dorkaS 15.02.2013 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Mi tam się szprosy podobają. Jedyne co mi nie leży w okładzie okien to tańczenie wysokości powierzchni prostokątnych i samych podziałów. W oknie zakończonym łukiem wyciągnęłabym część prostokątną tak by licowała się z oknami po lewej, a kosztem półkola nad nim. Równocześnie zmniejszyłabym to wąskie okno z trzema podziałami lub rozszerzyła to większe, tak by pola wychodziły o podobnej powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 15.02.2013 14:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 dorkaS - dzięki za cenne uwagi! Dobrze prawisz! (załóżmy że to nie popcorn, a piwo i że ja stawiam) Miałam takie nieokreślone wrażenie, że coś mi tu nie pasuje, ale chyba przyglądałam się ze zbyt bliska, bo nie ogarnęłam tych różnic.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 15.02.2013 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 dorkaS - dzięki za cenne uwagi! Dobrze prawisz! (załóżmy że to nie popcorn, a piwo i że ja stawiam) Wypite w takim razie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.02.2013 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Mymyk - dach nie będzie tani...Jakoś mi do ciebie bardziej nowoczesna architektura pasowała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 18.02.2013 14:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 (edytowane) Jakoś mi do ciebie bardziej nowoczesna architektura pasowała. Kamuflowałam się Żartuję. Lubię każdą dobrą architekturę - nieważne, czy styl "nowoczesny' czy "dworek", istotne by była spójna, dobrze wpisana w krajobraz, pasowała do kontekstu i miała w sobie to nieuchwytne coś". U nas podobało by mi się naprzykład coś takiego - no, może bez takiej ilości okien dachowych (to naszego architekta wytwór): http://www.piramidadom.pl/edc_media/List/Item-29/Image1/800x600mAUTOcWHITE.jpg ale... My mamy na działce dość specyficzną sytuację, gdyż ze względu na położenie w parku krajobrazowym i kulturowym w WZ-ce mamy ścisłe wytyczne konserwatora zabytków nie tylko odnośnie wymiarów budynku czy kąta nachylenia dachu, ale też sposobu wykończenia ścian (kamień i ciemne drewno), kolorystyki dachu (ciemna dachówka/gont) i jego kształtu - np. naczółki mamy narzucone odgórnie. Musimy poruszać się w bardzo ograniczonych ramach ale sądzę, że i w nich damy radę stworzyć - wspólnie z architektem - dom, który będzie się nam podobać. Tak na marginesie, to zdecydowanie największe pozytywne emocje wzbudza u mnie architektura iberyjska, ale przenoszenie jej na nasz grunt jest pomysłem chybionym ze wględów tyle klimatycznych, co estetycznych. Piękna jest, ale u nas po prostu nie pasuje. Edytowane 18 Lutego 2013 przez Mymyk_KSK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 18.02.2013 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Uff, ja się załapałam tylko na park krajobrazowy, a i tak poruszając się przez gąszcz zaleceń, długości załomów wyłomów, kalenic i wysokości, przybyło mi trochę siwych włosów. Nie macie lekko ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 26.02.2013 09:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Nie macie lekko ! No, lekko nie jest... Zresztą sama rozumiesz, co Ci będę tłumaczyć Nowa "wizka" naszego indywidualnego. Bez okien dachowych na razie (3 będą). Póki co udało nam się osiągnąć: - prawie-zgodność z WZką (jeszcze to ciemne drewno gdzieś upchać trzeba...) - duże zewnętrzne podobieństwo do sąsiadów A czego nie udało nam się osiągnąć? Ano zewnętrznie nie do końca jest ten dom taki, o jakim myślałam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 26.02.2013 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Podoba mi się ta wizualizacja. Nawet bardzo! Dom inny od sztampowych projektów. Jest kilka 'drobiazgów', które do mnie przemawiają - np. zrównanie linii drzwi wejściowych z oknami, optyczne skrócenie wysokości ścian zewnętrznych przez dodatkową połać dachu bezpośrednio nad drzwiami wejściowymi, wystające krokwie. To rzecz gustu oczywiście, ale taki dach w wydaniu słomianym byłby świetną kropką nad i. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.02.2013 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Bryła na wizualizacji wygląda bardzo ciężko. Może z powodu braku okien połaciowych? Może z powodu dodatkowego daszku nad wejściem? Może kamienna dobudówka?Zastanów się nad okienkiem nad garażem - będziesz je myć na kolanach? Urozmaicenie ściany można zrobić też strukturą ściany ("ślepe okno"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 26.02.2013 12:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 taki dach w wydaniu słomianym byłby świetną kropką nad i. Nie przejdzie warunków... Ewentualnie z gontu mógłby być - taki się nam baaardzo podoba, niestety wychodzi dużo drożej niż dachówka no i ciężej o ekipę. Bryła na wizualizacji wygląda bardzo ciężko. Może z powodu braku okien połaciowych? Może z powodu dodatkowego daszku nad wejściem? Może kamienna dobudówka? Na pewno pełna połać dachu daje masywne wrażenie - myślę, że jak dojdą te 3 okna to będzie wyglądać lżej. Mnie osobiście taka "ciężkość" się podoba - chciałam, żeby dom dawał wrażenie mocno osadzonego w terenie i wydaje mi się, że tutaj ten efekt został osiągnięty. Zresztą zobaczymy po oglądnięciu wizek z pozostałych stron, bo na razie cały czas tylko od frontu oglądamy Zastanów się nad okienkiem nad garażem - będziesz je myć na kolanach? Garaż jest niższy niż reszta parteru (do pomieszczenia nad garażem będzie się schodzić z poddasza po 3 schodkach) więc okienko będzie na "normalnej" wysokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konieczki 26.02.2013 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Witam Gratuluję i zycze powodzenia Jak zobaczyłam wizualizacjię to uśmiechnęlam się bardzo bo znam arch.Piotrka i uważam że jest świetny. Pozdrawiam Aśka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 26.02.2013 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 "Ciężkość" domu dla mnie tutaj to plus. Sprawiać będzie wrażenie wrośniętego w ziemię, zintegrowanego z otoczeniem. Bardzo lubię takie zestawienia, może dlatego, że widuję je na codzień w realnym świecie i otoczone roślinami dają znakomity efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 07.03.2013 08:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Jak zobaczyłam wizualizacjię to uśmiechnęlam się bardzo bo znam arch.Piotrka i uważam że jest świetny. No ba! i dlatego dla nas projektuje (+ jeszcze te koneksje rodzinne...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 21.03.2013 09:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Zaczynamy się męczyć z mediami. Ja zwariuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 21.03.2013 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 A na co macie szansę w Waszym terenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 21.03.2013 10:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Generalnie jest wszystko - prąd, gaz, wodociąg, kanalizacja - natomiast wszystko trzeba trochę "podciągnąć". Jeśli chodzi o wodę i kanalizację, to te instalacje mają być wykonane jako budowla pożytku publicznego (czy jakoś tak się to nazywa) i po zobaczeniu wniosku do wypełnienia poczułam Naprawde nie jestem jakimś tłukiem intelektualnym (przynajmniej tak mi się wydaje ) ale tego wniosku ni w ząb nie rozumiem. Znowu się będę wieszać na pani urzędniczce i udawać "blondynkę" (przepraszam blondynki, to nic osobistego, hehe). Słabo mi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slonko 22.03.2013 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 witam trafilam z kuchni pomimo, iż preferuje nowoczesny styl, to dom wyglada intersujaco i napewno bedzie oryginalny w takim wydaniu jesli taki Tobie/Wam sie podoba to tylko kwestia dopracowania szczegolow bedzie dachowka czy blacha ?? bo pewnie konstrukcyjnie trzeba bedzie dobrego speca by wszystko wyliczyl masz juz pomieszczenia rozplanowane ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 26.03.2013 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 ~~slonko~~ to zapraszam do pozostania Na dachu chyba ostatecznie będzie dachówka... Tak nam się gont modrzewiowy