Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zmiana ogrzewania na PC- pomocy! warto zaczynać???

Justka_krk

Recommended Posts

Witam,

niedawno rozpoczęliśmy budowę domu, w której chcieliśmy zastosować ogrzewanie na ekogroszek plus płynny gaz (zbiornik montowany za ok. 2lata). PC wydawała nam się zdecydowanie za droga, ale po starannym przeliczeniu kosztów dwóch kotłów, kominów, instalacji i potencjalnych solarów do c.w.u. okazało się, że być może wystarczy dołożyć ok. 10 tys (a może nawet nie) i będziemy mieć PC - tylko nikt nie umie nam powiedzieć, czy taka zamiana na tym etapie budowy (wylane fundamenty, niedługo ruszają ściany i kominy) ma szansę powodzenia i sens??? Większość użytkowników pisze, że długo 'wałkowała' temat zanim podjęła decyzję, my się spóźniliśmy i czasu na rozeznanie mamy niewiele :(.

Stąd moje pytanie do bardziej doświadczonych, znających się w temacie i posiadających PC - zamiana wymaga dodatkowych pozwoleń itp?, jest to gra warta świeczki (nie bez znaczenia jest dla nas 'bezobsługowość' PC.)Z góry serdecznie dzięki dla każdego, komu będzie się chciało napisać cokolwiek, co pomoże nam podjąć decyzję ....

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 101
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

niedawno rozpoczęliśmy budowę domu, w której chcieliśmy zastosować ogrzewanie na ekogroszek plus płynny gaz (zbiornik montowany za ok. 2lata). PC wydawała nam się zdecydowanie za droga, ale po starannym przeliczeniu kosztów dwóch kotłów, kominów, instalacji i potencjalnych solarów do c.w.u. okazało się, że być może wystarczy dołożyć ok. 10 tys (a może nawet nie) i będziemy mieć PC - tylko nikt nie umie nam powiedzieć, czy taka zamiana na tym etapie budowy (wylane fundamenty, niedługo ruszają ściany i kominy) ma szansę powodzenia i sens??? Większość użytkowników pisze, że długo 'wałkowała' temat zanim podjęła decyzję, my się spóźniliśmy i czasu na rozeznanie mamy niewiele :(.

Stąd moje pytanie do bardziej doświadczonych, znających się w temacie i posiadających PC - zamiana wymaga dodatkowych pozwoleń itp?, jest to gra warta świeczki (nie bez znaczenia jest dla nas 'bezobsługowość' PC.)Z góry serdecznie dzięki dla każdego, komu będzie się chciało napisać cokolwiek, co pomoże nam podjąć decyzję ....

Pozdrawiam

Czy się opłaca to musicie sobie sami wyliczyć, ale licząc 'pobieżnie' wydaje się, że instalacja pieca na ekogroszek, na gaz+zbiornik i jeszcze solary to nawet drożej wyjdzie. Pmpy ciepła nie są już takie drogie, trzeba tylko się rozejrzeć, zrobić wyceny i na pewno da się coś wybrać. Ja na swoją PC z kolektorem płaskim mam wycenę 34000 + 12000 za podłogówkę. Za póżno jeszcze nie jest-w sam raz aby pozbyć się kominów :-)

Witam,

Pozdrawiam

Trzeba zrobić przepusty pod fundamentami na kolektor. Dwie rury (200) z łagodnymi kolankami na dole.

Trzeba też pamiętać o wysokościach (drzwi, okna) przy ogrzewaniu podłogowym.

Witam,

Pozdrawiam

Dobrze że teraz o tym myślicie, ja dopiero w tym roku zdecydowałem się na PC.

Wcześniej ogrzewaliśmy nasz dom olejem opałowym, a od tego sezonu będzie to PC.

Jeżeli chodzi o koszty to PC powinna wyjść taniej lub max. w porównywalnych kosztach.

U nas przy wymianie grzejników na poddaszu na większe(X4), przy pompie Vitocal 300-G 8kw, DZ odwierty 2x80mb na sondach Muovitech (turbulentnych),

koszt całkowity 44k Pln.:yes:

Jako osoba ogrzewająca dom przez 7 lat propanem polecam PC z całego serca. Koszt instalacji PC będzie niższy lub w najgorszym przypadku porównywalny do ekosyf+propan.

Z formalnościami może być mały problem. Skoro masz w projekcie komin to trzeba go zrobić (można atrapę) albo wprowadzić zmianę do projektu. Kierbud powinien wiedzieć czy to mał oistotna czy duża zmiana. PC powietrzna nie wymaga pozwoleń. Gruntowa już tak i taka prawdopodobnie będzie potrzebowała zmian w pozwoleniu na budowę.

Dzięki za zainteresowanie naszymi rozterkami...człowiek jak poczyta coś skierowane bezpośrednio do niego to od razu lepiej się czuje i ciut jaśniej myśli :) - dziś porozsyłałam zapytania ofertowe, jutro chcę się umówić z konsultantem, żeby ocenił opłacalność i potencjalne koszty - bo po lekturze dnia dzisiejszego wiem, że najlepiej byłoby mieć PC z solarami lub dwie PC dla c.o (glikol) i c.w.u. (powietrze)...bo jednak dom spory, więc jedno urządzenie mogłoby nie sprostać wszystkim naszym zachciewajkom...

Bardzo zmartwiła mnie ta zmiana PnB, ale wydaje mi się, że zmiana sposobu ogrzewania nie jest na tyle istotna, by wymagała zmiany pozwolenia - zasiadam do prawa budowlanego, by to ustalić...temat dalej wałkujemy, ostateczna decyzja musi zapaść w piątek...

Coś za szybko lub bez zrozumienia czytasz ;)

Powyższe rozwiązania są bez sensu,jedna pompa ciepła,dobrze dobrana wystarczy do c.o i do cwu,czy to powietrzna czy gruntowa :)

Zmiana sposobu ogrzewania nie wymaga nowego PnB,wystarczy wpis Kierbuda.

nie wiem czy za szybko :) ale raczej ze zrozumieniem i niestety w większości przypadków piszą, że lepiej to rozdzielić (i to nie tylko na forum, ale czytałam również artykuły w pismach branżowych :/ ) - zobaczę co mi dziś powie konsultant, bo wolałabym uniknąć sytuacji, w której po pierwszej zimie będziemy szukać dodatkowych rozwiązań, bo to nie wypaliło....

co do PnB - przeczytałam wczoraj całe prawo budowlane - według mnie taka zmiana nie wymaga nowego lub zmienionego pozwolenia - ale wiadomo, że interpretacja przepisów jest często subiektywna :)

- bo po lekturze dnia dzisiejszego wiem, że najlepiej byłoby mieć PC z solarami lub dwie PC dla c.o (glikol) i c.w.u. (powietrze)...bo jednak dom spory, więc jedno urządzenie mogłoby nie sprostać wszystkim naszym zachciewajkom...

Nic bardziej mylnego. Jedna PC dobrze dobrana i prawidłowo zainstalowana spokojnie wystarczy. Gdzie ty takie rzeczy wyczytałaś? Tu na forum?

nie wiem czy za szybko :) ale raczej ze zrozumieniem i niestety w większości przypadków piszą, że lepiej to rozdzielić (i to nie tylko na forum, ale czytałam również artykuły w pismach branżowych :/ ) - zobaczę co mi dziś powie konsultant, bo wolałabym uniknąć sytuacji, w której po pierwszej zimie będziemy szukać dodatkowych rozwiązań, bo to nie wypaliło....

co do PnB - przeczytałam wczoraj całe prawo budowlane - według mnie taka zmiana nie wymaga nowego lub zmienionego pozwolenia - ale wiadomo, że interpretacja przepisów jest często subiektywna :)

Żadnego rozdzielenia źródeł ciepła. To jakieś za przeproszeniem bzdety. Do sprawnego ogrzania domu bez względu na jego wielkość, czy energochłonność wystarczy jedno urządzenie - pompa ciepła i to zarówno z wymiennikiem gruntowym (tzw. glikol-woda), jak i powietrzna (tzw.powietrze-woda). Nie kombinuj z solarami, dodatkowymi piecami, kominkiem z płaszczem wodnym, itp. To tylko komplikuje i podraża instalację. Co do kosztów - jakoś mi się nie chce wierzyć, że PC wyjdzie drożej niż ekogroszek + solary + propan + kominy, itp. Powinno wyjść podobnie lub taniej. Odlicz jeszcze powierzchnię, której nie musisz "blokować" na kotłownię, składzik opału, itp. W pomieszczeniu, gdzie będzie PC można zrobić prawie wszystko - np. pralnię, spiżarnię, czy nawet dodatkową łazienkę "gospodarczą". W pomieszczeniu gdzie będzie pracował ekogroszek nie zrobisz praktycznie nic. Wiem to po swoim domu :) Co do zmiany sposobu ogrzewania - kierownik budowy załatwi to bez problemu wpisem, jak jest kumaty, odwierty - musisz mieć zgłoszenie/pozwolenie, ale to załatwia firma wiertnicza za ok. 1500 zł, a jak zdecydujesz się na pompę powietrze-woda, która wg mnie jest najrozsądniejszym wyborem na tym etapie budowy, masz najmniej do załatwiania. Nie wiem, jak z kominami (ich wywalenie z projektu). Konstrukcji dachu w zasadzie nie zmieniasz, zależy czy kominy są elementami konstrukcji domu, itp. Musisz rozmawiać z kier.bud. Jak sprytnie wywalisz kominy, to zyskujesz kolejną powierzchnię albo jeden z kominów (poniżej dachu oczywiście) przeznaczysz do poprowadzenia wszelkich możliwych pionów - odkurzanie centralne, wentylacja mechaniczna, CO, woda, prąd, RTV, itp., a nawet zsyp na brudną bieliznę. Teraz dopiero masz nad czym rozmyślać, powodzenia :)

