(sami dopiszcie).

Z yamacha tej serii trafiles w dziesatke (mam i nie zamienie)ale zakladajac watek nie chodzilo mi o porady sprzetowe (jest to glownie kwestja posiadanych funduszy i preferencji)tylko "budowlane" liczylem na cos w rodaju:

najlepsze pomieszczenie do odsluch ma takie a takie proporcje,kable najlepiej zamontowac tak zeby w razie przemeblowania mozna je wycagnac, sciany wykonczyc tak a tak zeby rozpraszaly dzwiek ,dobrze odizolawac akustycznie pomieszczenie zeby nie budzic dzieci, zalozuc scienne glosniki efektowe bo...,nie zakladac tychze bo.. itd itp

Lukasz

Hihihi :smile:

Prawdziwe kino domowe to osobne pomieszczenie o odpowiedniej kubaturze i kształcie, ściany sufit i podłogi pokryte miękkimi i tłumiącymi wykładzinami - aby nie powstawały odbicia i pogłosy ,żeby nie docierały dźwięki z zewnątrz i żeby nasze kino nie zakłócało spokoju rodziny. Oczywiście projektor podwieszony pod sufit, dobry amplituner i dobrane do niego kolumny....:smile:

Każdy o czymś takim marzy, ale chyba nikt z nas tego nie zrobi :smile:

Ja mam zamiar wpuścić w podłogę rurki plastikowe z wyjściami w rogach pokoju. Pozwoli mi to na wymianę kabli lub przeorientowanie pomieszczenia. Przewiduje taka możliwość bo jeszcze nie jestem pewien jak będzie najlepiej.

O sprzęcie nie będę pisał bo to drażliwy temat. Powtórzyłbym tylko to co już napisał Ryszard - najważniejsze są przody - przy odtwarzaniu audio działają tylko przody. Tyły, cenralny i subwoofer to tylko efekty w czasie odtwarzania filmów. Dlatego lepiej IMHO kupić porządne przody, centralny i tyły moga być ciut gorze, a brak subwoofera gdy są dobre przody nie jest taki dotkliwy. Oczywiście najlepiej jak talarów starczy na wszystko w najlepszej jakości :smile:

PS. Jeśli chodzi o głośniki bardzo dobrą prasę mają Wharfedale, a mają przy tym całkiem przystępną cenę: http://www.horn.pl (do niedużych pomieszczeń świetne zdają się być Moviestar 70+), ze spokojnym sumieniem mogę też polecić http://www.esa.com.pl - Vivace mają dobry stosunek cena/jakość

Dobry odsluch muzyki i odsluch KD to temat rozlegly i bardzo wzgledny, bazujacy na odczuciach. Przy ciut wiekszych wmaganiach trudno go ujac scislej, matematycznie. Sa pewne regoly, warunki, ale calkowity, ostateczny efekt i zadowolenie jest wlasciwie droga w nieskonczonosc. I chyba o to w tym wszystkim chodzi. O szczegolach, podstawowych rzeczach latwo poczytac chocby wpisujac "kino domowe" w wyszukiwarce, ale w zyciu trzeba juz patrzec realniej i przewaznie pokoj odsluchowy jest uniwersalnym najwiekszym pomieszczeniem w domu spelniajacym inne i chyba wazniejsze cele jak muzyka czy KD. Napewno estetyka wtedy jest wazniejsza : aby np kolumny nie byly za duze i byly schowane w kat - choc akurat tu bym powalczyl bo b.wazne jest wlasciwe ustawienie i ich wymiar. Jej glosniki wysokotonowe powinny byc na wysokosci uszu sluchacza. Reszte glosnikow, przynajmniej ja uzywam takze do sluchania muzyki bo wtedy wydaje mi sie ze jest bardziej przestrzenna, zwlaszcza w pomieszczeniach uniwersalnych. Jak mamy taka mozliwosc to dobrze jest pochowac przewody, ale tak zeby mozliwe bylo puzniejsze zmienne ustawienie sprzetu, bo zawsze najlepsze ustawienie osiaga sie droga kolejnych ustawien i odsluchow. Szkoda ze nie zalecaja laczenia przewodow glosnikowych bo mozna by bylo na stale umiescic je we wszystkich rogach pokoju, ale jakbysmy je porzadnie polutowali to mogloby byc. Rurki to dobry pomysl, ale musialyby byc duzej srednicy, bo przez ciensze nie przejda grube (bo musza byc brubsze) przewody,

Co do dużych kolumn przednich to widzę tu pewną alternatywę. Moim zdaniem można zastosowac małe kolumny jako medium średnich i wysokich tonów podłączone przez soobwoofer. Taki zestaw łatwiej zaaranżować w warunkach salonowych. Istotne tutaj jest dobre posadowienie przednich głośników na specjalnych podstawkach.

To ja dodam jeszcze jedną uwagę.

Odsłuch muzyki i kino domowe to dwie różne sprawy. Inny jest cel generowania dźwięków, a tym samym różne prowadzą do nich drogi. Muzyka z subwooferem nie brzmi dobrze. Niby niskie tony są "bezkierunkowe", ale... Pozatym zdecydowana większość muzyki wydawana jest w wersji stereo. "Rozpisywanie" tego na więcej kolumn niż dwie IMHO zamzuje dźwięki.

Muszę zaznaczyć, że nie jestem audiofilem. Po prostu słuchałem sobie tej samej muzyki w różnych konfiguracjach i najlepszy efekt uzyskałem na czystym stereo. Oczywiście do tego potrzebne są odpowiednio mocne kolumny

na ten temat możnaby długo polemizować ale z pewnością trudniej uzyskać ze zwykłej kolumny dźwięki poniżej 80Hz. Nawet jeśli głośnik konwencjonalny głośnik przenosi takie częstotliwości to z regóły bardzo przy tym zniekształca dźwięk.POza tym moim zdaniem teza o rozmywaniu dźwięku przez zastosowanie subwoofera jest niesłuszna. Głośnik niskotonowy będąc w extremum przy oddawaniu najniższego zadanego dźwięku dużo bardziej zniekształca resztę dźwięków ze swego zakresu niż głośnik subwoofera który przenosi dużo węższe pasmo. Dużo jednak zależy od odpowiedniej konfiguracji sprzętu. Należy dokładnie dopasować podział pasma w zależności od charakterystyki kolumn.