marzył, ale jednak ceny tegoż ostatniego kazaly nam zejść na ziemię z życzeniami. Jeszcze łupek naturalny pęknie by wyglądał, ale w takim wydaniu to by nas dach puścił w skarpetkach bo sam łupek to około 300 zł/m2... Dachówek jeszcze nie oglądałam, na razie wiem tyle, że chcę by były ciemno szare - nie czarne i nie błyszczące. Konstruktora mamy dobrego (na szczęście), zresztą częściowo dach będzie wzmacniany stalą - bo nam słup wyrósł na środku pokoju na piętrze, a to mi zupełnie do wizji nie pasuje... Pomieszczenia mamy rozplanowane częściowo. Jest plan ogólny (nasz) który architekt i konstruktor dostosowują do możliwości konstrukcyjnych - wiem, że da się zrobić prawie wszystko, ale jeśli obcięcie gdzieś 5 cm z długości pozwoli zaoszczędzić kilkaset złotych, to przecież nie będę się przy tych 5 cm upierać. Myślę, że dużych zmian już nie będzie, choć z sypialnią nie bardzo wiem co zrobić - jest robocza a ponieważ skosy są duże, to z jednej strony nad łóżkiem nie ma zbyt wiele miejsca... Na razie jest tak: PARTER Sporo jest różnego rodzaju schowków i "pomieszczeń dedykowanych" - ale ja tak już mam, że nie jestem w stanie strawić gdy mi się np. walizki i plecaki plączą pod nogami w garderobie, w której akurat prasuję A gratów mamy mnóstwo i to niestety w większości potrzebnych - niepotrzebne wyrzucam na bieżąco, a i tak jest sporo tego wszystkiego... Przy wiatrołapie zrobiłam garderobę - teraz mamy mały wiatrołap w dodatku bez jakiejkolwiek szafy i panuje w nim stały bałagan. Taka przylegająca garderoba powinna załatwić ten problem. Kuchnia jest duża i połączona z jadalnią. Ja dużo gotuję, piekę, robię przetwory (BTW zastanawiam się kiedy ja mam na to czas - ale widać mam), Młody odrabia w kuchni zadania - i obecnie to wszystko odbywa się na 7 m2. Dobrze, że szczupli jesteśmy Nowa kuchnia ma być duża. To jest u nas serce domu tak naprawdę i dlatego najchętniej zmniejszyłabym salon i zrobiła z tego mały salonik... Musze to jeszcze przemyśleć, bo na razie w projekcie salon jest duży, co jest zupełnie niepotrzebne. Garaż... Hmmm, w sumie wystarczyłby na 1 auto, ale tak po prawdzie to drugie też trzeba gdzieś parkować Zresztą mój tata ma taki fajny, zadbany, motoryzacyjny prawie-zabytek, który obiecał - na 18tkę! - mojemu synowi i podejrzewam że to cudo będzie okupować garaż, więc mój osobisty wóz znów musiałby parkować pod chmurką. A znudziło mi się już to skrobanie szybek przez całą zimę. Siłka z saunami - to królestwo S. i ja się do tego nie wtrącam. http://sphotos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/528914_475838152483568_607865428_n.jpg PIĘTRO Duże skosy, a powierzchnia liczona po podłodze, więc wbrew pozorom wcale nie ma tak wiele miejsca. Sypialnia, pokój Młodego - to te większe pomieszczenia. Dodatkowy pokoik jest przewidziany jako mój gabinet - ten, w którym mogę mieć bałagan i rozwalone papiery na biurku, bo klientów będę przyjmować w pomieszczeniu z dostępem z wiatrołapu. Łazienka na razie jest ledwie w zarysie; pralnia i garderoba od ściany zewnętrznej (będą czymś w rodzaju "buforu") podobnie jak stryszek nad garażem. Na stryszku na pewno trzeba będzie wydzielić miejsce na graty (skąd one się biorą?) oraz na mój warszat Dłubię w suszkach, w biżuterii, ostatnio szyję na maszynie - i taki koszmarny bałagan się przy tym robi, że ciężko ogarnąć... To już lepiej zamknąć za tym wszystkim drzwi http://sphotos-b.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/216718_475838182483565_756091092_n.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof5426 26.03.2013 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Parter jest super - ekstra !!!Mieszkam na 190 metrach w kamienicy, ale zamieniłbym na sam Twój parter.Powiedz proszę, jaką masz powierzchnie parteru po podłogach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 26.03.2013 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Powierzchnia kuchni rewelacyjna. Schoweczki są genialne. Osobiście dla mnie powierzchnia gabinetu i pokoiku na górze mało praktyczna, ale to dla mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts