Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wieniec i nadproże - jak połączyć zbrojenie?

Recommended Posts

• 2 years później...

W stropie garażu wieniec wychodzi mi wysokości 33 cm, z uwagi że majstry chcieliby ostatnią warstwe podmurować cegłami dla uzyskania wysokości i by wieniec był 25cm a kierownik doradził wylać wyższy wieniec. Ale rozumiem że zbrojenie (strzemiona) też mają być wyższe i zamiast 20x20 cm zrobić 28x20?

Kolejna sprawa okna wysokością dochodzą do wieńca więc ich nadproze będzie zawarte w wieńcu (dołożone pręty dołem). A jak się robi gdybym chciał nadproża te cofnąć o 5cm dla ocieplenia ich pod skrzynki? Czy strzemiona zrobić w tym miejscu w kształcie pocienienia czyli takie:

80c69c4861eef0f8gen.jpg

I czy przeszkadza że dolny pręt wieńca zaznaczony na niebiesko będzie musiał być wycięty w miejscu cofnięcia? A może to się robi na dwóch strzemionach

Miał być 25 cm ale wybrałem wyższa bramę więc muszę podnieść o 13 cm a przecież chyba nie zaleje samym betonem tych 13 cm.

Na rysunku rozmieszczenie pocienienia pod skrzynkę wyglądało by tak.

ff25d49dd933823bgen.jpg

20 cm gdyż w rozmowie ze sprzedawcami tyle to norma, 22 to pod duże okna tarasowe a pod małe wystarczy 18 cm.

Pocieniajac cały wieniec po prostu wyciąć dwa pręty zewnętrzne i dołożyć/przesunąć do środka zachowując nakład 50 średnich?

• 2 weeks później...