2 kotły, 2 kominy, do tego kolektory? I to jeszcze w układzie propan + węgiel?

Chciałbym poznać lekarza, który leczy pomysłodawcę tego rozwiązania. Poproszę o zapisanie tych samych leków pobudzających wyobraźnię, bo mnie się to w głowie nie mieści.

2 kotły, 2 kominy, do tego kolektory? I to jeszcze w układzie propan + węgiel?

Chciałbym poznać lekarza, który leczy pomysłodawcę tego rozwiązania. Poproszę o zapisanie tych samych leków pobudzających wyobraźnię, bo mnie się to w głowie nie mieści.

bez przesady - do wyobrażenia sobie tego nie trzeba leków! Kominy w systemie shiedla kupiliśmy dostosowane do 2 rodzajów paliwa -potem zaczęliśmy rozważać kolektory dla c.w.u.,

ekogroszek miał być 'na start', a potem gaz - nie montujemy od razu bo są wizje, że za kilka lat gaz zawita w naszej okolicy, jeśli nie to wtedy zmienilibyśmy ekogroch na gaz płynny.... (więcej w moim dzienniku budowy) - nigdzie nie napisałam, że wszystko to będziemy mieszać w zależności od fantazji dnia :)

Teraz dopiero masz nad czym rozmyślać, powodzenia :)

racja, za chwilę chyba padnę trupem z tego rozmyślania :p

Żadnego rozdzielenia źródeł ciepła. To jakieś za przeproszeniem bzdety. Do sprawnego ogrzania domu bez względu na jego wielkość, czy energochłonność wystarczy jedno urządzenie - pompa ciepła i to zarówno z wymiennikiem gruntowym (tzw. glikol-woda), jak i powietrzna (tzw.powietrze-woda). Nie kombinuj z solarami, dodatkowymi piecami, kominkiem z płaszczem wodnym, itp. To tylko komplikuje i podraża instalację. Co do kosztów - jakoś mi się nie chce wierzyć, że PC wyjdzie drożej niż ekogroszek + solary + propan + kominy, itp. Powinno wyjść podobnie lub taniej.... Teraz dopiero masz nad czym rozmyślać, powodzenia :)

wiadomo, co osoba to opinia, ale od wczoraj dostałam już kilka wiadomości z wnioskiem, że PC nigdy się nie zwróci - plus wróżby w stylu, że nie dogrzeje - a ja ciepełko lubię, więc byłby to problem...

kotłownie mamy zaplanowane dwie, pralnia jest osobna, spiżarnia też (wydawało mi się, że miałam wszystko przemyślane :confused:), ale M. zaczął się cieszyć na pomieszczenie na sprzęt ogrodowy plus wędkarski - więc wolna powierzchnia nie będzie problemem...właśnie tego poprawnego doboru obawiam się najbardziej - jestem samolubna, czyli z tych, co wolą wszystko 'sami'... zresztą ja też projektuję (wstyd się przyznać) i niestety wiem, jak się często do tego podchodzi :x

a wiadomo, dla siebie chciałabym 'naj'...

nie znam zapotrzebowania - nie liczyłam ,bo jeszcze wydawało mi się to niepotrzebne... policzę wieczorem, działka ma powierzchnię 13arów, warunki gruntowe - piaski w zasadzie (nie trzeba było kupować piachu pod fundamenty).....umówiłam się dziś z chłopakiem = ma przyjechać i zaproponować jakieś rozwiązanie, ale dzwoniłam też do kilku, i od dwóch usłyszałam, że to naprawdę ryzykowne rozwiązanie montować PC i nie zabezpieczyć się np. w postaci kominów, umożliwiających 'kiedyś' montowanie kotła tradycyjnego...choć z racji studiów powinnam się na tym znać, ale się nie znam (życie potoczyło się inaczej) i dlatego szukam pomocy od ludzi kompetentnych - ja w tym temacie jestem głupia :bash: