rmarduk 15.07.2012 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2012 Mam nadzieję że post napisałem w odpowiednim dziale. Wiem że istnieje wiele tematów na internecie o tym problemie. Jednak ja chciałem się zapytać o bezpośrednie rozwiązanie. Nie interesuje mnie czyszczenie grzyba, gdyż jest to tylko powtarzanie czynności w nieskończoność a nie usuwa ona przyczyny. Dom jest standardowym domem z PRL, taki sześcian. Grzyb pojawia się po rogach oraz na ścianach a nawet wokół okien. Domyślam się że chodzi o wentylację, jednak moje pytanie jest jak wykonać taką wentylację dla pomieszczeń aby zapobiec powstawaniu grzyba a nie zwiększyć jego powstawania ? W domu praktycznie nie istnieje wentylacja, drzwi do pokoi są często zamykane i praktycznie powietrze nie ma przepływu. Proszę o pomoc jak wykonać takie coś jak wentylacja w takim domu. Jeśli macie dodatkowe informacje co do przyczyn powstawania grzyba oraz zapobiegnięciu jego powstawania to z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 15.07.2012 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2012 (edytowane) Wentylacja,ale też i przemarzanie-duży problem domów z tych lat.Dom trzeba dobrze docieplić(ze szczególną dbałością o te nieszczęsne narożniki i okolice okien narażone na przemarzanie) ,grzać i wietrzyć,zainstalować nawiewniki w oknach.Docieplić koniecznie dach!Kominy wentylacyjne w kostce masz raczej na pewno,więc tylko sprawdz czy jest "ciąg". Edytowane 15 Lipca 2012 przez marynata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 16.07.2012 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 Żeby działała wentylacja, to oprócz drożnych kominów z ciągiem, musi być jeszcze droga, którą powietrze jest wpuszczane do środka. Czyli nawiewniki w oknach, albo otwarte (co najmniej rozszczelnione) okna. I podcięte drzwi, żeby powietrze miało szansę przepłynąć z pokoju do kuchni czy łazienki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.07.2012 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Najlepiej po prostu zlecić wykonanie projektu wentylacji domu.Albo kosztem wysokości pomieszczeń i przekuwania się przez stropy zamontowac wentylację mechaniczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts