Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

oświetlenie salonu z jadalnią - proszę o pomoc

agatkaaax

Recommended Posts

Mam ogromną prośbę, ponieważ brakuje mi koncepcji przy urządzeniu salonu z jadalnią. W zasadzie nie chodzi o aranżację, bo pomysł mam. Z jednej strony będzie wypoczynek i stolik kawowy, z drugiej przy oknie - stół z krzesłami. Zastanawiam sie tylko nad oświetleniem tego pomieszczenia. Podobaja mi sie żyrandole z kryształkami. Mam pytanie - czy zrobic jeden zyrandol na środku - wyjdzie między strefa salonową a jadalnianą, czy lepiej jedno nad stolikiem kawowym, drugie nad stołem - w podobnej stylistyce? W sumie chciałam zrobić tak, żeby można było zmieniać sobie ustawienie wypoczynku i zamieniac go miejscami ze stołem. Czyli raz wypoczynek pod oknem a raz stół pod oknem. Prosze o rade bo już nie mam żadnej koncepcji.

całe pomieszczenie ma ok. 30 m2. wchodząc do salonu po lewej stronie będzie kominek, a po prawo pod ścianą ma być stół i krzesła idąc dalej wzdłuż tej ściany kominkowej na wprost jest okno i tam chciałam wypoczynek, ewentualnie odwrotnie, czyli w miejsce wypoczynku stół. Jednak ściana kominkowa od strony salonu jest jednocześnie ścianą w kuchni i tam tez będzie stolik a nad nim oświetlenie typu dwie wiszące lampy. siedząc na kanapie będzie widać ten stolik, albo siedząc przy stole będzie widac stolik. Wolałabym jednak widziec kuchnie z kanapy, stad tez usytuowanie kanapy pod oknem. Chciałam zachowac bardziej nowoczesny charakter pomieszczenia, na wprost ściany kominkowej jest okno tarasowe 3 x 1 m, czyli reasumując stojąc tyłem do ściany kominkowej, patrząc na okno tarasowe - na prawo stół, na lewo wypoczynek. Mam nadzieję, że obrazowo to wytłumaczyłam, bo nie mam żadnego zdjęcia, żeby wam to pokazać.

• 2 weeks później...