Jabar1975 11.07.2012 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 wejście drzwi pojedyncze, te podwójne to balkonowe i wyjście na taras. Pomieszczenie jest narożne. Naprzeciw wejścia małe okno - pod którym w założeniu ma być usytuowane biurko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.07.2012 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 a co to jest zaznaczone tą linią 100 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 12.07.2012 04:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 To chyba okno.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jabar1975 12.07.2012 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 (edytowane) stosował ktoś Nide Sonic? albo coś Ecophona? Mają taką fajna kolekcję Solo do wieszania pod sufitem. Z tego co widze to cena miażdży Grube zasłony będą chyba prostszym rozwiązaniem. ps. ta setka to okno rysunek to screen shot z przeglądarki plików dwg - który tak śmiesznie wyświetla niektóre linie. Z grubsza na rysunku jest cały pokój. Wejście drzwiami 90-tkami, po lewej stronie (będąc już wenątrz) duże podwójne drzwi tarasowe (z ruchomym słupkiem), naprzeciw drzwi wejściowych małe okienko 1x1.2 Edytowane 12 Lipca 2012 przez Jabar1975 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.07.2012 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 W takim razie między drzwiami a wyjściem na balkon biurko na całą długość ściany, a reszta pokoju wolna na fotele. Na ścianie z oknem ekran. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jachmiu 24.11.2013 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 Mam jedno pomieszczenie bez zagospodarowania i chciałbym tam zrobić mała sale kinową z projektorem co myślicie o czymś takim czy to drogo wyjdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.11.2013 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 zależy jak powąznie chcesz do tego podejść.Sam rzutnik pewnie ok2 tyś + ekran + kino domowe.Ale można też zrobić profesjonalne nagłośnienie, specjalnie wygłuszane sciany do minimalizowania pogłosu, itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MATRON 25.11.2013 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 Kino w domu nie jest czymś bardzo drogim, zawsze na punkcie kina i dobrego filmu miałem inne podejście, zacząłem od projektora Optomy hd70 z 720p nagłośnieniem JVC tak samo jak amplitunerem do tego jakiś tani Philips Blu-rey, subwoofer był dokupywany osobno. Ekran z Buenoscreen o wymiarach około 2,6m na 1,4m. Najdroższym wydatkiem był oczywiście projektor gdyż w 2009 kosztował mnie 3,5 tys, teraz te ceny spadły i za tą cenę można się rozejrzeć za 3D z pełnym HD to wszystko było upchane w 20m pokoju dziennym mimo to efekt pierwszego obejrzanego filmu był niesamowity. Oczywiście z czasem apetyt rośnie i na chwile obecna adaptuję 22m pokój, nauczka po plączących się kablach, ograniczeniach meblami i złą akustyką pomieszczenia. Postawiłem wygłuszyć przyszły pokój kinowy gdyż efekty dźwiękowe muszą mieć swoja siłę, ważna jest też kolorystyka w takim pokoju, oświetlenie a raczej dobre zaciemnienie to wszystko się przekłada na efekt końcowy. I wracając do sedna pytania czy to wyjdzie drogo to trudno powiedzieć bo na sam sprzęt można wydać 5k a można wydać 50k i to nie będzie najwyższa półka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r.zielas 30.11.2013 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 Moi znajomi w taki sam sposób wykorzystali 1wolny pokój. Zainwestowali w biały ekran na wiekszą ścianę (wokół niej namalowali wzór kliszy) -> podobny motyw widziałem ostatnio w Bitwie o dom na TVN-e, a do tego projektor + nagłośnienie. Zabawa i frajda gwarantowana. Niestety nie orientuje się jak to wygląda od strony finansowej, ale pomysł jak najbardziej wykonalny.Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sempe 06.12.2013 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 W rzutniku najgorsze są chyba koszty wymiany żarówki, gdy już się przepali. Generalnie pomysł fajny. Sama chciałabym mieć takie domowe kino. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
judyta87 09.12.2013 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Co do samych rzutników, fakt, problemem jest żarówka, ale patrząc na to, ile takie rzutniki kosztują teraz, a ile kosztowały kiedyś, jest to coraz bardziej przystępna rzecz. Zakładając, że kupisz tV ponad 50 cali za około 5-6 tyś, również musisz liczyć się z tym, że ten sprzęt ulega awariom jak wszystkie inne, tańsze telewizory. Nie będę już nawet wspominać o planowym postarzaniu produktów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mortor 09.12.2013 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 W rzutniku najgorsze są chyba koszty wymiany żarówki, gdy już się przepali. Generalnie pomysł fajny. Sama chciałabym mieć takie domowe kino. W sumie nie zużywa się projektora aż do przepalenia lampy, czas trwałości (do 3000h zazwyczaj) jest podawany do połowicznego wypalenia kiedy już wyraźnie widać pogorszenie jakości obrazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matylka55 08.08.2014 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2014 Witajcie, Chciałabym razem z mężem przerobić pokój o wymiarach 3 x 5 metra na salę kinową w domu. Mamy już parę wskazówek: sufit GK z ociepleniem z wełny, podobnie ściana za ekranem - GK, ocieplona wełną, sprzęt będzie na niskiej szafce pod ekranem, projektor oczywiście zamocowany do sufitu, oświetlenie halogenowe. Czy ktoś z forumowiczów urządzał salę kinową? A może pomożecie jakimiś ciekawymi linkami? Osobiście bardzo mi się to kino http://hdcinema.pl/2-dla-domu,17,23-realizacje,86-silencio-cinema-nysa Wszelkie wskazówki mile widziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariolan_za 17.11.2014 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 moi drodzy dzwięki dzwiękami, obraz obrazem a co z komfortem dla ciała? Jakie fotele jakie kanapy? Jakie oświetlenie do kina domowego byście polecili? Zależy mi na na prawde wypoczynkowym kąciku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila_len 28.12.2014 00:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Witam! My już możemy cieszyć się swoim własnym "kinem domowym" Nie jest jeszcze dopieszczone - brakuje gąbki wygłuszającej na ścianach i sofa też jest tymczasowa - marzą nam się wygodne, obszerne fotele z regulacją oparcia i podnóżkami... Ale nawet bez tego, frajda jest niesamowita Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 31.03.2015 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Ja jeszcze składam na porządny sprzęt "siedzący" Na razie wylegujemy się na poduchach. Kino zaadoptowane w kamiennej piwnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek z Żar 17.12.2017 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Cześć, mam w piwnicy pomieszczenie: wysokość 2,3m, długość 7.1m i szerokość 3.9m z przeznaczeniem na kino. Jak widać kształt pomieszczenia wymusza zastosowanie czegoś co zminimalizuje pogłos, o ile z podłogą nie ma problemu (wykładzina), tak samo i z krótszymi ścianami, tak z jedną długą już jest bo w ścianie zatopione w tynku jest ogrzewanie i nie mogę jej niczym zasłonić ani obić. Natrafiłem na wałek do malowania "popcorn acoustical do nadawania ciekawej porowatej struktury, mającej na celu tłumienia dźwięku" - czy ktoś z Was wie na ile to prawda a na ile marketingowy bełkot? Chcę tym pomalować sufit i właśnie tą nieszczęsną ścianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.12.2017 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Może po prostu zawieś wzdłuż ściany mięsiste zasłony. Na czas seansu zasłaniasz ścianę a potem odsuwasz, by nie hamowały przepływu ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek z Żar 17.12.2017 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2017 Jest to jakieś rozwiązanie, ale generuje dużo dodatkowych czynności - wieszanie, pranie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alicja Leszek 17.08.2018 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2018 (edytowane) Domyślam się, że dłuższe ściany będą po bokach kina domowego. W takim wypadku nie jest to aż tak newralgiczne miejsce. Po pierwsze trzeba zapanować nad pierwszym odbiciem fali. Projektując kino domowe zakładamy, gdzie będą docelowe miesca odbiorcze, a gdzie będą stały głośniki. Możemy wtedy w prosty sposób, przy pomocy lusterka, znaleźć miejsce na ścianie, gdzie następuje pierwsze odbicie fali. W tych miejscach należy zastosować panele pochłaniające (mogą być zawieszone w jakiejś odległości od ściany) lub pochłaniające parawany akustyczne. Co do produktu Popcorn, zorientowaabym się, jaki jest współczynnik alfa dla kolejnych pasm oktawowych. Z doświadczenia wiem, że często produkty są akustyczne tylko z nazwy. Jeżeli okazałoby się, że produkt całkiem dobrze pochłania, możnaby zastosować go na suficie, który jest bardzo istotną powierzchnią. Jeżeli Popcorn okazałby się picem na wodę, należałoby poszukać innego produktu, który spełniałby wymagania. Następnie ściany przednie i tylnie - rozumiem, że tu nie ma problemu z pokryciem powierzchni materiałami pochłaniającymi (jeżeli byłoby to utrudnione również należy znaleźć miejsce pierwszego odbicia fali i postąpić jak w przypadku dłuższej ściany). Zostają nam niskie częstotliwości - z nimi jest zawsze największy problem. Z uwagi na małą wysokość pomieszczenia odrzuciłam sufit podwieszany, który dobrze sobie z nimi radzi. Należałoby dokupić kilka ustrojów typu bass-trap. To zniweluje nam dudnienie basów w pomieszczeniu.Moderowano. Edytowane 17 Sierpnia 2018 przez Tomaszs131 Autoreklama, proszę wykupić płatny profil. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts