Jasiu 24.02.2003 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2003 Mi bardziej chodziło o separacje niż zniekształcenia. Na dobrym zestawie stereo można usłyszeć każdy instrument z osobna. Subwoofer przesłania pewne dźwięki. Trudno się o tym pisze I nie mam zamiaru się spierać. Po prostu słuchałem sobie muzyki w różnych konfigracjach i muzyka IMHO lepiej brzmiała bez subwoofera. A pisałem o tym bo dla wielu ludzi kino domowe kojarzy się z subwooferem. Z tego powodu wybierają gorsze zestawy byleby z sobwooferem, gdy tymczasem dobre masywne fronty są również w stanie wytworzyć mocne efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 24.02.2003 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2003 Znacznie lepszym rozwiazaniem na warunki przecietnego domu sa dwie duze kolumny. Osobna kolumna niskotonowa najlepiej sie sprawdza w KD gdzie specjalnie dla niej przeznaczone sa dzwieki efektowe (np trzesienie ziemi, odglos wybuchow). Kolumny przednie dobrze zeby byly wysokie, bo wazne aby glosnik wysokotonowy byl jak najwyzej (i mozna postawic na niej kwiaty , mialy duzy glosnik niskotonowy, np 16 cm ktory powinien juz sobie poradzic z tonami niskimi (juz od 50 Hz). Otwory basowe lepiej jak sa z przodu : mozna wtedy taka kolumne ustawic blisko sciany bo otwory z tylu latwo powoduja dudnienie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirzaw 04.03.2003 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 Witam wszystkich słuchaczy... oglądaczy..Ja również planuje kino domowe w domku. (http://www.powernet.com.pl/~mirek/priv) .../dvd963saZaplanowałem osobne pomieszczenie - a właściwie część parteru łączoną z salonem. Jednak 3 ściany ograniczają ten pokój. Okablowanie już zrobiłem - na razie mam projektor kupiony super okazyjnie SONY VPL-VW10 oraz kolumny dnie durze solidne własnej produkcji, oraz tylne DENONKI produkowane lat 6 temu w TONSIL-u. Sprzedałem wzmacniacz MARANTZ SR5200 i teraz rozglądam się za czymś trochu lepszym z wejściem PHONO. Jet problem - chciałem ONKYO 600 ale ono nie ma PHONO, mam na oku jeszcze YAMAHE 1300 oraz KENWOOD 9060 - może macie jakieś doświadczenia. Odtwarzacz DVD to PHIL 963SAPozdrawiamMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Endriuszka 12.09.2010 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2010 jak w temacie ma ktos taka sale kinowa u siebie w domu ?? jak sie do tergo zabrac itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boratom 12.09.2010 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2010 Pozwól, że przyłączę się do Twojego pytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
commor 13.09.2010 04:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2010 (edytowane) Moja namiastka kina domowego http://foto.onet.pl/c6bk,oodoxcw8cnoc,u.html a tutaj oglądanie w salonie http://foto.onet.pl/c6bk,x45t48egx0wr,u.htmlA tutaj zrobiłem zdjęcia jak to wszystko podłączyłem http://foto.onet.pl/c6bk,8808478v7h4b,u.html Edytowane 13 Września 2010 przez commor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 13.09.2010 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2010 Kilka przykładów: http://www.appollosystems.com/site_images/Home%20Cinema.jpg http://www.starscape.co.uk/Images/Homecinema/Artcoustic1.jpg http://www.illuminationslighting.com/Images/After_1.jpg http://www.dsientertainment.com/images/gallery/HomeCinema/Detailed/Home-Theater-Hollywood-Hills-Los-Angeles.jpg http://www.poolehomecinema.co.uk/pics/luxury_home_cinema.jpg http://www.poolehomecinema.co.uk/pics/epson%20home%20cinema.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 13.09.2010 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2010 1. po pierwsze trzeba zadbać o dobrą izolacje akustyczną pomieszczenia (minimum to drzwi z uszczelką i progiem; jeśli pomieszczenie jest na piętrze to na etapie budowy dobrze jest wyciszyć podłogę styropianem fono) 2. po drugie trzeba zadbać o akustykę wnętrza - pusty gładki prostopadłościan to najgorsze co może się przytrafić. obowiązkowo wprowadzić tkaniny, choćby wykładzinę podłogową, zasłony. dobrze jest wyłożyć ściany specjalnymi okładzinami ale to droga sprawa i trudna do utrzymania w czystości niestety. 3. po trzecie po odcięciu się od zewnętrznego świata (rolety itp) powinno byc w pomieszczeniu ciemno jak w d. a nawet ciemniej powierzchnie sali kinowej powinny być ciemne i matowe. wszystko co będzie odbiegać od powyższego spowoduje że w świetle projektora będzie niepotrzebnie świecić. z powyższych przykładów jedynie nr 4 jest w miare sensowny choć sufit do przemalowania. oczywiście z założeniem że sala kinowa jest robiona po to żeby oglądać komfortowo filmy a nie salę kinową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Endriuszka 13.09.2010 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2010 w sali bedzie rpjektor , wyapasioen zestaw kina dompowego oraz bedzie konsola xbox lub PS3 zeby pograc soebie na wilkim ekranie w fajne gierki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 13.09.2010 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2010 jeszcze podaj adres Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 13.09.2010 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2010 (edytowane) A WC dla widowni przewidujesz?? No i jakieś jedzonko przydałoby się, z szeroko rozumianym piciem Fajne gierki piszesz?? A jakie??? Jak WOW to mnie wołaj ...... Edytowane 13 Września 2010 przez Aleksandryta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
citizen girl 13.09.2010 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2010 (edytowane) U nas byla sala kinowa, a wlasciwie czesc kinowa powstala z wydzielonej czesci salonu. Zdjec nie mam, ale na chybcika zrobilam schomacik pogladowy. Po obu stronach ekranu jest miejsce na chowajace sie ciezkie aksamitne czarne zaslony, ktore jezdza po szynach wbudowanych w sufit. Szyny sa z napedem elektrycznym, nazywaja sie chyba AS, a moze samo S...? Nie pamietam. Za ekranem jest plazma, ekran powieszony jest w kasecie pod sufitem i zjezdzatak, ze zakrywa plazme. Rzutnik jest nad sofa i wyjezdza winda z sufitu. Ostaniego nie polecam, bo wrazenie jest dziwne, choc niz na leb nie leci. Mozna zwyczajnie podwiesic i bedzie git;-) Pod plazma jest polka, a pod nia ukryte 4 subwoofery. Po obu stronach ekranu stoja wysokie kolumny. Reszta glosnikow jest na stojakach podgumowanych dookola sofy. Przestrzen za subwooferami jest oblozona gaba akustyczna z wypustkami. To tyle, co wiem - ja i tak najchetniej ogladam tv, a nie filmy na malym LCD w lozku:-)Zaleta tego rozwiazania jest to, ze po odsunieciu zaslon wlasciwie nie ma sladu po kinie domowym, co bardzo mnie cieszy. A wlasciwie cieszylo, bo juz i tak jest czesciowo zdemontowane:-)http://img693.imageshack.us/img693/9813/kinodomoweprzyklada.jpg Edytowane 13 Września 2010 przez citizen girl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 13.09.2010 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2010 a skad demontaz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Endriuszka 13.09.2010 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2010 A WC dla widowni przewidujesz?? No i jakieś jedzonko przydałoby się, z szeroko rozumianym piciem Fajne gierki piszesz?? A jakie??? Jak WOW to mnie wołaj ...... cod mw2 TAG EndriuszkaPL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Endriuszka 27.09.2010 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 ma ktos jeszcze jakies spostrzenia lub wnioski?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
melaquiades 09.01.2011 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 jeżeli ktoś potrzebowałby porad dotyczących instalacji systemu audio oraz odpowiedniej adaptacji akustycznej to chętnie pomogę. pozdrawiam. i zarazem witam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jabar1975 11.07.2012 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 Mamy w domu pokój o wymiarach 5,5 na 4,5 metra. W założeniach miał pełnić funkcję pokoju do pracy - szumnie zwanego gabinetem w projektach typowych. Jako, że dom nie jest z gumy to wymyśliliśmy że można by dorzucić jeszcze jedną funkcję do tego pomieszczenia - mianowicie miejsce do obejrzenia filmu, posłuchania muzyki itd. Nie chcemy pakować sprzętu grającego do salonu (choć będą tam dwa głośniki powieszone - podpięte do ampli w pokoju "kinowym") i tam oglądać filmów - z kilku względów - głównie dlatego, że otwarty charakter salonu nieco wyklucza możliwość spokojnego oglądania czegoś z odpowienimi efektami dźwiękowymi - bo będzie przeszkadało pozostałym domownikom - no i salon pełni funkcję przejściową na taras oraz ciężko go zaciemnić w odpowienim stopniu - spore przeszklenia i połączenie z jadalnią i kuchnią. Macie jakieś doświadczenia jak zrobić taki "wielofunkcyjny" pokój. Założenie było takie by projektor powiesić pod sufitem - pod nim jakaś wygodna sofa - nad biurkiem do pracy zwijany pod sufitem ekran. Z światłem zewnętrznym dość łatwo sobie poradzić roletami. Pytanie o akustyke - jak sobie poradzić z pogłosami i względnym wyciszeniem pokoju? Jak dobrać kolorystykę i materiały wykończeniowe - myśleliśmy o wykładzinie na podłogę - żeby nieco wspomóc tłumienie dźwięku. Oczywiście nie będzie to sala kinowa z certyfikatami THX czy jak się one zwą - ale chcemy przymierzyć się do czegoś sensowenie działającego a zarazem nie demolującego budżet - trwa wykańczanie całej reszty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.07.2012 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 (edytowane) raczej bym pomyślałam odwrotnie - nad biurkiem powiesić projektor, tyłem do biurka ustawić fotele z podnóżkami i stoliczkiem pomiędzy a ekran naprzeciw biurka. Fotele IMHO są wygodniejsze niż sofa.Ale taki z szerokimi podłokietnikami, wysokim, ruchomym oparciem z zagłowkiem i podnóżkiem. Edytowane 11 Lipca 2012 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jabar1975 11.07.2012 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 Wydaje mi się, że konfiguracja pokoju nieco utrudnia takie rozwiązanie - zmniejszy się mocno ilość miejsca na długość pomieszczenia i będzie kiepski dostęp do biurka, a ta funkcja pomieszczenia będzie tą główną. Nie chciałbym więc skakać wokół foteli. Zresztą ich rozmiar... pomieszczenie wygląda tak jak poniżej (nawet mniejsze wymiary niż podałem na początku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.07.2012 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 nie łapię komunikacji i umiejscowania okien...Tam jest dwoje drzwi w tym jedne dwuskrzydłowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts