emilus18 14.07.2012 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2012 Mam okazję kupić fajne tuje (ok. 30-40 cm) - tylko czy teraz można je sadzić? Czy lepiej kupić i poczekać np. do września? Są w doniczkach od samego początku. Boję się że na jesieni mogą kosztować dużo więcej:( A tak pomyślałam sobie że zakup mogę "rozłożyć" w częściach, tzn. teraz kupić tuje (potrzebuję na razie ok. 70 szt.) a w sierpniu korę, matę ogrodową i trochę dobrej ziemi. Od frontu niestety musze podnieść najpierw teren (10-15cm) - czy rozwiązaniem byłoby np. postawienie płotków i nasypanie tam właściwej ziemi i posadzenie tujek? Nie dam rady podnieść całego terenu jeszcze w tym roku:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zorrk 14.07.2012 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2012 Myślę że tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 14.07.2012 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2012 rośliny hodowane w donicach , a nie kopane z gruntu - można sadzić cały czas , ograniczeniem jest oczywiście mróz, ale to teraz nie jest groźne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 14.07.2012 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2012 Sadzić możesz teraz bez problemu, zwłaszcza, że upały się skończyły. Jak rozumiem, hołdujesz ideałowi pięknego, polskiego ogrodu, czyli "szpaler tujek dookoła i trawniczek na środku"? Zaraz Ci się oberwie od co niektórych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 14.07.2012 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2012 oj zaraz dostanie:) każdemu według jego potrzeb przecież nie pytał czy to będzie fajne tylko czy można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 14.07.2012 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2012 Dziękuję za odpowiedzi Średnio znam się na roślinkach a korci mnie strasznie żeby coś już posadzić... Z tym "szpalerem tujek" to lekka przesada - nawet jak je posadzę już dookoła (jeśli to może za parę lat) to zanim urosną to wieki miną. Nie mam dużej działki a dom stoi na środku - sąsiadów brak, więc jak wieje mocniej to pi..ź?.i jak diabli i ciężko czasem posiedzieć na tarasie:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 15.07.2012 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2012 WitamŻeby nie czekać wieki to może lepszy byłby ligustr w dwu rzędzie na przemian. Na tym forum o żywopłotach jest sporo napisane.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 17.07.2012 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Tylko nie zapomnij dać podkład do iglaków. Średnio pół worka 80 litrów na jedną tuję. Na pewno dobrze się przyjmie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 17.07.2012 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Tylko nie zapomnij dać podkład do iglaków. Średnio pół worka 80 litrów na jedną tuję. Na pewno dobrze się przyjmie. Ja nie dawałem i też żyją 140 sztuk poszło i tylko jedna się nie przyjęła. Ziemia raczej mizerna - V klasa, piaski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.07.2012 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Pod ŻADNYM pozorem nie dawaj ziemi do iglaków! To zwykły torf - kwaśny, bez składników pokarmowych, o innych problemach nie wspomnę. Jaką masz glebę obecnie na działce? Jak glinę piasczzystą to jest idealna, jak bardzo ciężką glinę to lepiej ją rozluźnić piaskiem i próchnicą. A jak piasek to zrezygnuj z "tujek" na rzecz jałowców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 17.07.2012 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Od frontu niestety musze podnieść najpierw teren (10-15cm) - czy rozwiązaniem byłoby np. postawienie płotków i nasypanie tam właściwej ziemi i posadzenie tujek? Nie dam rady podnieść całego terenu jeszcze w tym roku:( Możesz tak zrobić spokojnie. Ja tak właśnie organizuję sobie ogród - najpierw wszystko dookoła z nasadzeniami na lekkim podwyższeniu otoczonym stemplami drewnianymi. Za jakiś czas "na środek" nawiezie się ziemi i zrobi trawnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 17.07.2012 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Pod ŻADNYM pozorem nie dawaj ziemi do iglaków! To zwykły torf - kwaśny, bez składników pokarmowych, o innych problemach nie wspomnę. Jaką masz glebę obecnie na działce? Jak glinę piasczzystą to jest idealna, jak bardzo ciężką glinę to lepiej ją rozluźnić piaskiem i próchnicą. A jak piasek to zrezygnuj z "tujek" na rzecz jałowców. A ja dałem podkład do iglaków, posadziłem 50 małych tuji i rosną jak na drożdżach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 18.07.2012 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 A ja dałem podkład do iglaków, posadziłem 50 małych tuji i rosną jak na drożdżach. Myślisz, że to dzięki temu podkładowi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.07.2012 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 Wydałeś kupę kasy na coś absolutnie niepotrzebnego. Cóż, markting jest od tego, by stwarzać potrzeby, ktorych klienci sobie jeszcze nie uświadamiają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 18.07.2012 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 Myślisz, że to dzięki temu podkładowi? Nie wiem, ale moja 69-letnia mama i 72-letnia teściowa zawsze tak robiły i nigdy im żadna tuja nie umarła. Dlatego przede wszystkim słucham porad starszych z rodziny:yes: A ten podkład to koszt 8 zł za worek 80 litrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 18.07.2012 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 Nie wiem, ale moja 69-letnia mama i 72-letnia teściowa zawsze tak robiły i nigdy im żadna tuja nie umarła. Dlatego przede wszystkim słucham porad starszych z rodziny:yes: A ten podkład to koszt 8 zł za worek 80 litrów A mój nieżyjący już dziadek orał pole koniem z jednym pługiem... niestety ojciec nie chce robić tak samo i jeździ takim wielkim potworem z pięcioma skibami.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 19.07.2012 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Nie zmienia to faktu, że pole orać trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 20.07.2012 21:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 No i tujki kupione:) Piękne i zielone - dzisiaj nawet rymowanki mi wychodzą Elfir, Torciu - dziękuję serdecznie za info. Ziemia u mnie dziwna - V i VI klasa, trochę gliny pod spodem, z wierzchu piasek z ziemią, więc mam nadzieję że dobrze będą rosły. Miałam dawać troche "lepszej" ziemi w dołeczki pod tuje, ale widzę że mogę sie obyc i bez tego (taniej będzie bo ziemia w cenie:P zyzolek - tak sobie myslę że jakbym miała 40l ziemi pod każdą tujke wsypać, to musiałabym więcej na ziemie wydać niż na tuje:jawdrop: a na takie szaleństwo to na razie nie mogę sobie pozwolić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.07.2012 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 torf, który jest składnikiem "ziemi do iglaków" nie jest "lepszą" ziemią.Jakby miało być "lepsze" to najlepiej mieszanka gliny z piaskiem i kompostem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 21.07.2012 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2012 Nie zmienia to faktu, że pole orać trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts